Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Mi az a radír?

2017.10.18. 07:20 golyóstoll

Ostoba kérdés - gondolhatja az újdonsült olvasó, hiszen mindenki tudja: az a kis dirib-darab valami, amivel a ceruzanyomokat el lehet tüntetni a papírról. Rutinosabb követőim azonban már sejtik, hogy ha előkerült a téma, akkor célom, hogy legyen végre egy kellően részletes radírológiai ismertető magyar nyelven, ami segít a választásban.

Van néhány olyan tárgy, melynek használati értéke véleményem szerint jóval magasabb, mint az ára. Az egyik mindenképpen a gyufa, ami rendkívül olcsó ahhoz képest, hogy milyen sokrétűen használható, és mekkora szolgáltatot tehet. A másik pedig a radír. Fantasztikus dolog, hogy a világ legjobb minőségű radírjait megveheted a boltban, mindössze 2-300 forintért.

Mi a különbség a radírok között? Melyiket érdemes megvenni?

Alapvetően háromfajta radír van, amit iskolai vagy irodai használatra érdemes megvenni: a természetes gumiból, a szintetikus gumiból, és a műanyagból készült típusok. Azonban a teljesség kedvéért muszáj a különféle műanyag radírok között különbséget tenni, és megemlíteni a műveszek számára készített speciális termékeket is.

Azt, hogy egy radír milyen jellemzőkkel bír, elsősorban az határozza meg, hogy miből készül. Én is ezt a csoportosítást fogom használni. Hogy könnyebben követhető legyen, készítettem egy ábrát, melyen minden általam ismert radírfajta szerepel, és sorban írok mindegyikről.

radirok-tipusai4.jpg

Radírok típusai

1. Természetes gumi

A természetes gumi radír viszonylag olcsó, és ez a legrégebb óta gyártott típus. Nagyon elterjedt, de nem kifejezetten modern, egyes vélemények szerint már eljárt fölötte az idő. Hátrányai közé tartozik, hogy a meleg, és az UV fény hatására elöregszik, kiszárad, és utána már nem lehet vele hatékonyan radírozni, mert töredezik, és maszatolni kezd. Ezen kívül használata a papírt károsítja, szélsőséges esetben a vékony lapokat fel is szakíthatja. Függetlenül a hátrányaitól, alapvetően használható, de a modernebb kivitelű típusok kezdik kiszorítani. 

A természetes alapanyagú radírok három fontos összetevőből készülnek. Bár a radírt a legtöbb nyelvben guminak nevezik, mégsem ez a a leglényegesebb része a receptúrának, hanem egy faktisz nevű anyag. A faktisz nem más, mint valamilyen növényi olaj - például repceolaj - melyet vulkanizálással szilárdítanak meg. Tudom, nehéz elképzelni hogy olajjal radírozunk, de a vulkanizálási folyamat során az olaj részecskéi között olyan kötések keletkeznek, amitől a folyadék "térhálósodik", és egy rugalmas anyag jön létre.

piros-kek-radir1.jpg

Piros-kék iskolai radír

A faktisz szerepe, hogy megpuhítsa a gumit, így a papírnál ragadósabb felületére a dörzsöléstől keletkező hő hatására rátapadnak a szabad grafitrészecskék. Fontos jellemzője még, hogy morzsálódik, így az elhasznált darabkái leválnak, és folyamatosan friss felülettel tudsz radírozni.

Természetesen a radírban van gumi is. Ez úgy készül, hogy a kaucsukfából nyert sűrű folyadékot, a latexet vulkanizálják. A gumi egyébként önmagában leginkább elkenné a ceruzát, ezért nem használnak belőle túl sokat. Elég annyi belőle, hogy a faktiszt és egyéb alapanyagokat megkösse, és rugalmasságot biztosítson a radírnak.

A faktiszon és a gumin kívül többnyire valamilyen dörzsanyagot is adagolnak a keverékbe, például finomra őrölt habkövet, apró szemcséjű homokot, porított üveget, vagy csiszolóport. Ez azért szükséges, hogy radírozáskor ledörzsölje a papírszálak egy részét, így kiszabadítsa a közéjük ékelődött grafitrészecskéket is.

elefantos-radir1.jpg

KOH-I-NOOR 300 - latex gumi radír

Az latex radírnak általában kellemes, enyhe gumi illata és szemcsés tapintása van. Nagyon ellenálló, nehezen törik, inkább csak vágni lehet, és az is elég fárasztó mutatvány.

A piros-kék iskolai radírt azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom. Totális rejtély számomra, hogy mi értelme van egy ilyet megvásárolni. A kék oldaláról senki sem tudja, hogy igazából mire jó, mert a tollat ugyebár nem lehet vele normálisan kiradírozni, a ceruzához viszont túlságosan durva. Tehát a termék fele rögtön használhatatlan. Kiszáradása után a piros rész is maszatolni kezd, rossz esetben az apró törmeléke piros nyomokat hagy a papíron. 

Megbízható választás azonban a nálunk is igen elterjedt, elefántos KOH-I-NOOR 300 radír. A csehországi gyártó, a KOH-I-NOOR Hardtmuth vállalat a környéken a leghíresebb, gumi radírokat előállító cég. Természetesen modernebb kivitelű radírokat is készítenek, de azok kevésbé ismertek, és tapasztalataim alapján nem kiemelkedő minőségűek.

2. Szintetikus gumi

A szintetikus gumi radírok képviselik a következő generációt. A latex radírhoz képest alaposabban, kisebb erőfeszítéssel radíroznak, és legtöbbször nem tartalmaznak dörzsanyagot sem. Radírozás közben jobban morzsálódnak, ami a papír számára kíméletesebb. Az alapanyag miatt bár a felületük kiszáradhat, de lassabban öregszenek, hosszabb ideig tárolhatók érzékelhető minőségromlás nélkül. 

Azonban a papír megóvásának ára van. Ha a grafitrészecskék a szálak közé ágyazódtak, dörzsölés hiányában ott is maradnak, ami a radírozás után szabad szemmel is látható halvány nyomokat hagy. Ezen kívül a szintetikus radírok felülete könnyen telítődhet grafitporral, amitől maszatolni kezd.

maped-softy.jpg

Maped Softy - szintetikus gumi radír

A szintetikus radírok nem természetes, hanem szintetikus kaucsukból készülnek. Az alapanyaguk valamilyen kőolajszármazék (pl. sztirol-butadién), és szintén vulkanizálás során válnak rugalmassá. Ez egy modernebb típus, a természetes alapanyagok elhagyásával a gyártás olcsóbb, a latex hiánya miatt ráadásul az erre allergiás emberek is használhatják. (A "latex free" és "PVC free" felirattal is lehet találkozni itt-ott, ami csalóka, ugyanis a műanyag radírok sem tartalmaznak latexet, és létezik PVC mentes műanyag radír is.) Többféle színben és keménységben lelhetők fel a boltok polcain. Illatuk általában erősebb, és kissé lisztes tapintásukról ismerhetők fel.

milan-radir1.jpg

Milan 420 - szintetikus gumi radírok

Jó választás lehet például az itthon is sok helyen kapható, Milan cég által gyártott valamelyik szintetikus gumi radír, melyet a "Miga de Pan" feliratról lehet felismerni, mely a dobozon, vagy a radír papír tokján szerepel. A Milan a világ egyik, ha nem a legnagyobb radírgyára, így más típusú radírokat is gyártanak. Sőt, számos nagy nevű cég számára végeznek bérgyártást.

3. Műanyag

A műanyag radír képviseli a legmodernebb, és legdrágább típust. A laikus vásárló is könnyen felismeri használat közben, hogy itt valami teljesen másról van szó. Tapintása sima, és gyakorlatilag bármilyen kemény vagy puha kivitelben lehet gyártani, a szívárvány összes színében, akár még illatosítva is. A minőség függvényében nagyon hatékonyan, szinte erőfeszítés nélkül lehet radírozni vele, és a végeredmény általában tisztább, mint a gumi radírok után.

rotring-tikky1.jpg

Rotring Tikky - PVC radír

A műanyag radírt szinte mindig kartonpapír tokban találjuk, mivel egyébként puha anyaga miatt a használat során könnyen eltörhet. A papírt célszerű a radíron hagyni, szükség esetén az elhasználódás ütemében rövidebbre lehet vágni. 

A műanyag radír megbosszulja, ha a felülete szennyeződik. Ha például a kezünktől zsíros lesz, vagy túl sok grafitot vesz fel, a papírt összekenheti, amit később igen nehéz eltávolítani. Jó megoldás, ha gyanús esetben, használat előtt egy picit koptatjuk a radír felületét üres papíron. Ha nagyobb mennyiségű grafitot szeretnénk eltávolítani (például egy vastagon besatírozott részt), akkor pedig először gyurmaradírt érdemes használni.

Egy jó ökölszabály egyébként, ha a radír keménységét a kiradírozni kívánt ceruza keménységéhez igazítjuk. Azaz a H-s, és annál keményebb ceruzákat a tömörebb, a B-s és puhább ceruzabelet pedig a lágyabb radírokkal lehet eltüntetni. A HB ceruzáknál többnyire minden műanyag radír jól teljesít.

Hasonlóképpen,érdemes odafigyelni a papír durvaságára. Egy érdes papír gyorsan "elfogyasztja" a puha műanyag radírokat, és sokkal jobb eredményt érhetünk el keményebb, akár gumiból készült radírral.

pentel-radir.jpg

Pentel Hi-Polymer - PVC radír

Valójában egy modern vegyipari termékről van szó, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a gumiból készült radírra hasonlítson. Összetételében és gyártásában azonban gyökeresen eltér a korábban említett két típustól. A műanyag radírokat szokták polimer, termoplasztik és vinyl radíroknak is nevezni. 

Gyártásakor egy mesterséges anyagokból álló, zselés masszát kevernek, amit nem kell vulkanizálni, hanem egy végtelenített adagolóval (extrudálással) formázható, majd a kívánt méretre vágható. Azt, hogy a radír mennyire legyen puha vagy kemény, a hozzá adott lágyító anyagok mennyisége határozza meg. A könnyebb morzsálódás miatt a műanyagkeverékhez valamilyen töltőanyagot is kevernek, például nagyon finomra őrölt krétát, vagy kaolint. Dörzsanyagot azonban általában nem tartalmaz, így rendkívül kíméletes a papírhoz.

Nem titok, hogy a legjobbnak tartott radírok műanyagból készülnek. Néhány példa, amivel tapasztalataim alapján nem lehet melléfogni (a sorrendnek nincs jelentősége):

Név Tulajdonságok Megjegyzés
Pentel Hi-Polymer
Staedtler Mars plastic ftalátmentes
Faber-Castell Dust-Free ftalátmentes, forgácsmentes
Milan Tecnik 920 ftalátmentes, forgácsmentes
Mitsubishi Boxy forgácsmentes belföldön nem kapható
Sakura / Pilot Foam tapadáscsökkentett, forgácsmentes belföldön nem kapható

 

A felhasznált anyagoktól függően többféle, lényegesen eltérő fajtájú műanyag radír is létezik, ezért érdemes tovább boncolni az alapanyag kérdését.

3a) PVC

A boltokban kapható műanyag radírok többsége PVC-ből készül. A PVC alapesetben egy kemény, ellenálló műanyag, amivel nemigen lehet radírozni. Ahhoz, hogy rugalmas legyen, lágyító adalékokra van szükség. 

stabilo-radir.jpg

Stabilo legacy - PVC radír

A lágyító anyagok jelenléte (és kipárolgása) megfigyelhető, ha hosszabb ideig - néhány hétig, vagy hónapig - valamilyen műanyag tárgyat hagyunk a radírral érintkezni. Akár egy tollat, ceruzabelet tartalmazó műanyagcsövet, de még a tolltartó anyagát is képes "megolvasztani" egy rosszul elhelyezett, csomagolás nélkül tárolt műanyag radír. 

radir-serules.jpg

Műanyag radír által okozott sérülés

3b) Ftalátmentes PVC

A PVC lágyítására a közelmúltig főleg a ftalátok családjába tartozó vegyületeket használták, azonban kutatások során kiderült, hogy ezek kifejezetten egészségtelenek. Mivel a PVC az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott műanyag, a ftalátokkal gyakorlatilag a Földön mindent elszennyeztünk. Így - bár a radírgumi kis mennyisége miatt kevésbé jelentős tényező - ma már minden gyártó ügyel, hogy legyen a kínálatában ftalátok nélkül készült termék is.

staedtler-mars1.jpg

Staedtler Mars plastic - ftalátmentes PVC radír

A ftalátmentes radírok sokszor büszkén hirdetik eme előnyüket, ha azonban nem látjuk a "phthalate free" feliratot, érdemes egy percet rászánni, és utánaolvasni a gyártó weboldalán. Nem titok azonban, hogy a ftalátok használata nélkül készült radírok ha minimálisan is, de kevésbé jók.

3c) Forgácsmentes

A csúcsminőségű radírok egyik fajtája azt ígéri, hogy a kiváló radírozás mellett a letöredezett forgács nem ezernyi apró morzsában terül el a papíron, hanem a radír felülete alatt nagyobb szálakban összeragad, és így könnyen leseperhető. Az ilyen radírokon általában "dust-free" felirattal lehet találkozni, de itt sem minden gyártó emeli ki ezt a képességet, tehát inkább a szemünkre hagyatkozzunk.

faber-castell2.jpg

Faber-Castell Dust-free - forgácsmentes és ftalátmentes PVC radír

Valamit valamiért: általában ezek a legpuhább radírok, a hatékony radírozás miatt jobban tapadnak a papírhoz, és könnyen törnek. Aki arra tippelt, hogy ezt még nagyobb mennyiségű lágyító anyag hozzáadásával érik el, az nyert.

boxy-radir1.jpg

Mitsubishi Boxy- forgácsmentes PVC radír

3d) Tapadáscsökkentett

A prémium radírok legújabb típusa megpróbálja a puha radírok hátrányait csökkenteni úgy, hogy a tisztítási képesség lehetőleg ne csökkenjen. Nevezik habradírnak (foam eraser), vagy könnyen radírozó típusnak (light erasing, light touch), de a leírások alapján számomra úgy tűnik, mindkettőnek ugyanaz az alapja. 

A radírgyártók rájöttek, hogy egyszerűen az összetevők variálásával lehetetlen olyan terméket előállítani, ami minden tulajdonságában remekel: kiválóan radíroz, nem morzsálódik túlzottan, és nem törik könnyen, miközben teszi a dolgát. A megoldás az, hogy gyártás során kétféle, különböző keménységű alapanyagot készítenek.

A szilárdabb rész felel azért, hogy a radír kemény és ellenálló legyen, és van egy lágyabb, ragacsosabb alkotóelem, mely a lehető legjobb radírozási képességet biztosítja. A két részt olyan módon keverik össze, hogy a kemény anyag szivacsos vázat alkosson, melyben az üres lyukacsokat a puhább anyag tölti ki. Így a radír összességében kemény marad, de mégis kiválóan radíroz, és a leváló darabjai is összetapadnak. A vásárló pedig csak annyit tapasztal, hogy a radír könnyen siklik, és akkor is jól működik, ha nem nyomja a papírhoz.

sakura-foam2.jpg

Illusztráció a Sakura szabadalmi beadványából (bővebben)

A remek teljesítmény nincs ingyen, ugyanis ezek a radírok rendkívül gyorsan elhasználódnak, tehát kényelmesek ugyan, de nem túl gazdaságosak. A tapadáscsökkentett radír egyelőre csak Japánban terjedt el, így nálunk még ritkaságszámba megy.

sakura-foam.jpg

Sakura Foam - tapadáscsökkentett radír

3e) PVC mentes

Az utolsó általam ismert műanyag radírtípus az, amelyik nem PVC-ből készül. Lényeges jellemzőjük, hogy kinézetre és tapintásra olyanok, mint egy kemény PVC radír, de a non-PVC, vagy PVC-free felirat árulkodik a csomagoláson. Alapanyaguk valamilyen nem PVC alapú hőre lágyuló műanyag, például TPE vagy TPU

faber-castell1.jpg

Faber-Castell PVC-free - PVC mentes radír

Sajnos azt kell mondjam, bármennyire is jó ötletnek tűnik csökkenteni a PVC termékek mennyiségét, a radír nem a legideálisabb ebből a szempontból. A PVC mentes radírok ugyanis keményebbek, és kevésbé hatékonyak, mint a PVC-alapú keverékből készült társaik. Ettől függetlenül, ma már szinte minden neves gyártó kínálatában találunk PVC mentes terméket is.

4. Művészradír

A lágy, nyersguminak is nevezett művészradírok többnyire faktiszból és kisebb részben különféle adalékokból készülnek. Szinte mindig barna színűek, és rendkívül könnyen, apró darabokra morzsálódnak. Leginkább művészellátókban lehet találkozni velük, de tapasztalataim alapján nem túl nagy választékban.

Grafitceruzához kevésbé, inkább szénceruza és nagy mennyiségű grafitpor radírozásához használhatók, a papírt szinte teljesen érintetlenül hagyják, ami fontos, ha az ember radírozás után például festeni szeretne rá. Azonban mind a gyors fogyás, mind pedig a drasztikus morzsálódás miatt alkalmatlanok általános iskolai, irodai használatra.

 

milan-muveszradir.jpg

Milan Master Gum - művészradír

5. Gyurmaradír

A gyurmaradír trükkje, hogy anyaga eleve ragad, tehát nem szabad dörzsölni vele a papírt. Egyszerűen oda kell nyomni, és a grafitszemcsék ráragadnak, így leemelhetők a felületről. Azaz nem morzsolódik, mint a hagyományos radírok, hanem saját anyagában köti meg a szennyeződést. Ez azt is jelenti, hogy egy idő után hiába gyúrod át a szennyezett felületet, teljesen tele lesz szénporral, és nem használható tovább, mert nyomot hagy. A radír színének sötétedése alapján észrevehető, hogy mikor kell a telítődése miatt újat vásárolni. 

faber-castell4.jpg

Faber-Castell - gyurmaradír

A gyurmaradír dörzsölés hiányában a papír szálai közé beékelődött szénport/grafitot nem tudja eltávolítani. A használatát ilyen esetekben más radírral kell kombinálni. Ezt a típust is művészellátókban forgalmazzák, de néhány papírboltban is fellelhető.

A gyurmaradírok természetes, vagy szintetikus gumi alapanyagból, különböző adalékok hozzáadásával készülnek, vulkanizálás nélkül. Szinte kizárólag szénceruza és grafitpor eltávolítására vannak kitalálva, azonban könnyű formálhatóságuk miatt tetszőlegesen apró területen, vagy akár kifejezetten erre a célra gyártott radírozó sablonnal is használhatók.

***

Végezetül néhány apróság, amely az írás elkészítése közben eszembe jutott:

Radír a ceruza végén

Többnyire használhatatlan vacak, tisztelet a kivételnek. Egyébként főleg Amerikában divatos, az európai szokás a mártott végű ceruza, melyhez külön radír dukál. Létezik cserélhető radíros ceruza is.

Tintaradír

A tintaradír olyan radír, melyhez a szokásosnál nagyobb mennyiségű, vagy nagyobb szemcséjű dörzsanyagot kevernek. Így használat közben a papír felső rétegét - melyben a tinta található - a tintával együtt ledörzsöli. A drágább tintaradírok tartalmazhatnak a tinta színanyagát semlegesítő anyagot is (pl. Mars Plastic combi).

A tintaradírt legfőképpen vastagabb papírokra (pl. műszaki rajzlap), vagy műanyag fóliára ajánlják, a vékony anyagokhoz túl durvák. Nekem kétségem van azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán bármilyen gyakorlati hasznuk van.

Fekete radír

A fekete radírok alapvetően kutya közönséges műanyag radírok, melyeknek anyagához fekete pigmentet kevernek. A gyártás során ugyanis tetszőleges adalék használható, amely nem hagy nyomot a papíron. Ugyanígy készülnek a színes, figurás, és illatos műanyag radírok is.

milan-natanegra.jpg

Milan nata negra - fekete PVC radír

Azon kívül, hogy a fekete szín vagányan néz ki, egyetlen előnye van, mégpedig hogy nem látszik rajta a grafit szennyeződés. Régen ritkaságnak számított, ma már szinte minden cég gyárt műanyag radírt fekete színben is.

Néhány általam ismert fekete radír:

  • Stabilo Exam Grade
  • Mitsubishi Boxy
  • Papermate Black Pearl
  • Staedtler Rasoplast black
  • Muji black
  • Pentel Hi-Polymer Black
  • Milan nata negra
  • Rotring Exam Standard
  • Factis Black (már nem kapható)

Színes ceruza radír

Mivel a színes ceruzákban található hegy viaszt tartalmaz a pigmentek megkötésére, így zsíros nyomot hagy. Ezt a radírok túlnyomó része nem tudja teljesen eltávolítani, amelyik viszont igen, az a papírt is károsítja. 

Speciális radírok: elektromos radír, radírceruza és radírzsák

Az elektromos radír egy apró villanymotor által forgatott, jól morzsálódó műanyag radírbetét, melyet főleg nagyobb felületek gyors és fáradtságmentes tisztítására lehet használni. Hátránya, hogy a betéteket aranyárban mérik, és óvatosan kell bánni vele, mert kikezdheti a papírt.

derwent-elektromos.JPG

Derwent elektromos radír

A radírceruza egy hosszú műanyag radírhenger, amely valamilyen fa- vagy műanyag tokban van. A tokból hegyezéssel, vagy gombnyomással adagolható. Amennyiben apró részleteket szeretnél nagy pontossággal radírozni, hasznos lehet, ellenkező esetben praktikusabb és gazdaságosabb egy hagyományos, hasáb formájú radír használata.

faber-castell3.jpg

Faber-Castell Perfection radírceruzák

A radírzsák egy olyan textilbatyut takar, amelyben apróra reszelt radírforgács van. Ha egészen nagy területet akarsz radírozni, a papírra szórsz belőle valamennyit, egy kicsit gyöntölöd a zsákkal a reszeléket, majd lesepred. Így néz ki a használata. 

Radír méretek

A méretet a legtöbb gyártó a szállításra használt dobozban elhelyezhető radírok száma alapján adja meg. Pl. a Rotring Tikky 20 radír esetében egy dobozban 20 db fér el, Tikky 30 esetében 30 db, és így tovább. (Tehát a 20-as nagyobb, mint a 40-es.) A 20-as, 30-as, 40-es téglatest radírok általában a különböző gyártók között is hasonló méretet jelentenek.

 

Az írás elkészítéséhez felhasznált források:
1) Nyilvánosan elérhető szabadalmi leírások
2) Product Information - Erasers | Staedtler Mars GmbH & Co. KG - 07.2002
3) http://pubs.acs.org/cen/whatstuff/stuff/8050erasers.html
4) http://www.conservation-wiki.com/wiki/Surface_Cleaning

2 komment

Címkék: radír grafitceruza

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr3512933995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kutek 2018.11.01. 08:50:30

Elképesztő, hogy van valaki aki ezeknek utánajár és egy ilyen korrekt írásban összefoglalja! Köszönöm, szívesen olvastam!

golyóstoll 2018.11.01. 16:56:40

@Kutek: Örömömre szolgál, ha hasznos volt :)
süti beállítások módosítása