Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Platignum golyóstollbetét

2014.10.04. 23:22 golyóstoll

Én mondom, ahány féle golyóstollbetétet próbáltam eddig, szinte nem volt közte két egyforma. Tartósabb használat során megtapasztalható, hogy mindegyik másképp viselkedik, ha úgy tetszik, van egyfajta "személyiségük". Némelyiknek több idő kell, hogy meginduljon a megfelelő tintaellátás, van amelyik többé-kevésbé pacáz, vagy gyakrabban kell használni, hogy megfelelően működjön.

Egy ideje próbálok erőt venni magamon, és a számos remek tollam közül lehetőleg csak egyet használni, amikor lehet. Jelenleg épp egy Platignum márkájú, kék, medium vastagságú koronás tollbetét van benne.

A Platignum cég elődjét 1919-ben alapították, de azóta többször is gazdát cserélt. Ha jók az információim, az ő töltőtollaikban volt először cserélhető a hegyet és az adagolót tartalmazó rész. Sokan összekeverik a Platinum nevű, ismert Japán töltőtoll gyártóval, pedig a Platignum egy brit cég, ami jelenleg a Snopake konszern tagja.

Szóval ebből a bizonyos Platignum golyóstoll betétből nemrég jutányos áron sikerült vásárolnom, és mivel alapvetően a cég rendkívül szimpatikus a marketingje alapján, no meg a tollaik kialakítása is tetszik, ennek megfelelően valamiféle kiemelkedő minőségre számítottam.

Az első csalódás akkor ért, amikor néhány hónapja egy hirtelen ötlettől vezérelve minden koronás tollbetétem végéről leszedtem a műanyag kupakot, és megnéztem mi van benne. Szomorúan vettem tudomásul, hogy a Platignum betétje ugyanazt a sunyi megoldást használja a benne található tintamennyiség csökkentésére, mint a legtöbb olcsó, kínai példány. Emiatt úgy döntöttem, hogy aktív használat során döntöm majd el, hogy a többi tulajdonsága alapján érdemes-e ajánlanom.

Ahogy említettem, néhány hete már ezt a bizonyos tollbetétet használom - mostanában elég aktívan - és szeretnék beszámolni a tapasztalataimról. A betét meglehetősen szárazon (nagyon kevés tintával) ír. Ezzel alapjában véve nem lenne probléma, hiszen például az általam oly nagyra tartott Caran d'Ache talán a legszárazabban író tollbetét amit ismerek, de a Platignum esetében ez nehézkes, ragadós írásélménnyel párosul, legalábbis az első néhány szónál vagy mondatnál viszonylag nagy a golyó ellenállása, és csak utána válik könnyebbé, de még akkor sem mondanám rá, hogy vajpuha. Nem gondolom kellemesnek, sőt, inkább nagyon bosszantó tapasztalat. Kezdetben gondolkodtam rajta, hogy egyszerűen kihajítom, de ha már belekezdtem, akkor csak kiírom már.

A vonal minősége is hagy némi kívánnivalót maga után, elég sok a kihagyás, jellemzően a hurkos betűim alsó része halványabban látszik a papíron. Cserébe viszont szinte egyáltalán nincsenek tintapacák. Valahogy úgy képzelem, hogy a golyóstoll hegy előállításakor a gyártónak valamiféle kompromisszumot kell kötni: minél szorosabban illeszkedik a golyó a foglalatba, annál kevesebb tintát forgat ki a tintatartályból, és annál nehezebben forog, cserébe viszont a pacázás is lecsökken. Ha az illesztés lazább, a könnyen forduló golyó kellemes írásélményt nyújt, de a tintakiosztás egyenetlenné válik. Ebben az esetben egyértelműen a kevesebb tinta - nehezebb írás felé billen a mérleg nyelve.

Mindezt figyelembe véve, esélyes, hogy a másodpéldány a tartalékos bögrémben marad, miután ez kifogyott. (Valószínűleg már nem kell sokat várni, köszönhetően a lecsökkentett tintatartálynak, illetve annak, hogy mostanában szinte egész nap írok.) Ezen kívül átgondolom, hogy kihúzzam a Platignum No.9. golyóstollat a kívánságlistámról. Ha annak is hasonló a betétje, már nincs kedvem hozzá...

3 komment

Címkék: csalódás tollbetét platignum

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr146759807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pencilguy 2014.10.30. 00:21:30

Szia!
Eddigi tapasztalatom nekem is az, hogy a betéteknek szinte "személyiségük" van. Ami kicsit zavaró, hogy egyazon cég azonos gyártmányon belül is. Például Hungaropen betét volt, amikor szinte tökéletesen működött, de egy másik példánya kezdettől fogva kihagyott. ICO Silver (pedig olcsó betét) megbízhatóbbnak bizonyult.

A cikkedben említett márkához sajnos nem volt szerencsém. Régi, original Parker mind feketében, mind kékben jó minőségű volt, de kedvencem a svéd Ballograf.
Nagyon kevés pacával, nagyon kontrolláltan ír és mégis kellemesen csúszik, sosem hagy ki. Abszolút minőségi.
Egyébként (legalábbis Ausztriában) 3 euró, ami ilyen minőség mellett jó ár. Maga a komplett toll (Epica és Rondo) pedig elképesztően olcsó (5-6 euro között), mert a mai, francia Parkerekhez hasonlítva például messze minőségibbek.
Sajnos Magyarországon ezek a Parkerek (Jotter) is túl vannak árazva. Amerikában és Kanadában 1.600 forint körüli áron lehet kapni őket (nem a betét, a teljes toll) és ugye a Parker már nem Amerikában készül, tehát oda is importként kerül. Próbáltam az Office Depoban kapható házi márka betétet, a Forayt is. Eddig nem rossz, de még nem írtam ki.

golyóstoll 2014.10.30. 10:08:11

@pencilguy: Régóta vadászom a Ballograf Epoca-ra, mióta egyszer egy bankban a láncra kötött változatát kaptam kölcsön aláíráshoz. Az én szememben komoly hozzáadott értéket képvisel, hogy a Ballograf maga gyártja a tollbetétjeit is.

A Foray-t pedig ha jól tudom a Schmidt gyártja. Sajnos magyarországi Office Depot-ban még nem láttam Foray betéteket, de a Schmidt-ről általában jó véleménye van az embereknek.

pencilguy 2014.10.30. 12:32:13

@golyóstoll:
Elírtam, Epica helyett inkább Epoca...:)

A Foray G2 betétet Budapesten a Nagymező/Mester utca sarki Office Depoban találtam.
süti beállítások módosítása