Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Fisher Space Pen Cap-O-Matic

2016.04.06. 07:46 golyóstoll

Nem szépítem feleslegesen a dolgot: kedvelem a Fisher tollakat. Nem azért, mert "űrtoll", hanem mert kevés kompromisszummal, minőségi kivitelben gyártják őket, és az örök garancia az esetleg mégis felmerülő problémák esetére korrekt megoldást nyújt. Szeretem a Fisher tollbetéteket is. Néhány kivételtől eltekintve, hosszú életű, megbízható, mindig működő tollbetétet kapok. 

fishercapomatic1-500.jpg

De ne kerülgessük a forró kását. A Fisher termékek sokba kerülnek. Minden relatív, úgyhogy pontosítanék: a Fisher termékek a magyar fizetésekhez képest kerülnek sokba. Messze vannak attól, hogy luxuscikknek számítsanak, inkább egy jó minőségű, drága szerszámhoz hasonlítanám az árukat.

Az egyik kedvencemért, a Fisher AG-7 golyóstollért jelen pillanatban a magyar forgalmazónál több mint 15 ezer forintot kell leszurkolni. Az elmúlt években, a dollár árfolyamának változása, és a gyártói árváltozások miatt közel másfélszeresére drágult. A Fisher tollbetét nem rémesen drága, de jócskán 1.000 Ft fölötti árával túl van azon a határon, amit egy átlagember megvesz magának.

A ma ismertetett Fisher Space Pen Cap-O-Matic golyóstoll az alacsonyabb árú Fisher termékek közé tartozik. 2-3.000 forint környékén már be lehet szerezni különféle változatait, és ebben már benne van a fekete, medium vastagságú túlnyomásos tollbetét is. Ha úgy tetszik, egy minőségi, örök garanciás tollat kapunk betéttel együtt, a betét áránál kb. ezer forinttal drágábban.

fishercapomatic2-500.jpg

A Cap-O-Matic golyóstoll onnan kapta a nevét, hogy "kupaknyomós", azaz nincs gombja, hanem a felső, fém részének lenyomásával lehet működtetni. Természetesen többféle kivitel létezik belőle, a képen látható példánynak az alja fekete műanyag (hasonló formájú, mint a Parker Jotter), a teteje pedig krómozott, de van többféle más színben, felül aranyozott, teljes egészében matt fekete, réz, színes, és mindenféle egyéb bevonatokkal is. Kinézetre igazából egyik sem hagy az emberben mély nyomokat, teljesen átlagos, "szürke egér" golyóstoll.

fishercapomatic3-500.jpg

Maga a toll rendben működik. Egyszerű konstrukció, így a meghibásodások esélye kicsi. Esetleg a krómozás kophat le, de ilyet más Fisher tollak esetében a felhasználók általában csak évekig-évtizedekig tartó aktív használat után tapasztaltak, én magam pedig egyszer sem. A műanyag része valószínűleg az igen ellenálló ABS típusból készült. Fogása hasonló a Parker Jotter-hez, de talán egy kicsit vékonyabb. Talán a klipsz lehetne kicsit rugalmasabb, mert jelen formájában csak egészen vékony dolgokra lehet rácsíptetni.

Apró szépséghiba, hogy Magyarországon a tollhoz kapott, vastagabban fogó, fekete tollbetét kevesek számára vonzó. Itthon inkább a vékony, kék tollbetétek a kedveltek. Természetesen a Fisher kínálatában is találunk ilyet, de még ez is kicsit kövérebb vonallal ír, ráadásul a toll árához képest azonnal jelentős többletkiadást jelent.

Normál golyóstoll betét Fisher golyóstoll betét
fine 0,7 - 0,8 mm 0,9 mm
medium 1,0 mm 1,1 mm
bold 1,2 mm 1,3 mm

 

fishercapomatic5-500.jpg

A medium tollbetét szép, mélyfekete tintával ír. Hosszabb használat után egy kicsit döcögősen indul, de ezen nem azt értem, hogy ne fogna, hanem a golyón található tinta megszilárdul, és nehezen kezd forogni. A sűrű tinta miatt egy kicsit lomhábban is húzza a vonalakat, mint más golyóstollak, de ezt éppen meg lehet szokni.

Tapasztalataim alapján a Fisher tollbetétek akkor működnek igazán jól, ha rendszeresen használják őket, így a friss tintával történik az írás. Bár a gyártó szerint a tollbetét szavatossági ideje 100 év, de nekem úgy tűnik, hogy ha pár évig nem használja az ember, akkor utána kellemetlenül, nehezen fog írni.

fishercapomatic4-500.jpg

 

A toll felépítése egyszerű, mint a faék. A közepén lehet szétcsavarni, így ki tudjuk venni belőle a szokásos Fisher tollbetétet. A Fisher tollbetét egyedi méretű, a csere betét így vagy Fisher, vagy valami olyan utángyártott betét, aminek mérete egyezik. A Schmidt gyárt ilyet, szintén túlnyomásos kivitelben (MegaLine S4889), illetve Pétertől kaptam egy jó tippet, miszerint a legtöbb Zebra golyóstollban használatos Zebra F tollbetét is tökéletesen passzol bele. A rugó magától nem esik ki, de biztos vagyok benne, hogy ki lehetne piszkálni.

 

Előnyök:

  • talán a legolcsóbb Fisher golyóstoll
  • egyszerű, ellenálló kivitel
  • örök garancia

Hátrányok:

  • a gyári betét fekete tintával, vastagon fog

Értékelés: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: golyóstoll fisher space-pen cap-o-matic

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr368448802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása