Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Hogyan készül a golyóstoll? - BIC Cristal

2013.07.17. 07:09 golyóstoll

Egy kis érdekességként, a tollak és hozzájuk való tollbetétek gyártását/összeszerelését/minőségi ellenőrzését bemutató, angol nyelvű videókat szedtem össze. Azok kedvéért, akik nem tudnak olyan jól angolul, vagy nincs kedvük végignézni a videókat, mindegyikhez készítettem kommentárt.

BIC Cristal golyóstoll

Frissítés: A BIC saját videója a folyamatról itt érhető el

A videó elején elhangzik Bíró László neve, mint a golyóstoll egyik feltalálója. A Párizsban található BIC gyárban vagyunk, ahol a BIC Cristal golyóstollat gyártják. (Újabban Mexikóban is gyártják, sokak szerint gyengébb minőségben...) A típusból egyébként a bevezetése óta több mint 100 milliárd darabot adtak el.

A gyártás a golyó kialakításával kezdődik, mivel ez az egész íróeszköz lelke. Alapanyaga a volfrám-karbid (vídia), amely porított állapotban egy présgépbe kerül, így apró, de egyelőre még nem túl szabályos gömböcskék készülnek. Ezeket egy másik, forgó csiszológépbe helyezik, amely néhány mintadarab alapján, egy kis gyémántport tartalmazó paszta hozzáadásával, több mint 5 nap alatt alakítja ki az immár használatra kész golyókat. (Úgy tudom sok más tollgyártó készen vásárolja a golyókat.)

A különböző gyártási sorozatok mindegyikéből kiemelnek minőségi ellenőrzésre golyókat, amelyeket egy minőségellenőr vizsgál meg, nagyító alatt. Amennyiben 5.000 golyónként több mint 1 hibás darabot találnak, a teljes sorozatot kukázzák.

A következő lépés a hegy (a golyót tartalmazó ház) kialakítása, illetve a golyó behelyezése. A hegyet sárgaréz, nikkel vagy rozsdamentes acél drótból készítik. A pontos illeszkedés igen fontos, hiszen mikronos nagyságú tűrésekről van szó. (mikron = mikrométer = 1/1000 milliméter) A golyót tartalmazó hegyet apró kamerákkal vizsgálják - a videóból nem derül ki, de gondolom szúrópróbaszerűen.

Ezután megmutatják a tintát tároló tartályokat. A tinta állaga ránézésre egy híg olajhoz hasonlít, elmondásuk szerint színezőanyag, gyanta és oldószerek megfelelő kombinációjára van szükség. Természetesen műszeres vizsgálatokat is végeznek, hogy a viszkozitás (belső súrlódás, vagy a köznyelvben folyékonyság) megfelelő legyen.

A műanyag alkatrészek következnek. A tintatartály egy egyszerű műanyag cső, amelyet extrudálással készítenek, majd vízben hűtik. A jellegzetes, hatszögletű tolltest fröccsöntőgépben születik. (A videón nem szerepel a kupak gyártása, de gondolom az is.)

Az öszeszerelés során a tintatartályt megtöltik, majd beleütik a kész tollhegyet. Az ilyen félkész betétek közül szúrópróbaszerűen kipróbálnak néhányat, hogy biztosan egyezzen a kupak és a tinta színe. Ha minden stimmel, a betétet belehelyezik a tolltestbe, majd ellátják kupakkal. Nincs más hátra mint a csomagolás.

A videón nem beszélnek róla, de többször láthatunk papírtekercsekre köröket rajzoló gépeket, amelyek szintén a minőségellenőrzést segítik. Egy ilyen gép által rajzol mintából azonnal ki lehet szűrni a hibás darabokat, illetve ki lehet számolni, hogy mennyi a toll íráshossza.

2 komment

Címkék: ajánló cristal golyóstoll bic

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr435405440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wimmer Jozsefne 2020.05.18. 12:46:40

hogyan kelthetem életre a kiszáradtnak tűnő betétet?

golyóstoll 2020.05.18. 12:47:19

@Wimmer Jozsefne: A témáról született egy külön írás az oldalon.
süti beállítások módosítása