Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Retró: CARAN d'ACHE Madison

2014.03.15. 13:00 golyóstoll

Bízom benne, hogy tetszettek az eddigi retró bejegyzések, amelyekben olyan régi, magyar gyártású tollakat mutattam be, amik néhány olvasó számára ismerősek lehetnek. Bár még van néhány hasonló darab a tarsolyomban, most mégis egy külföldi tollat szeretnék bemutatni, ami azért került a retró kategóriába, mert már réges rég nem lehet kapni, így antikvitásnak számít. A pontos árát nem tudom, de fénykorában biztosan nem két fillérbe került.

Az, hogy ez az írás pont március 15-én született, teljesen véletlen, de ha már így esett, vehetitek egyfajta tiltakozásnak a politika ellen, amely tönkreteszi a Nemzeti ünnepet.

Nem is húzom tovább az időt: a mai vendég a CARAN d'ACHE Madison nevű kollekciójának golyóstolla. Ahogy említettem, a Madison sorozatot már nem gyártják, de nem szüntették meg, hanem újratervezték, és ma is kaphatóak hasonló stílusú írószerek Madison néven. A két termékvonalat a megkülönböztetés végett gyakran Madison 1-nek és Madison 2-nek nevezik, persze nem hivatalosan.

CarandAcheMadison1-500.jpg

A CARAN d'ACHE itthon kevésbé ismert, de a luxuskategóriában jól csengő márkanév. Egy svájci cégről van szó, amely Genfben működik. Elődje az Ecridor ceruzagyár volt, melyet 1915-ben vásárolt meg egy Arnold Schweitzer nevű vállalkozó. Cégének egy francia képregényrajzoló után adta a Caran d'Ache nevet, ami oroszul - karandash - ceruzát jelent. (Mellesleg egy nagyon híres orosz bohóc művészneve is volt.) A vállalat jelenleg a svájci Reiser és Hübscher családok tulajdonában van.

Ma a CARAN d'ACHE főleg luxuskategóriás írószereket (golyóstollakat, töltőtollakat, rollertollakat és töltőceruzákat, különböző kollekciók részeként), művészkellékeket (ceruzákat, festékeket, ecseteket, stb.) és divatkiegészítőket gyárt. A gyártásról korábban linkeltem egy videót, illetve a cég olcsóbb termékei közül való az egyik kedvenc golyóstollam, a 849-es, amely már szerepelt a blogon.

CarandAcheMadison3-500.jpg

A toll igényes papír dobozán, és a tartóján természetesen ki van hangsúlyozva, hogy ez svájci termék. A tartóban a tollon kívül megtaláljuk az egyes országokban található képviseletek listáját (ezen Magyarország nem szerepel), illetve egy kis füzetet, amely leírja a garancia feltételeit, és használati utasítást tartalmaz.

Nemzetközi garancia

Ez a CARAN d'ACHE írószer garanciával rendelkezik, mely vonatkozik mindenfajta gyártási hibára, amennyiben:
- nem áll fenn a nem megfelelő használat, nem ütögették, stb.
- nem került szétszedésre, kivéve a használati utasításban megfogalmazottak szerint.

Amennyiben az Ön írószere nem megfelelően működik, küldje el ajánlott levélként, írja rá hogy "javításra", a következők egyikéhez:
- a legközelebbi CARAN d'ACHE kereskedő, vagy szervizközpont
- CARAN d'ACHE, P.O. Box 169, CH-1226 Thônex Genéve

Kérjük adja meg teljes nevét és címét, valamint írja le röviden a problémát. Az írószert a lehető legrövidebb időn belül visszaküldjük. A garancia alá tartozó javítások díjmentesek.

CarandAcheMadison4-500.jpg

A tartóban ezen kívül találunk még egy biztosítási kötvényt is. Mivel más toll esetében ilyesmivel nem találkoztam, az érdekesség kedvéért lefordítottam a benne található szöveget. (Előre is elnézést, nem szoktam jogi szöveget fordítani, nem biztos hogy a megfogalmazás jogilag szabatos lett.)

A CARAN D'ACHE LOPÁS ELLENI BIZTOSÍTÁS FELTÉTELEI

A biztosítási kötvényen szereplő golyóstoll, töltőtoll, filctoll vagy mechanikus ceruza a vásárlás dátumától számított egy évig biztosítva van lopás ellen az egész világon, kivéve Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Magyarország, Jugoszlávia, Lengyelország, Románia, Szovjetunió és Kelet-Németország területét. A biztosítás nem vonakozik a sztrájk, polgárháború, forradalom, felkelés, elkobzás vagy katonai igénybevétel által közvetlen vagy közvetett módon okozott veszteségre.

A toll ellopása esetén a tulajdonos számára a CARAN D'ACHE az eredetivel megegyező típusú tollat biztosít. A gravírozásból, postázásból, vámból és bármilyen más adóból vagy importhoz kapcsolódó kötelezettségből fakadó költségeket a tulajdonos viseli. A klipszre rögzített medalion nem kerül cserélésre. A csere darab nincs biztosítva lopás ellen.

Lopás esetén a tulajdonos kötelessége:
- minden lehetőséget megragadni az ellopott toll visszaszerzésére
- Jelezze azt a CARAN D'ACHE, P.O. Box 169, 1226 THONEX-GENEVA címre, a lopástól számított 10 napon belül, a kitöltött biztosítási kötvény, és az eset részleteit tartalmazó levél kíséretében. Amennyiben lehetséges, csatoljon rendőrségi jegyzőkönyvet, vagy az értesített rendőrkapitányság nevét.

Minden hamis, vagy csalási célú kárpótlási kérelem automatikusan érvényteleníti a biztosítást, és jogi lépéseket vonhat maga után a kérelmezővel szemben.

A vásárló elfogadja, hogy a csere biztosítással kapcsolatos mindenfajta vitában Genf számít joghatóságnak.

FONTOS:

Kérjük a megvásárláskor ellenőrizze, hogy a tollon található sorozatszámot az eladó helyesen felvezette a biztosítási kötvényre. Ez a részlet a legfontosabb a biztosítás érvényességének szempontjából. Amennyiben szükséges, kérjük töltse ki Ön.

CarandAcheMadison5-500.jpg

A kötvényen látszik, hogy ezt a tollat 1991. január 18-án adták el, a baloldali pecsét alapján valószínűleg a svájci központban. Ennek az lehet az oka, hogy a tollat egy svájci cég gravíroztatta, és adta ajándékba ügyfeleinek. Szintén ebből fakadhat, hogy a dobozra ragasztott típus (0875.785) nem teljesen egyezik a kötvényre írt típussal. A toll sorszámát - amely szétcsavarás után a menet alatt található - sem írták rá a kötvényre.

CarandAcheMadison6-500.jpg

A sok körítés után lássuk a tollat. Egy meglehetősen vékony, nőies kinézetű golyóstollról van szó, amelynek ugyan van gomb a végén, de nem megnyomni kell, ha írni akarunk, hanem elcsavarni. A vékony kialakítás nem jelenti az, hogy ha kézbe vesszük, hitványnak tűnne, és ez leginkább annak köszönhető, hogy a toll elég nehéz. Kb. 22 grammot nyom, ami majdnem kétszer annyi, mint egy acél Parker Jotter. Visszatérve a formára, a körvonalait tekintve emlékeztet a Parker Classic-ra, de ez tényleg csak távoli hasonlóság.

CarandAcheMadison7-500.jpg

A klipsz vékony, és nagyon rugalmas, a különlegessége pedig a képen látható kis kereszt forma, ami engem leginkább a kardokon található keresztvasra emlékeztet. Ez az apró részlet emeli ki a tollat a számos hasonló típus közül.

Ahogy a képen is látható, az aranyozás kevésbé állta ki az idő vasfogát, és elkezdett csúnyán foltosodni. Mivel nem vagyok jártas a metallurgiában, fogalmam sincs, hogy mitől lehet ez a bosszantó jelenség, és hogy lehet megszüntetni. Az interneten annyit találtam, hogy az arany bevonaton ún. "tarnish" képződött, és valamilyen speciális kendővel, vagy radírozással lehet eltüntetni. (A radírozást próbaképp egy kisebb részen megnéztem, és valóban hatásos volt, de mivel félek, hogy tönkreteszem vele a bevonatot, inkább így hagytam.)

CarandAcheMadison9-500.jpg

A toll végén éppen akkora nyílás van, hogy a hegy kényelmesen kiférjen, ami engem speciel gyönyörködtet, és megakadályozza, hogy írás közben a hegy nekikoccanjon a szélének.

CarandAcheMadison10-500.jpg

A toll szétcsavarásával megtaláljuk benne a CARAN d'ACHE "Goliath" tollbetétjét, amely a gyártó szerint 8 kilométernyi vonalat képes húzni, és ezzel 600 darab A4-es lap teleírására alkalmas. Gyárilag kék színű, medium vastagságú tollbetét volt benne, amit megtartottam, mivel a feliratozása időközben megváltozott, és úgy ítéltem meg, hogy a tollat megőrzöm eredeti állapotában.

Mivel a korábban említett CARAN d'ACHE 849-es toll is használható a Parker féle koronás "G2" betétekkel, kíváncsiságból belepróbáltam ebbe is egyet, és nagy meglepetésemre tökéletesen működik. A tollban található mechanika ugyanis úgy van kialakírva, hogy a gyártó saját betétjén kívül passzoljon bele a koronás betét is.

A hozzáállásról igazán példát vehetnének más cégek is. Számomra ennek az az üzenete, hogy a gyártó elég magabiztos a saját termékével kapcsolatban, és ránk bízza a döntést, hogy meg akarjuk-e a fizetni a márkát/minőséget, vagy mást használunk. A Goliath betét egyébként tényleg remek, acél heggyel és volfrám-karbid golyóval van szerelve, valamint háromféle (fine, medium, broad) vastagságban kapható, viszont kifejezetten drága, ahol eddig láttam, ott 2.000 Ft fölött volt az ára.

CarandAcheMadison12-500.jpg

A minőséget számomra mi sem jelzi jobban, mint hogy hiába több mint 23 éves, a tollbetét még mindig fog. Nem mondom, hogy csodálatos érzés írni vele, mert elég jól lehet érezni, és látni is, hogy a tinta kissé már száraz, de folyamatosan, és korához képest szépen ír. A "korához képest" itt azt jelenti, hogy ha vennék a boltban egy tollbetétet, és így fogna, akkor azért azt kicserélném.

A képen az összehasonlítás kedvéért két Goliath betétet probáltam ki, hogy látható legyen a színbeli különbség. Természetesen a 2012-ben vásárolt tollbetét vajpuhán, szinte akadálymentesen ír.

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Várom a véleményeket a hozzászólások között, vagy a Facebookon!

7 komment

Címkék: retró golyóstoll madison carandache

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr415861306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2014.04.19. 13:39:09

Ez nagyon vicces. Rámjött a „tollazás” és elővettem azt a pár érdekesebbet, ami van. Gondoltam, megpróbálom kideríteni, milyen modell a Caran d'Ache-om, mert nem vettem észre, hogy a biztosítás címlapján ott van, hogy Collection Madison. Elindultam az alapján, hogy 0875.785, és a guglizásnak hála kiderül, hogy nemcsak, hogy van ez a blog, de mindennek tetejébe pont pár hete írtál erről a modellről.
Örvendek!
Minden stimmel, amit említesz, egyetértek. Az enyém '94 márciusi, tehát épp húsz éves, ugyanezzel a kiszereléssel és dokumentumokkal. A klipsz az enyémen is ugyanígy bepatinásodott. Nagyon szép és kecses, ez a fotókon talán kevésbé érzékelhető (az egyetlen kritikám – több fényt!).
Jellemző a betét és a tinta minőségére, hogy 5-6-8 év után, amióta nem volt a kezemben, pöccre indult, mintha utoljára tegnap írtam volna vele, és én még szárazságot sem érzékelek, kiváló.
Szóval egyrészt megörvendeztettél, másrészt gratulálok a bloghoz, plusz egy követőd van. ;)

golyóstoll 2014.04.19. 14:00:22

@pamacs&penge: Szia! Megtisztelő üdvözölni köreinkben! :)
A fotók engem is nagyon bosszantanak, próbálom eltalálni a megfelelő napszakot, és szöget, de ahogyan látható, egyelőre még nem sikerült meglelni az arany utat. Sajnos a gépem is kifejezetten gyenge makró képekben...

budafok.tk (törölt) 2014.05.21. 14:41:28

A klipsz aranyozott, az elszíneződést eltávolítja az ékszerboltokban beszerezhető aranytisztító kendő. Megijedtem, mikor elszíneződött, megkérdeztem a gyárat, ők ajánlották, és valóban ismét ragyogó lett.

golyóstoll 2014.05.21. 14:45:31

@budafok.tk: Köszönöm a javaslatot, ki fogom próbálni!

budafok.tk (törölt) 2014.05.21. 15:46:38

www.ebay.co.uk/itm/MINT-CARAN-dACHE-MADISON-CHINA-BLUE-AND-BLAC-LACQUER-AND-GOLD-TRIM-18K-GOLD-NIB-/181266389363

Ez egy kicsit elhanyagolt példány a Madison egy ritka változatából: kék-fekete márvány mintás kínai lakk és arany kombinációja. Egyszer ajándékoztam egy ilyen készletet: töltőtoll, golyóstoll, ceruza. Azt hiszem, szép ajándék volt :-) Érdemes megfigyelni, hogy a Madison klipsze egy kardot formáz, markolattal.

MIx 2016.12.06. 15:28:54

Volt néhány tollam ebből a márkából, céges ajándékként kaptam többet is egy svájci cégtől. Olyan volt mint egy 3/4-ére lekopott hatszögletű ceruza, fantasztikusan selymes fekete műanyag bevonattal (festéssel). Sajnos sorra elcsenték tőlem, mert álom volt írni vele. Sajnos azóta sem látok sehol olyat.

golyóstoll 2016.12.06. 18:45:07

@MIx: Nem a Caran d'Ache 849-re gondolsz? Esetleg az Ecridor-ra? Nagyon hasonló a ceruzához a formája, úgy tudom az ihlette a hatszögletű tolltestet.
süti beállítások módosítása