Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Múltidéző: Melyik a kiváló golyóstoll?

2016.04.20. 07:55 golyóstoll

Melyik a kiváló golyóstoll?
Megjelent a Szolnok megyei Néplap 125. számának (1981. május 30.) 4. oldalán.

***

Nem csekély a választék. A Nagyító a közelmúltban 39 féle magyar gyártmányú golyóstoll minőségét vizsgálta.

Közülük csak háromnak a minősége találtatott KIVÁLÓ-nak. A honi választék legjobb darabja a PAX MGM golyóstoll (a PEVDI gyártmánya) - ára mindössze 18,80! Esztétikai kivitelét tekintve is kiváló ez a fémszínű testű, ún. mechanika nélküli, "fedeles" golyóstoll. Ugyancsak KIVÁLÓ-an szerepelt e toll kivitelében is hasonló változata, a PAX MG, amelynek ára már 33,50. A harmadik márkatárs egyelőre olyannyira újdonság, hogy a teszt készítésekor még ára sem volt: mindenesetre ez is az MG-MGM családba tartozik, mechanikája azonban teleszkópos.

pevdipaxmgm-500.jpg

PAX MGM golyóstoll

A minőségvizsgálat a KERMI laboratóriumaiban történt. A szakemberek tüzetesen megvizsgálták a golyóstollak alkatrészeit, az anyagok és bevonatok minőségét. Összefoglalóan megállapítható: ebből a szempontból valamennyi idehaza készülő golyóstoll eléri legalább a "jó" szintet. Megemlítendő még a Signo Szövetkezet I 77/MF márkájú 101 forintos golyóstolla - ez a jó minőségű toll messze a legdrágább valamennyi között! - és a Pevdi másik újdonsága a PAX MG LUX, e Parker jellegű, de fémes színű, elegáns golyóstoll.

pax-mg-lux-500.jpg

PAX MG LUX golyóstollak

A másik fontos tulajdonságcsoport: a konstrukció. A test szilárdsága, anyagának értékelése és más részletek: a csíptető megfelelő volta. Hányféle betét illik a tollhoz? stb. - effélék szerepeltek a konstrukciók megítélésekor. A betét "kotyogása" például fontos szempont. A legkisebb értékeket természetesen a "kiválóaknál" mérték, de egészen csekély kotyogást találtak a mindössze 4,60-ba kerülő HÉDI golyóstollnál (a Pevdi terméke), illetve a közkedvelt ICO JEANS tollnál (Írószer Szövetkezet). Mindét golyóstoll egyébként a KÖZEPES-ek mezőnyében van.


ICOJeansModel1-500.jpg

ICO Jeans Model golyóstollak

Ami a tollak tetszetősségét, valamint fogását illeti, megállapítható, hogy minőségüket elsősorban e két tulajdonság pontozza le. Csupán legújabban kezdtek a gyárták a szemre is tetszetős, jól kézreálló golyóstollak után "kutatni". Az eddig említetteken kívül JÓ MINŐSÉGŰ, de esztétikus külsővel dicsekvő golyóstollak: a PAX 176 és 178 MG és MGM változatai, a Signo Szövetkezet 85/78 "nevű" tolla, valamint az Írószer Szövetkezet ICO 2000 golyóstolla.

paxmgcs3-500.jpg

PEVDI 178 MG golyóstoll

A betétekről is tudósít a Nagyító. A leggazdaságosabbak az ismert vékony műanyag betétek. Fém változatai is kedvezőek, bár valamivel drágábbak, de másfélszer-kétszer annyi ideig eltartanak... A legtovább az ún. Parker-betétek tartanak (ezeket idehaza is gyártják) - majd háromszor annyi az írásteljesítményük, mint az eddig említetteké. Néhol már kapható a műanyag tartályos Parker-betét. Ez felveszi a versenyt gazdaságosságban a legolcsóbb vetélytársakkal.

Az eredeti cikk itt érhető el. Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

5 komment

Címkék: pax gyártás pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr688394504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villosa 2016.10.01. 15:37:28

Ilyen Pax MG LUX valahol még kapható?

golyóstoll 2016.10.01. 15:38:26

@villosa: Sajnos nem. Kifejezetten ritkaságnak számít használtan is.

villosa 2016.10.01. 16:21:27

Viszont nagyon csinos darab. Állná a versenyt ma is. :)

Millennium környékén 2017.07.18. 17:47:18

@villosa:

Állja is! Nekem ilyen tollam van, egyfajta "családi ereklye" lassan, amennyire tudom nagyapám vette nagyanyámnak, aztán anyámhoz került, ő pedig nekem adta. Illetve van még egy a család birtokában, azt nagybátyám padlásán találtam, az a "tartalékom", szépen elrakva. (Kár, hogy mindkettő világos és nem mindkettőből van 1-1)
süti beállítások módosítása