Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Stabilo COM4gel

2013.08.09. 07:49 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat az általános iskolába ajánlom.

Az általános iskolában tudtommal harmadik osztálytól lehet golyóstollat használni. Mivel ilyenkor még nem alakult ki a végleges írásmód, kiemelten fontos, hogy a diák kezébe olyan íróeszközt adjunk, amelynek kialakítása segíti az ujjak helyes tartását, így a gyerek hozzászokik, és később, mikor kevésbé ergonomikus tollat kap a kezébe, ugyanúgy a helyes fogást használja majd.

A mai tesztalany a Stabilo COM4gel zseléstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • a típus használata nagyon kényelmes
  • a fogórész véleményem szerint különösen alkalmassá teszi arra, hogy gyerekek használják
  • a toll megfizethető áron kapható

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • kialakítása miatt nehéz olyan olyan tolltartóba rakni, amely ceruza vastagságú tollakhoz készült

FONTOS! Az általam tesztelt típus zselés betétet tartalmaz, azonban pontosan ugyanez a toll kapható hagyományos golyóstoll betéttel, Stabilo COM4ball márkanéven.

StabiloCom4Gel1-500.jpg

A Stabilo már szerepelt korábban a blogon, és akkor leszögeztem, hogy a cég nagy hangsúlyt fektet az ergonómiára. Többek között vannak kifejezetten írástanulók számára, valamint jobb- és balkezeseknek szánt íróeszközeik is. Ez a példány nincs jobb- vagy balkézhez "kötve", mindkét csoport használhatja, valamint nem kifejezetten iskolásoknak készült. Hogy miért merem mégis erre a célra ajánlani, azt az írás végén fejtem ki.

Elismerem, nem egy dekoratív példányról van szó, a duci formájával, és hosszú, vizslafül klipsszel kicsit bumfordi a kinézete. De ha túllépünk ezen, és a kézbe vesszük a tollat, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy igen sok energiát ölhettek a formatervezésbe. 

StabiloCom4Gel2-500.jpg

Ez a fogórész egész egyszerűen jól el van találva. Nem véletlenül van a típus nevében hogy COM4 - komfor(t). A tolltest egyébként kör keresztmetszetű, de a közepén megvastagodik, és a helyes ujjpozíciónak megfelelően, három helyen el van lapítva. A fekete részek fényes műanyagból vannak, a türkiz pedig csúszásgátló bevonatos.

Gyorsan leszögezném: a toll nem csak türkiz színben kapható, hanem létezik fekete, zöld, és piros változatban is, viszont a betét színe is ennek megfelelő.

StabiloCom4Gel3-500.jpg

A fogórész sajnos egyféle fogás felé terelget minket, nincs lehetőség kényelmesen ennél alacsonyabban, vagy magasabban tartani az ujjunkat. A toll egyébként nyomógombos működtetésű, a gomb pedig talán kicsit szerencsétlen módon, sima fényes műanyagból van, és ferde a teteje. Emiatt csúszós kézzel kicsit nehéz működtetni, de nem veszélyes.

StabiloCom4Gel4-500.jpg

A szétszedés úgy lehetséges, hogy a felső türkiz színű részt kicsavarjuk. Meg kell említenem, hogy amikor összeraktam a tollat, feltűnt, hogy visszacsavaráskor reteszel, azaz pontosan érezni, hogy mikor van megfelelően összerakva. Biztosan előítéletes vagyok, de erről a megoldásról azonnal a német precizitás jutott eszembe. A hasonló, alig észrevehető, de nagyon praktikus ötletekkel gyakran találkozom a Németországban tervezett/gyártott termékeknél.

Természetesen a betét cserélhető, sőt, nem muszáj a zselésnél maradnunk, ha jobban szeretjük a golyóstoll betéteket. Jobbat is mondok. A COM4gel és COM4ball betétjei csereszabatosak, azaz mindkét toll képes fogadni mindkét típusú betétet. Sőt! Ha megnézzük, a Stabilo golyóstoll betétjei szabványos G2 formájúak (ez a "koronás" betét, amelyet sokan Parker/PAX betétként ismernek), azaz a COM4gel és COM4ball is képes fogadni BÁRMILYEN koronás betétet, akár a 80 forintos noname betétet is (nem tudom, más miért követne el ilyen gonoszságot, de én kipróbáltam). Véleményem szerint a kényelmes kialakításon kívül ez a toll másik legnagyobb előnye.

StabiloCom4Gel5-500.jpg

Természetesen ezzel nem arra célzok, hogy a Stabilo zselés tintájával bármilyen probléma lenne. A gyárilag bele szerelt, 0,5 mm vastag vonallal író (nem golyóméretű!) betét nagyon szépen, és könnyeden fog. Talán az én ízlésemnek kicsit vastag a vonala, jobban kedvelem a vékonyabb írást. A tinta száradása tűrhető, viszont a legtöbb más zselés tintához hasonlóan nem vízálló.

Kiegészítés: Hivatalosan a Stabilo ezt a tollat irodai dolgozóknak és egyetemistáknak ajánlja, azonban bátorkodom nem egyetérteni velük. Véleményem és tapasztalataim szerint azok, akik régóta, és sokat írnak, nem találják hosszú távon kényelmesnek a különleges tolltestet, mert túlságosan korlátozza az ujjak mozgását, és a fogás magasságát. Emiatt gondolom azt, hogy írástanulóknak jól használható, de felnőtteknél inkább ízlés kérdése.

Értékelés: 4/5

A következő írásban egy szintén általános iskolába ajánlott golyóstollat fogok megvizsgálni, amely felsőkategóriás, azaz valamivel magasabb árú.

2 komment

Címkék: iskolakezdés stabilo zseléstoll 40p com4gel com4ball

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr715432915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

famadve 2018.01.30. 15:00:06

Nagyon jó ez a blog! Várom/várjk a folytatást!
Kicsi kitérőt engedjetek meg személyes gondolataimról: Örömmel látom, hogy nem csak én vagyok grafomán és tollmániás :D
Napi rendszerességgel cipelem a kis tolltartómat a munkahelyemre, ami 20-30 (nem számoltam) tollat tartalmaz. Mindig váltogatom őket, mert megvan melyiket szeretem aznap jobban. Van Parker, többféle Uni és Zebra, ICO, PAX, noname kínai, Stabilo, Paper mate, Schneider, .... Van amiből több darab, van amihez betét várakozik külön. Mánia, na! Mindegyik kedvenc valmiért. Mánia még, hogy lássam, mennyi tintám van még!!! Szándékos számüzetésben vannak most a tollaim jelenleg. Pár napja csak(!) 5 tollal és kettő belevaló betéttel indulok el dolgozni, de így is fejfájást okoz melyikkel írjak aznap. Pár gondolat, amiért az ICO bejegyzés alá írok: szeretem az Orient tollakat, stabilak, harsányan fognak és letisztult, egyszerűek. Volt személyesen lehetőségen ismerni id. Gáspár István úrat, az ICO cég alapítóját (?) és nem, nem lakom a közelben, nem vagyok rokon, nem dolgoztam ott..stb. Elnézést a személyes kitérőért.

golyóstoll 2018.01.30. 21:38:09

@famadve: Nos, nem vagy egyedül. Mikor tönkrement a régi tolltartóm, vettem egy jóval nagyobbat. Teljesen felvillanyozott, hogy milyen szép rendezett volt. De sajnos nem tartott sokáig.
Időnként beletettem ezt-azt. Egy toll, egy ceruza, egy radír, ami megtetszett. Néha ki is vettem, ami kegyvesztett lett, vagy amit muszáj volt kiszednem, hogy beleférjen helyette két másik dolog. (Olyan volt, mintha a fogamat húzták volna. Mindig komoly fejtörést okozott kiválasztani, hogy mit szedjek ki!)
Sajnos oda jutottunk, hogy a tolltartóm már majdnem 2 kg, és lusta vagyok cipelni a táskámban, úgyhogy otthon tartom. Ráadásul alig lehet összezárni, és ha kinyitom, akkor rögtön kiömlik a belepréselt cucc. Majdnem annyi minden van benne, mint egy írószerboltban, csak ugye én vagyok az egyetlen vásárló.
Szóval hozzád hasonlóan egy ideje aprócska fém tolltartóra korlátoztam magam, amiben remek minőségű, de nem túl flancos írószereket tartok, olyanokat amiket lehet ütni-vágni munka közben, és akkor sem fakadok sírva, ha véletlenül valamelyiket elveszíteném. Konkrétan egy strapabíró golyóstoll túlnyomásos betéttel, egy jó grafitceruza, egy mechanikus ceruza, egy 2mm-es töltőceruza, két különböző radír, egy hegyező, és egy 2mm-es grafithegyező van benne jelenleg.

ICO: Majdnem sikerült az ICO bejegyzés alá írnod, de aztán valahogyan mégsem oda került :) De nem gond, legalább látom, hogy mást is elolvastál, aminek nagyon örülök! Nekem sincs ott ismeretségem, de nagyra tartom őket, mint magyar gyártót, és ez csak pozitív irányba változott, mióta Náluk jártam.
süti beállítások módosítása