Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt és vélemény: Montblanc Starwalker Cool Blue

2016.02.10. 07:58 golyóstoll

- Egy Montblanc golyóstoll a mai írás témája. Azt hittem, káprázik a szemem! Mi történt?

montblancstarwalker1-500.jpg

- Ez egy hosszú történet. Az ismeretségi körömben kevesen tudják, hogy mivel foglalkozom a szabadidőmben. Annak idején, a blog indulása környékén beszélgettem egy barátommal, aki teljesen immúnis a hétköznapi tárgyakra. Mikor mondtam, hogy érdekelnek a golyóstollak, az volt az első kérdése, hogy van-e Montblanc tollam. Akkor már tudtam, hogy ezt a témát nem lehet kihagyni.

- Hogy érted, hogy immúnis? Honnan ismerné akkor a Montblanc márkát?

- Teljesen átlagos életet él, egy multinál dolgozik középvezetőként. Neki más a hobbija: plázázik, külföldön nyaral. Munka közben pedig - saját bevallása szerint - nem nagyon ír kézzel. Azt hiszem a hasonló pozícióban levő emberek többsége már hallott a Montblanc-ról, mint ahogy a Rolex neve sem ismeretlen számukra, vagy például az Audi/BMW/Mercedes hármas sem áll távol tőlük.

- Furcsa párhuzam. Szerinted van közös a Montblanc, a Rolex és az említett három német prémium autómárka között?

- Igen, szerintem mindegyik a luxuskategória belépőszintjét képviseli. Nagyon jó minőségű termékeket gyártanak, a (magyar) átlagember számára megfizethetetlen áron. Emellett egy életstílust képviselnek, ami azt gondolom, sokak számára vonzó lehet. Ha megengedheted magadnak, és jót akarsz, de nincs időd keresgélni, akkor ilyet veszel. Persze vannak, akik pusztán sznobizmusból vásárolnak ilyesmit. Ezen kívül, vagy éppen ezért, mindegyik körül kialakultak bizonyos sztereotípiák. 

- Belépőszint... Azt mondod, hogy létezik olyan óra, ami jobb, mint egy Rolex?

- Mondjuk inkább úgy, hogy például vannak olyan órák, amiket kézzel raknak össze, vagy valamilyen más szempontból különlegesebbek. Épp ahogy a Montblanc is csak egy a luxuskategóriás írószergyártók közül. Azonban az erős marketing, és a magas reklámköltségvetés miatt ezek a legismertebb márkák. Az átlagember ritkán találkozik például az Aurora, vagy a Caran d'Ache nevével, de azt hiszem, azok, akik a luxust meg tudják, és meg akarják fizetni, nagyobb arányban ismerik őket.

- Ha ez igaz, miért nem volt eddig szó Montblanc tollról a blogon? Nem szereted őket?

- Ezt azért nem mondanám. Nyilván amikor valakinek meglátom az ingzsebéből kikandikálni a fehér csillag logós tollat, de utána kiderül, hogy csak státusszimbólum mivolta miatt tette oda, az nagy csalódás. Én a "belső értékek" alapján ítélem meg az írószereket, és a kezdetektől ezt próbálom közvetíteni ezen a blogon. Nagyon sok dolog van egy Montblanc tollban, amit lehet értékelni, de ha pusztán írószerként tekintünk rá, ár/érték arány tekintetében szinte mindig alulmarad bármi mással szemben.

- Ezt hogy érted?

- Nézd meg ezt a képet. Kétszer írtam le egy idézetet, az egyik alkalommal egy (eredeti áron) jócskán 100 ezer forint fölötti árú Montblanc tollal, a másik alkalommal pedig egy 100 Ft-os BIC Cristal-lal. Látsz különbséget? Meg tudnád mondani, melyik melyik?

montblancstarwalker6-500.jpg

- Azt hiszem értem. De azért mesélnél a tollról? Mi az a Starwalker?

- A Starwalker a Montblanc egyik kollekciója, vagy ha úgy tetszik, termékcsaládja. A kollekcióba tartozó tollak tervezése, külső jegyei általában hasonlítanak egymásra. Többnyire minden kollekcióban van golyóstoll, töltőtoll, rollertoll, esetleg filctoll, újabban még érintőceruza is előfordul.

- Milyen kollekciók léteznek még?

- A leghíresebb, és legrégebbi a Meisterstück. Ez az egyik korai Montblanc modell volt, de még mindig kapható. A formája mára klasszikus lett, és igen sokan hamisítják, ezért széles körben ismert. Különleges még a Bohéme kollekció, amely nevéhez méltó módon, mindenféle ötletes formájú, és kivitelű írószert takar. Ezen kívül számos különkiadás, és híres emberek által ihletett Montblanc toll is létezik.

- Mit érdemes tudni a Starwalker-ről?

- Ahogy én látom, ez egy fiatalosnak szánt kollekció. Mindegyik írószeren van egy ívesen megvastagított rész. A kupakos tollakon ez a kupak, a golyóstollon pedig a fogórész.

montblancstarwalker3-500.jpg

Hasonló sajátosság - és szerintem ez az apró dekorációs elem teszi igazán különlegessé - a toll végén található Montblanc embléma, amely egy áttetsző buborékban "lebeg". Ez azt jelenti, hogy ha felülről nézzük, olyan, mintha oda lenne festve, de ha oldalról, akkor a műanyag buborék közepén van. A logót egyébként sokan hópehelynek gondolják, de valójában ez a Mont Blanc hegy hósapkáját hivatott ábrázolni, és a korrekt megnevezése "fehér csillag".

montblancstarwalker4-500.jpg

- Mit jelent az, hogy Cool Blue?

- Hogy ne váljon unalmassá a kínálata, a Montblanc gyakran megújítja a kollekciókban található írószereket. A Cool Blue néhány éve volt forgalomban, ma már csak elvétve lehet találni belőle. A fémből készült tolltesten egy lézerrel gilosált (csíkozott) minta van, amit fényes, kék lakkréteggel borítottak be. Többnyire sötétkéknek tűnik, de a rá eső fény gyönyörűen játszik rajta. Ilyenkor világos- és sötétebb kék átmenetekkel van tele a toll. Sajnos ezt a hatást nem sikerült lencsevégre kapnom, akárhogy is forgattam a tollat a fényképezőgép előtt. Apróság, de azért érdemes még megemlíteni, hogy a fém szerelékek platina bevonatúak.

montblancstarwalker2-500.jpg

- Milyen érzés használni?

- Ha nem tudnám, hogy ez egy igen drága toll, valószínűleg akkor is meg tudnám tippelni. Ugyan közhelyes, de az anyagminőség tényleg érezhető. A tapintása kellemes, nem hideg, pedig fémből van. Semmi nem lötyög rajta, nincs zörgés, kattogás írás közben. Egyik alkatrésznek sincs holtjátéka, a csavarmechanika úgy működik, ahogy elvárja az ember. Erre szokták mondani, hogy jól össze van rakva. 

- De biztosan valami, ami nem tetszik rajta...?

- A fogórész domborúsága egy kicsit furcsa volt az első használatnál, de azt hiszem, meg tudnám szokni. A lakk sima (csúszós), de van rajta három fémgyűrű, közötte matt műanyag csíkokkal, amit nagyon jól meg lehet ragadni. A súlyát viszont nem biztos, hogy hosszabb távon könnyű lenne terelgetni a papíron, ugyanis 42 grammot nyom, így már érezhetően nehéz. Azt hiszem, szándékosan úgy van kiegyensúlyozva, hogy a súlypontja nagyjából a toll közepén legyen, de még így is azt érzem írás közben, hogy a felső része nehezebb, és rosszfelé vezeti a kezemet.

- Lényeges kérdés: hogyan ír?

- Már vártam ezt a kérdést, hiszen mégiscsak ez a legfontosabb. Amit rögtön kiemelnék, hogy ha hosszabb ideig nem használod, akkor is azonnal fog, amint a papírra teszed a hegyet. Ez a minőségi tinta egyik fontos jellemzője. A tőle elvárható módon nem pacáz, nem hagy ki. A tinta színe kellemes, világoskék. Könnyen, alig észrevehető ellenállással ír.

montblancstarwalker5-500.jpg

- A végén minden tollat szét szoktál szedni...

-  Mint ahogy ezt is. Könnyen szétjött, a menetes alkatrészek fémből vannak. A tollbetét természetesen egyedi kialakítású, ebben az esetben F-es vastagságú, és Pacific Blue színű. A Montblanc egyébként szokatlan módon többféle színben is forgalmaz golyóstollbetétet: világoskék (Barbados Blue), királykék (Pacific Blue), lila (Amethyst Purple), fekete (Mystery Black), narancssárga (India Orange), zöld (Fortune Green), piros (Nightfire Red), de fine és bold vastagságban csak a királykék és fekete elérhető. Ha sokallod a gyári tollbetétek igencsak zsebbenyúlós árát, a Monteverde is gyárt hasonló kivitelt, bár ezt külföldről kell rendelni.

A tollbetéten található feliratok tanúsága szerint  (for documents, ISO 12757-2 H F DOC) a tinta dokumentumbiztos. Ezen kívül két dolog van még, ami említésre érdemes, az egyik, hogy a gyártás hónapja szavatossági idő jól látható módon rá van nyomtatva (Nov 12 = 2012. november), másrészt van rajta egy kis matrica, ami a tollbetét eredetiségét igazoló jelzéseket tartalmaz.

montblancstarwalker7-500.jpg

- Köszönöm az interjút!

- Enyém a megtiszteltetés.

3 komment

Címkék: vélemény montblanc starwalker

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr548364518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.M.M. 2016.04.09. 15:21:50

Az én M-es tollbetétemen a matricán (mikroszkóp alatt nézve) egy kis négyzetben a hósapka jel és a következő betűk és számok vannak: MBS.1.0RWTX8 Gondolom sorozatszám, vagy ilyesmi. A végén pedig Nov 19, ami szerintem "best before" dátum lehet.

golyóstoll 2016.04.09. 16:29:34

@B.M.M.: Köszi az infót, simán elképzelhető, hogy a dátum nem a gyártást jelöli. Ki is javítottam az írásban. A matricát pedig megvizsgálom :)

kirkkapitany 2016.08.03. 10:39:24

szia,

a matrica, ha jól gondolom az eredetiséggel kapcsolatos.
süti beállítások módosítása