Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Új kiadás a Polar Pen mágneses tollból

2016.02.29. 07:39 golyóstoll

Közel két éve meséltem a Polar Pen nevű tollról, amelyet egy Kickstarter nevű oldalon, közösségi finanszírozással kezdtek el gyártani. A kis mágnesekből összeállított írószer úgy tűnik nem csak az én figyelmemet keltette fel, ugyanis a róla szóló írományom azóta is folyamatosan a blog leglátogatottabb 10 cikke között van.

A jó hír, amellyel emiatt mindenképp foglalkozni szeretnék néhány szó erejéig, hogy a tervező cég 2016. március 1-gyel árusítani kezdi a Polar Pen 2.0-át, amely ugyanarra a koncepcióra épülő, de kissé átdolgozott verzió.

Tekintve, hogy az első toll is tökéletesen kiszolgálja azt a kevés igényt, amit támasztok vele szemben (ritkán használom, akkor is inkább csak játszom vele), és az új semmiféle egetrengető újdonságot nem nyújt, úgy döntöttem, nem fogom megvásárolni, de azért beszámolok róla, hátha valakit érdekel.

Lássuk tehát, miben tér el az új Polar toll a régitől:

Új tollbetét

Az új toll a korábban használt Pilot Hi-Tec-C zselés tollbetét helyett egy saját formátumú, vélhetően valamelyik nagy gyártótól vásárolt fémtartályos rollertoll betéttel működik. A Hi-Tec-C igen népszerű a Kickstarter-en, ahogy korábban is említettem, több más projektet is építettek köré. Azonban mégis sok negatív véleményt olvastam a Polar-ról, melyben a betétet szidták.

polar2-refill-500.jpg

A ránézésre is legfontosabb változás, hogy mostantól a kapacitív pötyögő nem külön alkatrésze a tollnak, hanem a tollbetét végére van építve. Mivel aktív használat során elkopik, logikusnak tűnhet az ötlet, hogy a tollbetéthez hasonlóan, könnyen cserélhető, és beszerezhető legyen. Azonban emiatt a betétnek egy olyan, egyedi formátuma van, amelyet az Indiedesign cégen kívül (a Polar gyártója) mástól valószínűleg nem lehet majd megvenni. Ha a végét nem nézem, kísértetiesen hasonlít egy sima Schmidt roller betéthez.

Az uni-ball UMR-1 típusú betétje, amely a Signo DX 0,38 mm zseléstollba való, továbbra is használható a Polar Pen-ben, azonban a Hi-Tec-C tollbetét nem működik az új változattal.

 

Apróbb alkatrész változtatások

A mágneseken kívül a toll néhány egyéb alkatrészt is tartalmaz, úgymint klipsz, a két véget lezáró pici kupakok, a tollbetétet rögzítő foglalat és egy szilikon henger, aminek feladata a tollbetét hegyének légmentes lezárása.

polar2-components-500.jpg

A gyártó azt állítja, hogy ezeken is végeztek apróbb módosításokat. Ránézésre a fém alkatrészek egy picit mintha jobban le lennének kerekítve, és a bevonat is fényesebbnek tűnik, mint korábban. Más, lényeges változást nem vettem észre a képek alapján.

 

Jobb mágnesek

A Polar Pen fő alkotóeleme és egyben különlegessége a neodímium mágnesgyűrűk. Egy alapvető probléma a tollal, hogy a mágnesek igen erősek, és ennél fogva meglehetősen törékenyek. Több használó számolt be arról, hogy a toll darabjai pusztán az egymáshoz koccanástól, vagy padlóra leejtéstől simán kettétörtek. A gyártó pedig széttárja a kezét, hiszen előre figyelmeztetett, hogy ezek bizony törékenyek. A pótmágneseket ráadásul elég borsos áron mérik.

polar2-magnets-500.jpg

A másik gubanc, amit én is kifogásoltam a régi tolllal kapcsolatban, hogy a mágnesek bevonata egyáltalán nem tartós. Miután végre megérkezett, néhány hétig elszórakoztam vele, és csalódottan vettem tudomásul, hogy az ezüst bevonat már ettől is láthatóan megkopott. Nem értek a metallurgiához, de egy olyan "játéknak", amit gyakori szétszedésre és összerakásra terveztek, véleményem szerint maximálisan strapabírónak kellene lennie.

A gyártó azt ígéri, az új toll esetében erősebb, de mégis kevésbé törékeny mágneseket használtak, valamint a bevonatot extra kopás- és rozsdaállósági teszteknek vetették alá. Remélhetőleg javítottak is rajta.

Egyébként a hamisítványt vásárlók számos panaszát olvastam amelyben leírták, hogy a toll csúnyán rozsdált az írás közben fogott helyeken, némelyiken pedig a teljes bevonat elkezdett lemezesen foszlani. 

 

Új köntös

Fogalmam sincs, hogy az interneten megrendelt Polar tollakat milyen csomagolásban szállították, de nekem egy kissé viseltes, egyszerű laminált papírból hajtogatott "borítékban" érkezett. Úgy gondolom, ez így is van rendjén. Gyűlölöm, amikor messziről ordít valamiről, hogy az árban a termék csomagolása jelentős mértékben van jelen

polar2-package-500.jpg

Az új Polar Pen-t igényes, vitrinszerű dobozkában árulják, amely ráadásul két darab tartalék mágnest is eleve tartalmaz. Nem mondom, hogy ez a leglényegesebb változás, de mivel a toll elég híres lett, talán érhető, hogy valami komolyabbat akartak kitalálni a tálalást tekintve.

 

Színváltozatok

Eredetileg a toll kétféle színben - ezüst és arany bevonattal - volt kapható, majd később bevezették a sötétszürke Gunmetal változatot is. Ez egyébként nagyon hasonló, mint a hamisítók által árult Deep Silver szín, de érdekes módon a gyártó tudtommal később rukkolt elő vele, mint a másolatok készítői.

polar2-colors-500.jpg

 

Árak

Hasonlóan  korábbi íráshoz, a biztonság kedvéért forintban is leírom a reálisan várható árakat. Ha ennél jelentősen olcsóbban látod valahol, valószínűleg nem az eredeti termékről van szó. A forintosított árak nyilván az aktuális HUF/USD keresztárfolyamtól függnek.

  • arany toll: $49 (kb. 13.500 - 15.000 Ft)
  • ezüst és gunmetal toll: $44 (kb. 12.000 - 13.000 Ft)
  • 5 db arany pótmágnes: $11 (kb. 3.000 - 3.300 Ft)
  • 5 db ezüst vagy gunmetal pótmágnes: $9 (kb. 2.500 - 2.700 Ft)
  • tollbetét (fekete, kék, piros): $4 (kb. 1.100 - 1.200 Ft)

 

Az írás a Kickstarter támogatók számára kiküldött előzetes információkat tartalmazó oldal felhasználásával készült és semmilyen anyagi vagy természetbeni juttatást nem kaptam érte, sőt, a gyártó/forgalmazó nem is tud az elkészültéről.

2 komment

Címkék: mágneses polar rollertoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr978422746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fbal02 2016.03.05. 09:30:46

Nagyon érdekes és színvonalas a blogod.

golyóstoll 2016.03.06. 12:10:33

@fbal02: Örülök, hogy tetszik :-)
süti beállítások módosítása