Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Parker Jotter tisztítása

2014.02.08. 10:00 golyóstoll

Nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb minden Parker Jotter használó találkozik egy olyan tollbetéttel, amelyik belefolyik a tollba. Különös módon, a Parker igen drága tollbetétjei is hajlamosak a műanyag záró elemnél (itt a blogon ezt koronának szoktam nevezni) igen komoly mennyiségű, sűrű, olajos tintát kiereszteni.

ParkerJotterTisztitas-500.jpgA legutóbbi eset

Az utóbbi időben több MADE IN UK feliratos Parker tollbetétet láttam, amely ezt a jelenséget produkálta. A tollat használó egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a gomb nehezen jár, vagy a tinta megszáradása után már egyáltalán nem működik. A jelenség biztosan nem egyedi, mert a blogra többen is érkeznek olyan keresőszavakkal, ami hasonló problémára utal, és az internetes fórumokban is gyakran felvetődik a kérdés: mit lehet ilyenkor tenni?

Van olyan, aki ilyenkor szomorúan lemond a tolláról, és elrakja, vagy kidobja, majd vesz egy másikat. Tekintve viszont, hogy a Jotter kedvelt ajándék toll, és jól gravírozható, sokakat valamilyen kapcsolat fűz ehhez a tollhoz, és inkább emlékként tekintenek rá, nem pedig mint íróeszközre.

A jó hírem, hogy a problémát meg lehet oldani, a tollat ki lehet tisztítani, és az újra működni fog. Még jobb hír, hogy tudtommal a Parker térítésmentesen cseréli a tollat, amennyiben belefolyt a Parker márkájú tollbetét. Ezt már több helyen olvastam, de személyesen nem tudom megerősíteni. Érdemes megkeresni a Parker magyarországi képviseletét a problémával, és ha megtetted, kérlek hozzászólásban írd le, hogy mit mondtak.

Ha magad akarod megoldani a problémát, a következőkre lesz szükséged:

  • 1-2 db citrom (a tippért köszönet illeti pipedli21 nevű olvasómat, én korábban higítót használtam)
  • 10-15 db fülpucoló pálcika
  • 0,5 literes üdítős palack
  • kb. 2 óra szabadidő, és türelem

Az eljárás a következő:

  1. Csavard szét a tollat, lehetőleg újságpapír fölött, hogy ne tintázz össze mindent. A tollbetétet szedd ki, és dobd ki, ezt nyilván már semmire sem lehet használni.
  2. Semmiképp se szedd szét ennél jobban a tollat! Ne próbáld kiszedni a mechanikát, a műanyag belső részt, és a gombot sem! Ez nagyon fontos, ugyanis szinte lehetetlen normálisan összerakni újra.
  3. Facsard ki a citromot, és önts kb. 2 cm citromlét a műanyag flakonba.
  4. A toll nyomógombos felét tedd bele a flakonba, és áztasd benne 1-2 órán keresztül. Közben óvatosan rázogathatod, de semmiképpen sem túl durván, mert a klipsz némelyiken könnyen lejön.
  5. Áztatás után szedd ki a flakonból, és egy újságpapír fölött, a fülpucolót tiszta citromlébe mártva, tisztítsd meg a toll belsejét a tintától. Úgy kell használni, mint egy ecsetelőt, és ledörzsölni a tintafoltot. Ügyelj rá, hogy a fülpucoló vattája ne ragadjon bele a toll belsejébe. Ha tisztítás közben a gombot is nyomogatod, a mechanikát is rendesen meg lehet pucolni. (Ha mégis beleragad a vatta, vékony horgolótűvel lehet kiszedni.)
  6. Ha esetleg a toll alsó része is tintás lett, a fülpucolók segítségével azt is megtisztíthatod.
  7. Csapvízzel mosd ki alaposan a felső részt, majd hagyd megszáradni.
  8. Mosd le a tintát a kezedről. :-)

Várom az élménybeszámolókat a hozzászólások között, külön megköszönöm, ha képet is küldesz!

9 komment

Címkék: parker tisztítás tinta jotter belefolyt

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr985804601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budafok.tk (törölt) 2014.06.06. 16:29:43

Elég megdöbbentő ilyen olvasni a Parkerről, aminek a golyóstolla egykor maga volt a referencia. Rengeteget írtam XF-es betéttel, 2mm-es betűmagassággal megszámlálhatatlan füzetet írtam tele, és soha nem volt tintapaca problémám. Az újkeletű Jotterek között pedig én is kaptam már olyat, amibe belefolyt a tinta, azt hittem, ez egyedi eset. A néhai Parker betéttel úgy tudtam írni, hogy sarkánál fogva lelógattam egy A4-es papírt, és még az alsó harmadára is szépen fogott a toll - nyilván zéró-közeli nyomóerővel. Az XF miatt keveset is fogyasztott százon, sokáig kitartott egy betét. Elszomorít a Parker ilyen mértékű leromlása, de örülök, hogy még létezik a márka, talán lesznek még jobb idők, és visszatér az egykori minőség.

golyóstoll 2014.06.06. 16:44:14

@budafok.tk: Remélem úgy lesz, ahogy mondod. Sajnos pont az ellenkezőjét látom. A Gilette és a Newell-Rubbermaid felvásárlások óta lefelé ívelő minőséget, olcsósítást, érthetetlen döntéseket (pl. logócsere, sikeres termékek kivezetése, Parker 5th, tollbetét és tinta változtatások).

Kevesebb mint egy hónapja bontották le a legendás gyárat Newhaven-ben, de Janesville-ben, az Arrow Parkban sem a Parker működik már. A nagy konszolidációból egyértelműen a Waterman került ki győztesként, közben pedig a többi legendás márka (Parker, Rotring) szép lassan elsorvad. Mintha csak szándékosan csinálnák.

A Parker történelmét visszanézve, az egyik leginnovatívabb cég volt az írószerpiacon. Most meg innováció helyett töltőtollnak álcázott tűfilcet akarnak eladni, aranyárban. De ha ez kell a piacnak...

segélyvonókészülék 2016.04.20. 19:53:38

A betét kifolyása sajnos modellfüggetlen, a tíz jotter árában kínált modeleknél ugyanúgy előfordul.
Tisztításhoz nem javasolnám az acetont, tönkreteszi a műanyag elemeket.
Egy Diamond-ot több évvel ezelőtt már sikerült elrútítanom acetonnal, egy jottert pedig most tettem használhatatlanná (full eldeformálta a műanyag alsó részt, és a színt is kivette belőle).
Szóval inkább a türelem, és a citromsav, vagy az ecet, meg némi többletmeló.
A jottert úgy találtam, és a számomra nem túl szolimpatikus, logó nélküli nyomógombos, már olcsósított változatból való, szóval azzal úgy voltam, hogy bevágom acetonba, aztán ha túléli, jó, ha nem, hát nem. A második verzió következett be, azonban a felső rész, és a mechanika nem károsodott, szóval alkatrésznek még jó lesz.

Szerintem a Parker betéteket nyugodtan el lehet felejteni, ha nem akarjuk hazavágni a szép tollainkat. Rotring Jumbot, vagy, - dobáljatok meg - Schneidert használok, azok még nem okoztak csalódást.
A Parker betétnek nem kell hőguta, szekrényben, a többi toll között tárolva is kifolyik, és csak az folyik ki. És ez már sok (10, vagy több is) éve jelenség, sajnos.
Mindennapi használatra a Jotter kategóriában a Ballograf szerintem mérföldekkel jobb.
Itt tartunk. :(

golyóstoll 2016.04.20. 20:01:06

@segélyvonókészülék: Tényleg szomorú, hogy ez lett a jobb sorsra érdemes céggel.

A Rotring Jumbót egyébként ha jól tudom, már ugyanabban a gyárban készítik, mint a Parkert - nincsenek illúzióim, hogy mekkora különbség lehet a kettő között. (Made in France)

A Schneiderért pedig senki sem fog megdobálni, szerintem a tollaik és a betéteik is megfizethető, és jól használható termékek, még a legolcsóbb K15-tel is szívesen írok bármikor :)

Merényi Károly 2017.01.02. 18:14:22

Én a megelőzésre próbálok hangsúlyt fektetni. Heggyel lefelé tárolom a tollaimat, hogy a gravitáció is segítsen. Viszont így is fordult már elő 5-6 tollon jelentős folyás, ahol a golyót tartalmazó hegy bele van préselve a tolbetétbe. (itt viszont nem tudott igazán kárt tenni) Scneider és Ico betéten ez biztosan előfordult a jelenség, Pax és Parker betétekre nem emlékszem. Tisztításhoz WD-40 -t használtam. A folyás okát nem tudom, állítólag a légnyomással függ össze. Egy teamécses felett enyhén megmelegítettem minden tollbetétem elejét és egy kicsi viaszt ráolvasztottam a csatlakozásra. Azóta tiszták a tollaim...

golyóstoll 2017.01.02. 19:53:05

@Merényi Károly: Jó taktika, de sajnos nem mindig működik. Ha nem csak az asztali tolltartóban vannak az írószereid, hanem táskában, tolltartóban, akkor mindenképp el kell néha fektetni.

A viasz jó ötlet. Én pecsétviaszt használok, de másra: a későbbi használatra szánt tollbetétek hegyét mártom bele, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan.

Tamás(Ottawa) 2018.07.05. 17:00:35

Engem is utólért a végzet... ... de idekinn ilyesmivel nem foglalkoznak. Irány a kuka... :-(
Sajnos nem látok olyan hozzászólást, amelyik megerősítené vagy cáfolná a fenti eljárás helyességét. Mivel erősen nosztalgiás (még kb. 40 évvel ezelőtti otthonról származó) Parkerről van szó, biztosra szeretnék menni.
Szóval, senki többet harmadszor? :-)

habpite 2018.07.07. 01:27:12

@Tamás(Ottawa): hali
a legtöbb olaj alapú tintát oldja a 96 vagy 70%-os alkohol, lásd itt különféle tesztek az írás tartósságára (azt hiszem pont a Parker betét kevésbé alkohol álló). Amit én olvastam, meg régebben próbáltam más tollal: valami kisebb üvegbe 96%-os alkohol, bele a felső része a tollnak. Ebben néha megkeverni, benne tartani pár napig, néha mozgatni benyomógombot. Ha van elég alkohol cserélni rajta amíg színtelen nem lesz. Vigyázni mert tök kék lesz minden, gumikesztyű rossz törölköző ajánlott, ami felett ki is lehet rázni a kék alkoholos oldatot. Ez nem bántja a műanyagot, viszont oldja a tintát. Izopropil alkohol is hasonló hatású, lehet próbát tenni: a kifolyt betéttel, belekenni papírzsepibe, vagy írni vele papírra, bele feles pohárba, különböző keverékképzéssel (alkohol/izopropanol), melyik a legoptimálisabb ami kioldja a tintát.

YCbCr 2021.11.02. 07:54:45

Hasonlóképp jártam a ballagásomra kapott emléktollal, bár arra nem emlékszem hogy Parker vagy egyéb betét volt benne - de az mosás után folyt bele. Izopropil-alkoholos fülpiszkával majd óvatos lögyböléssel használható szintre sikerült hozni, de tökéletesre sajnos nem.
süti beállítások módosítása