Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Pilot V-Ball Grip 05 és Pilot V-Ball RT 05

2014.04.27. 18:10 golyóstoll

Lehet, hogy a tartalomjegyzéket böngészve úgy tűnhet, hogy nem szeretem a rollertollakat, de biztosíthatlak róla, hogy ez nem így van, többnyire ők nem szeretnek engem. Vannak viszont a mindennapokban is igen jól használható típusok, és ezek közül szeretnék ma bemutatni kettőt, mégpedig a Pilot V-Ball Grip 05-öt (a képen alul) és Pilot V-Ball RT 05-öt (a képen felül).

PilotVBallGripRT1-500.jpg

Az a két, nevében és kinézetében is nagyon hasonló, Japán gyártású darab az Amerikában roppant népszerű, Pilot V-Ball nevű eldobható rollertoll továbbfejlesztett változata. A V betű a Pilotnál mindig a speciális tintaadagoló rendszert, a V-System-et jelzi, ami megtalálható az összes folyékony tintával működő tollukban. (Természetesen minden tinta folyékony, de itt a rollertollakban található, igen híg tintára gondolok, bővebben a rollertollakról szóló írásban.)

A V-Ball termékcsalád a nyílhegyű, a Hi-Tecpoint (Amerikában Precise) pedig a tűhegyű tollakat jelenti, ezen belül pedig a Grip utal a gumi fogórészre, az RT a nyomógombos működésre, az ötös szám pedig a 0,5 mm golyóméretre, azaz a vonalvastagságra utal.

PilotVBallGripRT2-500.jpg

A V-Ball RT, leszámítva a feltűnő kék-fehér színezést, elsőre egy hagyományos, középkategóriás golyóstoll látszatát kelti, bár a tolltesten található "Pure Liquid Ink" feliratból már lehet következtetni arra, hogy nem a megszokott módon fog írni.

A V-Ball Grip külsején ugyanezt a színkombinációt, és hasonló motívumokat láthatunk, azonban itt egy kupakos tollról van szó. Érdekes módon ezen nem található meg a folyékony tintára utaló felirat, holott a szétszedés után jól láthatóan lötyög a betétjében a tinta.

PilotVBallGripRT3-500.jpg

Mindkét tollon egy vékony, nem túl puha, kék gumi markolatot találunk. A V-Ball RT esetében ez kb. egy centivel hosszabb, így jobb választás azoknak, akik feljebb fogják meg írás közben. A V-Ball Grip-en található gumi kissé áttetsző, alatta átsejlik az adagoló rendszer.

A klipsz kialakítása, és rögzítése hasonló, mindkét tollon kellően rugalmas, rögzítése stabil, a bütyök nem éles, vélhetően nem tép szét semmit, amire rácsíptetjük.

A gyártó tehát jól látható módon mindent megtesz, hogy azt gondoljuk, ezek a tollak a kiviteltől eltekintve egyformák, pedig tapasztalataim szerint nem így van.

 PilotVBallGripRT4-500.jpg

A V-Ball RT leginkább úgy ír, mint egy zseléstoll. A tinta határozott színű, de kissé áttetsző, és vékonyan, tisztán fog. A koisztás egyenletes, pacázásnak, sínezésnek nyoma sincsen, és még a legvacakabb papíron sem kell tartanunk semmilyen meglepetéstől, ha gondolkodás közben nem tartjuk rajta a hegyet. Ideális írószer, egyetlen apróságot leszámítva, mégpedig, hogy valószínűleg a vékony hegy miatt, lehetőleg minél kisebb nyomással, "könnyű kézzel" érdemes vele írni, így a golyó szépen siklik majd. Ha a szükségesnél jobban rányomjuk a papírra, kellemetlen, karcos érzést tapasztalhatunk.

A V-Ball Grip.hegye sokkal könnyedebben fut a papíron, jobban tolerálja, ha kicsit odanyomjuk, viszont a híg tinta miatt vastagabb vonalat húz, és nagyon könnyen szétfut az olcsó papíron, a szálak mentén. A tinta színe is valamivel sötétebb, bár ahhoz, hogy ezt észrevegyük, azért alaposan meg kell nézni az írást közelről.

PilotVBallGripRT5-500.jpg

A fogórész kellemes, nem csúszós, és a négy oszlopban elhelyezett kis mélyedések sem kényelmetlenek, még hosszú távú használatnál sem. A V-Ball újabb típusainak megjelenésekor sok értetlenkedő véleményt olvastam itt-ott, ami azzal foglalkozott, hogy minek továbbfejleszteni azt, ami tökéletes. Nos, nekem van régi V-Ball-om is, és azt kell mondjam, bár a gumirozás nélküli változattal sincs semmi gond, nem ront rajta semmit ez az apróság, sőt, kifejezetten hasznosnak találom.

A tintát alaposabban megvizsgálva, a V-Ball RT tintája egy hajszálnyival lassabban szárad, viszont cserébe utána csaknem teljesen vízálló. Ez nagyon hasznos, ha például jegyzeteinket szövegkiemelővel szeretnénk áthúzni, hiszen annak festéke gyakran feloldja az olcsóbb zseléstollak és rollertollak tintáját, így olvashatatlanná téve a szöveget.

A V-Ball Grip tintája, bár valamivel nedvesebben ír, gyorsan szárad, és tulajdonképpen ez is vízálló, de egy picit azért megfolyt, és a papír alapszíne kékessé vált. Viszont így is szép teljesítményt nyújt egy rollertollhoz képest.

PilotVBallGripRT6-500.jpg

A V-Ball RT-t szétszedve, nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy a bele való PILOT BLS-VB5RT tollbetét bizony pontosan úgy néz ki, mint egy zseléstoll betét, de az is lehet, hogy csak a tintakövető kinézete miatt mondom ezt. A legegyszerűbben úgy lehetne róla megbizonyosodni, hogy valóban folyékony, rollertintáról van-e szó, ha felvágnám a betétet, vagy fúrnék egy kis lyukat a tintakövetőben. Ezt viszont érthető okokból (a továbbiakban is szeretném használni a tollbetétet) egyelőre nem fogom megtenni, de ha már csak minimális tinta lesz benne, akkor elvégzem majd a kísérletet, és frissítem a cikket. Ez egyébként nem lesz nehéz, mert a tinta szörnyen gyors ütemben fogy.

A gyártó szerint a toll repülőbiztos, azaz felszállás után nem fog orrán száján ömleni a tinta, és nyugodt szívvel lehet használni a kabinban. Ez valószínűleg azért van, mert a tollbetét vége lyukas, így nincs olyan levegőbuborék a tinta mögött, ami a lecsökkent légnyomás miatt "kitolná" a tintát a betétből.

PilotVBallGripRT7-500.jpg

A V-Ball Grip betét megoldása kissé csalódás, ugyanis nagyon hasonlít az uni-ball Vision Elite-nél tapasztalt, teljesen egybegyártott formátumra, amit igen költséges cserélni, hiszen gyakorlatilag csak a kupakot, és a toll vékony műanyag borítását tartjuk meg. Ha mégis a csere mellett döntesz, a típusa PILOT BLS-VBG5.

A beszerzésről csak azt jegyezném meg, hogy a bemutatott tollak időnként meglepő módon, különlegességként tálálva felbukkannak a hipermarketek polcain, viszont többnyire irreálisan magas áron. Érdemes tehát inkább valamelyik papírboltban keresni őket, és ott beszerezni. (Tudom, ez az örök vesszőparipám, de nem ok nélkül!)

 

Előnyök:

  • mindennapi használatra kiváló rollertollak
  • kellemes, tiszta vonallal írnak

Hátrányok:

  • V-Ball RT: kissé karcos
  • V-Ball Grip: nem gazdaságos betét csere
  • V-Ball Grip: a tintája könnyen szétfut a papíron

Értékelés:

  • V-Ball RT: 4/5
  • V-Ball Grip: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: pilot rollertoll v-ball 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr296092783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása