Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Tianjiao TY-105 és TY-128

2013.04.30. 07:18 golyóstoll

A tollakat forgalmazó boltok készséggel állnak azoknak a rendelkezésére is, akik nem igénylik a jól bevált márkákat, és valami olcsóbb megoldást szeretnének az írásra. Egy papírbolt célközönségét gyorsan meg lehet állapítani abból, hogy milyen arányban vannak jelen a polcokon a noname filléres kínai tollak.

Magyarországon elterjedt típusokat veszünk ma szemügyre, a Wenzhou Tianjiao nevű cég Tianzhijiaozi fantázianevű termékvonalából a TY-105 és TY-128 néven futó darabokat. A legtöbb helyen egyszerűen TY-105 és TY-128 néven emlegetik a tollakat, és nem bajlódnak a gyártó és a márka betűzgetésével.

TianjiaoTY1-500.jpg

Mindkét típus nagyon egyszerű nyomógombos golyóstoll, 0,7 mm betéttel. Ránézésre a fő különbség, hogy a TY-105 esetében a fogórész egybefüggő gumi, a TY-128-nál pedig két oldalon lyukak vannak rajta. Ezen kívül a TY-128-nál a dizájnra nagyobb hangsúlyt fektettek, hiszen a nyomógomb és a tollvég is fémes hatású műanyagból van kialakítva.

Közelebbről megnézve a TY-105 néhány milliméterrel rövidebb, és a klipsz és a nyomógomb formája is eltér. Érdekes módon a klipszen az egyik esetben kötőjellel, míg a másiknál kötőjel nélkül szerepel a típus.

TianjiaoTY2-500.jpg

Bár a két példány nagyjából egy időben került a birtokomba, sajnos a TY-105 gumi fogórésze (aminek valószínűleg nem sok köze van a gumihoz) már a bomlás első fázisában van, amikor elkezd ragadni. Nem adok neki sok időt hogy cseppfolyós halmazállapotúvá változzon. A TY-128 fogórésze még viszonylag egyben van, de a mérsékelt használattól elkezdett mozogni, és a bordáknál repedezni.

TianjiaoTY3-500.jpg

Az írásélmény kicsit szokatlan, elég nagy nyomást kell gyakorolni a tollra, hogy fogjon a papírra. A mai hibridtintás és rollertollak teljesítményének fényében ez nem számít valami vonzónak.

Nagy meglepődésemre a TY-128 rövid bejáratás után kellemes vastagsággal, egyenletesen kezdett írni, majd miután elégedetten csettintettem az írásminta elkészítése után, hirtelen teljesen megadta magát. Körözgetni kezdtem a papíron, de sajnos a pácienst néhány rövid fellángolás után végleg elveszítettük.

A TY-105 az írásminta során végig nagyon vérszegényen fogott, majd miután folytattam az írást, egyre szebb vonalat kezdett húzni, végül testvéréhez hasonlóan hirtelen halált halt. Egy darabig sikertelenül próbáltam körözgetni vele, majd a drasztikus, de általában sikeres öngyújtós melegítéssel próbálkoztam. Ez rövid időre hatásos volt, de nem tartott sokáig.

Esküszöm, nem csináltam ezekkel a szerencsételenekkel semmit, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy rövid, intenzív használat után pár éve már a fiókban pihentek, tehát akár arról is lehet szó, hogy az egész az én hibám, és egyszerűen lejárt a betét szavatossága.

TianjiaoTY4-500.jpg

Természetesen ha izgalmasnak találjuk hogy a fogórész az ujjainkra olvad, és tovább akarjuk használni ezeket a kiváló tolltesteket, nem taszít minket anyagi csódbe egy-egy új betét vásárlása sem. Merthogy mindkét modellben cserélhető a betét, X18 típust kell beszereznünk hozzá.

Megfogadtam, hogy ha lehet nem fogok konkrét árakat írni a blogban, hiszen az idő múlásával értelmét veszti, de azért azt elárulom, hogy egy webáruházban a legolcsóbb hipermarketes zsömle darabáráért láttam betétet. (És jót kacagtam a zacskóra írt "best writing instrument" szlogenen...)

TianjiaoTY5-500.jpg

Külön felhívnám a figyelmet a fent látható tollbetétre, amely a normál működés során meghajlott a tolltestben. Ilyet ritkán látni, mindenesetre szembetűnő jele a gondos tervezésnek, vagy a méretpontos gyártásnak.

Előnyök:

  • nagyon nagyon olcsó

Hátrányok:

  • önmegsemmisítő fogórész
  • gyenge minőségű betét

Értékelés: 1/5

1 komment

Címkék: golyóstoll 10p tianjiao tianzhijiaozi ty-105 ty-128

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr355250698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.03.11. 18:27:32

Ehhez nekem is volt szerencsém, mondjuk a betétről azt tapasztaltam, hogy egyenletes és kellően sötét vonalat húz, és ez végső soron így praktikus. Sajnos viszont pacáz néha.
süti beállítások módosítása