Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Néhány különleges toll

2013.10.09. 07:48 golyóstoll

Az elmúlt néhány hét során három szokatlan íróeszközzel is találkoztam, ezekről szeretnék most beszámolni.

PAX toll, szokatlan klipsszel

Azt gondolom, hogy az országban majdnem mindeki ismeri a PAX tollat, amely nekem is nagy kedvencem. Írtam már róla tesztet, majd miután meglátogattam a Hungaropen Kft. boltját, megírtam, hogy az ott talált PAX Metal (Metál?) tollon a megszokottól eltérő a klipsz. Hogy látványosabb legyen, most csináltam egy képet is, hogy össze tudd hasonlítani a sima PAX toll és a PAX Metal csíptetőjét..

PAX_klipszek-500.jpgPAX Office és PAX Metal

Magamban el is könyveltem, hogy ez is egy különbség a két típus között, és nem csak tolltest alsó felének anyagában térnek el. Aztán a héten láttam egy igen fura PAX tollat egy íróasztalon, amelynek bár műanyagból volt az alja, a kép alsó részén látható klipsz volt rászerelve.

Távol álljon tőlem, hogy elméleteket gyártsak, de más márkáknál is előfordult már, hogy egy kis keveredés történt az alkatrészek között, főleg modellfrissítések idején. Szinte látom magam előtt, ahogy a szentendrei gyárban egy őszülő halántékú munkaruhás úr rábólint, hogy indulhat a gyártósor, kell egy adag a frankenPAX-ból, mert nem érkezett be időben a beszállító kamionja a rég várt "nyakkendő stílusú" klipszekkel, de a megrendelők már verik az asztalt, hogy nincs mivel írni. (Igen, a szerző fantáziája minden bizonnyal túl élénk.)

Azt azért hozzá kell tegyem, hogy ha valóban egyszeri esetről van szó, akkor ezek a szokatlan darabok általában igen nagy népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében.

Anyakönyvvezetői toll

Az anyakönyv, amelybe a születéseket, házasságkötéseket és halálozásokat jegyzik fel, természetesen rendkívül fontos nyilvántartás. A héten láttam egy tollat, amelynek feliratára nem emlékszem pontosan, de valami ilyesmi volt: "Anyakönyvbe írásra". Egyébként teljesen mezeinek tűnő, fröccsöntött műanyag, fém klipszes ICO Omega golyóstoll volt, jelöletlen, fekete színnel fogó tollbetéttel, amely lehet hogy ICO Silver, csak lekopott róla a festés.

Ez elgondolkodtatott, hogy vajon milyen paramétereknek kell megfelelnie egy tollnak, hogy egy ilyen fontos, és valószínűleg még sok sok évig tárolandó dokumentumhoz használható legyen. Minden bizonnyal a papírnak is komolyabbnak kell lennie, illetve a tinta sem mosódhat el ha víz éri, fontos a megfelelő - nem savas - kémhatás, hogy ne roncsolja a papírt, valamint hosszú idő után sem fakulhat ki. Nyilván ebből a szempontból az UV fény nagyon komoly ellenség.

Ez a probléma bizonyosan sok helyen előkerül még, ahol hosszú ideig megtartandó, kézzel írott dokumentumokról van szó (aláírások szerződésen, kézzel vezetett számviteli dokumentáció, stb.). A golyóstollak esetében ezeket az igényeket az ISO 12757-2 (nemzetközi) illetve DIN 16554-2 (német) szabványok, rollertollak esetében pedig az ISO 14145-2 szabvány foglalják össze. Az ennek megfelelő tintákat (tollakat, tollbetéteket) angolul document proof-nak, document safe-nek, vagy archival ink-nek, németül dokumentenechte-nek nevezik. Magyar fordításban szerintem az aláírásbiztos, vagy a dokumentumbiztos a találó kifejezés.

Néhány tollbetét külsején, vagy csomagolásán a szabvány (pl. Parker golyóstoll betét), néhányon a dokumentenechte (pl. Hungaropen PAX tollbetét) fel van tüntetve. Vannak gyártók, akiknek csak a weboldalán érhető el ez az információ, és vannak olyanok (pl. uni-ball Super Ink, Noodler's Bulletproof töltőtolltinták), amelyek kifejezetten hirdetik.

Frissítés: 2014.07.01-től elektronikusan vezetik az anyakönyvet.

Fémdetektoron látható toll

Különböző gyártóüzemekben (pl. érthető okokból az élelmiszeriparban) az a kívánatos, hogy ha véletlenül valami idegen anyag kerül a legyártott termékbe, akkor az mindenképpen kiderüljön. Ez sok más mellett azokra az esetekre is igaz, amikor a gyártósor környékén sertepertélő, buzgón jegyzetelő alkalmazottak esetleg beleejtik a tollaikat a gépezetbe.

A fentiek miatt ezeken a helyeken speciális eszközöket szokás használni, amelyek fémdetektorral és/vagy röntgen átvilágítással észlelhetők, ha nem megfelelő helyre kerülnek. A minap találkoztam például egy cég speciális tollaival, amelyek megfelelnek ennek a követelménynek. (Nem a reklám helye, csak ezt a konkrét típust láttam.) Csak a móka kedvéért érdemes lehet szétnézni a weboldalon, hogy mennyi mindenből létezik még ilyen könnyen meglelhető változat. Az én kedvencem a gyorskötöző, és a ragtapasz.

Írás szempontjából egyébként ezek szimpla golyóstollak, speciális műanyag tolltestbe rögzítve. Abból ítélve, hogy a túlnyomásos toll típusszáma ugyanúgy P950 mint a Schmidt MegaLine túlnyomásos tollbetétnek, valamint az oldalon szereplő íráshossz információk is egyeznek a Schmidt adataival, ha tippelnem kellene, azt mondanám Schmidt tollbetét van benne. :)

4 komment

Címkék: pax schmidt élelmiszeripar klipsz hungaropen dokumentumbiztos aláírásbiztos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr265538340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.01.27. 18:42:45

Na és azok a sötétbarna színű tollbetétek, melyeket régen a személyi igazolványok kitöltéséhez használtak, és elvileg nem is kerültek kereskedelmi forgalomba?

golyóstoll 2014.01.27. 21:13:36

Azoktól sajnos nem tudok semmit, azon kívül hogy az én személyimben például undorítóan vastagon fogtak, és rendesen pacáztak. Érdekes módon úgy emlékszem hogy idővel ibolyaszínűvé vált a tinta a műanyag fólia alatt. Sajnos már nincs meg a régi személyim, hogy csekkoljam. Esetleg tudsz valamit ezekről a tollbetétekről? :)

Höllenhund 2014.01.28. 11:18:47

@golyóstoll: Sajnos az égvilágon semmit.

Gem 2014.02.07. 22:37:35

@golyóstoll: Én is emlékszem az ellilásodott írásokra. De ha jól rémlik, csak ott lett lila, és ott folyt kicsit szét vastagabbra, ahol fólia került rá, a belső oldalakon normálisan megmaradt.
süti beállítások módosítása