Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Retró: PEVDI PAX TFM (Paxtel)

2016.03.16. 07:34 golyóstoll

Korábbi elhatározásomnak megfelelően, idén szépen sorra veszem a 70-es, 80-as években virágkorát élő magyar golyóstollgyártás érdekesebb darabjait, közülük is elsősorban a PEVDI korabeli termékeit. A mai áldozat a PAX TFM, melynek valamiféle ragadványneve lehet a Paxtel. 

paxtfm1-500.jpg

A dobozon az ablakot nyilvánvalóan utólagosan, egy tompa vajazókéssel vágták ki

A "sima" PAX golyóstollról, és néhány klónjáról már írtam korábban, és egy másik, kicsit fiatalabb PEVDI tollat is szemügyre vettem. Az említett két írásban sok információ található, ami segít tágabb kontextusba helyezni a dolgokat.

A PAX TFM számos ponton eltér a PAX-tól: legnyilvánvalóbb, és azonnal feltűnik, hogy nincs külön nyomógombja, ehelyett a fémesen csillogó felső rész lenyomásával lehet működtetni. A köznyelvben ma ezt "kupaknyomós" golyóstollnak szokás nevezni, de annak idején "teleszkópos" mechanikának hívták.

Nosza, állítsunk fel egy időrendet. Azt már tudjuk, hogy a nyomógombos PAX-ot 1962-ben kezdték gyártani. Egy régi újságcikkben pedig értékes információmorzsát találhatunk a TFM változattal kapcsolatban:

Az üzem laboratóriumában e napokban érnek véget a vizsgálatok, megkezdődhet az ez évi újdonságok gyártása. Közülük néhány: a Pax család Paxtel változata, azaz a teleszkópos toll; [...]

A golyóstollak Mekkája, Szolnok megyei Néplap, 1968. február 21.

Ezen kívül egy másik forrásban is találtam megerősítést, hogy a teleszkópos PAX tervei 1967-ben készültek. Az én tollamban egyébként 1981-ben gyártott tollbetét van, tehát magának a tollnak az évjárata is ekörül lehet.

paxtfm2-500.jpg

Galvanizált, "P" márkajelű klipsz

Maga a toll a PAX-hoz hasonlóan klasszikus külsővel rendelkezik, így meg nem mondanám róla, hogy majdnem 50 éves konstrukció. Természetesen, mint ahogy sok más PEVDI írószernél, itt is alaposan merítettek a tervezők egy külföldi golyóstoll formavilágából, mégpedig a Parker "51" golyóstoll változata, és a Parker 45 golyóstoll játszhatott komoly szerepet a tervezés során. Azonban gyorsan szögezzük le, hogy az említett két nyugati rokonnal szemben itt műanyag tollról van szó, tehát a felső része króm bevonatú ugyan, de műanyag hordozón. A fém alkatrészek sora kimerül a hegy körüli karikában, a klipszben, valamint az azt rögzítő enyhén kúpos tetőben.

paxtfm3-500.jpg

A kupak működtetése koptatja (mattítja) a műanyag testet

Azt kell mondjam, eg ilyen teleszkópos PAX-hoz nem könnyű manapság hozzájutni. Valószínűleg a 80-as években gyártották utoljára, így a használatban levő példányok már régen kikoptak. 

Szerencsére nekem van belőle, így hosszas gondolkodás után az egyiket munkára fogtam, és betettem a többi, napi használatú tollam közé. Gyűjteményi darabok esetében ez nagyon ritka, hiszen az ember nem szívesen kockáztatja, hogy egy több mint 30 éves, ritka tollnak bármi baja legyen. Node van, aki veterán autókat, motorokat hajt, nekem meg egy golyóstoll jutott.

tfm.jpg

A használata során egy érdekes konstrukciós hibát is észrevettem. A krómozott kupaknak ugyanis oldalirányban van egy kis holtjátéka, így kapcsoláskor hajlamos végigszántani a műanyag tolltestet, a lenyomás mélységéig teljesen összekarcolva azt. Kicsit bosszantó dolog, de elvileg polírozással lehet rajta segíteni - csak nem érdemes.

Szintén fontos az esztétikum megtartása szempontjából, hogy a króm bevonatot kímélni kell. Biztos a műanyag miatt van, de úgy érzem, könnyen sérülhet. Attól tartok, csak idő kérdése, de majd beszámolok a tapasztalatokról.

 

paxtfm4-500.jpg

35 éves, magyar gyártású tollbetéttel

Ha a tollat szétszedjük, azonnal feltárul egy másik érdekes különbség a sima PAX-hoz képest. A menet ugyanis a műanyag test belső oldalán van, így az nem csereszabatos a PAX műanyagjaival. Akár a neve is származhatna ebből - PAX TFM, azaz PAX Teleszkópos, Fordított Menettel. De persze, ez csak spekuláció. A kupakból kilógó menetes alkatrészt megvizsgálva egyébként szembetűnően elnagyolt, sorjás, egy helyen picit lyukas is.

A PAX TFM az ISO 12757-2 szabványban leírt "G2" koronás tollbetéttel működik, amelyet a köznyelvben Parker/PAX betétként is emlegetnek. Szinte minden papírboltban kapható belőle többféle is.

 

 Az eredeti, PEVDI tollbetét feliratai:

Felirat Jelentés a Golyóstoll blog szerint
PEVDI-PAX No.50 PEVDI 50-es típusú tollbetét = szabvány G2
DOKUMENT ECHT-KOPIERFEST Dokumentumbiztos, UV-álló tinta
M.CH.DOKUMENTAL 303/103 Dokumental 303/103 tintával
A tinta gyártója a Mittenwald Chemie
STAHLSPITZ Acélból készült írócsúcs
81.09 A tollbetét gyártási ideje 1981. szeptember

 

Gyártói információ:

ÍRÓBETÉT - N 50

6 mm átmérőjű galvanizált rézhüvely, a csúcsnál beszűkítve
0,8; 1 mm átmérőjű carbid golyó, F-M minőségben
Acélcsúcs
Íráshossz: 8-10 ezer méter
Festék: Dokumental 303/103 szilikon pasztával zárva (Mittenwald)
Több színben készül

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

Szólj hozzá!

Címkék: retró pax pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr338448220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása