Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Fura aukciók

2015.05.17. 17:18 golyóstoll

Kedvelem a szocializmus alatt Magyarországon gyártott írószereket, így igyekszem minél többet megtudni például a PEVDI szövetkezet termékeiről, és már több alkalommal írtam is róluk, vagy említettem őket különféle írásokban. Sajnos ezekből a termékekből valószínűleg kevés maradt fenn, a többség szerintem a szemétben/padláson/pincében végezte be pályafutását, és nagyon kevés általam ismert írásos forrás áll rendelkezésre, az interneten konkrétan szinte nulla. (Ha esetleg tudsz információval szolgálni, kérlek ne tartsd magadban! Aki segít a kutakodásomban, azt szívesen meghívom egy hideg italra! :-))

Sárga kupakos toll aukció

Egy hónapja felfigyeltem egy érdekes aukcióra a Vaterán, amelyhez a blogról letöltött, általam készített képeket tettek fel. Az még hagyján, hogy szerintem a meghirdetett golyóstollak csak hasonlóak az én írásomban szereplőkhöz, de ráadásul valószínűleg nem PEVDI, és nem magyar gyártmányú tollakról van szó. Emiatt nem tartom korrektnek a képek felhasználását, hiszen nem az van a képen, amit árul.

Bár ez a blog nem profitorientáltan működik, így nem származik károm belőle ha máshol felhasználják a képeimet, de azért jól esne ha legalább megemlítette volna a képek forrását. Tényleg szükség van arra, hogy jogi nyilatkozatot tegyek ki, vagy vízjelezzek minden képet?

Eladó PAX MG

Nemrég egy másik online piactéren futottam bele egy eladósorban levő PAX MG golyóstollba. Az árról inkább szót sem ejtek, de a termékleírásban több pontatlanságot is találtam.

Ritka  PEVDI /Pestvidéki Divatcikkipari Szövetkezet/ krómozott fémtokos golyóstoll.

Az akasztóján nem csak  "P"  jelzés látható /2.kép/, hanem a betétet gyártó német Mittelwand Chemie cég MC monogramja is /3.kép/.

A betéten a német gyártó saját és cégtársa /Documental/ neve mellett feltüntette a Pevdi No.55. jelzést is

Először is, a sasszemű olvasó gyorsan megállapíthatja, hogy az akasztón nem MC van, hanem MG, ami a típus nevét, azaz a PAX MG-t hivatott jelezni.

Sejtésem szerint a Mittenwald Chemie (és nem Mittelwand Chemie) nem gyártott tollbetétet, hanem a PEVDI tőlük vásárolta a tintát, és saját maga gyártotta a betéteket. (Ha valakinek van hiteles információja, kérem ossza meg velünk!)

A Mittenwald Chemie-nek a Dokumental (és nem Documental) nem a cégtársa, hanem a jogutódja, azonban csak 1992-től, így a tollbetéten nem ezért van feltüntetve, hanem azért mert a tollbetétben felhasznált tinta típusa "Dokumental 303/103". A Pevdi No. 55. egyébként a tollbetét típusa, mely a formátumot azonosítja, ebben az esetben a G1 jumbo betétről van szó. Például a PAX betéteken a mai napig szerepel, hogy No.50, ami a G2 "koronás" tollbetétet takarja.

Szólj hozzá!

Címkék: pevdi dokumental

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr397467540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása