Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Waterman Hémisphére

2013.11.07. 07:55 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat exkluzív ajándékként ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Tagadhatatlanul gyűjteményem egyik legszebb darabja a Waterman Hémisphére golyóstoll, és így bátran merem javasolni minden alkalomra, ahol egy nagyon elegáns, nívós toll megfelelő ajándék lehet.

WatermanHemisphere1-500.jpg

Egy kis történelem

Igazság szerint a Töltőtoll Világnap alkalmából született írásban lett volna illendő szót ejteni Lewis Edson Waterman-ról. Azonban mivel rengeteg érdekes dolgot kellett belezsúfolnom, és a történelmi kitekintéssel együtt túlságosan hosszú lett volna, ezért inkább itt tisztáznám röviden, hogy ki is ő.

Az említett úr, nevével ellentétben nem vizesember, hanem biztosítási ügynök volt. A legenda szerint egy ígéretes szerződés megkötésére készült, amelyet nemrég vásárolt, új rendszerű töltőtollával szeretett volna aláírni, és aláíratni az ügyféllel. Azt tudni kell, hogy akkoriban a töltőtollak nem voltak valami megbízható jószágok, és Waterman úr balszerencséjére az övé is hirtelen elárasztotta tintával a szerződést, még mielőtt sor kerülhetett volna az üzlet lebonyolítására. Az ügyfél emiatt visszalépett, az ügynök pedig hoppon maradt, és elkezdte törni a fejét, hogy hogyan lehetne azokon a fránya töltőtollakon javítani. Egy rakás, bolti forgalomban kapható toll szétszedése, és némi farigcsálás után az eredmény a továbbfejlesztett, tintacsatornával ellátott adagolórendszer lett, amely a mai napig megtalálható a töltőtollakban. (Bővebben ezen a kiváló oldalon olvashatsz a témáról.)

A Waterman cég eredetileg amerikai (L. E. Waterman Pen Company), de hamar elindították részben önálló francia leányvállalatukat (JiF-Waterman). Az anyavállalat egy darabig a BIC része volt, majd - valószínűleg a golyóstollak tömeges eljterjedése miatt - tönkrement, és maradványai az 1950-es években beépültek az egykori leányvállalatba. Ennek okán emlegetik a Waterman-t francia cégként, és ezért látható a Waterman Paris illetve Waterman France felirat a termékeiken. A Gillette 1987-ben vásárolta meg a Waterman-t, majd 2000-ben adta el a Newell-Rubbermaid konszern Sanford nevű részlegének. Ez ugyanaz a cég, amely többek között a Parker és Rotring márkáknak is a tulajdonosa. A cégcsoporton belül a Waterman képviseli a luxus termékvonalat.

A tollról bővebben

A tesztalanyunk a Hémisphére szálcsiszolt acélból készült változata, krómozott szerelékekkel. Amellett, hogy ez a legolcsóbb típusként a belépőszintje egy belépőszintű mödellnek, azért kedvelem, mert színében és anyagában nem hivalkodik, és rendkívül strapabíró, valamint remekül gravírozható. Természetesen emellett megvásárolható több más, komolyabb kivitelben is, valamint töltőtoll, rollertoll és töltőceruza is létezik belőle.

Formáját tekintve szivarhoz hasonlít, de sokkal markánsabb darab, mint például a nemrég kipróbált Cross. Némi hasonlóságot vélek felfedezni a Parker Jotterrel, súlyra és vastagságra sem ütnek el nagyon egymástól. Kivitelét tekintve viszont az apróságok miatt - a tollvégek, a díszgyűrű és a különleges klipsz - egyszerűen kellemes a szemnek, és sugárzik róla a visszafogott elegancia.

WatermanHemisphere3-500.jpg

A legtöbb Waterman toll azonnal felismerhető a hasított klipszről, és a stilizált W betűről, amely nagyon régóta a márka imidzséhez tartozik. A klipsz egyébként nem csak dekoratív, hanem megfelelő méretű, és rugalmassága miatt jól használható. A Hémisphére saját stílusjegye emellett a ferdén vágott tollvég.

A típus 2010-ben ráncfelvarráson esett át, a képeken látható tesztpéldány a korábbi változat. Pontosan nem tudom,  hogy mi a különbség a kettő között, de az új modell könnyen megismerhető, mert a középen levő díszgyűrű sokkal vastagabb, és a doboz kivitelét is megváltoztatták.

WatermanHemisphere4-500.jpg

A toll csavarós működtetésű, a mechanika pedig határozottan, bár kissé darabosan teszi a dolgát. Az egyetlen dolog, ami számomra kissé zavaró, az a 2-3 mm-es holtjáték, amely egy ilyen prémium kategóriás íróeszköznél véleményem szerint nem megengedhető. A Waterman egyébként örök garanciát ad az íróeszközeire, szóval ha nagyon erősködnék, valószínűleg megoldható lenne a cseréje vagy javítása.

WatermanHemisphere2-500.jpg

A tollbetét gyárilag medium, amely a szokásos, közepesen vastag vonallal fog. Pacázása minimális, azonban már rövid hanyagolás után is hajlamos ellustulni, és ilyenkor az első néhány betűt csak félgőzzel veti a papírra. Egyébként kellemesen siklik, akár hibrid tinta is lehetne, de szerintem nem az. Felmerült bennem a gyanú, hogy a tinta megegyeziik a Parker tintájával, de utána valahol olvastam, hogy bár a cégcsoport azonos, a tintákat külön üzemben gyártják. Ebben lehet valami igazság, mert a szín egyik Parker tollbetétem színével sem egyezik.

Külön fogórész nincs, úgyhogy ott fogod meg írás közben, ahol éppen kényelmes. A fogási magasságtól függően van vékonyabb és vastagabb része is. A szálcsiszolt fém kellemes tapintású, de ha izzad az ember tenyere, csúszós is lehet. Tapasztalataim szerint egyébként kényelmes, hosszú távon is használható, bár a fogása némi megszokást igényel.

WatermanHemisphere5-500.jpg

A szétszedés úgy történik, hogy a toll tetejét balra tekerjük, pont ellentétesen azzal, mint amikor a hegyet szeretnénk kidugni. Egy kis határozottságot igényel, de nem vészes. Ezután szétcsavarható.

Ahogy a képeken is látszik, a két menetes alkatrész műanyag. Emiatt kissé csalódott vagyok. Nem tudom, hogy ez mindig így volt-e, de erről ismét a Parker Jotter jut eszembe, amelyben egy ponton műanyagra cserélték a belső menetes alkatrészt. A Hémisphere esetében a műanyag strapabírónak tűnik, DE míg egy Jotter esetében csak-csak elfogadom, hogy műanyag a belseje, ez a toll minimum négy-ötször annyiba kerül, és igenis ennyi pénzért azt gondolom, hogy elvárható lenne, hogy ne csak a borítás legyen fémből.

A Waterman speciális tollbetétet használ, amely nem kompatibilis semmivel, és meglehetősen drága. Ezen kívül úgy tudom csak a Monteverde gyárt még ilyen formátumban tollbetétet, viszont ez nálunk beszerezhetetlen.

Előnyök:

  • nagyon elegáns, dekoratív
  • örök garancia
  • presztízs márka

Hátrányok:

  • speciális tollbetét
  • a mechanikának holtjátéka van
  • műanyag belső alkatrészek

 

Beszerzés

A Waterman márkát Magyarországon az ICO Zrt. képviseli. A legtöbb papírbolt valamilyen módon kapcsolatban áll velük, így rengeteg helyen lehet Waterman tollakat, tollbetéteket rendelni.

Sajnos bemutatóteremről nem tudok. Valahol olvastam, hogy Pomázon az ICO főhadiszálláson van ilyen, és egyszer el is mentem megnézni, de a portán rövid töprengés után elzavartak, mondván hogy nem vagyok viszonteladó.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

6 komment

Címkék: ajándék golyóstoll ico hemisphere waterman

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr825618493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.01.30. 20:20:29

Kaptam egy ilyet vagy 12 éve, fekete-arany színű, de még egy annyit sem írtam vele, hogy egy A3-as lapot mindkét oldalát megtöltse. Ennek ellenére még mindig kifogástalanul fog.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2014.04.19. 21:26:41

Van egy ilyen első generációs Hemisphere-em, ezüst-aranyban. Az említett holtjáték nem egyedi hiba, hanem a modell sajátossága lehet, mert azon is megvan.
Évek múltán is pöccre indul, szépen ír.
Nyelvi érdekesség: a Waterman márkanév Franciaországban köznevesült, és a töltőtoll egyik szinonímájává vált, hogy „lö uaterhhmann". :)

Kutek 2017.11.07. 21:56:22

Sziasztok!
Pát éve vásároltam ajándékba egy ilyen modellt. Nagyon tetszett a formája, illetve hogy tisztességesen volt összerakva. A megajándékozott már nem volt ennyire elragadtatva tőle, ugyanis pár perc folyamatos írás után a tinta el kezdett szakadozni. Kis szünet, majd ismét lehetett vele egy keveset írni. Gondoltam, hogy hibás lehet a betét, így vásároltam egy újat. Sajnos azzal is ugyanez a probléma. Elképzelhető (én nem tudtam elképzelni), hogy maga a tolltest okozza a gondot? Esetleg kétszer belefogtam a gyártási hibába a betétnél? Bár a cikk azt írja nem kaphatok, esetleg tud valaki mégis máás gyártótól származó kompatibilis betétről?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

golyóstoll 2017.11.07. 21:57:51

@Kutek: Szia! Biztos vagyok benne, hogy nem a tolltest a ludas. Inkább arra gondolok, hogy az első betét szavatossága lejárt, és amit utólag vásároltál, az is túltárolt lehetett már :(

Kutek 2017.11.08. 15:16:28

@golyóstoll: Akkor próbálkozzak újabb betéttel, biztos, ami biztos?

golyóstoll 2017.11.08. 15:54:06

@Kutek: Lutri, mert lehet, hogy olyan kicsi a forgalom belőle, hogy az sem lesz friss. Alternatívaként Ebay-ről lehet rendelni ötösével, kb. 50 Ft/db áron kínai Waterman tollbetétet. Egy próbát megérhet, bár nem hiszem, hogy csúcsminőségű lenne.
süti beállítások módosítása