Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: uni-ball Signo UM-100

2013.04.11. 07:49 golyóstoll

Mikor divatba jöttek az országban a zseléstollak, az egyik leggyakoribb típus volt az uni-ball Signo UM-100. Szinte mindegyik papírboltban megtaláljuk, de jó tudni, hogy ez a típus már kivezetésre került, a helyettesítő termék az UM-120 (és nem pedig az UM-101, ahogy az logikusnak tűnne). Ezt a boltokban jelenleg nem nagyon lehet észrevenni, hiszen olcsósága és kiváló minősége miatt ez a régi modell igen népszerű, gondolom rengeteg van még készleten a kis- és nagykereskedőknél.

Az uni-ball a Mitsubishi Pencil nevű japán cég márkaneve, amely cég számtalan fajta népszerű tollat gyárt. Érdekes, hogy a Wikipedia szerint semmi köze a Mitsubishi cégcsoporthoz, de ettől függetlenül ha a Mitsubishi csoportról szóló oldalt nézzük, ott már a kapcsolódó vállalkozások listájában van, és az uni-ball tollakon több helyen találkozhatunk a "három gyémánt" logóval is.

UniSignoUM1000-500.jpg

A Signo család az uni-ball különböző zseléstollait foglalja magába, amelyek közül az UM-100 az egyik legegyszerűbb típus. Létezik "micro" heggyel (0,5 mm golyó) a szabvány színekben, "fine" heggyel (0,7 mm golyó) többféle extrém színben, illetve arany- és ezüstszínű részecskéket tartalmazó tintával is (0,8 mm golyó). A tesztalany 0,5 mm-es, ezt az információt a kupakon levő klipszen találjuk meg.

UniSignoUM1001-500.jpg

A tesztalanyunk nincs napi használatban, tartalék gyanánt cipelem magammal, és emiatt csak ritkán kell csatasorba állítani. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy lelőjem a poént: ennek a darabnak a tintatartályában egy buborék lakik. Fogalmam sincs hogy került oda, de közlekedik. Némelyik napokon a tollhegy közelében, máskor pedig egyéb véletlenszerű helyeken bukkan fel. A tartályt lezáró áttetsző zselében kis festékpöttyök találhatók, ebből arra gyanakszom, hogy nem csak egy buborék lakott a tintában, viszont a többi már valószínűleg elköltözött.

Igazából semmi komoly negatívumot nem tudok erről a tollról elmondani. A kupak határozott kattanással helyezhető a toll elejére és a végére is. A klipsz rugalmas, a kupakban pedig benne van az elmaradhatatlan kis szilikon gömb, amely megakadályozza a betét beszáradását. Sajnos ennek hátránya, hogy a golyóról lekeni a tintát, így az első néhány milliméternyi írás nem tökéletes. A tolltest megfelelően vastag műanyagból készült, és bár a fogórész nem gumírozott, a tolltest többi részétől eltérően nem hatszög alakú, hanem háromszög, így remekül megtámasztja az ujjakat.

A betét hatalmas, és cserélhető. Ráadásul néhol kapni is lehet, a típusa UMR-5 (0,5 mm) és UMR-7 (0,7 mm). Az UM-120-ba elvileg UMR-7N betét kell, amelyik kompatibilis az UM-100-zal is. Tehát ha a gyártó megszünteti az UMR-5 és UMR-7 betétek forgalmazását, akkor is valószínűleg találunk majd bele valót.

UniSignoUM1002-500.jpg

Az íráskép szép. A toll nem folyik, nem ugrik, egy kicsit pacáz, írás közben nem érzed hogy karcolná a papírt. A tinta ránézésre egy árnyalattal világosabb mint az általam megszokott tinták és a zseléstollaknál jellemző módon meglehetősen lassan szárad. Az általam tesztelésre használt papíron kb. a 7. másodpercig el lehetett kenni, tehát balkezesektől lehetőleg tartsuk távol. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga az írás kb. 3 másodperc alatt megszáradt, viszont az apró pacák száradásához szükséges volt a 7 másodperc.

Száradás után a tinta vízállónak bizonyult. (Az uni-ball néhány típusában, például a Signo-kban speciális aláírásbiztos tinta van, amelyet Super Ink-nek neveznek.)

UniSignoUM1003-500.jpg

Előnyök:

  • kellemes kialakítás

Hátrányok:

  • hogy kerül buborék a tintába?

Értékelés: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: signo zseléstoll uni-ball um-100 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr85205597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása