Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Zebra F-301

2013.05.16. 07:43 golyóstoll

Mikor valakinek a kezében Zebra F-301 golyóstollat látok, mindig az jut eszembe, hogy igen, ő volt annyira igényes, hogy egy ilyet vett le a polcról, és nem egy eldobható reklámtollat, vagy egy 10 forintos kínai no-name íróeszközt használ.

ZebraF3011-500.jpg

A Zebra F sorozata rozsdamentes acélból készült tollakat foglal magába. A legegyszerűbb darab az F-301, de létezik belőle F-301 Ultra néven gumi fogórészes dizájnosabb változat, G-301 néven zseléstoll, illetve a sorozat zászlóshajója a némileg komolyabb F-701. A kissé divatjamúlt, Flash alapú zebrapen.hu szerint van egy F-402 modell is, azonban tudomásom szerint ezt Európában nem forgalmazzák, és eddig egyetlen boltban sem találkoztam még vele. (Bár a blog témájához nem kapcsolódik szorosan, de ugyanilyen formájú ceruza is kapható, M-301 néven.)

ZebraF3012-500.jpg

A Zebra F-301 esetében a tolltest nagy része acél, a többi színes műanyag. Négyféle színben kapható (fekete, kék, zöld, piros), amelyek közül a feketében fekete, a többiben pedig kék betétet találunk. A betét lehet 0,7 mm (fine) és 1,0 mm (medium).

ZebraF3013-500.jpg

A gyártó a kényelmes, bordázott markolatot és az erős, fém klipszet ajánlja a figyelmünkbe. A fogórész valóban kellemes, legalábbis rövidtávon. A toll nem csúszik ki az ember kezéből, de mivel kemény műanyagból készült, hosszabb írásnál kényelmetlenné válhat.

ZebraF3016--500.jpg

A fogórész egyébként egy műanyag henger, amely egyik végével a fémből készült tollvégbe csavarodik be, a másikkal a tolltestben található műanyag menetbe. Ezzel el is árultam a leginkább gyenge pontot. A toll két helyen szedhető szét, és ha a betétet úgy cseréljük, hogy a tollvéget csavarjuk ki, az kb. 5-10 csere után teljesen ledarálja a fogórész műanyag menetét. Mindig elámulok, hogy hogy lehet olyan banális hibát véteni, hogy műanyag menetre fém alkatrészt kell rácsavarni, amely ráadásul a rugó miatt feszül is.

A megoldás, hogy szükség esetén a fogórészt csavarjuk ki a tolltestből, és a tollvéget nem bántjuk. Itt két műanyag menetes alkatrész találkozik, így várhatóan nagyobb lesz a menetek élettartama.

ZebraF3014-500.jpg

A klipsz valóban feszes, de mivel a vége egy műanyag zsebbe van rögzítve, ha sokat feszegetjük akkor letörhet. A tolltestre nyomtatott felirat (ZEBRA F-301 BP) a használat során általában megkopik, és csak a BP marad, amelynek a jelentése ugyebár ballpoint pen. Emiatt sokan Zebra BP néven emlegetik a tollat.

A szükséges tollbetét a Zebra F típus. Érdekes módon, a tollban olyan verziót találunk, amelynek a teteje fém borítást kapott, holott az F betét általában műanyag tartályos. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a betéteket Indonéziában és Japánban is gyártják, tehát eltérhet a minőség, és a tinta színe. Mikor betétet veszünk, célszerű megnézni a rá nyomtatótt gyártási dátumot is, amely a származási hely mellett ÉV.HÓ formában van.

ZebraF3017-500.jpg

A betét hagyományos golyóstollbetét, amely hajlamos pacázásra, és néha picit meg-megfolyik. Sokan nyilatkoznak elismerően a Zebra tollak minőségéről, de ennél azért szebb írásképet is el tudnék képzelni. Fontos részlet, hogy a tesztpéldányban Indonéziában gyártott betét van.

Frissítés:

Az utóbbi időben több olvasóm is panaszkodott a Zebra F betétek kiszámíthatatlanságával kapcsolatban. Erre azért is hívom fel a figyelmet, mert magam is tapasztaltam, és emiatt már csak nagyon ritkán használok Zebra tollakat.

Előnyök:

  • igényes kialakítás

Hátrányok:

  • a betét lehetne jobb minőségű
  • fém alkatrészt műanyag menetre?

Értékelés: 3,5/5

 

4 komment

Címkék: zebra golyóstoll 35p f-301

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr915295315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.01.27. 18:42:32

Nekem is van, de nem használom túl gyakran, mert igényes és szép toll ugyan, de a Zebra tollbetétek írása - számomra nem teljesen világos okból - vékony és halvány, én viszont a könnyen kiolvasható szövegeket szeretem.

golyóstoll 2014.01.27. 21:10:34

A Zebra F tollbetétek tapasztalataim szerint nagyon igadozó minőségűek. Találkoztam már sok olyannal, ami alig fogott, meg olyannal is amiből ömlött a tinta. Elvétve akad jól működő is. Szomorú, pedig alapvetően kedvelem a Zebra tollakat.

YCbCr 2021.11.02. 07:54:45

Anno kb. 7-8 éve jöttem rá hogy a Zebra F mennyivel többet jelent a filléres golyóstollaknál. Ellátmány részeként kaptuk, menetigazolvány vezetéshez, üzemnaplót-eseménylapot tölteni - volt is használva, akkor még papír alapon ment minden. Hány és hány olcsó tollat rotáltam mellette, de csak egy fogott hidegben-melegben, enyhén koszos papírra is, paca és sínelés nélkül, az első érintéstől fogva. Menetigazolványnál volt ez különös szempont, nem volt mód beindítani a franciakockás dupla A/4-es papíron.
Azóta sajnos nem volt alkalmam sokat használni, de nem emlékszem hogy ekkora szórás lett volna, pedig pár betétet kiürítettem.
A fogórész felett sikerült már elfárasztani kettőt, tán egyszerűen túl vékony ott az anyag, idővel reped aztán megindul.

persicsbalint 2021.12.17. 10:57:25

Nekem az a tapasztalatom, hogy az indonéz betétek nagyon alacsony minőségűek, a japán betétek jók.

Az F-301 két évtizedig a kedvencem volt, de a legnagyobb problémám vele az, hogy valószínűleg költségcsökkentési okokból gyengébb műanyaggal szerelik, ezért nagyon sokszor a csavarmenet eltörik.
süti beállítások módosítása