Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Pentel HyperG

2013.04.23. 07:46 golyóstoll

Számomra érthetelen módon, a Pentel nevű japán cég kiváló minőségű termékei nem nagyon terjedtek el országunkban. A Pentel a többi japán céghez hasonlóan komoly kutatási-fejlesztési részleggel rendelkezik. Mai tesztalanyunkat, a Pentel HyperG nevű zseléstollát sem gondolnám hogy könnyű lenne beszerezni.

PentelHyperG5-500.jpg

A Pentel kínálatában az elsődleges zseléstoll termék az EnerGel, amely számtalan kivitelben kapható. Ezen kívül viszonylag ismert még a Slicci amely a vékony vonalvastagsággal író sorozat. A többi típus, mint például a HyperG, nem annyira jelentős.

A tesztalany 0,7 mm kék színű betétet (KLR7) tartalmaz, de ugyanez a toll kapható 0,5 mm betéttel (KLR5) is. A gyártó a "triplabiztonságos" kivitelt ajánlja figyelmünkbe, amely azt jelenti hogy a tinta nem mérgező, nem távolítható el a papírról illetve maga a toll 54% újrahasznosított anyagból készült.

A Pentel Recyclology termékvonal (amelybe a HyperG és jónéhány EnerGel típus is tartozik) jórészt újrahasznosított anyagból készült tollakat tartalmaz. A külső kialakításon kívül valószínűleg az egyik fő különbség az EnerGel-hez képest a tinta, ugyanis az EnerGel tintájával kapcsolatban nem említenek hasonló előnyöket.

PentelHyperG4-500.jpg

Az első feltűnő látványelem a "vágott" tollvég és a fura formájú fogórész. A tollvég olyan mintha az egyik oldalát valaki összecsippentette volna, mire a másik oldal egy kicsit meggyűrődött.

Ez a kialakítás biztosan remekül mutatott a tervezőasztalon, de számomra némileg ront az íráséllményen, mert ha rosszul fogod meg, a kis taréj rendkívül kényelmetlen. A fogórész egyébként gumírozott, de a mintázat nem igazán támasztja meg az ujjaimat. Nem zavaró, vagy ilyesmi, de nem is kényelmes.

Konkrétan allergiás vagyok arra, amikor a túlzott "ergonomizálás" és a dizájn miatt egy írószer sokkal kevésbé használható, mintha sima szabvány köralakú gumis fogórészt szereltek volna rá.

PentelHyperG3-500.jpg

A klipsz formája kardra emlékeztet.  A felső része széles, a vége felé keskenyedik, és élet formáltak neki. Nem rossz, és legalább fémből van. A nyomógomb kellemes, határozottan működik. Még egy dolgot emelnék ki, ha oldalról nézzük, az áttetsző tolltest műanyagjából kis prizmákat alakítottak ki.

PentelHyperG1-500.jpg

A toll kultúráltan ír, nagyon kellemesen siklik a papíron. A tinta viszont meglehetősen lassan szárad, és száradás közben a vonalak közepe kicsit kifakul. A tintaelosztást emiatt nem mondanám egyenletesnek. Az írás még 6 másodperc után is minimálisan kenhető volt a papíron, de száradás után vízállónak bizonyult.

PentelHyperG6-500.jpg

A betét furcsasága, hogy a szokásos tintazáró zselében egy kis szürke műanyag kupak van. Gondolom ennek az lenne a szerepe, hogy lenyomja a tintát, illetve ne engedje a zselét kifolyni a betét végén.

Frissítés!

Rövid (néhány hetes) pihentetés után a toll rendkívül nehezen indul meg, szó szerint kínlódni kell vele, hogy újra írjon. Érdekes módon az EnerGel-nél nem tapasztaltam ezt a problémát, ezért a HyperG-t továbbiakban nem tudom jó szívvel ajánlani.

Előnyök:

  • könnyed írás

Hátrányok:

  • erőltetett dizájn, csak egyféleképp lehet megfogni
  • nem teljesen egyenletes a tintaeloszlás

Értékelés: 2/5

Szólj hozzá!

Címkék: 20p zseléstoll pentel energel slicci hyperg

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr485236530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása