Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

A HungaroPAX Gel-ről, és a kupak nélküli zseléstollakról

2014.01.03. 07:40 golyóstoll

Tudom hogy ez furán hangzik, de valahogy úgy vagyok a HungaroPAX Gel zselés tollbetétettel, mint a kisgyerek az ajándékkal, amelyet egész évben várt. Nagyon fájt a fogam egy ilyenre, és mivel az általam látogatott boltok egyikében sem találtam, végül a gyártó mintaboltjáig kellett mennem érte.

Egy rövid szösszenetet már korábban írtam róla, és.mivel most megint fogok, szeretném elejét venni mindenféle gyanúnak, és jelzem, hogy kifejezetten fontosnak tartom a magyar termékek bemutatását és népszerűsítését. (Bár nincs konkrét információm róla, bízom benne, hogy a PAX zselés tollbetétje tényleg itthon gyártott termék, nem csak a márkanevet nyomtatják rá Szentendrén.)

A korábbi cikket viszonylag rövid teszt időszak előzte meg, de utána a napi használatban levő PAX Metál golyóstollamba rögvest beszereltem a tollbetétet, és azóta is használom. Most érkezett el az ideje, hogy be merek számolni a tapasztalatokról, hátha valaki érdekesnek találja.

PAXGel-500.jpg

Először is, a tintakövető folyása. A korábbi írásban jeleztem, hogy a tollbetétből a műanyag dugó környékén valamilyen szmötyi szivárog. Ezt onnan vettem észre, hogy a csomagolásban levő papírkártyán apró, olajos foltok voltak. A jó hír, hogy a jelenség azóta nem jelentkezett, holott a tollat legtöbb esetben vízszintes állapotban tárolom. A foltok viszont megfigyelhetők más PAX zselés tollbetétek csomagolásában is. Valamilyen fura okból ugyanis a betét a tasakban fejjel lefelé helyezkedik el. Ha élhetnék egy javaslattal a gyártó felé, lehet hogy érdemes lenne az akasztófül (az a nyílás, amelynek segítségével a boltban fémrúdon tudják elhelyezni a csomagokat) felé a betét műanyag végét állítani, nem pedig a hegyét.

Vonalvastagság. Amely ugye a 0,8 mm átmérűjú golyó miatt valamivel nagyobb mint amire számítottam. Ez nem azt jelenti, hogy bumfordi vonalat húz, viszont mindenképpen vastagabban fog, mint a 0,7 mm-es tollbetétek, amiket sokan szeretnek. Annak, aki vastagabban fogó tollat használ, a különbség nem zavaró, aki viszont inkább a 0,5 mm-es, vagy még vékonyabb zselés vonalvastagságot kedveli, annak nem biztos hogy jó választás a tollbetét.

Tintakiosztás. Azt írtam, hogy nem mindig egyenletes. Nos, valóban, előfordul, hogy kicsit több tinta kerül papírra, mikor elkezdünk írni, vagy befejezünk egy vonalat. Zseléstolltól megszokott módon, amúgy is bőséges festékkel ír a betét, ez a legkevésbé zavaró. A megszáradt írásban, ami egyébként kifejezetten jól néz ki, a jelenség egyáltalán nem látszik.

Száradás. Az írásunk nem szárad meg azonnal. Az első teszt alkalmával megfigyelt 6 másodperces idő stimmel. Ez azt jelenti, hogy előfordult már olyan eset, hogy a kezem tintás lett, mert túl hamar másztam a korábbi soraim fölé. Szabályos írásnál, ahol ez ritkán fordul elő, ezt nem fogjuk észrevenni. Viszont kifejezetten ellenjavallom a tollbetétet balkezesek számára.

Nehezebb gördülés. Arra gondolok, hogy a tollbetét futása a papíron nehézkesebb, mint más, drágább zseléstollaknál. Erre korábban azt írtam, hogy karcosabb a tollbetét a Parkerénél. Valójában nem is karcosságról van szó, hanem arról, hogy érezhetően nagyobb erőt kell kifejtenünk írás közben. Véleményem szerint ez a PAX Gel legzavaróbb hátránya, amelyet azonban ellensúlyoz az alacsony árával.

Pontosan nem tudom, hogy mi okozza a fenti jelenséget, de van egy elméletem. Ehhez egy kicsit el kell merülnünk a nyomógombos (kupakkal nem rendelkező) zseléstollak és rollertollak működésének részleteiben. Ezeknél a fajta írószereknél egységesen megfigyelhető, hogy amikor a papírra helyezed a hegyét, van egy kis holtjátéka a golyónak, ugyanis egy kis rugó nyomja kifelé a foglalatból.

Ha nem hiszed, próbáld ki valamilyen kemény felületen, vagy a körmödön. Úgy kell tenned, mintha pontot akarnál rajzolni, a tollat merőlegesen tartva. Ne mozdítsd meg a hegyet oldalra, csak óvatosan nyomd oda, és ismételd addig, amíg meg nem érzed a rugó ellenállását. Ez az úgynevezett "self-capping" vagy "capless" zseléstollak és rollertollak sajátossága, hiszen itt nincs kupak, amely megakadályozza a beszáradást, így valamilyen más módon kell megoldani. A kis rugó, a golyó segítségével elzárja a levegő útját a tintatartályba, és ezért nincs szükség kupakra. (Hagyományos golyóstoll betéteknél, és kupakos tollaknál még nem találkoztam ezzel a kialakítással.)

Ha még mindig nem hiszel nekem, akkor itt az ideje megnézni a maximálisan megbízható forrást, a szabadalmakat. Az említett technológiát például az US5876142 szabadalom taglalja, amelyből idemásoltam a vonatkozó ábrát. Ha meg akarod nézni élőben is, egy fogóval húzd ki a fém hegyet egy kifogyott Pilot G2 tollbetét végéből. A rugó könnyen kivehető, és hasonlít a képen láthatóhoz.

US5876142-3-500.jpg

Írócsúcs, beépített rugóval (a kép forrása a Google Patents)

Visszatérve a PAX Gel-re, más zseléstollakkal összehasonlítva a golyó érzésre talán valamivel jobban benyomható, és lehet hogy emiatt nehézkesebb vele kicsit az írás. Végeztem egy összehasonlítást a különböző zseléstollaim között, és a PAX-on kívül csak egyetlen másik terméknél (PaperMate Gel) érezhető ennyire a golyó mozgása, amellyel nem meglepő módon szintén kicsit nehézkes az írás. A többi zseléstoll esetében ez alig-alig észrevehető.

A teljesség kedvéért azt is meg kell jegyeznem, hogy az elméletemet, miszerint az írócsúcs kialakítása a felelős, még egy dologgal tudom igazolni. Akár már rövid pihentetés után is, a tinta egy kicsit megszikkad, így újbóli használatkor apró, de hallható kattanással veszi tudomásul, hogy megint írni szeretnél vele. Nem arról van szó hogy nehezen, vagy kihagyással indul meg, mert egyáltalán nem, csak lehet hallani, ahogy dolgozni kezdl benne a golyó.

Összefoglalva, a HungaroPAX Gel zselés tollbetétet továbbra is megfizethető megoldásnak tartom, ha nyomógombos, koronás betéttel működő tollat szeretnél zseléstollá alakítani. Az alacsony ár természetesen azt jelenti, hogy a terméknek vannak hátrányai. A korrektség kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a Parker Gel szintén egy remek választás, amely sok szempontból felülmúlja (gördülékenységben például verhetetlen), azonban véleményem szerint annyival nem jobb, mint amennyivel többe kerül. Amennyiben érdekel benneteket a téma, szívesen mutatok be még hasonló tollbetéteket.

2 komment

Címkék: parker pax gel tollbetét hungaropen zseléstoll hungaropax

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr205719579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.M.M. 2015.06.07. 01:47:55

Szia! A Récsei Center Office Depot-jában lehet kapni!

golyóstoll 2015.06.07. 09:09:46

@B.M.M.: Köszi, egyébként hallottam már több helyről, hogy más Office Depot-kban lehet kapni, úgy tűnik hogy át kell szoknom az Újbuda Centerből valamelyik másikba. Mondjuk a stílus miatt amúgy is érdemes lenne.
süti beállítások módosítása