Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: CARAN d'ACHE Swiss Wood 348 HB

2018.05.03. 07:17 golyóstoll

Ha lenne egy cikksorozat a blogon a világ legdrágább ceruzáiról, akkor a Palomino Blackwing 602 után a ma bemutatott CARAN d'ACHE Swiss Wood is tökéletesen illene a sorba. De nincs ilyen, és a témaválasztásnak is inkább az írószer különlegessége az oka, nem pedig az ára.

cda-swisswood-01-500.jpg

A CARAN d'ACHE itthon kevésbé ismert, de a luxuskategóriában jól csengő márkanév. Egy svájci cégről van szó, amely Genfben működik. Elődje az Ecridor ceruzagyár volt, melyet 1915-ben vásárolt meg egy Arnold Schweitzer nevű vállalkozó. Cégének egy francia képregényrajzoló után adta a Caran d'Ache nevet, ami oroszul - karandash - ceruzát jelent. (Mellesleg egy nagyon híres orosz bohóc művészneve is volt.) A vállalat jelenleg a svájci Reiser és Hübscher családok tulajdonában van.

Ma a CARAN d'ACHE főleg luxuskategóriás írószereket (golyóstollakat, töltőtollakat, rollertollakat és töltőceruzákat, különböző kollekciók részeként), művészkellékeket (ceruzákat, festékeket, ecseteket, stb.) és divatkiegészítőket gyárt. Eddig a golyóstollaik közül mutattam be néhányat a blogon, ma pedig az általuk gyártott számos különböző ceruza közül a legkülönlegesebbet szeretném szemügyre venni.

A ceruzakészítésről tudni kell, hogy a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem mindegy, milyen faanyagba kerül a grafit. A minőségi ceruzák többsége kaliforniai gyantásciprusból készül, melyet a nevéből könnyen kikövetkeztethető módon a gyártók Amerikából vásárolnak. Az interneten fellelhető információk tanúsága szerint például ugyanaz a cég szállítja a méretre vágott alapanyagot a Koh-i-Noor csehországi gyárába, a Derwent-hez az Egyesült Királyságba, és a Mitsubishi Pencil-hez Japánba. 

cda-swisswood-03-500.jpg

Természetesen többen is kísérleteztek az idők folyamán más fafajták felhasználásával. Néhány távol-keleti gyártónak van nyárfából, hársfából és egyéb, helyben termesztett fák törzséből készült, kevésbé prémium ceruzája. Állítólag elfogadható minőségű íróeszközt lehet készíteni fenyőfa használatával is, melyet a nagy német ceruzagyárak is használnak. A különbség szembetűnő, hiszen hegyezéskor könnyen észre lehet venni a szálkás, durva vágásfelületet, mely az amerikai alapanyagra egyáltalán nem jellemző.

A CARAN d'ACHE Swiss Wood ceruza különlegessége, hogy a svájci Glovelier községben, a Jura-hegység bükkfáiból készítik. Neve tehát onnan ered, hogy ez más "Swiss Made" jelzésű ceruzákkal ellentétben nem import alapanyagból készül, hanem maga a faanyag is helyben terem, és kerül teljes mértékben feldolgozásra. (Az FSC jelzés alapján a fa feltehetően felelős erdőgazdálkodásból származik.)

Az alapanyag eredete számomra inkább érdekes, mint lényeges, mindenesetre a csokoládébarna színű fa nem mindennapi látvány. A vékony, matt lakkozás alig észrevehető, és pompásan láttatja a faanyag természetes mintázatát. Csak a ceruza vége van tekintélyes vastagságú, piros bevonattal eltakarva, melyet a jellegzetes svájci fehér kereszt díszít. Az ízléses, hibátlan kidolgozású ceruza különlegességét nehéz szavakba önteni, de nem tagadom, azonnal ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy legyen egy ilyen a birtokomban.

cda-swisswood-02-500.jpg

"Ácsi!" - ébredt fel nyomban a bennem lakozó örök takarékoskodó. "Tényleg egy túlárazott sznobceruzát nézegetünk, közönséges bükkfából? Márpedig bükk az nálunk is van bőven, még egy hegységet is elneveztek róla, annyi nő belőle!" - folytatta, pont a megfelelő helyre szúrva a kést. "Igen ám, de eszébe jutott bárkinek is ceruzát gyártani belőle? Ráadásul ilyen jó minőségben?" - vágtam vissza, mire sértődötten. kucorodott vissza a leárazáskor vásárolt JYSK-es takarójára, morgott valamit úri huncutságokról, majd kortyolt egyet az ízetlenségig higított Tesco gazdaságos szörpből.*

Nem vagyok egyedül a rajongással: külföldön a Swiss Wood olyan hirtelen lett népszerű, hogy az mind a gyártót, mind a forgalmazókat meglepte, és egy darabig egyáltalán nem lehetett kapni. Az egyedi külső mellett mindenki megjegyzi különleges, intenzív bukéját is, melyet néhányan a faanyagnak, mások pedig a sötét árnyalatot biztosító színezőanyagnak tulajdonítanak. Némi keresgéléssel azonban sikerült rájönnöm az engem leginkább melaszra emlékeztető illat valódi forrására.

A ceruza anyagának előkészítését egy főként parketták gyártásával foglalkozó faipari cég, a Glovelier-ben található Röthlisberger SA végzi. Hőkezeléssel tartósítják a bükkfát, így lecsökken a nedvességtartalma, és vegyszerek használata nélkül válik ellenállóvá a gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. (A hőkezelésről ezen és ezen az oldalon találsz további érdekes információt.) Esélyes, hogy az egyedi szín sem festésnek, hanem ennek az eljárásnak köszönhető, és egy hitelesnek tűnő forrás** szerint az illat a kezelés nyomán a fából távozó lignin nevű anyag sajátossága.

A Swiss Wood a szokványosnál valamivel vastagabb kivitelű, melynek oka, hogy a gyártás során az alapanyagból (ezt hívják szendvicsnek) egy munkaciklusban csak 8 darab ceruza készül. Normál esetben egy szendvicset 9 vagy 10 részre fűrészelnek, így kapjuk a megszokott vastagságú ceruzákat. Érdemes tehát olyan hegyezőt választani, ami fel van készítve a vastagabb keresztmetszet befogadására. A nagyobb méretnek, és az eltérő faanyagnak köszönhetően a ceruza majdnem kétszer annyit nyom, mint hagyományos társai.

cda-swisswood-04-500.jpg

A grafit minősége sem marad el a körítéstől, átmérője pedig a ceruza méretével arányosan leheletnyivel nagyobb, mint a szokványos, kb. 2,3 mm. Bevallom, a CARAN d'ACHE ceruzák hegye az általam eddig kipróbáltak közül magasan a legjobb. Ugyanakkor némileg lelombozó, hogy különböző ceruzáikban, sőt, egyazon típusból az eltérő időben gyártott példányokban is más keménységű grafitot találtam, holott mind HB jelzésű volt. A Swiss Wood is csak HB változatban létezik, de állítólag nagy a szórás a típuson belül. A hozzám került darab a megszokottnál picit világosabban fog, és mint minden CARAN d'ACHE grafit, szinte ellenállás nélkül siklik a papíron. A kevésbé intenzív színt azzal ellensúlyozza, hogy nagyon sokáig tartja a hegyét. Így a ceruza ára miatt szívfacsaró - és a faanyag tömörsége miatt kissé nyögvenyelős - hegyezés ritkábban szükséges.

Egy régebbi gyártói katalógusban azzal reklámozzák a grafittermékeket, hogy kizárólag 99% tisztaságú, Srí Lankán, Zimbabwében és Németországban bányászott grafitot, valamint montmorillonit nevű agyagot használnak, melyeknek keveréke hosszú ideig tartó, és rendkívül alapos feldolgozás után kerül a ceruzába. Őszintén szólva a leírás alapján nem találtam szembetűnő eltérést más gyártók általam olvasott/látott termelési folyamatától. Azonban az interneten elérhető szabadalmak között kutatva kiderült, hogy a legtöbb helyen kaolinit és bentonit felhasználásával készítik az íróbelet. Lehetséges, hogy a különbség, csak úgy, mint egy különlegesen ízletes ételnél, itt is az alapanyagokban keresendő. Bárcsak a konzisztens kivitelezésre is ennyire odafigyelnének...

Mellesleg észrevetted az ellentmondást? Itt ez a grafitceruza, ami tagadhatatlanul minden ízében luxustermék. Azonban nem lehet elmenni mellette, hogy a ceruza, mint írószer és a luxus között feloldhatatlan ellentét feszül. Hiszen nincs ennél egyszerűbb megoldás az írásra, és egy ceruza jóformán fillérekből legyártható. Ez a termék egy fricska az említett ellentétnek, és akár még polgárpukkasztásnak is elmenne.

cda-swisswood-05-500.jpg

CARAN d'ACHE Swiss Wood díszdoboz tartalma (kép: cwpencils.com)

A CARAN d'ACHE Swiss Wood 348 HB ceruza Magyarországon tudtommal nem kapható. Külföldről önállóan (darabra), vagy pedig díszdobozos kivitelben vásárolható meg. A díszdobozban találunk még egy szintén Svájcból, a Wallis kantonból származó havasi cirbolyafenyőből készült ceruzát, egy apró magnézium hegyezőt és egy fekete radírt is. A szalmasárga, pazar kivitelű fenyőceruza - melynek szintén Swiss Wood a fantázianeve - biztosan megérne egy önálló bejegyzést, de sajnos külön nem kapható, a szett pedig túlzottan költséges mulatság. Valószínűleg lényegesen kisebb példányszámban készül sötét színű párjánál, és mivel egy rendkívül lassan növő fafajtáról van szó, azt hiszem, így is van rendjén. A ceruzákhoz csomagolt hegyező és radír minősége nem, eredete azonban kérdéses számomra. 

A CARAN d'ACHE-sal kapcsolatos véleményem, hogy a szokványosnál jobb minőségű termékeket készítenek, melyeket pokoli drágán adnak melyeknek rendesen meg is kérik az árát. Egy Swiss Wood-ért kiadott összegből 3 db rendkívül jó minőségű prémium ceruzát lehet vásárolni, melyek majdnem ugyanolyan jók. (Vagy egy márkás, középkategóriás golyóstollat.) Ha beleszámítjuk a tekintélyesebb méretből fakadó hosszabb élettartamot, még akkor is legalább kétszeres az árkülönbség. És hogy indokol-e ekkora különbözetet a "majdnem" szó? Ennek eldöntését az olvasóra bízom...

 

* Végül a feleségem finanszírozta a Swiss Wood ceruzámat évfordulós ajándék gyanánt, mert nem biztos, hogy meg tudtam volna győzni magam, hogy megvásároljam.

Felhasznált források:

  • ** A legjobb ceruzás blog - Lexikaliker (német)
  • A második legjobb ceruzás blog - penciltalk (angol)
  • Hêtre ou ne pas être, le défi de Caran d’Ache - Bilan (francia)

5 komment

Címkék: ceruza carandache swiss wood

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr9613660818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dik_ 2018.05.03. 16:14:43

Hm...
Kedvet kaptam egy ilyen szetthez! :) Jó kis teszt, köszi!

pencilguy 2018.06.15. 18:35:52

Nagyon jó, részletes leírás!
Igen, eléggé drágák:) De főleg Svácon kívül. Az általad bemutatotthoz nem volt még szerencsém, de évek óta sokat használok CD Technograph777 ceruzákat, amik fantasztikus minőségüek. Egy átlag zürichi ápiszban kb. 350 forintért kaphatók (még ritka F grade-ben is). Bécsben ugyanez duplájába és gondolom interneten+kézbesítés már tényleg őrültség.
Így Pirexben és a többi magyar ápiszban azért jóval drágább a konkurencia (Castell9000, vagy Staedtler Lumograph 450ft, vagy a fölött).
Nem hiszem, hogy grafit szempontjából lehet minőségibb, mint a Technograph, de tény nem próbáltam a tiédet.
Ami majd minden CD ceruzában fantasztikus, hogy legalábbis 2B-ig abszolút nem maszatolódnak. Valami anyag vagy készítési eljárás különbség ezért mégis lehet (Castell9000 mérsékelten maszatol és a legéltartóbb mindegyik közül, Lumograph erősen maszatol és sokat kell hegyezni). Persze könnyen lehet, hogy van akinek más a tapasztalata, mert Staedtlert és FC-t is a világ több pontján gyártanak és kicsit különbözhetnek.

Landsmann 2018.07.04. 14:11:15

Igen érdekes a név. A tulajdonos valószínűleg orosz felmenőkkel rendelkezhet. Oroszul a ceruza: karandas. Mily hasonló a hangzása a CARAN d'ACHE névnek. :)

golyóstoll 2018.07.11. 18:38:26

@Landsmann: A cikkből idézve: Cégének egy francia képregényrajzoló után adta a Caran d'Ache nevet, ami oroszul - karandash - ceruzát jelent.

:o)

Landsmann 2018.07.11. 20:31:47

Megvallom, nem olvastam el az egész cikket. :)
süti beállítások módosítása