Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Alapok: Golyóstollak

2013.03.26. 08:07 golyóstoll

Hagyományos golyóstollnak nevezzük a sűrű, olajos tintával (tintapasztával) töltött, a hegyében kis, forgó golyót tartalmazó íróeszközt. A golyót általában acélból vagy volfrám-karbidból (vídia, volfrámacél) készítik, mert az íráskor nagyon komoly igénybevételt kell kibírnia. A hegy anyaga a jó minőségű betétek esetében többnyire rozsdamentes acél, az olcsóbb tollaknál gyakran sárgaréz. A golyó és a hegy együtt alkotják az úgynevezett írócsúcsot.

A működési elv hasonló a golyós dezodoréhoz. Ahogyan a papíron gurul a golyó, a felületére a tintatartályból rákenődik némi tinta, amely a forgás miatt a papírra jut, majd ott megszárad. Manapság szinte minden tollban speciális, egyenetlen felületű golyó van - képzeljünk el egy golflabdát, amelyen összevissza vannak a mélyedések - így jobban képes szállítani a tintát, és mivel a felület egyenetlenségei beleakadnak a papírszálakba, kevesebb a kihagyás, a golyó pedig szépen forog. Ezt a speciális golyót először a Parker használta, ők "T-Ball"-nak nevezték.

Golyóstoll hegye (kép: Wikipédia)

A golyóstoll elterjedése előtt az emberek többnyire töltőtollakat használtak. A töltőtollak kiváló íróeszközök, és ma is nagyon népszerűek a gyűjtők és toll-fanatikusok körében, de egy átlagember számára túl macerás a használatuk, ezért manapság a golyóstollak szinte egyeduralkodóak.

Működtetés szerint léteznek nyomógombos, csavarós, és kupakos tollak. A nyomógombos toll lényege, hogy a toll végén található nyomógombbal tudjuk a hegyet kidugni, és vagy ugyanazzal, vagy egy másik, többnyire oldalsó gombbal visszahúzni. A csavarós toll esetében ugyanezt a tolltest, vagy a toll végén levő gomb elcsavarásával tudjuk megtenni. A kupakos toll esetén a kupak akadályozza meg a tinta kiszáradását, az íráshoz ezt le kell venni, majd utána visszahelyezni a tollra.

Felhasználás szerint eldobható és cserélhető betétes golyóstollat kaphatunk a boltban. Az eldobható tollak lényege, hogy ha a beletöltött tinta kifogy, akkor a toll ideje lejárt, kidobhatod. Gyártásuknál az elsődleges szempont, hogy minél olcsóbb legyen. Ezek a tollak többnyire műanyagból vannak, minden extrát nélkülöznek, de természetesen vannak üdítő kivételek. Az eldobható tollak egyik legnagyobb előállítója a francia BIC. A cserélhető betétes tollak esetében a gyártó (vagy akár más cég is) árul külön tollbetétet, amelyet a tolltest megtartásával kicserélhetsz. Mivel a toll használata során a golyó, és a golyót tartalmazó foglalat kopik, a betéttel együtt ezeket a részeket is cserélned kell, hogy a toll ne folyjon, pacázzon. A két típus közötti határ elmosódik, mert technikailag sok eldobható tollban is cserélhető a betét, a probléma hogy külön nem forgalmazzák, csak egy másik "donor" tollból tudod átrakni. Na de akkor miért tartanád meg a régi tolltestet?

A tinta típusa szerint megkülönböztetünk normál, hibrid tintás és törölhető tintás golyóstollakat. Ez utóbbi két tinta viszonylag új találmány. A hibrid tinta lényege hogy a tinta nem olyan sűrű mint a normál golyóstoll esetében, de nagyon gyorsan szárad. Az ilyen tollakkal írni sokkal könnyedebb, mert kisebb erő szükséges a golyó forgatásához, hosszú írás esetén tehát kevésbé fárad el a kezünk. Népszerű hibrid tintás tollcsaládok a Pilot Acroball, uni-ball Jetstream, Parker QuinkFlow, és a Schneider ViscoGlide A törölhető tinta általában vagy dörzsölés hatására (hőhatás) tűnik el, vagy olyan vékony gumiréteget képez a papíron, amely bizonyos ideig könnyen eltávolítható onnan. Ilyen tollak a Pilot FriXion és az uni-ball Fanthom.

Működési elv szerint normál és túlnyomásos tollak léteznek. A túlnyomásos toll lényege, hogy a tollbetétben nagyobb nyomású gáz van, mint a légkörünkben, így a tinta akkor is rákenődik a golyóra, hogy ha éppen fejjel lefelé tartjuk a tollat, vagy víz alatt próbálunk írni. A túlnyomásos tollak legismertebb típusa a Fisher Space Pen, de olcsóbb darabokat is találunk, mint például az uni-ball PowerTank, illetve például a Tombow AirPress esetében maga a toll hozza létre a túlnyomást a betétben.

t-ball-small.jpg

Korabeli Parker T-Ball reklám, a speciális golyó ábrájával

Szólj hozzá!

Címkék: hibrid golyóstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr125165291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása