Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Parker Jotter történelem - A megbélyegzett

2015.06.29. 07:16 golyóstoll

Szinte mindenki ismeri a híres Parker Jotter golyóstollat, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy milyen komoly történelme is van. Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy áttekintse a toll megjelenésének történetét, és sorra vegye a fontosabb változásokat a típus életében, bemutatva, hogy honnan, és milyen úton jutottunk el a mai napig kapható példányokhoz.

A sorozat előző részében egy aprócska, hölgyeknek szánt Jottert vettem szemügyre.

6jotter1-500.jpg

Parker Jotter
Gyártási év: 1973 - 1980

Üdvözöllek kedves olvasó, ki az interneten tollakról olvasgatsz, és nem a tenger vagy a Balaton partján sütteted a hasad a verőfényes napsütésben. A mai írásban szereplő Jotter variánst sokan tekintik "az igazi", jó öreg, hőskorban gyártott típusnak. Persze nyilván ez nagyban függ attól, hogy az ember mikor szerezte meg élete első igazi Parker tollát, hiszen ha évek alatt hozzászoktál a súlyához, vagy a kinézetéhez, utána rögtön feltűnik a legapróbb változás is.

6jotter2-500.jpg

Az előzőekhez képest a típusnak van egy nagyon fontos ismertetőjegye, mégpedig a nyomógombba ütött nyilas-céltáblás Parker logó. Ha nézegetted ennek az írássorozatnak a korábbi részeit, talán emlékszel, hogy az eddigi példányok gombján nem volt semmiféle jelzés, és formáját tekintve némelyiknek hagyományos henger, némelyiknek a csúcsa felé kissé szükülő kúp alakú volt. Ez a márkajelzés a 2000-es évek elejéig megmaradt, egészen addig, amíg a Newell-Rubbermaid felvásárlás után nem tettek egy kísérletet a logó modernizálására. Bár az új logó nem aratott sikert, így visszatértek a régihez, az új gyártású tollakon már nincs mélyített nyomógomb.

6jotter3-500.jpg

Szintén egy fontos jellemzője ennek a példánynak a kupakban található menetes alkatrész, ami sárgarézből készült. Valamikor 1980 környékén ugyanis átdolgozták a típust (ma divatos szóval élve facelift történt), annak érdekében, hogy a gyártási költséget minőséget optimális szinten tudják tartani.

6jotter4-500.jpg

Parker Jotter - akkor és most...

 

A sorozat következő részében már egy olcsósítás utáni, fiatalabb példányt fogok megvizsgálni. egy újabb, hölgyek számára gyártott tollat fogok megvizsgálni.

Köszönöm N. Péternek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a mintadarabot, és az írás alapjául szolgáló "Parker Jotter - History of an icon" könyvet, melyet minden a témában érdeklődőnek csak ajánlani tudok.

 

1 komment

Címkék: parker jotter

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr337579654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Levente 2018.06.17. 09:25:26

Én is nemrég találtam egy ilyen példányt fehér fogórésszel!
süti beállítások módosítása