Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: CARAN d'ACHE 849

2013.11.14. 07:57 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat a szolid, elegáns vonalak kedvelőinek ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Szerelem első látásra - ez volt nekem a CARAN d'ACHE 849 golyóstoll formája. A letisztult, elegáns kivitel szemet gyöngyörködtető, és pont az egyszerűségével hívja fel magára a figyelmet.

CarandAche849Metal1-500.jpg

A CARAN d'ACHE itthon kevésbé ismert, de a luxuskategóriában jól csengő márkanév. Egy svájci cégről van szó, amely Genfben működik. Elődje az Ecridor ceruzagyár volt, melyet 1915-ben vásárolt meg egy Arnold Schweitzer nevű vállalkozó. Cégének egy francia képregényrajzoló után adta a Caran d'Ache nevet, ami oroszul - karandash - ceruzát jelent. (Mellesleg egy nagyon híres orosz bohóc művészneve is volt.) A vállalat jelenleg a svájci Reiser és Hübscher családok tulajdonában van.

Ma a CARAN d'ACHE főleg luxuskategóriás írószereket (golyóstollakat, töltőtollakat, rollertollakat és töltőceruzákat, különböző kollekciók részeként), művészkellékeket (ceruzákat, festékeket, ecseteket, stb.) és divatkiegészítőket gyárt.

Bár írószereik kiváló minőségűek, többségük magyarországi pénztárcával megfizethetetlennek tűnik. Az egyik kivétel az ún. Office sorozat. Ebbe tartozik a tesztben szereplő 849 típusú golyóstoll, amely töltőceruza változatban is megvásárolható. A típust 1969 óta gyártják, és az eladott példányszámból ítélve nagyon népszerű.

CarandAche849Metal6-500.jpg

Mivel a CARAN d'ACHE a kevés svájci írószergyártók egyike, igen nagy hangsúlyt fektet a svájci eredetének hangoztatására. Nyilván, ha azt mondom svájci óra, mindenkinek a precíz működés és a kiváló minőség jut eszébe, és a cég ezt próbálja átültetni az írószerek világába. Ezt mutatja a tollon jól láthatóan elhelyezett SWISS MADE felirat is. Kevesen tudják, de ahhoz, hogy egy terméken ez a megjelölés szerepelhessen, annak valóban Svájcban kell gyártani a főbb részeit.

A 849-es tollból többféle változat is elérhető:

  • 849 Metal Classic: egyszínű, többféle színes bevonattal
  • 849 Metal-X: egyszínű, többféle metálszínű bevonattal
  • 849 Metal Fluo: egyszínű, többféle pasztell színű bevonattal
  • 849 Goldbar: matt aranyszínű bevonattal, aranyszínű dobozban
  • 849 Essentially Swiss: piros alapszín, svájci zászlós mintával
  • 849 Swiss Chocolate: részben szürke, csokoládé mintával
  • 849 Original: szürke, mesterségesen koptatott mintával, ezüst színű dobozban

Sok a fentiek közül, megvásárolható doboz nélkül (olcsóbb), illetve a toll körvonalait láttató, lapos fém díszdobozban. A tesztelt példány a 849 Metal Classic szürke változata. Sokat gondolkodtam a 849 Original megvásárlásán, de a nagy árkülönbözetet nem tartottam indokoltnak. Ettől függetlenül, ha ajándékba vásárolod a tollat, a szép, praktikus doboz nagyon nagyot dob a megjelenésén, és nyilván érdemes valami tetszetősebb színben rendelni.

CarandAche849Metal2-500.jpg

A toll egyetlen, hosszú alumínium darabból van "kifaragva", emiatt légiesen könnyű. Kedvenc összehasonlítási alapom az acél Parker Jotter, amely majdnem grammra annyit nyom, mint a 849. Természetesen a strapabíró alumínium alap több rétegben van festve és lakkozva, amely bár nálam egyelőre jól bírja a használatot, de karcolódhat, így érdemes vigyázni rá.

A klipsz nagyon egyedi kinézetet kölcsönöz a tollnak, emellett igen stabil, és rugalmas. Mivel az egyik gyakran használt tollamról van szó, amit mindig magammal viszek különböző tárgyalásokra, meetingekre, sokszor csíptetem nadrágzsebre, illetve több füzetlapra. Mindeddig meg sem kottyant neki, nem lazult ki, nem hajlott el, csak teszi a dolgát. A klipsz alatt találjuk a típus és a gyártó megjelölését, valamint a gyártó, ahogy a képen is látható, a gombra is rá van gravírozva..

A nyomógomb működtetése nem hasonlít egyetlen általam ismert tolléra sem. Minél óvatosabban nyomod, annál inkább hangtalanul működik, és teljesen kattanásmentesen benyomható a tollba. Aztán mikor elengeded, akkor nem ugrik vissza, hanem félig lenyomva marad, és tartja a tollhegyet. Más tollaktól eltérően, ilyenkor nem zörög, és nem lehet kihúzni sem. Mikor újra megnyomod, akkor szintén rendkívül halkan visszaáll eredeti állapotába, és a tollhegy eltűnik. Az élmény leírhatatlan, ki kell próbálni!

CarandAche849Metal3-500.jpg

A tolltest keresztmetszete hatszög alakú, mint egy grafitceruzáé. Ez a forma  más CARAN d'ACHE kollekcióknál is visszaköszön, például a Varius-nál, az RNX.316-nál, és az egyik zászlóshajónak számító Ecridor-nál. Az Ecridor alakja egyébként ránézésre kísértetiesen hasonlít a 849-re, ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a dolgot, azt mondnám hogy a 849 az Ecridor mezítlábas változata. A fogása nagyon kényelmes, bár sima felülete miatt csúszós lehet.

CarandAche849Metal4-500.jpg

A gyári, medium vastagságú tollbetét a kéknek egy igen kellemes árnyalatívál ír (a szín szerintem kicsit hasonlít a megboldogult Parker Golden Touch betét színéhez), és példás módon egyáltalán nem pacáz. Nem mondom, hogy olyan könnyű írni vele, mint egy hibridtintás tollbetéttel, vagy nagyon vajpuha golyóstollbetéttel, mert azért kell némi erőt kifejteni, de mindent egybevetve jól használható. Néhány helyen olvastam, hogy nem kedvelik a CARAN d'ACHE tollbetéteket, viszont véleményem szerint ez az egyik legkiválóbb hagyományos golyóstoll betét.

Írás közben a hegy néha odakoccan a tolltesthez, viszont mivel nincs túl sok hely a kettő között, ez alig hallható. A jelenség jól ismert a Parker és PAX tollakat használók körében, de itt közel sem olyan súlyos.

CarandAche849Metal5-500.jpg

A szétszedéshez a nyomógombot kell kicsavarni. A gomb eltávolítása után a betétet némi rázogatással ki tudjuk borítani a tollból. A rugó a tollban marad, nem esik ki magától.

A visszaszereléssel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy elvileg elég ha csak visszarakjuk a gombot, és csavarni kezdjük, viszont valamiért amikor így csináltam, előfordult, hogy a működtetésekor egy hajszálnyi akadást vettem észre. Nem arról van szó, hogy nem működött, csak nem olyan olajozottan, mint kellene. Úgyhogy javaslom, hogy a tollbetétet és a gombot rakd vissza a helyére, majd fejjel lefelé fordítva szereld össze a tollat. Ha tippelnem kellene, ilyenkor a tollbetét egyenesbe áll, és a szerkezet megbízhatóbban működik.

A tollba a CARAN d'ACHE Goliath nevű tollbetétje való, amely létezik kék, fekete, piros és zöld színben, valamint medium, fine és broad vastagságban. Ez egy egyedi méretű betét, amely kissé rövidebb mint a G2 "koronás" betétek. Fő erénye a gyártó szerint, hogy kb. 600 A4-es oldal teleírásához elegendő, az íráshossza pedig 8.000 méter. Itt el is érkeztünk az egyetlen igazán komoly negatívumhoz: a tollbetét valami förtelmesen drága! Az árából majdnem kijön egy műanyag Parker Jotter, és nagyjából megegyezik a Montblanc golyóstollbetét árával. Erre nem tudok mást mondani, mint hogy valakinél elgurult a gyógyszer.

Szerencsére a kedves svájci mérnökök jó fejek voltak, és úgy alakították ki a nyomógombot, hogy ha sima G2 "koronás" tollbetétet raksz bele, mondjuk Parker, PAX, Schneider, vagy bármilyen más gyártótól, akkor a gomb kis fogai beleakadnak, és így az is használható. Legalábbis elvileg. Az én tapasztalatom az, hogy bár belefér a koronás betét, és írni is lehet vele, a gomb nyomogatása nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, előfordul, hogy többször le kell nyomni, hogy váltson.

Előnyök:

  • nagyon jól néz ki, minőségi darab
  • jó minőségű gyári betét
  • koronás betéttel is használható
  • kényelmes tolltest
  • Magyarországon jelenleg kuriózumnak számít

Hátrányok:

  • nagyon drága a gyári tollbetét utánpótlása
  • nincs fogórész, kicsit csúszós

 

Beszerzés

A CARAN d'ACHE tollakat és tollbetéteket Magyarországon tudtommal a Green Papír vagy a FIÓK papírbolt üzletekben lehet megvásárolni. A 849 toll különböző változatai gyakran előfordulnak különböző repülőterek duty-free boltjaiban. Ha ilyen helyen jársz, érdemes szétnézni.

Az interneten történő rendeléshez javaslom az Amazon használatát, viszont itt nem mindig találni meg az összes változatot. A teljes választékból például a Cult Pens oldalán tudsz válogatni, de itt a szállítást kissé borsos áron mérik.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

2 komment

Címkék: ajándék golyóstoll carandache 849 green-papír

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr785623607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pipedli21 2014.01.16. 20:34:36

Szia golyostoll!

Érdeklődni szeretnék, hogy honnan lehet beszerezni egy ilyen csodálatos tollat? Azonnal bele szerettem! Esetleg neked van e eladó tollad? Előre is köszi a választ!!!

kirkkapitany 2016.08.03. 12:05:54

talán a legnagyobb kedvencem, mindig van nálam egy ilyen (egy régi matt fekete). én az L-es (bold) betétet szeretem.
a parker betéttel annyi a trükk, hogy nem csavarod rá egészen a nyomógombot, és akkor tökéletesen működik.
süti beállítások módosítása