Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: LAMY Logo 206

2016.01.27. 07:20 golyóstoll

Már első ránézésre tudtam, hogy ez a golyóstoll nekem kell. A formája és az anyaga is annyira megragadott, hogy elhatároztam: meg fogom venni. Persze ez nálam nem egyik napról a másikra megy, de néhány hét múlva beadtam a derekam, beszereztem, és úgy gondoltam, hogy a LAMY Logo lesz a kedvenc tollam. De sajnos nem lett az...

lamylogo1-500.jpg

A LAMY egy német vállalat, amely családi vállalkozásként indult, ma pedig formatervezett tollakat gyárt, méghozzá az utolsó alkatrésszel bezárólag Németországban. Ha minőségi írószerekről van szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni, de mégsem tartozik a nálunk közismert, nagy nevű márkák közé, pedig csupa jól használható, egyedi terméket gyártanak. (A blogon korábban szerepelt már a LAMY Vista golyóstoll és töltőtoll változata is.)

A LAMY Logo a kínálatuk egyik középkagóriába tartozó tagja, amelyből golyóstoll, rollertoll, töltőtoll, többfunkciós írószer és töltőceruza is kapható. A golyóstoll és a ceruza esetében ráadásul számos különféle színből választhatunk, és időnként felbukkannak szezonálisan kapható különkiadások is, például jelenleg a szürke (cliff grey) és barna (nut brown) acél golyóstollak.

lamylogo2-500.jpg

Szerény márkajelzés

Némelyik Logo esetén a tollvég és a nyomógomb műanyag, de az én tollam az egyszerű, szálcsiszolt acél változat, melynek 206 a típusszáma. Na de ez a csiszolás! Nem tudom hogyan csinálják, talán a durvább csiszolóanyaggal, de gyönyörű, ezüstös fényben játszik tőle a toll. A fogása is nagyon érdekes, valahogy ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor az ember egy finoman megmunkált fa bútor felületén pihenteti ujjait.

A fogórész ebből a borításból kimélyített 10 darab gyűrű alakú árok, amelyek belseje fényes és sima, de közöttük továbbra is lehet érezni a csiszolt mintát. A tollvég ugyanilyen fényesre polírozott acélból van, és emiatt pont úgy fest, mintha a fogórész kivágott gyűrűiben folytatódna.

A klipsz egybe van építve a nyomógombbal, tehát a kettő együtt mozog. De a megvalósítás nagyon ötletes: a klipsz végének belső oldalán egy kis fémgolyó van, amivel stabilan rá lehet csíptetni bármilyen anyagra. Ahhoz, hogy ez kényelmesen menjen, a klipsz ráadásul rugózott, tehát ha megnyomjuk a tetejét befelé, akkor a vége csipesz módjára egy picit eltávolodik a tolltesttől.

lamylogo3-500.jpg

Annyira jól néz ki ez a toll, és nagyon kedvelni akarom, de valahogy nem hagyja magát.

Először is nézzük a klipsz működését. Azt írtam, hogy a végén egy kis fémgolyó van, de ez a golyó érdekes módon, használat közben a toll oldalához dörzsölődik, amikor a gombot nyomogatjuk. Az eredmény, hogy a golyó alatti terület egy kis csíkban szépen simára kopott. Persze csak akkor látszik, ha közelről vizsgáljuk, de furcsa, hogy erre épp nem gondoltak a tervezésnél. Vagy gondoltak, csak őket nem zavarta? Mondjuk engem sem zavar különösebben, csak ez tűnt fel elsőre.

A másik a csodaszép szálhúzott acél felület. Mikor azt mondom acél, akkor erről pont nem az jut eszébe az embernek, hogy sérülékeny. Pedig gondolj csak bele, a fényesre polírozott felületeken rögtön meglátszik minden karc, a mintásra gyártott dolgok pedig a használat során hajlamosak szépen elkopni.

Nincs ez másképp a Logo esetében sem. A dolgos mindennapok viszontagságaiban a toll felületén elkezdtek megjelenni a kisebb-nagyobb sérülések, amelyek természetesen nem jelentenek semmi használatbeli problémát, csak fény felé tartva egy picit elütnek a gyári csiszolástól. De azt mondom, kit érdekel? Ez nem egy gyűjteményi darab, hanem egy használati tárgy, amin esetleg még jól is mutat egy kis "patina". 

lamylogo5-500.jpg

Háborús sérülések (a képen jobb- illetve baloldalt középtájon)

De a legnagyobb gondom, hogy huzamosabb ideig tartó használatra nem igazán találom kényelmesnek a tollat. Igen, igen, tudom, hogy a hiba bennem van. Egyszerűen a fogórész olyan magasan kezdődik, hogy az íráshoz túlságosan meg kell döntenem, ami se nem kényelmes, se nem ír tőle könnyen. Mindig azon veszem észre magam, hogy az ujjaim már félig a toll polírozott végére csúsztak írás közben, mert így a legkevésbé kényelmetlen. De ezért nem tudok haragudni a gyártóra, hiszen ez az én kezem sajátossága.

 lamylogo4-500.jpg

A másik komoly problémám a tollbetétekkel van. A tollban ugyebár csak a LAMY M16 tollbetéteket lehet sikerrel használni, de ezen túllendültem volna, ha a tollbetétek - tapasztalataim alapján - nem lennének rendkívül megbízhatatlanok. Ez pedig megbocsáthatatlan.

A marketing csábító: Az M16 Németországban, saját gyártású alkatrészekből összeszerelt, acél írócsúcsos, nagytartályos fémbetét, amelynek íráshossza 4,5 km és 8 km között van, a vonal vastagságától függően, ráadásul a tintája dokumentumbiztos. Látszik, hogy büszkék rá.

A valóság azonban az, hogy az összes LAMY tollbetét, amit eddig használtam (3 db fekete M-es és 1 db kék M-es, különböző idősek) rövid használat után kimúlt, írás közben. A jelenség ugyanaz, a vonal egyszer csak elkezd halványulni, majd utána a tollbetét nem fog többé, csak szakaszosan, mikor épp olyan kedve van. Ugyanazon a papíron használt, ugyanazon körülmények között tárolt összes többi, más márkájú tollbetétem kiválóan működik. Érthetetlen.

lamylogo6-500.jpg

Az írásmintát egy frissen bontott, fekete M16 M-es fekete betéttel készítettem. Jelenleg úgy ír, mint egy álom, és mivel nemrég szereztem, nagyon nagyon reménykedem benne, hogy időközben a LAMY változtatott valamit a tinta receptúráján, vagy az írócsúcs gyártásán, és ez nem fog hamarosan tönkremenni. Drukkolok nekik, hiszen a tollaikat csak ajánlani tudom...

Megjegyzés: A Monteverde is gyárt a LAMY tollakhoz megfelelő tollbetétet, azonban ezt Magyarországon tudtommal nem forgalmazza senki, így külföldről kell rendelni.

 

Előnyök:

  • minőségi kivitelezésű toll
  • saját gyártású alkatrészek

Hátrányok:

  • számomra kissé kényelmetlen
  • gyenge minőségű tollbetét

Értékelés: 4/5

5 komment

Címkék: golyóstoll lamy 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr388304142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SchLaci 2016.03.29. 18:56:59

Szia, sziasztok!
Bizonyára a kezünk más és más. Én egy ilyen tollat fekete színben kaptam. Nekem nagyon jól kézreállt, szerintem nagyon jó az ergonómiája. Öröm volt írni vele. Nagyon jól siklott a papíron. A betét is nagyon jól működött. Nálam a klipsz nem bántotta a tolltestet. A tollamat kölcsönkérték, és nem kaptam vissza. :( Ezek után vettem egy ugyanilyet. A toll továbbra is remek, de a betéttel jöttek a gondok. Hihetetlen gyorsan kezdett nem írni. Vettem bele új betétet, és a tollat elajándékoztam a fiamnak, mert egy Lamy CP-1-re vágytam. Ez a toll is remek. (Bár ez vékonyabb testű, így nem olyan kényelmes, mint a Logo, de sokkal finomabb kidolgozású. Ennek megfelelően drágább.) A betéttel újra előjöttek a gondok. Rengeteget küszködtem a vele. Nekem az jött be, ha már kezd nem fogni a betét, akkor forró vízbe teszem, és lehetőség szerint így forrón, függőlegesen tartom. Minél tovább. Így melegen kéne centrifugálni, de erre nem volt módom. Ezzel a módszerrel meg lehet kétszerezni-háromszorozni a betét élettartamát. Bosszantó, de a nem író betétben még rengeteg tinta van. Lehet, hogy nálunk kapható betétek nem jól tároltak? Vagy sokáig tárolják? Vagy rossz helyről szerzik be? Tudom, nevetséges ez a küszködés, de szép a toll, és ha ír, akkor jó vele írni. A Monteverde betétet nem próbáltam, ha már elfogy a türelmem, ez jön.
Sziasztok, Laci

golyóstoll 2016.03.30. 09:32:46

@SchLaci: Szia!
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. Többnyire nem hibáztatom a tollakat, a kezem adottságai miatt, bár a nagyon vékony testűek szerintem kevésbé kényelmesek, ahogyan Te is írtad.

A tollbetéttel hasonló rossz tapasztalataim vannak. Hogy a tárolásból, vagy a szavatossági idő lejáratából fakad-e, azt nem tudom, de mikor megunom a szenvedést, akkor hónapokra félre szoktam tenni a tollat, és egy másikat használok. Szerencsére a legújabb betéttel mindeddig nem volt ilyen probléma. De ki fogom próbálni a Te módszeredet, ha mégis rakoncátlankodni kezd.

Margó72 2018.09.19. 21:20:38

Szia!
Évek óta van ilyen tollam. Kék műanyag az eleje és a vége. A tollbetétje a héten kifogyott. A Müllerben vettem egyedi csomagolású M16 betétet. (ennyiért már tolla(ka)t is vehettem volna. A lánykám 1órán írt vele, és nem fog :-( .
Nem kicsit voltam mérges. Nekem se tűnik annyira minőséginek ez a tollbetét.
Lehet van benne egy buborék, ami a fém testen nem látszik. Azzal lehet valamit kezdeni?
A lányom is azt mondta ma, hogy ezért szereti a töltőtollakat. Azok nem babrálnak így ki vele.

golyóstoll 2018.09.19. 22:10:07

@Margó72: A buborékra egy jópofa megoldás, hogy biciklikerék küllőjére rögzíted, írócsúccsal a felni irányába. Így kicentrifugálod a buborékot :) Még nem volt alkalmam kipróbálni, nem tudom mennyire biztonságos.

Margó72 2018.09.19. 22:42:33

Köszi! Kipróbálom.
süti beállítások módosítása