Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Pentel EnerGel-X BL107

2013.07.10. 07:28 golyóstoll

A blogon igyekszem nálunk kevésbé elterjedt, de mégis jól használható tollakat is bemutatni. Emiatt ma a Pentel EnerGel egyik alap változatáról lesz szó, mégpedig a BL107-C típusú EnerGel-X zseléstollról.

PentelEnergel12-500.jpg

Miért ismerik Magyarországon olyan kevesen a Pentel márkát? Jó kérdés, a válasz minden bizonnyal abban keresendő, hogy viszonylag kevés helyen kapható, illetve nem igazán látni olyan nagy méretű Pentel állványokat, mint a konkurens márkáknak van. Az európai weblapon például fel sincs tüntetve Magyarország, tehát úgy tűnik nem vagyunk kifejezetten célterület számukra.

A Pentel egyébként egy Japán cég, amely hasonlóan az itthon is ismert, és népszerű márkákhoz, szintén számos kiváló terméket gyárt, és komoly erőforrásokat fektet kutatás-fejlesztésbe. Érdekesség, hogy a Pentelnél találták fel a táblafilcet (whiteboard marker), és a cég nemrég elhunyt vezetője Yukio Horie volt a filctoll feltalálója is.

Az EnerGel márkanév a Pentel zseléstollait foglalja magába, de ezen kívül több más Pentel zseléstoll is kapható, például a blogon korábban szereplő, számomra nem túl vonzó HyperG. Az EnerGel azért különleges termékvonal, mert meglehetősen sokféle változat van belőle. A tesztalany ezek közül az egyik legegyszerűbb, és legolcsóbb darab, 0,7 mm kék betéttel szerelve. 

PentelEnergel14-500.jpg

A gyártó azt ígéri, hogy ez nem ám egy sima zseléstoll, hanem valamiféle folyékony zselés tintát tartalmaz, amely ötvözi mindkét halmazállapot előnyeit. A betétet megvizsgálva nem vettem észre különösebb különbséget más zseléstollakhoz képest, de ha ők mondják, akkor biztos úgy is van. Ezen kívül szupergyors száradást, kényelmes, latexmentes fogórészt és környezettudatosságot is említenek, hiszen a toll 84%-ban újrahasznosított műanyagból készült, így a Pentel Recyclology termékei közé tartozik.

PentelEnergel13-500.jpg

Megvizsgálva a tollat, meglehetősen egyszerű, de korrekt kivitelnek tűnik. A nyomógomb kellemesen széles, határozottan kattan. A klipsz kicsit törékeny hatást kelt, nem vagyok benne biztos hogy komolyabb feszegetést elviselne, de egy farmer zsebére azért simán rá lehet csíptetni. A fogórészen hullámos minta van, maga a gumi elég vastagnak tűnik, de nem valami rugalmas. A tolltest végén egy apró felirat büszkén hirdeti, hogy Japánban készült.

PentelEnergel11-500.jpg

Megerősíthetem, hogy a fogórész valóban nem a szokványos gumiból van. Ez leginkább abban nyilvánol meg, hogy egy hangyányit keményebb és csúszósabb, mint amire elsőre számítottam.

A tintának kellemes, világoskék színe van, és valóban nagyon hirtelen megszárad. Cserébe viszont csak mérsékelten vízálló. A betét könnyen, és remek, folyamatos vonallal ír. A vonal a 0,7 mm-es zseléstollaktól megszokott vastagságú.

PentelEnergel15-500.jpg

A toll szétszedése a felső, klipszet és nyomógombot tartalmazó rész elcsavarásával lehetséges. Gyárilag Pentel LR7 betétet tartalmaz, de bármilyen EnerGel betéttel utántölthető.

Előnyök:

  • kiváló, gyorsan száradó tinta
  • kb. fele annyiba kerül, mint az ismertebb gyártók hasonló termékei

Hátrányok:

  • nehéz betétet szerezni hozzá

Értékelés: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: zseléstoll pentel energel 40p bl107

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr535376626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása