Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Inoxcrom Atlantic Spices

2013.10.03. 07:43 golyóstoll

Bár a blog elsősorban a középkategóriás tollakra koncetrál, időről időre igyekszem komolyabb típusokat is bemutatni. Ennek ékes példája mai tesztalanyunk, az Inoxcrom Atlantic Spices golyóstoll, amelyet 10 évvel ezelőtt kaptam ajándékba. (Valószínűnek tartom, hogy ma az elfekvő készleteket leszámítva már nem lehet beszerezni.)

Az Inoxcrom egy spanyol gyártó, amely kiváló minőségű, megfizethető áron kapható írószereket gyárt. Nagy kedvenceim a japán és német gyártású tollak, no meg persze néhány örökbecsű Magyarországon készült darab, de el kell ismerni, hogy az Inoxcrom termékei is felveszik a versenyt bármelyikkel. Egy időben sok helyen láttam a márka különböző darabjait papírboltok vitrinjeiben, de azóta mintha eltűntek volna. Mostanában alig-alig lehet megtalálni, mintha már nem lenne olyan népszerű a nagykereskedők/importőrök körében.

InoxcromAtlanticSpices1-500.jpg

Ez a golyóstoll volt az egyik korai nagyobb értékű tagja a gyűjteményemnek, és a mai napig kellemes sztorik jutnak róla eszembe. Ennek folyományaképp sosem használtam igazán, nehogy megsérüljön, vagy bármi baja legyen. Időről időre előveszem, megnézegetem, elmerengek a szép emlékeken, firkálok vele valamit, majd visszarakom dekoratív, igényes dobozába, és elpakolom a nagy becsben tartott darabok közé.

InoxcromAtlanticSpices2-500.jpg

A toll teljes egészében fémből készült, amely szürke színű, matt bevonattal van burkolva. A szín kölcsönöz egyfajta eleganciát, és a finom felület miatt kellemes kézben tartani.

A tolltest kellemesen vastag, de az alsó részének kb. a közepénél vékonyodni kezd, ami többféle fogást tesz lehetővé. Egyébként eléggé súlyos darabról van szó, az alig használt (teli) betéttel együtt 27 grammot nyom, ami lassú, megfontolt írást tesz lehetővé, de annyira jól ki van egyensúlyozva, hogy ez egyáltalán nem zavaró.

InoxcromAtlanticSpices3-500.jpg

Ahogy a képen is látszik, nyomógomb nincsen, a toll csavaros működésű. A tolltest alsó és felső része között egy vékony fém karika van, amely az én példányom esetében kicsit már megviselt. Nem tudom hogy a csavargatás, vagy a szétszedés miatt, de néhány aprócska darab hiányzik belőle.

InoxcromAtlanticSpices4-500.jpg

A csavarós mechanika könnyen, és akadásmentesen működik, és rugózott, azaz nem kell végig elcsavarni, hanem a két lehetséges pozíció között ugrik.

A szétszedés a másik irányba történő elcsavarással oldható meg. Ahogyan a képen is lárható, a belső alkatrészek is mind fémből vannak.

InoxcromAtlanticSpices5-500.jpg

A toll G2 formátumú, koronás betéttel ("Parker betét") működik, és az Inoxcrom saját gyártmányú tollbetétjét tartalmazza.

Az Inoxcrom tollbetétek tapasztalataim alapján kiváló minőségűek, és emellett az áruk kifejezetten alacsonynak számít a piacon. Jónéhány papírboltban találkoztam már velük, és jó szívvel tudom ajánlani bármilyen G2 betéttel működő tollba.

InoxcromAtlanticSpices6-500.jpg

A tollbetétnél maradva, érdekes apróság, hogy nem csak a hegy, hanem a tartálytól a hegyhez vezető tintacsatorna is fémből van, állítólag azért, hogy mindig egyenesen álljon a tollban, és hogy írás közben ne legyen kellemetlen vibráció. A minőséget mi sem mutatja jobban, mint hogy az eredeti, 2003-ban (vagy még korábban) gyártott tollbetét még 10 év után is kifogástalanul működik, holott a gyártó papíron 8 éves szavatosságot garantál. A becsült íráshossz 5,8 km körül van.

Ismét csak meg tudom erősíteni, hogy a fogórész jól sikerült, ugyanis egyáltalán nem csúszós, és a vastagsága alapján nekem pont kézre esik. A tollbetét ugyan medium, de mintha valamivel vékonyabban fogna az általam használt 1,0 mm-es vastagságúaknál. Létezik belőle fine változat is, ami hasonlóan néz ki, és valamivel ritkább, de előfordul a fémtartályos verzió is.

Ha szívesen olvasnál több tesztet is hasonló kategóriás tollakról, mindeképpen látogass vissza novemberben is, ugyanis ajándékötlet hónapot tartok!

Előnyök:

  • elegáns, kényelmes kialakítás
  • kiváló minőségű tollbetét

Hátrányok:

  • beszerzési nehézség

Értékelés: 5/5

Ha érdekel ez a típus, ajánlom figyelmedbe a Pluma Hispana blogot, mely ugyan spanyol nyelvű, de képek is vannak... :-)

1 komment

Címkék: golyóstoll atlantic spices 50p inoxcrom

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr455433655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.03.14. 18:14:20

Köszi a postot! Nem is emlékszem,hogy volt-e (más) toll,amely tökéletes , 5/5 -ös osztályzatot kapott.
Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon szinte lehetetlen új Inoxcrom tollakat beszerezni, de halkan reménykedem, hogy - akárcsak a Pentel - úgy az Inoxcrom tollakat is újra felfedezik a magyarországi kereskedők!
süti beállítások módosítása