Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: uni-ball Jetstream 101 SX-101

2013.05.28. 07:56 golyóstoll

Korábban már volt szó egy Jetstream sorozatba tartozó tollról. Ma ennek némileg egyszerűbb változata, az uni-ball Jetstream SX-101 (Jetstream 101) van terítéken, amely a kiváló tinta mellett főleg alacsony árával domborít.

Ez egy hibridtintás golyóstoll, amelynek lényege, hogy a normál golyóstolltintánál hígabb, így gyorsan szárad, és könnyebb vele írni, azonban a rollertintánál sűrűbb, emiatt nem üt át a papíron.

Az uni-ball a Mitsubishi Pencil nevű japán cég márkaneve, amely cég számtalan fajta népszerű tollat gyárt. Érdekes, hogy a Wikipedia szerint semmi köze a Mitsubishi cégcsoporthoz, de ettől függetlenül ha a Mitsubishi csoportról szóló oldalt nézzük, ott már a kapcsolódó vállalkozások listájában van, és az uni-ball tollakon több helyen találkozhatunk a "három gyémánt" logóval is.

UniJetstreamStick1-500.jpg

Ahogy a képen is látszik, ez egy úgynevezett stick-pen, azaz egyszerű, kupakos kivitelű eldobható toll. Három színben (kék, fekete, piros), és kétféle, 0,5 mm és 0,7 mm golyómérettel kapható. A tesztpéldány 0,7 mm-es, kék betéttel szerelt, emiatt a korábban tesztelt kivitelhez hasonló írásképre számítok.

Az olcsóságról még egy szót: Nagyon pozitívnak találom, hogy a gyártó megcélozta azokat a tollhasználókat, akik kevésbé foglalkoznak a toll kategóriákkal, és inkább az árat nézik. Ilyen áron ugyanis van rá esély, hogy a kevésbé elszánt vásárlók is levegyenek egyet-egyet a polcról, vagy mondjuk az irodaszerek beszerzésekor egy vállalkozás ezt a terméket válassza a noname helyett.

UniJetstreamStick2-500.jpg

A tolltest a fekete részeken vékony gumiréteggel van bevonva, és van két átlátszatlan műanyag csík az oldalán. A műanyag részek színe a tinta színével egyezik. A kupak szépen rákattan a tollra, a klipsz pedig kellően erősnek tűnik.

A toll éppen túl vastag ahhoz, hogy a hagyományos spirálfüzet spiráljába beleférjen, de a duplán spirálozott füzetekében kényelmesen tárolható, jegyzeteléshez ideális.

UniJetstreamStick4-500.jpg

A tinta még mindig remek, és szép sötét színű. Alig pacáz, és nincsenek kihagyások, csíkozódás sem. Ebben a tollban is az uni speciális tintája van, amely vízálló, és állítólag vegyi anyagokkal sem távolítható el a papírról.

A fogórész domború csíkokat, és rövid hasítékokat tartalmaz. Nem mondom, hogy ez a legkényelmesebb megoldás amivel találkoztam, de a célnak megfelel, és nem kényelmetlen.

A gyártó adatai szerint az íráshossz az SX-101 esetében 450 m, de azt eljtelejtették közölni, hogy ez az 1,0 mm vagy a 0,7 mm betétekre igaz. Ez egy normál golyóstollhoz képest kicsit kevésnek tűnik, de ne felejtsük el, hogy a hibrid tinta más tulajdonságokkal bír, mint a hagyományos golyóstolltinta.

UniJetstreamStick3-500.jpg

A toll szétszedhető, a betétet ki lehet venni. Sajnos azonban betét tudtommal nem kapható hozzá külön, tehát ha kifogy, új tollat kell vásárolnunk. A típusa egyébként SXR-72-07. A betét egy kicsit meg van hajolva, ami általában tervezési hibára utal.

Előnyök:

  • kiváló ár-érték arány
  • remek tinta

Hátrányok:

  • nem kapható hozzá betét

Értékelés: 4/5

1 komment

Címkék: hibrid golyóstoll jetstream uni-ball 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr545307047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habpite 2018.01.03. 12:31:19

Hali

Szeretem a Jetstream tollakat, pont amiatt amit te is írtál róluk. Ezt a típust is használom. A betét azért van meghajolva több stic pen esetében is, hogy kicsit feszüljön a helyén, és ne lötyögjön. A BIC tollaknál meg, a betét vége "csilingel" ha kicsit tempósabban írsz, mivel nincs rögzítve és odaütődik a toll testéhez.

Az SX-101-hez lehet betétet rendelni:

www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xsxr-72.TRS0&_nkw=sxr-72&_sacat=0
süti beállítások módosítása