Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

A következő nagy dobás

2021.05.22. 22:11 golyóstoll

Kedves olvasóim! Mivel nem csak kommentekben, hanem személyesen, és ismerősökön keresztül is megkerestetek már néhányan, szeretném jelezni, hogy jól vagyok, és továbbra is érdekelnek az írószerek. Azonban 2018-ban egyfajta alkotói szabadságra váltottam a blog rendszeres vezetéséről. 

Az elmúlt években különböző okok miatt - bármennyire is szeretném - nem maradt időm cikkek gyártására, de folyamatosan azon törtem a fejem, hogyan folytathatnám az alkotómunkát, és adhatnék értéket az olvasóközönség, illetve a magyarországi írószerkedvelő közösség számára. Azután eszembe jutott valami. 

Az írószerek iránti érdeklődésem egyik legfontosabb része a Kádár korszakban Magyarországon gyártott golyóstollak (ICO, PEVDI, Signo) utáni kutatómunka, illetve ezek gyűjtögetése. Évekkel ezelőtt a töltőtollkedvelők körében köztiszteletben álló Kovács Zoltán felbecsülhetetlen értékű ajándékkal lepett meg: kölcsönadott két korabeli PEVDI katalógust. A katalógusokból sok addig csak látásból ismert, és rengeteg számomra ismeretlen PEVDI tollat sikerült azonosítanom, de írásaimban is fel tudtam használni a benne szereplő információt.

Több éves pihenő után úgy döntöttem, a digitalizált katalógus oldalakat végre megosztom Veletek, és remélhetőleg kereshetővé teszem az utókor számára. Sorban haladva, hetente egy tollat (katalógus oldalt) fogok publikálni, várhatóan a szerda reggeli órákban. Sajnos a múltban több eset is volt, hogy a blogról a képeimet letöltötték, és reklám írásokhoz, vagy aukciókhoz használták, így a katalógus oldalakat kénytelen vagyok vízjellel ellátni. Remélem, ez semmiben nem zavarja, hogy hasznosak legyenek számotokra. A teljes katalógus publikálása után egy tartalomjegyzékben kattintható módon tervezem könnyen navigálhatóvá tenni a képeket.

Szeretném megköszönni Zolinak, hogy a katalógusokat a rendelkezésemre bocsátotta, és engedélyezte a publikálásukat is. Ha hasznosnak találod az információt, gondolj rá töltőtollaid javításánál, vagy ha lehetőséged van rá, javasold ismerőseidnek.

5 komment

Címkék: katalógus pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr1716568996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2021.11.16. 10:42:49

Én is köszönöm, nagyon érdekes ez a katalógus :)

"Az írószerek iránti érdeklődésem egyik legfontosabb része a Kádár korszakban Magyarországon gyártott golyóstollak (ICO, PEVDI, Signo) utáni kutatómunka, illetve ezek gyűjtögetése."

Erről jut eszembe: esetleg nem lenne kedved Wikipédia oldalt létrehozni az összegyűjtött anyagok alapján ezekről? Valamikor próbáltam rákeresni hogy a Signo tollbetéteket ki gyárthatta, de az Interneten kb. semmit nem találtam róla. (Az Uniball Signo tollak jönnek csak dögivel.) Ha felkerülnének az infók a wikire, akkor nagyobb eséllyel maradna meg az utókornak.

golyóstoll 2021.11.16. 11:50:32

@btprg: A katalógus ügyében Kovács Zolié minden érdem. A Wikipédiát már nézegettem, mert rábukkantam az egyik gyűjtő barátom írására. De sajnos a szerkesztői irányelvek alapján az önálló kutatómunkának a Wikipédián helye nincs. Továbbá forrást kell megjelölni, és egyetlen blog kétséges megbízhatóságú forrásnak számít. Ezt meg is tudom érteni, hiszen kevés a fellelhető hiteles forrás, így az általam leírt információ egy része is pusztán feltételezéseken alapul.

golyóstoll 2021.11.16. 11:58:03

@btprg: A Signo tollakat a Signo Kisszövetkezet gyártotta (teljes néven: SIGNO Kismechanikai Ipari és Szolgáltató Szövetkezet). Jogutódja a Signo Kft. tavaly került felszámolásra, utolsó ismert címe Bp., Eötvös utca 2. Sokáig a Senator magyarországi forgalmazója volt, illetve golyósbetéteket is árultak (ún. vídia betétek), melyeknek a gyártóját nem sikerült azonosítanom.

btprg 2021.11.16. 14:22:20

@golyóstoll:
Ó, értem, hát akkor ez nem nyert.

Signo:
Köszönöm az információt. Nem túl rég még lehetett kapni SIGNO Metal Extra és Metal Vidia Extra betéteket (olyan vékonyított végű réz cső típusút, mint a Pevdi No. T16), ezek szerint azokat nem is biztos hogy saját maguk gyártották?
süti beállítások módosítása