Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Néhány szó a katalógusról

2021.05.25. 07:51 golyóstoll

Több éves pihenő után úgy döntöttem, megosztom Veletek digitalizált PEVDI katalógusaimat. Sorban haladva, hetente egy tollat (katalógus oldalt) fogok publikálni, várhatóan a szerda reggeli órákban. Sajnos a múltban több eset is volt, hogy a blogról a képeimet letöltötték, és reklám írásokhoz, vagy aukciókhoz használták, így a katalógus oldalakat kénytelen vagyok vízjellel ellátni. A teljes katalógus publikálása után egy tartalomjegyzékben kattintható módon tervezem könnyen navigálhatóvá tenni a képeket.

Az elsőként publikált PEVDI katalógus fekete-fehér nyomtatásban készült, A/5 méretben, fényes papírra. Önálló lapok formájában jutott el hozzám. borító és tok nélkül. Összesen 57 db írószer szerepel benne, melyek között találhatók golyóstollak, rostirónok, tollbetétek, illetve néhány különlegesség is.

Sajnos a lapokon semmiféle dátum nem szerepelt, de kutatásaim alapján az 1970-es évek végére datálnám. A konkrét tippem, hogy 1978-as kiadványról van szó, de ez puszta feltételezés.

pevdi_cim.jpg

A lapok kétoldalasak, de néhány esetben A/4-es méretűek, kétfelé hajtva. Az első oldalon az írószerről készült fotó, illetve magyar nyelvű leírás található, míg a hátoldalon a gyártó elérhetősége, illetve angol, német, és orosz információ látható. Úgy döntöttem, az egyszerűség kedvéért a katalógusból az első oldalakat adom közre.

További feltételezésem, hogy a tollak neve után található cikkszámban (pl. PAX esetén M 6319) az M betű a PEVDI által tervezett, míg a H betű az osztrák HEMOS cégtől származó írószereket azonosítja. Sajnos nem tudom biztosan, de úgy gondolom, hogy a H betűs írószerek gyártása osztrák tervek alapján Magyarországon történt. A cikkszámban található négy számjegy első két száma feltételezésem szerint a tervezés, vagy az első gyártás évét mutatja meg.

Bármilyen kiegészítő információt, vagy helyesbítést szívesen fogadok kommentben, vagy üzenetben.

Szólj hozzá!

Címkék: katalógus pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr4216569094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása