Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Reklámtollakról ismét - Prodir

2015.03.05. 07:49 golyóstoll

A reklámtollakkal kapcsolatos ellenérzésemnek már korábban hangot adtam, mégpedig azért, mert az olcsó kialakítás, és a gyenge minőségű tollbetét miatt a legtöbb repitollat nem tartom igazán jól használható, megbízható írószernek. Természetesen nekem is van egy halom belőle, többnyire azokat tartom meg, amiket a színe, vagy a formája, esetleg a rányomtatott cégnév miatt különlegesnek tartok. De eszembe nem jutna firkáláson kívül másra használni, így ha szerzek egy-egy újat, akkor az rögtön megy a dobozba, a többi mellé.

Nos, eljött az ideje, hogy revideáljam az álláspontomat. Mondhatnám, így jár az, aki kellő körültekintés nélkül nyilvánít sarkos véleményt, ugyanis kiderült, hogy mint minden más területen, a reklámtoll gyártók között is akadnak olyanok, akik igyekeznek kitűnni a mezőnyből, és maradandót alkotni.

Nagyjából egy éve vettem nevetségesen olcsón egy ismerősnek tűnő, márkajelzés nélküli, szürke műanyag tollat. Megbízhatóan működik, szépen ír, és csak később vettem észre, hogy van egy kicsi, nem túl feltűnő domború felirat rajta: "PRODIR swiss made".

Tudom butaság, de a származási hely alapján mindig van némi előítéletem az egyes termékekkel kapcsolatban. Nem minden kínában gyártott termék gyenge minőségű, és nem minden német cucc van precízen összeszerelve, de azt gondolom, hogy azért ezeknek az országokkal kapcsolatos közvélekedéseknek van némi tapasztalati alapjuk.

Svájcról bugyuta módon a svájci csokoládé, és a híres óráik jutottak eszembe, no meg az egyik kedvenc tollam szintén ott készül, így megnéztem a Prodir weboldalát, és rájöttem, hogy ők bizony kizárólag reklámtollakkal foglalkoznak.

Azon gondolkodtam, hogy valamilyen módon azért mégiscsak helyesbítenem kellene a korábbi álláspontomon, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam egy e-mailt a Prodir-nek, amelyben a termékeik gyártása felől érdeklődtem. Néha írok ilyen rövid leveleket, amikre a magyar cégek valahogy sosem válaszolnak, a külföldiek viszont általában segítőkészek. Most sem volt ez másképp, néhány nap múlva a kelet-európai kereskedelmi vezetőtől, Marco Campana úrtól kaptam kimerítő választ a kérdéseimre.

Leírta, hogy a Prodir idén 40 éve alakult, és jelenleg 250 embert foglalkoztató, reklámtollakat gyártó cég. Ami számomra érdekesebb volt, hogy a tollaiknak minden alkatrésze Svájcban készül, a rugó kivételével. A reklámtoll piacon egyedüliként a tollbetéteiket is maguk gyártják, beleértve tintát, és az írócsúcsot is, amelyet szintén Svájcban, az azonos tulajdonosi körrel rendelkező Premec nevű testvérvállalatuk állít elő.

2011 óta minden legyártott tollban hibridtintás tollbetétet használnak, mert az a céljuk, hogy ne csak reklámhordozó, hanem egyben jól használható írószer is legyen. Tulajdonképpen sosem értettem, hogy ez miért nem jut eszébe a gyártóknak, és a megrendelőknek, de úgy látszik, hogy van, aki gondol rá. Minden legyártott tollat 10 különböző minőségi ellenőrzésnek vetnek alá (sajnos ezeket pontosan nem sikerült megtudnom, hogy miből állnak). A weblapjukon olvastam, hogy a műanyagot a lehető legvastagabbra tervezik, hogy a toll strapabíró legyen, és kellemesen fogható súlyt kapjon. A hibridtintás tollbetétjeik minimum garantált íráshossza 4.000 méter. Úgy számolnak, hogy egy átlagos ember naponta 2-3 méternyit ír, így a tollbetét nagyjából 4-5 évig használható.

Kutatásaik szerint egy reklámtoll azért rendkívül hatékony hirdetési feület, mert olcsó használati tárgyként igen gyakran cserél gazdát. Például csupán 1.000 darab legyártott toll esetében több mint 10.000 olyan embert számoltak össze, aki végül használta ezeket, a tollak 4-5 éves életciklusa alatt.

Tapasztalataim alapján a repi termékek esetében a megrendelő általában egy katalógusból választja ki a márkajelzés nélküli terméket, majd azt egy másik cég feliratozza. A gyűjteményemben található, ránézésre is olcsóbb darabok jó részéről a felirat rövid használat után szépen le is kopott. A Prodir tulajdonosának azonban az az alapelve, hogy a reklámtoll előállítási költségének kevesebb mint a felét teszi ki a feliratozás, de a megrendelő számára ez sokkal magasabb értéket képvisel, mint a toll árának a fele. Ezért, hogy a felirat minőségét garantálni tudják, a Prodir nem árulja az írószereit felirat nélkül, hanem saját nyomdájukban helyezik rá azt, a megrendelő igényei alapján. A tollakat így gyakorlatilag közvetlenül a gyártótól, felirattal együtt kapja meg a vásárló, de mindig egy hozzá közeli viszonteladón keresztül, aki segít a kommunikációban és az igények pontos egyeztetésében.

A kérdéseim megválaszolásán felül Marco felajánlotta, hogy küld a tollaikból egy mintacsomagot, hogy ki tudjam próbálni mindet, és ne csak az az egy darab szerepeljen a cikkben, amiből az egész történet elindult. (Ez az első alkalom a blog életében, hogy valaki mintadarabokat biztosít!) Szóval akkor lássuk a kínálatot, hátha van olyan olvasóm, aki éppen repitoll vásárlásán gondolkodik.

Prodir DS1

prodirds1_1-500.jpg

A DS1 egy egyszerű, csavarós golyóstoll, aminek a klipsze nem a toll oldalához van rögzítve, hanem egy hurkon keresztül, a tolltest folytatása. Tetszik a formája, és az egyszerűsége, de a mechanika néha egy kicsit akadozik. 

prodirds1_2-500.jpg

A típusnak számomra az a különlegessége, hogy a végén található hurokba igény esetén rendelhető egy orsó formájú kis műanyagbetét, amelyet a gyártó "dot"-nak nevez. Szerintem hívjuk ezt magyarul bigyónak. A képen nem látszik, de a klipsz amúgy elég merev, így szerintem nem utólag rakják bele, hanem a gyártás közben.

prodirds1-dot.jpg

A bigyóra is lehet kérni mintát vagy feliratot, és lehet más szinű mint a toll, amivel szuper kombinációkat lehet alkotni. Nekem viszont az jutott eszembe, hogy milyen remek ötlet lenne a bigyót gumiból, vagy szilikonból, esetleg üregesre gyártani, hogy egy kicsit összenyomható legyen, és az ember folyamatosan babrálhassa.

A "bigyó" elnevezési, és a gumis bigyó ötletét szabadon a Prodir rendelkezésére bocsátom, amennyiben szerveznek nekem egy látogatást a Premec gyártóüzemébe. :-)

Prodir DS2

prodirds2_1-500.jpg

A DS2 egyik végén elkeskenyedő végő toll, amelynek a nyomógombja azonban szögletes, és kétoldalt egészen a klipsz feléig lelóg. A formája nem csúnya, de elég fura, nekem kevésbé jön be, valószínűleg valami kontrasztosabb, többszínű változattal fel lehetne dobni.

prodirds2_2-500.jpg

Ezt leszámítva nincs panaszom, korrektül működik.

Prodir DS3 és DS3.1

prodirds3_1-500.jpg

A DS3 formáját jól ismerem. A típust 1989 óta gyártják változatlan kivitelben. Valószínűleg népszerűsége okán már több koppintással is találkoztam, a gyűjteményemben is van 2-3 szinte teljesen ugyanilyen, de nem Prodir által gyártott csavarós toll.

prodirds3_2-500.jpg

A DS3.1 egy kissé módosított változat. A marketingesek szerint időnként muszáj változtatni, hogy a vásárló ne unja meg a terméket, a szakirodalomban ezt szokták "facelift" néven emlegetni. Nincs is baj vele, bár szerintem igazán lényeges különbség nincs az eredetihez képest.

prodirds3_1_1-500.jpg

Mindkettőnek kifogástalan, simán járó mechanikája van.

Prodir DS4

prodirds4_1-500.jpg

A DS4 letisztult formájú nyomógombos toll. A mintadarab azúrkék (?) színe miatt különösen tetszik. Egy dolog emeli ki a többi közül, mégpedig a két vége közötti kontraszt. A gomb felőli oldalán minden szögletes, a hegy felőli vége pedig teljesen kerek, hasonló a jó öreg műanyag négyszínű tolléhoz. Valahogy az én szememben ez nem annyira illik a szögleges klipszhez, és nyomógombhoz, és egy kicsit bugyután mutat, ahogy az írócsúcs kilóg belőle..

prodirds4_2-500.jpg

A mechanika szuper, a nyomógomb rugózott.

Prodir DS5

prodirds5_1-500.jpg

A DS5 szintén nagyon népszerű lehet, mert ebből is láttam már többféle koppintást. A szivar formát, és a túlméretezett, lapos klipszet nehéz összekeverni bármi mással.

prodirds5_2-500.jpg

A mintadarab színe nekem nem annyira jön be, de amúgy formáját tekintve tetszetős darab. Simán el tudnám rajta képzelni a cégem logóját.

Prodir DS7

prodirds7_1-500.jpg

A DS7 ugyanazt a szivar formát kapta, mint a DS6, de a klipsz vizslafül módjára borul a tolltestre, és nem elcsavarva kell működtetni, hanem van egy kis gomb, amivel a hegy visszahúzható.

prodirds7_2-500.jpg

Alapvetően az ilyen gombbal visszahúzható tollakat praktikusnak gondolom (pl. Fisher AG-7), hiszen egy rugózott nyomógombos tollnál az ember sosem tudhatja biztosan, hogy kint van-e a hegy, vagy nem, ennek pedig komoly következményei lehetnek, mint például ruhák károsítása, hátvakarás közben nonfiguratív rajzok készítése, stb. Azonban ebben az esetben a toll közepén éktelenkedő "szakadék", és a nyomógomb helye miatt kifejezetten csúnyának találom ezt a tollat, és talán ez tetszik a legkevésbé a csomagból.

Prodir DS8

prodirds8_1-500.jpg

A DS8 minta színe nem túl szerencsés, de a formája telitalálat. Az eddigi tollak mind hengeres formájúak voltak, ennek viszont lekerekített háromszög alakú a profilja. Nagyon kényelmes megfogni, és a kinézete is szolid, mégis elegáns. Megkockáztatom, hogy ez hagyományos (nem reklám) golyóstollként is példásan megállná a helyét, és megfelelő anyagválasztással kifejezetten elegáns.

prodirds8_2-500.jpg

A nyomógomb nagyon kellemesen jár. A formáját tekintve ez az abszolút kedvencem mind közül.

Prodir DS9

 prodirds9_1-500.jpg

A DS9 a Prodir új büszkesége. A típus idén januárban debütált, így az elsők között kaptam belőle mintát (a többi fotón is látható szürke papír dobozban érkezett). Kifejezetten felhívják a forma aszimmetriájára a figyelmet, ami szerintem is nagyon érdekes, és igen vonzóvá teszi a tollat, pedig alapvetően a letisztult vonalakat szeretem.

prodirds9_4-500.jpg

Nyilván szeretnék felkelteni a figyelmet, azért érkezett a mintadarab a "lenyugvó nap narancs" színében. Megértem a dolgot, bár így a képeket nézve kicsit zavaró, inkább a látóideg elleni merényletre láthatósági mellényre hajaz. Élőben egyébként nem olyan vészes mint a képeken.

prodirds9_3-500.jpg

No de ha már ilyen szép kontrasztos darabot küldtek, a segítségével figyelmetekbe ajánlanék egy apróságot, amely szinte az összes Prodir tollon tetten érhető, és szerintem mindenképpen díjat érdemelne. A menetnél, ahol a toll szétcsavarható, az egyik felén egy iciri-piciri bütyök van, míg a másik oldalon a végállásnál egy kis mélyedés. Így magától soha nem csavarodik szét, és pontosan tudod, hogy összerakáskor meddig kell forgatni. 

prodirds9_2-500.jpg

Ahogyan látható, a gyártó ígéretéhez híven valóban meglehetősen vastag műanyagból készült a tolltest, kivehető a speciális formátumú Floating Ball hibridtintás tollbetét, és az egyetlen nem Svájcban készülő alkatrészként a műanyag bevonatos, minőségi rugó is.

Prodir ES1

prodires1_1-500.jpg

Az ES1 egy matt, csúszásmentes felületű, lekerekített háromszög profilú toll, amelyben azonban nem cserélhető a tollbetét.

prodires1_2-500.jpg

A típus a cikk írásának idején már nem szerepel a Prodir weboldalán. Nem tudom, hogy átnevezik, vagy megszűnik, de azt igen, hogy hamarosan befejezik a nem cserélhető betétes tollak gyártását.

Prodir ES2

prodires2_1-500.jpg

Az ES2 nagyon hasonló az ES1-hez. Szintén nem cserélhető a betét, de a csúszásmentes bevonat helyett ez sima műanyagból készült, és különálló, fémlemezből készülő klipszet kapott. 

prodires2_2-500.jpg

Floating Ball tollbetét

Ha nem untad meg, és idáig eljutottál az olvasásban, akkor a végére maradt, de rendkívül fontos elem, a tollbetét. Ahogy korábban írtam, a Prodir már jópár éve kizárólag az ún. Floating Ball márkanevű hibridtintás betétet használja minden tollában. 

prodirds9_5-500.jpg

Remekül ír, nem pacáz, nem hagy ki, és a tintája is gyorsan szárad. Nem mondanám meg róla, hogy hibridtintás, de ez valószínűleg azért lehet, mert nem bőséges tintával ír, hanem kicsit szárazon, mint egy normál golyóstoll. Az egyetlen probléma amit észrevettem, hogy más hibridtintás tollakhoz hasonlóan kicsit lassan indul meg a tinta.

A műanyag tollbetét egyébként a hagyományos "koronás" G2 formátum is lehetne, de ez esetben a korona helyén egy speciális végződés van. Sajnálatos, de talán a gyártó szempontjából érthető módon ez megakadályozza, hogy az amúgy kiváló betétet más tollban használd, viszont maguk a tollak remekül működnek koronás betéttel is. 

Teljesen szubjektív tetszési sorrend

  1. DS8
  2. DS3 és DS3.1
  3. DS9
  4. ES1
  5. ES2
  6. DS1
  7. DS5
  8. DS4
  9. DS2
  10. DS7

 

A Prodir azt tanácsolta, hogy ha valaki Magyarországon szeretné a termékeiket beszerezni, a Gift Heaven-hez bátran fordulhat. A cikk elkészítéséhez a Facebook-on Ők is felajánlották a segítségüket. Minden bizonnyal a megrendelőik számára is hasonlóan segítőkészek, emiatt csak ajánlani tudom őket.

A cikkben szereplő tollakat a Prodir az én megkeresésemre válaszul, térítésmentesen biztosította, amit ezúton is köszönök Nekik. A leírtak teljes mértékben a saját véleményemet tükrözik, és ezért senkitől semmilyen anyagi, vagy egyéb ellenszolgáltatást nem kaptam. Szeretném leszögezni, hogy ez egy golyóstoll blog, így engem elsősorban a tollak minősége, használati értéke, és a gyártásuk érdekel, és nem kívánok egyetlen gyártó szócsöve sem lenni.

6 komment

Címkék: reklámtoll prodir floating-ball

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr857227669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christian7 2015.03.06. 11:00:40

Helló!

Nagyon jó a blogod, csak így tovább. Sűrűbben is posztolhatnál, hogyha az időd engedi. Jómagam is a te példádat követve foglalkozom írószerszámokkal. Ha érdekel akkor kattints a tintanbelul.blogspot.com-ra

golyóstoll 2015.03.06. 14:27:31

@Christian7: Szia! Na igen, ahogy időm engedi... :-)
Már néztem a blogodat, hajrá!

egellib8 2015.03.08. 17:09:38

Szia, nagyon szép kék a tintája a tollaknak. Szerinted kisebb mennyiségben elérhetőek ezek a reklámtollak, vagy itt is csak 20/50 darabtól vásárolhatóak meg ?

golyóstoll 2015.03.08. 17:47:06

@egellib8: Attól tartok, hogy ezek csak több százas darabszám fölött rendelhetők.

Varga Levente 2018.06.18. 13:43:02

Van egy DS3-am fekete betéttel.Nem tuom volt e már cserélve de szépen fog!

bgakos 2022.12.19. 20:48:58

Munkahelyemen van 2 reklámtoll, amik nagyon szépen írnak, ma egy kicsit jobban megnéztem őket, mindkettő Prodir.
süti beállítások módosítása