Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Sheaffer Sagaris

2013.11.19. 07:01 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat exkluzív ajándékként ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Ismét egy kellemes, elegáns tollat veszünk szemügyre, mégpedig a Sheaffer Sagaris golyóstollat. A Sheaffer kevésbé ismert, de nagy múlttal rendelkező gyártó, amely főleg a felső és luxuskategóriában utazik, a Sagaris pedig az egyik új modelljük, amely kecses formája miatt tetszett meg. (A Sheaffer többi terméke között is remek ajándékokat lehet találni, sok gyönyörű tollat gyártanak.)

SheafferSagaris1-500.jpg

Egy kis történelem

A Sheaffer céget egy ékszerész családból származó fiatalember, Walter A. Sheaffer alapította Amerikában, az 1900-as évek elején, mégpedig azért, hogy megkezdhesse az általa kitalált, karos töltőtoll gyártását. Ha hiszed, ha nem, ezt a töltőtoll típust biztosan ismered, ugyanis ez az, amivel a Tom és Jerry rajzfilmben Jerry előszeretettel spricceli arcon Tomot tintával. (Pl. Heavenly Puss című rész, 04:50 körül.)  A Sheaffer kiváló töltőtollai a mai napig igen népszerűek a gyűjtők körében, és nagyon hamar meghozták a sikert a cég számára. 

Sheaffer úr megközelítése szerint, ha valakinek csak egy olcsó tollra volt elég pénze, akkor is a lehető legjobbat kellett kapnia, még abban az esetben is, ha ez a cégének nem érte meg annyira, vagy esetleg kis veszteséget okozott. Viszont hitt benne, hogy a vásárló sokkal jobban jár, ha egy drágább, jobb minőségű tollat vásárol, amelyekre ráadásul örök garanciát vállalt, így pedig a kifizetett ár végül többszörösen megtérül. A magasabb árból több jut a gyártónak és a kereskedőnek, akik emelhetik a fizetéseket, melyet a dolgozók természetesen el fognak költeni, ezzel biztosítva, hogy más cégeknél is újabb munkaerőre legyen szükség. Az örök garanciát a Sheaffer a tollon elhelyezett fehér pöttyel jelezte, amely ma az összes általuk készített tollon megtalálható, függetlenül a garancia hosszára.

Néhány tulajdonosváltás után a cég végül 1997-ben a BIC-hez került, dacára annak, hogy a Sheaffer akkori menedzsmentje szintén ajánlatott tett a megvásárlásra. Néhány évvel később a BIC először megszüntette a Sheaffer saját tinájának, a Skrip-nek házon belüli gyártását, majd megkezdte az Iowa-ban található Sheaffer gyár bezárását, melyet 2008-ra fejeztek be, nem egészen 100 évvel azután, hogy a telephelyen megkezdték a tollak készítését. Ma a Sheaffer már nem önálló vállalat, hanem a BIC egyik márkaneve. Sajnos a cég igen komoly történelmi öröksége mára szinte teljesen eltűnt.

walter-sheaffer.jpgWalter Sheaffer

Még egy dolog: különböző helyeken már legalább tízféle módon láttam leírva a Sheaffer nevét (Scheaffer, Schaeffer, Shaeffer, Sheffer, Shaffer, Scheafler stb.). Kérem az olvasókat, hogy tiszteljük meg az említett urat azzal, hogy a nevét helyesen írjuk le. (Ha érdekel az önéletrajza, itt elolvashatod.)

Bővebben a tollról

A Sagaris egy vékony, középnehéz, fémből készült golyóstoll. Az írásban szereplő példány szálcsiszolt krómból készült, krómozott szerelékekkel, de némi felárért aranyozott klipsszel, tollvéggel és díszgyűrűvel, vagy akár teljesen aranyozott formában is meg lehet venni. Ezen kívül különböző fényes lakk bevonatokkal is kapható (fényes fekete illetve vörös). Ezek nagyon jól néznek ki, viszont nem tudom mennyire bírják a mindennapos igénybevételt.

SheafferSagaris4-500.jpg

A toll jellegzetessége a fehér pötty, amelyet a Sheaffer White Dot of Excellence-nek nevez a marketingjében, valamint különleges formájú klipsz. Sajnos ezesetben a pötty nem jelent örök garanciát, mivel a típus a gyártó középkategóriás tollai közé tartozik, 3 év rá a jótállás. Több filmben és külföldi sorozatban is felfedeztem már fehér pöttyel ellátott tollakat (szakmai ártalom), ilyenkor mindig jót derülök a Sheaffer termékelhelyezésén.

A klipsznek nem csak a formája figyelemreméltó, hanem a rugózása is. Más típusoktól eltérően, nem a klipsz anyaga hajlik, hanem az egész rugózott, azaz a vége több mint fél centire képes különösebb erőltetés nélkül eltávolodni a tolltesttől. Ha jók az információim, ez a belső rugós kialakítás is a Sheaffer egyik fejlesztése, amelyet 1940 óta alkalmaznak.

SheafferSagaris3-500.jpg

A tolltest sima, és egy viszonylag vastag, fényes díszgyűrű van rajta, amelyen a gyártó neve olvasható. A csavarmechanika remekül működik, és szeretném kiemelni, hogy sok más csavarós tollamtól eltérően egyáltalán nincs semmilyen holtjátéka, nem lötyög, nem zörög, csak csendben teszi a dolgát. A többi írószergyártó igazán példát vehetne erről.

Nem tudom miért van, de egy bizonyos árkategória fölött a tollak nagy része csavarmechanikás. A tippem az, hogy a nyomógombos működtetés túl hangos, és nem illik egy ilyen exkluzív írószerhez, de természetesen ez csak tipp. Azt viszont nem értem, hogy ha már így van, miért nem lehet tisztességesen legyártani. Mindenesetre íme egy üdítő kivétel.

SheafferSagaris5-500.jpg

A tolltesten nincs fogórész kialakítva, de amint látható, a tollhegy felé kissé keskenyedik. Ez alsó fogásnál okozhat problémákat, hasonlóan más, korábban bemutatott tollakhoz. A króm borítás kellemes, sima tapintású, de kissé csúszós.

A gyári kék, medium vastagságú tollbetét megfelelő minőségű, minimálisan pacáz, és bár nem siklik olyan könnyedén, mint egy hibridtintás betét, de különösebben nem is nehéz vezetni a papíron. Színében nem nyújt semmi egetrengetőt, kellemes kékkel ír.

Kellemesen meglepődtem, amikor feltűnt, hogy írás közben a betét vége nem ütődik hangosan a tollvéghez, és nem ad ki a Parker Jotterre és PAX-ra jellemző kattogó hangot. Ismét csak csendben, szépen teszi a dolgát. Igazán becsülendő. Bár engem különösebben nem zavar ez a jelenség, de ismerek olyanokat, akiket az őrületbe kerget.

SheafferSagaris6-500.jpg

A tollat szétszedni úgy lehet, hogy az óramutató járásával ellenkező irányba csavarjuk a tetejét. A menetes alkatrészek nagy megelégedésemre fémből vannak, és közel s távol az egyetlen műanyag alkatrész a toll tetejében található, valószínűleg a betét végét nyomja lefelé, amikor működtetjük a mechanikát.

A tollbetét a Sheaffer "T" betétje, és érdemes figyelni rá, hogy valóban ilyet vásároljunk, mert van egy másik, a Sagaris-ba nem passzoló "K" jelű betétjük is, ami a tollaik nagy többségében használatos. Ez azért nagy szerencse nekünk, mert ez a bizonyos "T" betét az igen gyakori, "koronás" tollbetét, így könnyen kicserélhetjük szinte bármilyen másik márkára, ha akarjuk.

Ennek örömére, rögtön bele is próbáltam applikálni egy régi Parker XF tollbetétet, és nagy meglepetésemre, a toll teteje rászorult, és nem tudam összeszerelni. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy a műanyag korona milyen széles, maga a gyári betét is kissé szorul összeszereléskor.

Az említett tollbetét beszerzése viszont elég nehézkes. Az árak amiket találtam nem voltak különösebben magasak, viszont egyetlen nyamvadt webshopban sem találtam készleten. Mivel megszámlálhatatlan típusú "koronás" tollbetétet lehet kapni az országban, ez nem jelent komoly problémát, de azért kissé furcsállom a dolgot.

 

Előnyök:

  • nagyon egyben van: nem zörög, nem kattog, nem lötyög semmi rajta
  • elegáns, dekoratív darab

Hátrányok:

  • tollbetét utánpótlás kérdéses
  • csak 3 év garancia van rá

 

Beszerzés

A Sheaffer márkát Magyarországon az ICO Zrt. forgalmazza, azonban jelenlegi katalógusukban nem található meg a Sagaris. Ettől függetlenül szerintem érdemes utána kérdezni náluk telefonon, hátha mégis be tudják szerezni. 

Sajnos bemutatóteremről nem tudok. Valahol olvastam, hogy Pomázon az ICO főhadiszálláson van ilyen, és egyszer el is mentem megnézni, de a portán rövid töprengés után elzavartak, mondván hogy nem vagyok viszonteladó.

Frissítés: Információim szerint az ICO Zrt. 2014-ben megszüntette a Sheaffer márka forgalmazását. Jelenleg fogalmam sincs, hogy be lehet-e szerezni itthon.

Az interneten történő rendeléshez javaslom az Amazon használatát.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék sagaris golyóstoll ico sheaffer

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr505639363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása