Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Új PAX változat a boltokban

2015.12.22. 07:23 golyóstoll

Aki követi a blogot, az tudja, hogy igyekszem minél jobban képbe kerülni gyerekkorom legendás írószere, a PAX golyóstoll különböző változataival, és a gyártójával kapcsolatban. Időnként megnézem, hogy a szentendrei cégnek van-e már weboldala, és érdeklődve figyelem, hogy milyen új termékeket dobnak piacra.

Mégis úgy esett, hogy november elején pencilguy fedőnevű kedves olvasómnak tűnt fel, hogy egy, a korábbiaktól kicsit eltérő PAX golyóstoll jelent meg a boltok polcain. Néhány darabot nekem is sikerült beszerezni belőle, és most már egyre több helyen lehet vele találkozni, úgyhogy gondoltam írok róla, hátha hasznos lesz valaki más számára is.

pax_oszver-500.jpg

Fentről levelé: szokványos PAX, PAX Metál, és az új "öszvér" PAX

Korábban már írtam, hogy a jelenleg forgalomban lévő PAX tollakból alapvetően kétféle van:

a szokványos:

  • nyakkendő formájú, HP feliratos klipsz
  • matt krómozású ("frosty") sárgaréz fém felső rész, PAX felirattal
  • színes műanyag alsó rész

a PAX Metál:

  • egyszerűbb, a feliratnál széles, de alatta keskenyedő, HP feliratos klipsz
  • szálcsiszolt acél felső rész, felirat nélkül
  • fém díszgyűrű a tolltest két fele között
  • szálcsiszolt acél alsó rész

Nos, ez a bizonyos "újdonság", amit saját hatáskörben egyszerűen csak öszvér PAX-nak neveztem el, csupán arról szól, hogy egy PAX Metál felső fém részét párosítják egy színes műanyag alsó résszel. Ez azért jó nekünk, mert az a bizonyos acél felső rész tapasztalataim szerint jobb minőségű, és azért rossz, mert elveszítjük vele a hosszú évtizedek alatt a PAX szimbólumává vált nyakkendő klipszet.

Egyelőre a boltokban nem különböztetik meg a két típust (vonalkód, cikkszám ugyanaz, a tollak ömlesztve vannak), tehát ugyanazon az áron nem kérdés, hogy melyiket érdemes megvásárolni. Az öszvér változatot kékben, zöldben és néhány pasztell színben is láttam már, de nem kizárt, hogy más üzletekben ennél nagyobb választékban is megjelent.

Azt sajnos nem tudom, hogy ez csak átmeneti állapot, vagy esetleg mostantól mindegyik ilyen lesz, és szép lassan kikopnak majd a boltokból a nyakkendős PAX-ok. Idővel kiderül majd...

Frissítés: A facebookon azt az információt kaptam, hogy alapanyaghiány miatt a készleten levő alkatrészekből szereltek össze tollakat, ezért kerültek forgalomba ezek az öszvér változatok. Vegyétek, amíg van belőle! :-) Köszönöm a hasznos információt Péternek.

Az új típussal kapcsolatos jelzést pedig köszönöm pencilguy-nak és B.M.M.-nek! Ha esetleg Te is tudsz további részleteket, kérlek szólj hozzá ehhez az íráshoz!

5 komment

Címkék: pax hungaropen hungaropax

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr538190592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.02.28. 11:39:01

Köszi az infókat, és a képeket!
Reménykedem, hogy nem az agónia, és a csendes hosszú haláltusa jelei ezek!

Liu 2017.10.22. 00:17:19

Szia! Nem sokkal azután, hogy olvastam ezt a cikkedet (is), az egyik Intersparban találtam "nyakkendős" PAX tollat PAX-os karton-műanyag csomagolásban (igaz, csak bordóban láttam). :)

golyóstoll 2017.10.24. 19:48:53

@Liu: Szia! Megint a nyakkendős van mindenhol, az a "normális" változat :)

Antolion 2022.04.24. 12:28:32

@Liu: Az óbudai Flórián földszintjén lévő papírboltban eléggé eldugva 1400 HUF-ért rendszeresen vannak, papírtokban. Volt a pasztell-sorozat, hagyományos (magenta, s. zöld, bordó, sárga, n. sárga. Mind "nyakkendős" Egy újdonság: a matt alsórész. Nem szép, a "hagyományos" csillogóval szemben, de a fogása: mint ragasztós lenne! Én a teljesen fém Pax-ra ácsingózom. Esküszöm, egy sok éve 57 HUF-ért kínai boltban vett fémtollra hajaz,,, A nyakkendő nem igazán tetszik... Nekem úgy tűnik, hogy a Pax fogása a Jotterénél is jobb...

Liu 2022.11.09. 00:11:13

@Antolion: Értem, köszönöm, majd ránézek :) Páromnak is van egy valahonnan. A teljesen fémek nekem is jobban tetszenek, bár nem mindegy, csúszik-e a fém. Pl. apám teljesen fém Jottere bolhányit csúszik, Concorde kaméleon a szögletessége miatt nem (olyan szinte teljesen, mint az ICO-s).
süti beállítások módosítása