Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Mennyire tartós az írásom? VII.

2017.02.16. 07:53 golyóstoll

Ahogy azt már megszokhattátok, év elején újabb tinták UV-állósági tesztjével jelentkezem. Ha kíváncsi vagy, hogy mivel írd meg azt, amit szeretnéd, hogy unokáid is olvassanak, nézd meg a cikksorozat előző részeit is.

Az első UV tesztet itt találod, a másodikat itt. Mindkettőben néhány véletlenszerűen kiválasztott tollat használtam, és 2 hónapig a szabadban helyeztem el a mintát, a felét pedig letakartam. A harmadik, a mostanihoz hasonlóan tartósabb tesztet pedig itt találod. 

Vizsgálati módszer

A különböző tintákkal egy mintát készítettem egy fél A4-es lapon. A minta egyik felét sötét szekrényben tároltam (kontroll), a másikat egy nyugati fekvésű ablak belső oldalára ragasztottam fel. Az ablakot semmi sem takarja, ezért egész délelőtt szórt fény, kora délutántól napnyugtáig pedig közvetlen napsütés éri.

Papír típusa: Xerox Business másolópapír, 80 g/m2 (cikkszám: 003R91820)
A kísérlet időtartama: 2016. január 23. - 2017. január 23.

Eredmények

Az ablakban hagyott papírdarab kissé megsárgult, és az egyik sarka a pára miatt kissé átázott, de ez szerencsére nem befolyásolta a tesztjeimet. A ceruzával készített feliratok semmit sem változtak a fény hatására.

ICO X-20 golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Teljesen eltűnt.
Eredmény: Nem UV-álló.

Schmidt EasyFLOW hibridtintás golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: A kék szín teljesen kifakult, halványabb szürke nyomok maradtak, de az eredeti vonal így is jól látható.
Eredmény: Elfogadhatóan teljesített.

Prodir Floating Ball hibridtintás golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Teljesen eltűnt.
Eredmény: Nem UV-álló.

Inoxcrom műanyagtartályos golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Világoskék színűre fakult, de még így is látszik a vonal nyoma.
Eredmény: Elfogadhatóan teljesített.

Inoxcrom fémtartályos golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Világoskék színűre fakult, de még így is látszik a vonal nyoma.
Eredmény: Elfogadhatóan teljesített. Érdekessége, hogy a tinta árnyalata normál esetben más színű, mint a műanyagtartályos betétnek, azonban a teszt alapján úgy tűnik, hogy az alap összetétel, vagy legalábbis valamiféle pigmentes (?) színezőanyag mindkettőben ugyanúgy jelen van.

Schmidt Megaline túlnyomásos golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: A kék szín teljesen kifakult, halványabb szürke nyomok maradtak, de az eredeti vonal így is jól látható.
Eredmény: Elfogadhatóan teljesített. Érdekesség, hogy a megmaradt nyomok nagyon hasonlók az EasyFLOW-éhoz, pedig két teljesen más jellegű tintáról van szó. Úgy tűnik, hogy a dokumentumbiztosságot biztosító adalék azonban egyforma. 

uni-ball Signo 207 zseléstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Nem változott.
Eredmény: Kiválóan teljesített. A gyártó ígéretéhez híven képtelenség eltávolítani a papírról (papírból), és jót kacag minden próbálkozáson.

LIDL folyékony tintás rollertoll (Senator gyártmány)
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Teljesen eltűnt.
Eredmény: Nem UV-álló.

Zebra 4C golyóstoll betét
Eredeti szín: kék
Elváltozás: Alig észlelhető nyomokat leszámítva eltűnt.
Eredmény: Nem UV-álló.

 

Végül következzen a szkennelt minta, saját elemzésre:

ujvteszt-20160123-20170123-cropped-500.jpg

Vizsgálati lap, kattintással nagyítható

Ha érdekesnek találod a vizsgálatot, írd meg hozzászólásban, vagy a blog Facebook oldalán. Szívesen veszek további tippeket is a következő teszt alanyaival kapcsolatban.

10 komment

Címkék: vélemény tinta golyóstoll tollbetét dokumentumbiztos aláírásbiztos uv-álló

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr7612176186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ace22 2017.02.17. 07:21:25

Érdekes és hasznos teszt. A legközelebbi tartóssági teszthez felajánlok néhány, eddig nem tesztelt gyártmányú golyóstollbetétet.

Az előző tesztekben szerepelt ISO 12757-2 minősítésű betét is - gyengén. Van értelme a tanúsítványnak, vagy csak az abszolút minimumot írja elő?

golyóstoll 2017.02.17. 08:29:56

@ace22: Na igen, szégyellem is magam, mert még a korábban kölcsön ígért Schmidt betétért sem volt alkalmam jelentkezni.

A teszteket pontosan a minősítések vizsgálata miatt kezdtem el annak idején. A próbálkozások alapján azt gondolom, hogy a minősítés megléte csak rövidtávon számít, és hosszú távon nem igazán számít más, csak a minőségi tinta.

kerekes pereces 2017.02.23. 16:31:41

Kedves blogíró!

Nagyon tetszik a blogod, rendszeresen olvasom.
Kérlek, adj tanácsot.
Közel 20 éve Zebra F-301 tollal írok, nagyon szép szerintem az írásképe.
Azonban vannak vele problémák. A te tesztedben is említett "műanyag a fémen" dolog, évente eléggé sok esetben hullik darabokra bekapcsoláskor a kezemben a toll. Ez eléggé kellemetlen.
A másik, hogy az egyes tollbetétek tintái igen változatos minőségűek, azt tapasztaltam, főleg az Indonéziában gyártott betétek tintái nem fognak szépen egyenletesen, nem jó az írásképük.

Tudsz nekem olyan tollat ajánlani, ami megfelel a következőknek:
- tartós fém kivitel
- található hozzá olyan tollbetét, ami 0.8 mm-nél kisebb golyót tartalmaz (nekem a 0.8-as is már bumszli, a 0.7-es egész jó, de a 0.5 lenne az igazi)
- az ára 10 ezer forint alatt van

Köszönöm!

golyóstoll 2017.02.23. 17:49:10

@kerekes pereces: Szia!
Nehéz ügy! A 0,8 mm alatti golyómérettel kilőtted a legtartósabb tollakat (Lamy, Fisher). Gyakorlatilag két dolog marad: a japán tollak, amik többségében műanyagok, és a koronás betéttel működő tollak, mert abból találni 0,7-est. A 0,5-ös szerintem ott is esélytelen.

Így hirtelen két toll jut eszembe, az egyik a Ballograf Rondo, ami ugyan fém, de be van borítva műanyaggal. A gyári betétet ki kell cserélni, mert medium. Szépséghibája, hogy legközelebb azt hiszem Ausztriában lehet megvennim vagy a neten keresztül. A másik a Parker Jotter fém változata. Szintén betétcserére szorul, a formája meg olyan, amilyen.

Fine méretben jó koronás tollbetétek pl. Pelikan, Inoxcrom. Pelikant sajnos most épp nem tudom, lehet-e kapni itthon.

A Zebra F-301-gyel kapcsolatban ugyanazt tapasztaltam mint Te. Ezzel nem vagyok népszerű, tekintve hogy ez az egyik slágertoll Magyarországon. De megnyugtató, hogy nem egyedül látom így.

kerekes pereces 2017.02.23. 23:05:33

@golyóstoll:
Az F-301 védelmére legyen mondva, hogy abban az árkategóriában, ahol szerepel, verhetetlen minőséget ad a többihez képest. Ezért is használom közel 20 éve, de évente sajnos 3-4 rendszeresen szétmegy a kezemben.

Betét téma: hol lehet fine betétet kapni? A környékemen elérhető boltokban nem találtam. Tudnál linkelni nekem webshopokat? (Budapestre emiatt nem fogok elutazni :D )

kerekes pereces 2017.02.24. 14:22:45

@golyóstoll: ". A másik a Parker Jotter fém változata. "
Van olyan Parker Jotter fém változat, amiben nem műanyag menet találkozik fém menettel? Mert én csak ilyet láttam, a tollnak az alsó része (szára) ugyan fém menetes, de műanyag a másik fél, amibe belemegy. Igaz, letörni nem tud.

golyóstoll 2017.02.24. 15:13:40

@kerekes pereces: Sajnos már nincs. Illetve a legújabb szériát még nem néztem.

Horváth Zsolt77 2020.11.26. 00:42:09

Találtam erre alternatívát. Egyetlen helyen még kapható a Pax Metal változata. Rendeltem is belőle, van. Ebbe a zebra F-07 -es betétje passzol, ha a Pax betét végéből a zárókupakot kivesszük, és azt a részét , ami a betétbe bemegy egy éles szikével levágjuk, tehát csak a betéten kívűl eső rész szükséges. Nekem sikerült levágnom, és ezt a pontosan 10mm-es levágott kupakot a zebrához hozzátoldjuk. Elég a felsőrészbe beleejteni és összeszerelés után működik rendesen.

Horváth Zsolt77 2020.11.26. 00:44:49

Csak mert annak a menetes része nem műanyag! Az egész toll fém.
süti beállítások módosítása