Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: LAMY 2000 golyóstoll

2016.08.04. 07:03 golyóstoll

Mivel augusztus van, sajnos a ballagási szezonról már lekéstem, és illendő lenne az iskolakezdést szem előtt tartva valami diáktollról írnom. De majd máskor, mert van itt valami, ami már hosszú ideje várja, hogy bemutassam. Most pedig úgy döntöttem, hogy eleget vártam ahhoz, hogy kellő tisztelettel nyúljak a témához. A mai írás témája a LAMY 2000 golyóstoll.  

lamy2000-1-500.jpg

Egy kis történelem

A LAMY egy családi vállalkozásként indult német vállalat, amely prémium kategóriás, formatervezett tollakat gyárt, méghozzá az utolsó alkatrésszel bezárólag Németországban. Mára a kis cég igen komoly írószergyártóvá vált, így a Pelikan és a Montblanc mellett is kitűnik egyedi termékeivel. Magyarországon mégsem tartozik a közismert márkák közé, aminek véleményem szerint az az oka, hogy csak két bolthálózatban lehet hozzájutni a termékeikhez.

A blogon korábban szerepelt már a LAMY Vista golyóstoll és töltőtoll változata, valamint a LAMY Logo golyóstoll is. Előbbi a gyártó besorolása alapján a "young writing", tehát az iskolai tollak csoportjába, utóbbi pedig a "modern writing" kategóriába, azaz a középkategóriás, irodai használatra szánt írószerek közé tartozik. A 2000 azonban a LAMY zászlóshajója, a legmagasabbra pozícionált termékük, amellyel így átvitorláztunk a felsőkategóriás írószerek világába.

joseflamy-small.jpg

Az alapító, C. Josef Lamy (kép: lamy.com)

A vállalat sikere szorosan összefonódik a LAMY 2000 típus történetével. Bár magát a céget 1930 körül alapította C. Josef Lamy, az ő nevét csak 1948-ban vette fel. Az első igazán sikeres, és számos jelentős újítást felvonultató terméküket, a LAMY 27 töltőtollat 1952-ben dobták piacra. Az alapító fia, Manfred Lamy 1962-ben csatlakozott a céghez, melynek visszafogott sikereit a termékek hiányzó egyediségének tulajdonította. Rövid időn belül fontos lépéseket is tett: annak érdekében, hogy az írószereik izgalmasak, és különlegesek legyenek, egy neves szabadúszó tervezőt, Gerd A. Müllert bízták meg a következő "nagy dobás" kidolgozásával.

gerdamuller-small.jpg

A tervező, Gerd Alfred Müller (kép: lamy.com)

A LAMY 2000 töltőtoll végül többéves munka eredményeképp, 1966-ban került a piacra, és azonnal hatalmas sikert aratott. A LAMY-nál azóta hagyomány lett, hogy minden írószerük megalkotását elismert külsős tervezőkre bízzák. Manfred Lamy pedig 2006-os nyugdíjba vonulásáig sikeresen vezette a céget, mely közben komoly szereplővé vált a nemzetközi piacon.

Ha részletesebben érdekel a cég, és a LAMY 2000 toll története, érdemes elolvasni ezt az angol nyelvű fórumtémát, illetve a cégtörténetet.

 

Bővebben a tollról

Visszátérve a tollra, a különleges formát és arányokat gyakran a Bauhaus iskola által megteremtett irányzatnak tulajdonítják, mely egyébként a gyártó más termékeinek kivitelében is visszaköszön. Érdemes szót ejteni az anyagválasztásról is. A LAMY 2000 nagyobbik része egy, a megalkotása idején különlegesnek számító műanyagból, ún. makrolonból készül - legalábbis az alapváltozat esetében. A forgalmazók oldalán gyakran csak annyit írnak, hogy üvegszálas anyag, de azért szögezzük le, hogy a makrolon a polikarbonát műanyag egyik márkaneve, és ugyanezt az anyagot hívják például lexan-nak is. Polikarbonátból készülnek az autók lámpabúrái, a fényáteresztő tetők és a buszmegállók oldalfalai is, de például a DVD lemezek alapjaként is használják. Az üvegszál pedig úgy kerül a képbe, hogy a nagyobb ellenállóképesség miatt a műanyaghoz keverik, mint adalékot. A toll szerelékei - a hegy felőli vége, a klipsz, illetve néhány apró alkatrész pedig fémből készül, melynek szálhúzott mintája van.

lamy2000fp-500.jpg

LAMY 2000 töltőtoll (kép: lamy.com)

A töltőtollon egy apró, áttetsző tinta-ablak is található, mely segít megállapítani, hogy szükséges-e pótolni a tintát. Itt jegyezném meg, hogy bár a LAMY 2000 töltőtoll igen kívánatos darab, a használhatóságával kapcsolatban erősen megoszlanak a tulajdonosok véleményei. Egyesek szerint messze a világ legjobb töltőtolláról van szó, mások szerint a tollhegy túlzottan kényes, és csak egyetlen, nehezen eltalálható pozícióban tartva lehet vele könnyedén írni. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a dugattyús töltési módszer egyfajta kuriózum a mai töltőtollak között, és szintén szokatlan módon az egész tollat teljesen szét lehet szedni a tisztításhoz.

De térjünk is rá a golyóstoll változatra, mely 1973-tól kapható, és a töltőtollal szemben nem kupakos, hanem nyomógombos mechanikával rendelkezik. A LAMY 2000-ből e kettőn kívül létezik még töltőceruza, kupakos rollertoll és négyszínű toll is. 

A makrolon műanyagra zseniális érzékkel még a gyárban hosszában mintát karcolnak, amely nagyon kellemes, langyos tapintású, és így természetesen a használat során megjelenő karcok sem tűnnek fel a tolltestsen. Sőt, az erősen igénybevett tollak hajlamosak az idő folyamán kifényesedni, és kisimulni, melyet a LAMY ügyfélszolgálata extra erős dörzsfelülető mosogatószivaccsal orvosol (forrás). A karcos külső meglepően jól illeszkedik a toll fém végéhez, illetve klipszhez, és a nyomógombhoz, melyek hasonló, szálhúzott mintájúak.

lamy2000-2-500.jpg

A klipsz az egyetlen alkatrész, melyen márkajelzés található. A felső részén, oldalt van egy alig olvasható pici LAMY felirat, de ezt leszámítva az egész toll megjelenése elegáns, és mentes mindenféle hivalkodástól. A klipsz egyébként használati értékét tekintve is jó szolgáltatot tesz. Rugózott tetejét benyomva, kb. 2 mm vastag anyagokra, papírokra is könnyen rá lehet csíptetni. Talán oldalirányban egy kicsit túlságosan nagy játéka van, de gondolom ez is a rugózásnak köszönhető. A mechanika szépen teszi a dolgát, azt sem tudom különösebben felróni neki, hogy hangosan kattan. A tollbetét írócsúcsa pont a szükséges mértékben bújik ki a tollból, harmonikusan folytatva a külső ivét.

lamy2000-4-500.jpg

A toll kézbe véve könnyűnek tűnik, de írás közben pont megfelelően nehéz. A formája épp kézre áll, a tolltest mintája miatt pedig kellemes megfogni, és dolgozni vele. Nem feltűnő jelenség, teljesen bele tud olvadni egy egyetemi előadóterembe, és egy üzleti tárgyaláson sem szégyellném használni. Remek társa lehet egy jó ízlésű, visszafogott embernek.

Az élettartam garancia hiányán kívül nem tudok különösebben rosszat mondani erről a tollról, de a tollbetét könnyen ronthat a helyzeten. A LAMY tollaim használatakor korábban többször is belefutottam már hibás betétbe, függetlenül attól, hogy a gyári medium fekete, vagy utólag vásárolt kék változatot használtam. Ez óvatosságra intett, és bár a magyarországi forgalmazó kicserélte a tollbetéteket, egy kicsit dühített is.

lamy2000-3-500.jpg

A rossz tapasztalatok miatt hosszabb ideig hanyagoltam a LAMY tollakat, de egy ideje újra elkezdtem használni őket, friss tollbetétekkel. Természetesen kutakodtam az interneten, és lehet, nem véletlenül, de számos hasonló panaszba belefutottam külföldi oldalakon.

Az új tollbetétekkel azonban semmilyen problémám sincs. Rendesen működnek, kellemesen, puhán írnak, és a gyártó szerint dokumentumbiztos tintával, 4.500 - 8.000 méter íráshosszt teljesítenek, a hegy vastagságától függően.

A betét azért is kényes kérdés, mert a LAMY golyóstollaiban csak a saját, M16 nevű, speciális formájú tollbetétjét lehet használni. Gondolom ennek vannak műszaki okai (a betétet a rajta található műanyag alkatrészek középre igazítják a tollban), és kereskedelmi vonzata is. De míg egy töltőtollnál nem probléma, ha a gyári tinta gyenge minőségű, egy golyóstollnál a gyártóra vagyunk utalva. (Ezt más cégek is felismerték, és a LAMY golyóstollak sikerét meglovagolva elkezdtek bele passzoló golyóstbetéteket gyártani, melyek azonban Magyarországon tudtommal nem kaphatók.) 

lamy2000-5-500.jpg

A betét cseréjéhez egy jótanács, hogy a tollat nem a fém és műanyag találkozásánál kell szétcsavarni, hanem a műanyag két része között van a menet. A találkozási pont érdekes módon szinte nem is látszik, mikor a toll össze van szerelve.

 

Különkiadások

A LAMY 2000 golyóstoll kivitele az évek során szinte alig változott. Apróbb módosításoktól eltekintve (pl. a klipsz alja) a toll megegyezik a korábbi példányokkal. Viszont érdemesnek gondoltam írni a speciális változatokról, melyek többnyire valamilyen szokatlan anyagból készültek. A LAMY természetesen folyamatosan dolgozik azon, hogy újabb vásárlásokra buzdítsa a gyűjtőket, elég például a LAMY Safari számos különféle színű változatára gondolni, és a LAMY 2000 esetében sincs ez másképp.

1996-ban, a LAMY 2000 megjelenésének 30. évfordulóján jelent meg a LAMY 2000 Jubiläum, melynél a tolltest műanyag helyett igen értékes, sötétbarna színű grenadilfából készült, a fém részek pedig ezüst borítást kaptak. A grenadilfából főleg fúvós hangszereket, és különféle luxuscikkeket készítenek. A különleges kiadású golyóstollból 10.000 darab készült.

lamy2000-1996-500.jpg

"30 Jahre LAMY 2000" (kép: vintagefountainpens.co.uk)

2000-ben kerül kiadásra az ún. LAMY 2000 Millenium (Edition 2000) golyóstoll és töltőtoll. A golyóstoll esetében ez egy teljes mértékben szálhúzott acélból készült tolltestet jelent. A töltőtollból mindeddig ez volt az egyetlen különkiadás, melynél a makrolon tolltestet és kupakot csiszolt acélra cserélték, de egy kis részen mintegy fricskaként meghagyták a makrolont. Szintén 10.000 db golyóstoll került piacra, töltőtollból pedig 5.000 db.

lamy2000-2000-500.jpg

LAMY 2000 "Millenium Edition" (kép: fountainpennetwork.com)

2004 óta, és jelen pillanatban is kapható a LAMY 2000 Blackwood, mely az 1996-os különkiadáshoz hasonlóan, szintén grenadilfából készül, azonban attól eltérően a fém részei matt palládium bevonatosak. A golyóstoll külön is kapható, illetve egy színben passzoló, bükkfából készült, golyó alakú asztali tolltartóval együtt is.

lamy2000-blackwood-500.jpg

LAMY 2000 Blackwood (kép: lamy.com)

2006-ban, Manfred Lamy nyugdíjba vonulása alkalmával dobták piacra a LAMY 2000 Ceramicon (Edition 2006) golyóstollat. Egyes források szerint Lamy úr fiókj mélyén kallódó terv volt valamilyen újabb különleges anyagból készült toll elkészítése, és ezt valósították meg. A tolltest cirkónium-dioxid alapú kerámiából készült, a fém részek platina bevonatosak. A cirkóniumot többek között a fogászatban, illetve kerámiakések pengéjéhez használják, de találkozhatunk vele különféle ékszerekben is, a gyémánt olcsóbb helyettesítőjeként. A golyóstollból 7.500 darab készült, és mellékeltek hozzá egy Manfred Lamy által aláírt eredetiségi bizonyítványt is.

lamy2000-2006-500.jpg

LAMY 2000 Ceramicon (kép: lamy.com)

2009-ben újabb ötlettel rukkoltak elő, mégpedig a LAMY 2000 Titanium nevű golyóstollal. Ahogyan a nevéből kitalálható, a tolltest ez esetben titánból készült, a fém részek pedig platina bevonatosak. A titán igen nagy keménységű fém, főleg a repülőgépiparban, és a gyógyászatban használják. Ez a változat már nem kapható.

lamy2000-2009.jpg

LAMY 2000 Titanium (kép: amazon.com)

2011-ben egy újabb fából készült golyóstoll került a boltokba, mely a mai napig kapható, LAMY 2000 Taxus néven. Ez tiszafából készül (a taxus a tiszafafélék latin neve), mely kellemes, világosbarna színű, és szintén palládium bevonatos fém szerelékeket kapott.

lamy2000-taxus-500.jpg

LAMY 2000 Taxus (kép: lamy.com)

2012 óta ismét kapható a golyóstollból, a töltőtollból, a töltőceruzából és a rollertollból is szálcsiszolt acél változat, LAMY 2000 Metal néven. A golyóstollat - ha a feliratot nem számítjuk - úgy lehet megkülönböztetni a 2000-ben kiadott fém változattól, hogy a nyomógomb oldala sima, és nem szálhúzott. A töltőtoll esetében pedig az egész toll fémből készül, és a korábbi típussal szemben nincs makrolon része.

lamy2000-metal-500.jpg

LAMY 2000M (kép: lamy.com)

2013-ban a LAMY 2000 termékcsaládból egyetlen piros színű szettet egy jótékonysági aukción értékesítettek. Azt pontosan nem tudom, hogy eleve ilyen színű műanyagból gyártották, vagy utólagos módosításról van szó, mindenesetre tudomásom szerint ezek biztosan egyedi darabok. Jelen pillanatban kizárólag a hamisítványok között lehet találkozni a feketétől eltérő színű műanyaggal.

lamy2000-red-500.jpg

LAMY 2000 "RED" (kép: lamy.com)

2016 a LAMY 2000 toll 50 éves jubileuma, így komoly várakozás övezte a különkiadással kapcsolatos híreket. A kereskedők némelyike már a gyártói sajtóközlemény előtt beharangozta a különleges bevonatú, acélból gyártott LAMY 2000 Black Amber változatot, melyből 5.000 db töltőtoll, 1.500 db golyóstoll és 1.500 db rollertoll készült. Gyűjtői körökben eddig komoly csalódást tapasztaltam a bejelentéssel, és főleg az árazással kapcsolatosan. (A Black Amber golyóstoll ára kb. háromszorosa a blackwood/taxus tollaknak, és ötszöröse a makrolon változaténak, de tulajdonképpen egy világosbarnára színezett acél tollról van szó.)

lamy2000-2016-500.jpg

LAMY 2000 Black Amber (kép: penboutique.com)

2019-ben, a Bauhaus irányzat 100. évfordulóján a LAMY ismét egy különkiadással jelentkezett, mely azonban csak a LAMY 2000 töltőtollat érintette. Ezúttal kékre színezett makrolon illetve szálhúzott acél kombinációjában készült az EF hegyű különlegesség, melyet egy hozzá passzoló jegyzetfüzettel lehetett megvásárolni, kissé borsos áron.

Összefoglalás, vélemény

lamy2000-makrolon-500.jpg

LAMY 2000 golyóstoll (kép: lamy.com)

A blogra keresgélés közben rátalálók közül többen kértek már e-mailben tanácsot, hogy milyen golyóstollat adjanak ajándékba, különböző alkalmakra. Azt gondolom, nincs egyetlen típus, amit univerzálisan tudnék ajánlani, ezért szoktam kiemelni a megfelelő írásokat a tartalomjegyzékben, no meg érdemes elolvasni az ajándékozásról szóló írást is. De a LAMY 2000 azok között a termékek között van, amiket adott esetben bátran merek javasolni, mégpedig a korábban felsorolt, bolti forgalomban kapható változatok közül elsősorban az alap (makrolon) kivitelt. A fémből és fából készült változatok ugyanis bár nagyon mutatósak, és különlegesek, de nehezebbek és jóval drágábbak is. (Persze az alap modell sem kifejezetten olcsó.)

Előnyök:

  • kellemes súly és anyag
  • igényes kivitel

Hátrányok:

  • speciális tollbetét, korábban tapasztalt ingadozó minőség
  • 2 év garancia

Értékelés: 5/5

1 komment

Címkék: 2000 ajándék lamy 50p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr28371314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirkkapitany 2016.08.04. 09:39:31

remek cikk, nagyon alaposan végigjártad a témát! :-)
egyik nagy kedvencem a lamy 2000-es, a külső ízlés dolga - szerintem nagyon jól sikerült - a lényeg, a mindennapokban tökéletesen használható, mindegyik verzió.
a szétszerelésnél vannak különbségek a fa modellek és a fém is máshol van csavarozva (egyiknél sem látszik, annyira tökéletes az illesztés), a rollernél meg a toll végén ( nem a hegyénél, hanem a másik végén) lehet lecsavarni egy "kupakot", és úgy tudsz betétet cserélni. ez utóbbiban, mivel a lamy a leghosszabb rollerbetét, egy kis tuninggal a euro format vagy a montblanc fineliner betétet szoktam használni, mert azokat nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása