Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Zebra G-301 (Olvasói írás)

2016.07.18. 07:40 golyóstoll

Mindig arra próbállak bátorítani Benneteket, hogy osszátok meg véleményeteket, tapasztalataitokat. B.M.M. fedőnevű olvasóm, aki eredetileg egy különleges évjáratú Parker Jotter toll keresése kapcsán talált rá a blogra, ma már számos minőségi golyóstoll közül választhat, ha jegyzetelni szeretne. Most pedig a Zebra G-301 zseléstollról osztja meg véleményét az olvasóközönséggel.

Sziasztok! A blog elégedett olvasója vagyok már évek óta, aki a témához való konyítását nagy részben innen szerezte. Látva a szerkesztő nyitottságát, gondoltam megosztom veletek észrevételeimet, véleményemet erről a tollról.

Mindennapi életemben nagy szerepe van a zseléstollaknak, az írásképük szimpatikus és szebbé teszik az alapból nem túl szép betűimet. Ám épp a fényes íráskép miatt adódnak velük problémák - gondolok itt a száradásra és a tartósságra - így kevésbé megbízhatók, mint például az átlagos (olajalapú) tintával működő tollak. Ezért mindig igyekszem kipróbálni az újabbakat, hátha fejlődést tapasztalok. Így botlottam először 2015 második felében a Zebra Gel golyóstollba.

zebrag301-1-500.jpg

 

Eleinte eltért a felirata a 301 típusú tollakétól, ugyanis a márkajel mellett egy szembetűnő GEL felírat díszelgett rajta. Ez néhány oldal teleírása után meg is kopott, ami nem meglepő, mert az ilyen fazonú Zebra tollaknál ez általában előfordul. Itt megemlíteném még a vonalkód matricáját, amit a csomagolt tollakra is felragasztanak. Nem túl egyszerű hátramaradó ragacs nélkül leszedni.

zebrag301-2-500.jpg

 

zebrag301-3-500.jpg

2016 elején már a megszokott jelzésekkel lett ellátva és megkapta a GP betűket is, ami gel pen-t jelent.

zebrag301-4-500.jpg

Ezzel egy időben Zebra felirat került a 301 típusú tollak klipszére.

zebrag301-5-500.jpg

Tollbetéte egyszerű, a tinta mögött még tintakövető zselé van benne, ami a lezáratlan végén némileg szivárog. A felső betét eredeti állapotban van, az alsóval néhány oldalt teleírtam. Ahogy a zselés tintákkal lenni szokott, bőségesen jutnak a papírra, nem túl sűrűek és ezért gyorsan is fogynak.

zebrag301-6-500.jpg

A mechanikája érdekesen van megoldva. A tollbetétet beillesztéskor bele kell dugni a toll nyomógombja (ami a zselés példányokról levehető, bár semmi értelme) alatti kis csőbe, így azzal együtt mozog. Külön rugó sincs az írócsúcsnál, bele van építve a toll tetejébe.

zebrag301-7-500.jpg

A szürke műanyag foglalat tartja a betétet.

És jöjjön a lényeg, a toll írása: A normál tintás változat viszonylag jó helyet foglal el az azonos tintájú tollak között, a zselés azonban inkább az alján van a kategóriájának. Azt hiszem a fotón egyből a száradási tesztem tűnik fel, mégpedig a nagy maszatolás miatt. Azonnali elkenésnél még alig ivódik be a tinta, az idő előrehaladtával egyre nagyobb réteg szárad meg, de még mindig csak kb. 20 másodperc elteltével érhetünk a papírhoz. Tehát sorok írásakor lehetetlen nem elkenni egy kicsit. A képen nem látható jól, de elég sötét, lila színnel fog. Írás közben elég jól siklik a papíron, de a tinta eloszlatása kissé „szemetelő”, ezalatt a húzott vonal széleinek egyenetlenségét értem. A normál tintás változatot sokan használják aláírásra, lényeges szövegek megalkotására. Ezt inkább egyszerű írogatásra szánnám. Mindenesetre a Zebra ezzel a tollal is talált egy viszonylag igényes és elfogadható árú középutat a vacak és a drága tollak között.

zebrag301-8-500.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: zebra olvasói zseléstoll g-301

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr478884494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása