Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Namisu X-01 TI

2017.09.13. 07:24 golyóstoll

Nincs ami jobban esne egy golyóstollakról firkáló bloggernek, mint amikor érdeklődő közönség olvassa írásait. Ja, de mégis: amikor a közönség hasznos témát szolgáltat azokhoz a bizonyos írásokhoz.

Nem tagadom, megtisztelő volt, mikor Rudolf felajánlotta, hogy a Kickstarter oldalon, közösségi finanszírozással legyártott különleges golyóstollát elküldi rövid kipróbálásra. Így került az asztalomra a Namisu X-01 rollertoll titánból készült változata.

namisu-1-500.jpg

A Kickstarter lényegéről a Polar Pen toll kapcsán már írtam, így most nem ismételném magam. Azóta annyit biztosan változott a helyet, hogy az ötletgazdák a korai egy-két darabhoz képest irdatlan mennyiségben ontják magukból a legkülönfélébb tollakat. Őszintén szólva, nem is nagyon szoktam a Kickstarteren céltalanul keresgélni, hacsak valamelyik fórumban, vagy más oldalon nem futok bele egy-egy ajánlott kampányba.

namisu-2-500.jpg

A Namisu neve azért lehet ismeretlen, mert fiatal, két fős, aprócska angol cégről van szó, akik főleg fémből készült írószerek tervezésével foglalkoznak. Az új termékek gyártását mindig egy Kickstarter kampány előzi meg, így biztosítva hogy valóban legyen piaci igény az elkészült tollakra. Az X-01 már a sokadik sikeres kampányuk, és jelen pillanatban is több gyűjtésük fut az oldalon.

Az X-01 négyféle kivitelben készül:

Az alumínium változatnál a fémet fekete vagy szürke eloxálással teszik ellenállóvá. Ez a legkönnyebb változat, súlya alig több, mint két műanyag Parker Jotteré, és mind közül a legalacsonyabb árú. (Azt nem írom, hogy a legolcsóbb...)

A sárgaréz (réz-cink ötvözet) már egy súlyosabb darab. Különlegessége, hogy anyaga patinásodik, így egyfajta személyiséget kölcsönöz a tollnak. A sárgaréz és bronz dolgoknak egyébként a patina miatt már-már kultusza van, attól függetlenül, hogy maga az alapanyag nem különösebben drága, és viszonylag könnyen megmunkálható.

A titán kétségkívül a legérdekesebb változat. Bár a titán nem nemesfém, mégis drága anyag, melyet elsősorban nagy szilárdságának, és jó korrózióállóságának köszönhet. Pozitív tulajdonságai miatt a repülőgépiparban és az orvostudományban is előszeretettel használják.  Negatívuma az ára, és a nehéz megmunkálás. Ennek megfelelően, az X-01 toll titán változata a típus zászlóshajója, a hozzá tartozó tekintélyes az árcímkével.

 namisu-3-500.jpg

A toll elég tekintélyes darab, és kerek perec megmondom, a formavilága nem áll közel hozzám. Bár szeretem a letisztult vonalakkal rendelkező írószereket, valahogy zavaró a klipsz hiánya, melyet a tervezők pozitívumként emelnek ki. Nem csak arról van szó, hogy a toll így könnyen elgurul az asztalon, de mivel a gomb felé haladva vékonyodik, az embernek hiányérzete támad. Jól mutathat azonban a toll valamilyen - stílusában hasonló - íróasztali tartóba állítva, ahol a szimmetrikus kialakítás kifejezetten előnyös.

Ha a külcsíntől eltekintünk, a langyos tapintású anyag nagyon kellemes. A kidolgozás hibátlan: nem csúszik, nincs semmilyen látható hiba a megmunkálásában.

Súlyát nem mondanám jelentősnek, de azért érezhető írás közben. Egyáltalán nem tűnt fárasztónak, igaz, nem írtam vele sokat. Azt gondolom, a jó kiegyensúlyozásnak köszönhető, ha egy tollat a kéz elfáradása nélkül hosszú ideig lehet használni. Az X-01 súlypontja kicsit farnehézzé teszi, a vastag fogórész ellenére.

namisu-4-500.jpg

A tolltestet két helyen is szét lehet szedni: vagy a bordázott fogórész fölött közvetlenül csavarjuk szét, vagy a toll végén található nyomógombot (ami igazából nem is nyomógomb, hanem a működtetésre szolgáló csavaró elem) forgatjuk az óramutató járásával ellenkező irányba.

Egy kicsit olvasgattam a Kickstarter oldalon, és a hozzászólások között többen is említették, hogy írás közben a csavarható alkatrész magától kitekeredik, és az írócsúcs visszahúzódik a tollba. Kifejezetten odafigyeltem rá írás közben, de úgy tűnik, Rudolf tollában a szerkezet atomstabil. Egyébként a tervező cég mindenkinek, aki a leírt problémát jelezte, díjmentesen felajánlott egy többféle csere tömítőgyűrűt is tartalmazó készletet, amivel a visszajelzések alapján orvosolható a hiba.

namisu-5-500.jpg

A tollban gyárilag egy fekete színnel író, Schmidt cap-less P8126 rollertoll betétet találunk. Magyarországon nem annyira ismert tollbetétről van szó, amely azonban külföldön nagy tekintélynek örvend. Valóban nagyon szépen ír, és rendkívül gyorsan szárad - de nem szereti, ha a papír akár csak picit is olajos a kezedtől. Ezen kívül - attól függetlenül, hogy ez a fine, azaz vékony kivitel - az én ízlésemnek kicsit túl vastagon is fog. 

Nagy öröm azonban, hogy a tervezők a hozzám hasonló kukacoskodókra is gondoltak. A Schmidt tollbetét ugyanis elég általános méretű, így más roller betétek is valószínűleg jók a tollba (ezeket sajnos nem próbáltam ki), de nagy örömömre a Parker "koronás" G2 tollbetéttel is tökéletesen működik (ezt viszont kipróbáltam), és így akár a robusztus kinézethez passzoló Fisher Space Pen betéttel is jól használható.

namisu-6-500.jpg

Érdekes ez a toll. Magas ára ellenére, tartóssága és különleges anyaga miatt az egyetlen veszély, hogy az ember elveszíti. Szerkezete elpusztíthatatlan, a tollbetét utánpótlás hosszú időre biztosított. A tulajdonosa egy szép órához hasonlította, mely hasonlat szerintem is találó. Bár van rá némi esély, hogy az agy-gép interfész a jövőben a blogon bemutatott összes írószert egy csapásra okafogyottá teszi, mégis tetszik a gondolat, hogy egy olyan "szerszámmal" dolgozz, amit örökül hagyhatsz akár az unokáknak is. 

Szólj hozzá!

Címkék: titán namisu x-01

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr2212682395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása