Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: ICO Kaméleon

2013.05.14. 07:19 golyóstoll

Egy örök klasszikus, és a blog első magyar gyártmányú tolla a mai áldozat, az ICO Kaméleon négyszínű golyóstoll. Az ICO céget idehaza szinte mindenki ismeri, hiszen igen komoly történelemmel rendelkező vállalatról van szó, amely a kiváló írószereken kívül számos egyéb irodaszert is gyárt, valamint más nagy nevű gyártók hazai képviseletét is ellátja. A Kaméleon golyóstollat azonban nem helyben készítik, hanem külföldön gyárttatják.

ICOKameleon1-500.jpg

Az ICO Kaméleon gyolyóstoll egy régóta gyártott termék, mondhatni ez a "retró négyszínű toll". Pontosan nem tudom, mióta lehet kapni, de világosan emlékszem, hogy 20 éve már biztosan létezett. Ha a nevét kevesen is tudják, a formájáról szinte azonnal mindenki felismeri.

FRISSÍTÉS 2017.11.29. 

A modernizálás jegyében egy ideje kapható olyan Kaméleon golyóstoll, melynek végén érintőképernyős telefonon és tableten használható pötyögő található. Azonban úgy tűnik, a cikkben szereplő hagyományos, fémkupakos változat már nincs is bolti forgalomban.

Egy olyan tollról van szó, amelyben négy különböző színű betét található; ezek közül, a tolltest oldalán levő négy kis gomb segítségével választhatjuk ki, melyiket szeretnénk kidugni, és írni vele.

A különböző színek kis körökkel vannak jelezve, a használathoz a választott színhez tartozó gombot kell a hegy felé húzni. Amikor színt szeretnénk váltani, vagy visszahúzni a betétet, valamelyik másik gombot kell használni. Az új tollaknál a mechanika kicsit nehezen jár, de némi használat után bekopik. A régebbi Kaméleonok esetében a működtetés már minimális erőfeszítéssel lehetséges, de az ügyes kialakítás miatt még nem találkoztam olyannal, hogy ez a kopás a használhatóság rovására ment volna.

ICOKameleon2-500.jpg

A tolltest fémből van, és bár a fényezése megsérülhet, elég strapabíró szerkezetnek tűnik. A klipsz is fém ugyan, de igen vékony kis lemezből van megformálva, ezért nagyon könnyen törik. Sok olyan Kaméleont láttam már, amelynél a klipszből csak egy kis csonk maradt.

Ha lecsavarjuk a tolltest végén levő kis zárósapkát, észlelhetjük hogy maga a sapka, és a toll belseje műanyagból van, csak a nyolcszögletű borítás készült fémből. A régebbi példányaim esetében a sapka még fémből készült, valószínűsítem, hogy a költségcsökkentés áldozata lett.

A sapka alatt a klipsz folytatására hurkolva két rugó látszik, amelyek a betétek visszahúzásáért felelősek. Fontos, hogy ezt ne bántsuk, mert ha kiszedjük, esélytelen igen nehéz visszarakni, így a tollat könnyen tönkretehetjük.

FRISSÍTÉS 2017.03.08.

Landsmann fedőnevű olvasóm készített egy remek videót, amelyben a toll összeszerelését mutatja be. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe, aki kíváncsi hogyan működik a mechanika, vagy esetleg szervizelni szeretné az írószerét.

A betétek cseréje nem ezen az oldalon, hanem a toll nyitott végénél lehetséges. A cserélni kívánt színhez tartozó gombot teljesen lehúzzuk, közben a betét végét megfogjuk, és kihúzzuk a betétet a tollból. Az toll a D1 szabvány méretű (67 mm) betétekkel működik, amelyek közül kézenfekvő, és nagyon kellemes árú az ICO Mini, de sikerrel használtam már a borsosabb árú Zebra 4C típust, és sok jót olvastam a LAMY M21-ről is . A csere tollbetétet a régi kihúzása után egy kis ügyességgel be lehet úgy dugni a tollba, hogy a megfelelő helyre csatlakozzon a vége.

ICOKameleon3-500.jpg

A toll a normál használat során jellegzetesen zörög. Ezt a betétek egymáshoz és/vagy a tolltesthez való ütődése okozza, és normális jelenség. A tolltest vastagsága és formája megkönnyíti, a simasága viszont megnehezíti a hosszabb írást, mert a kezünk könnyen lecsúszhat róla.

Az írásképpel nincs komoly probléma, bár a betétek tintaadagolása néhol nem teljesen egyenletes, és a vonalakban itt-ott megfigyelhető némi csíkozás is. A gyári betétekben 0,8 mm golyó van, így kellemes, vékony vonallal írnak.

Előnyök:

  • négy szín egyben
  • hosszú élettartam
  • hazai termék

Hátrányok:

  • a tolltest kialakítása miatt hosszabb írásra nem ajánlom

Értékelés: 4/5

33 komment

Címkék: kaméleon golyóstoll ico 40p többszínű

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr555295296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.02.01. 15:47:20

Nemrég vettem a Testco-ban 1000 Ft körül.
Nekem nosztalgia,és praktikum.
Bizakodom csendben, hogy megmaradt tradicionális magyar terméknek.

Landsmann 2016.02.13. 13:09:13

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Ne bizakodj. Már Kínában gyártják. :( Én tavaly vettem, a csomagolásán rajta van, hogy származása: Kína. Több ilyen tollam is van, megvallom, nem tudtam, hogy Kaméleon a neve. :) Van egy ősrégi darab, 1984-ből. Akkor 54 Ft volt. Vadonat új, használva sosem volt. A betéteket már régen kivettem, egy része bele volt száradva. Még abban a klasszikus sárga műanyag dobozkában volt a rátolható átlátszó műanyag fedéllel lezárva. Az még eredeti magyar gyártmány. Vagy 2 éve melóhelyen pakolásztam, mikor rátaláltam egy ilyen tollra. Legalább 20 éves lehet. A vásárlók sokszor rácsodálkoznak mikor meglátják nálam, hogy jé, ilyen még létezik? Mindenki vidám nosztalgiával gondol vissza rá. Szerették az emberek. Már többször javítanom kellett, de mindig sikerült működőképes állapotba hozni.
landsmann.wordpress.com/?s=retr%C3%B3+toll

golyóstoll 2016.02.13. 14:20:48

@Landsmann: Ma is sokat tanultam. Így szétkapva még sosem láttam Kaméleont. És hogy meg is javítottad... nem semmi! Emelem kalapom.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.02.28. 11:19:51

@Landsmann:

Kicsit elszomorított az info, de annak örülök, hogy maga a modell megmaradt. Kár lett volna, ha teljesen eltűnik: klassz, klasszikus típus! :-)

Landsmann 2016.12.17. 18:53:37

Még mondja valaki, hogy nem lehet még ezt is modernizálni. Ma láttam egy ilyet a karcagi Tescoban, azt hiszem 1190 Ft volt. Sajnos fotót nem készítettem, de a neten találtam róla képet.
www.globalplaza.hu/img/up/img_1101634_image_13027.png
Igen, ez a múlt századi darab immár a mai kor kihívásainak is eleget tud tenni. Érintőképernyés eszközökön is lehet vele matatni. :)

Landsmann 2017.03.08. 20:09:53

@golyóstoll: Ma úgy alakult, hogy ismét javítanom kellett. Ezért készítettem róla egy kis filmet, hogyan kell összeszerelni. Lehet próbálkozni akinek esetleg még megvan darabokban:
www.youtube.com/watch?v=4Nn2YrO5sw0

golyóstoll 2017.03.08. 20:42:51

@Landsmann: Nem semmi a kitartásod! Engedelmeddel, hivatkoznám az írásban is a videódat.

Gerilgfx 2017.03.17. 16:26:20

fostos egy toll, most baszom mindjárt a kukába. attól még, hogy valami nosztalgikus, magyar eredetű, meg jól néz ki, még lehet szar. sőt, lehet NAGYON is szar - az ico toll ennek a remek példája. ha pár hónapig nem írsz vele, meghalnak az amúgysem túl tartós betétei, és egyesével firkálhatsz izomból, rázogathatod, nedvesítheted őket 10-10 percig, amíg értelmesen működni kezdenek. legalábbis ha szerencséd van. ha nincs, akkor egy, vagy több szín nem fog visszajönni az életbe, hiába csinálsz vele akármit, hiába forralod, vizezed, csapkodod. érdekes módon ha a piacon vesz az ember egy 300 forintos tollat, akkor azzal ilyen gond nincs, éllettartamban legalább mindegyik a százszorosát tudja ennek. nincs értelme ezt a tollat megvenni, amint alkalma lesz rá, cserben hagy.

Landsmann 2017.03.18. 18:48:04

@Gerilgfx: Az, hogy a betét olyan, amilyen, az még nem a toll bűne. Nálunk sincs tollbetét, nemes egyszerűséggel tollat kell venni, ha kifogy a tinta. Mikor arra járok, Debrecenben szoktam feltankolni. A papírboltban mindig megkérdezte a hölgy, hogy hány éves atoll. Szerinte a régiekbe és az újakba nem azonosak kellenek. (szerintem meg igen, van régi és új tollam is) Mikor mondtam, hogy nagyon régi, a réz burkolatút adta. Ezek szerintem valami kínai betétek lehetnek, nem szeretek velük írni. Kifogyás előtt érdekesen, mintha kaparná, karcolná a papírt, nehezebben siklik. Jellemzőjük, hogy gyorsabb írásnál egyszerűen nem fog. Egy ideig járatni kell mire újra megindul a tinta. Alapjában véve érezhetően nehezebben gördül a papíron, majdhogynem olyan érzésem van, hogy csak véletlenül fog a betét. Ezeket a betéteket átlátszó műanyag tasakból vette ki mindig az eladó. A múltkor láttam, hogy a kezében volt a hengeres műanyag betét tartó, amibe 10 db van. Hohó, még létezik ICO gyártmányúban is. No, ezekből tankoltam fel. Acél színű a betét teste, nem réz. A színei sötétebbek, sokkal könnyebben gördül a papíron és az írásképe is szebb. Visszatérve, hogy milyen idős tollba kell a betét. Érdekes módon az a réz burkolatú vastagabb egy picit, de csak a betét feje. Ugyanis ezekből 10 db nem fér bele a műanyag hengerbe, csak 9 db. Illetve belefér, ha csúccsal felfelé teszem bele. Namármost 20-30 évvel ezelőtt ezekből még aligha volt kínai, csak az ICO volt. Ha azok a betétek akkor jók voltak a Kaméleonba, akkor a mostaniak miért ne lennének jók? Persze hogy jó, kipróbáltam. Ezen túl mindig az ICO gyártmányút fogom kérni, mert sokkal teltebbek a színei, stabilabbak, csak akkor áll meg az írás, ha tényleg kifogyott a tinta, nem pedig előtte már napokkal akadozik. Azoknál biztos, ha nem fog tovább, akkor végleg kifogyott.

Gerilgfx 2017.03.18. 20:39:38

@Landsmann: nekem a régi betétekkel is ugyanezek a tapasztalataim, akkoriban még öreganyám volt nagy fanja ezeknek a tollaknak, volt neki vagy 4 db, de mindegyik állásában tönkre ment 1-2 év alatt, és max 1-1 szín fogott mindegyiken. egy toll elsődleges funkciója hogy írjunk vele, ha nem lehet egy tollhoz optimális konstrukciójú betétet gyártani/szerezni/adni, akkor az tollként már alig funkcionál.

amúgy sikerült megmentenem, a másik témánál írtam is, hogy végül hogyan. ezeknek a tollaknak az kell, hogy havonta mindegyik színével írj legalább 1-2 sort, különben tönkre megy.

Landsmann 2017.03.18. 21:03:59

@Gerilgfx: Nekem van egy 1984-ben kapott példányom. Abból a betéteket talán 5-6 éve vettem ki. nem azt mondom hogy hibátlanok voltak, de még éppen el lehetett használni. Igaz, zárt helyen volt a toll, így a betétek kiszáradása nyilvánvalóan lassabban ment végbe.

golyóstoll 2017.03.20. 08:20:49

Az ICO gyártmányú mini betétekkel nekem is jók a tapasztalataim, ráadásul a külföldi cuccokhoz képest egészen olcsók. Viszont elképzelhető, hogy gyárilag gyengébb minőségű tollbetét van benne.

dik_ 2017.11.23. 12:30:28

Sziasztok!

Ezt a tollat már csak a kis gumibigyóval a tetején lehet kapni? Sima klasszik változatot keresnék, mint amilyen gyerekkoromban volt. :) De eddig bárhol néztem (papírboltok, Tesco), sehol se láttam ilyet...

dik_ 2017.11.26. 19:26:45

@Landsmann:
Köszi, de ez is gumibogyós, ha a linken a lentebb lévő képeket megnézzük. Közben megtaláltam az ICO honlapján a termékkatalógust is, ahogy nézem, már egyáltalán nem is készítik a klasszikus változatot. Na mindegy, azért nyitott szemmel járok, hátha valahol... :)

Landsmann 2017.11.26. 19:52:08

@dik_: Igen, később én is nézegettem és valóban a fotó gumi nélkülit ábrázolt, de a leírásban szerepelt hogy gumis. Holnap megnézem majd nálunk a papír-írószerben hogy van-e még a klasszikus változat.

Landsmann 2017.11.27. 12:32:24

@dik_: Megnéztem délelőtt. Nincs semmilyen, azt mondta a fickó, esetleg rendelni tudna, de azt ő sem tudta megmondani, melyik verzió lenne. DE valószínűleg a gumibigyós.

golyóstoll 2017.11.27. 13:31:57

@dik_: Érdemes felhívni az ICO ügyfélszolgálatát, biztos hogy tudnak segíteni, ha mással nem, információval, hogy forgalomban van-e még a régi (nem érintős) változat.

dik_ 2017.11.29. 13:20:50

@golyóstoll:
Köszi, megkérdeztem őket! Sajna már nincs klasszik változat - így marad az új. Azért majd kíváncsiságból megnézem, hogy ha szerzek egy régit valahonnan, akkor le tudom-e cserélni a kupakot. :)

Landsmann 2017.11.29. 14:06:29

@dik_: E-bayen 10 rongyért láttam használtan. :D
Nekem van egy 0 km-es 33 éves példány, de nem eladó. :)

dik_ 2017.11.29. 15:58:40

@Landsmann:
eredeti gyerekkori? Ejha, irigyellek! :)))
Az ebay milyen jó ötlet! Először megveszem a bogyósat, aztán ha ki lehet cserélni rajta a gumit az eredetire, akkor veszek egy donortollat (már csak ez hiányzik kis gyűjteményből).
www.dropbox.com/s/c0wxz5uwgucdcrm/pen.jpg?dl=0&m=
Ebből csak a számológép nem új (lassan negyven éves lesz...)

Landsmann 2017.11.29. 19:15:56

Én napi rendszerességgel használom a munkahelyemen ezt a tollat. Itthon is ilyet használok. Igaz, hogy mindegyik már évtizedes múltra tekint vissza, éppen ezért már óhatatlanul javítani kellett az egyiket. Bármennyire is vigyáz rá az ember, a betéttartó vége vagy a színváltó gomb idővel le fog törni. Volt egy donor tollam, abból javítgattam amit melóhelyen használok. Sajnos mára kifogytam az alkatrészekből, így ha újabb törést szenved, akkor ebből lesz donor. Éppen ezért azt hiszem pár darabot beszerzek, hogy az elkövetkezendő még hátra lévő másfél, két és fél évtizedemben tudjak mivel írni. :) Nagyon ragaszkodok ezekhez a tollakhoz. Természetesen a 0 kilométerest nem akarom bevetni. :) Ha vigyáz rájuk az ember, akkor 15-20 évet simán kibírnak. Főleg úgy, hogy tudja is az ember javítani. Fentebb már linkeltem a videót, ahol bemutattam hogy lehet összeszerelni.

gyula959 2018.01.04. 20:17:59

A Vaterán most /dec 31-én kezdődött az aukció/ árulnak 17 db ilyen tollakat 5ezerért /Retró négyszínű fém toll golyóstoll 17db/.

Viktor Mónus 2018.03.02. 22:59:26

Ma vettem egy ilyen remek kis dolgot. (a pénztár alól kapta elő a csaj, amikor rákérdeztem.) Gumibimbó van már a tetején és én is morgok, de le van tojva. A toll feelingje olyan így is, mint gyerekkoromban. Plusz ma már kamatoztatni is tudom, hogy több színnel fog, nem csak csörgetem.:)

habpite 2018.07.03. 23:36:22

@Landsmann: tegnap írtam, de ha még moderáció alatt van, akkor lehet majd megjelenik, bocs a duplázásért. Prágában kapható ez a típusú toll a Kaufland üzletben láttam itt(meg is lepődtem). A végén nem az a gumibogyó volt.

rákeresve:

www.google.hu/search?q=pero+%C4%8Dty%C5%99i+barvy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi4jpv4vIHcAhULxKYKHevDAwoQ_AUICigB&biw=1366&bih=645#imgrc=O9tl3oAjJdb68M:

www.papirnictvipavlik.cz/kulickove-pero-4-barevne-stribrne-5180/

www.kppapir.cz/produkt/pero-kulickove-concorde-4-barevne-zlata/?produktId=2180

Landsmann 2018.07.04. 12:28:44

Hm, érdekes. Lehet gyártanak még, csak az Ico nem rendel belőle. Vagy az is lehet, ezek még régi készletből származnak. Nálunk si volt több olyan webshop, ami a gumibigyó nélküli képét mutatta, de a termék már a gumis volt.
A múltkor csak úgy, én is beszereztem egy gumisat. A simából van több is.
www.youtube.com/watch?v=biQFJEkyRFM

Landsmann 2019.02.20. 14:36:37

Drága Kaméleonom a mai napon végleg megadta magát az elmúlásnak. Több videómban is bemutattam a szerelését. Mai nap folyamán a betéttartó vége a rugócsatlakozásnál eltört. Ragasztani nem próbálom, mert a kicsi felület miatt tartós működőképesség aligha garantálható. Mivel nincs több donor alkatrészem amiből meg tudnám javítani, így ezek után ez lesz a donor. Éppen tegnap este nézegettem, hogy melyik otthoni példányt vessem be ha ez elromlik. Most már nem gondolkodni, hanem dönteni kell. De azt hiszem az lesz a legjobb megoldás, ha a most kapható változatot fogom be. Talán tavaly év elején vettem egy ilyet, aminek a végén található a kis gumi érintő pamacs. Ilyet tudok venni a későbbiekben is. De az eredeti klasszikus változatot már nem. Ez a toll lesz hadrendbe állítva a munkahelyemen. Egyébként a kupakot a régiről át lehetne tenni és akkor maradna a klasszikus forma. De nem variálok vele, legyen tapizós a vége.

habpite 2019.02.20. 18:02:35

Ha ilyen finom keményforrasztásra van szükséged, és tudsz rá szánni pár ezer forintot, keress egy optikai szaküzletet, szerintem ott meg tudják forrasztani. Egy próbát megér. Nekem szemüvegkeretet forrasztottak, igen tartósan, és ott se nagy a felület.

Landsmann 2019.02.20. 21:23:45

Annyira nem lényeges. Egy új toll kevesebbe kerül mint a munkadíj kerülnre. Ráadásul úgy nézem, ez a kis pöcök alumíniumból van. A mágnes sem fogja, tehát valóban abból lehet. Azt meg nem lehet forrasztani. A színváltó gomb is kopik, van amelyikről az van letörve. Érdekes, hogy ezek a kis rugótartó pöckök csak úgy letörnek. Azok ott nincsenek kitéve kopásnak. Egyedül a rugó húzóerejének vannak kitéve, ami meg nem olyan nagy erő. De úgy látszik a 20-30 év használat mégis olyan anyagváltozásokat okoz benne, hogy egyszerűen eltörik. Színváltáskor van kitéve nagyobb erőnek. A rugó húzza felfelé, abba az irányba indul a betéttartóval, majd amikor hirtelen megakad, a rugó azért még húzná tovább. Érdekes egyébként, ahogy visszaemlékszek, egyik esetben sem színváltáskor tört le, hanem álló helyzetben. Írni akartam vele és feltűnt, hogy nagyon kilóg a betét vége.

kisfoki 2022.02.27. 20:34:59

Etele Plázában található Műllerben 1190-ért volt hagyományos kupakos Kaméleon (illetve valami kínai változat, nem tudom mikor-hogy cseréltek a tervek/gyártósorok gazdát).
Mivel van eredetim (bár a krómozás lényegében megszűnt rajta), nem vettem meg kipróbálni, hogy csereszabatos-e. Külsőleg első ránézésre megegyezik.
1890-ért volt pötyögős is.

Liu 2023.08.14. 17:11:34

2016(?) táján még vettem fémkupakosat, Concorde felirattal a klipszén egy Office Depot-ból.
süti beállítások módosítása