Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Ki volt Friedrich Schächter?

2015.01.05. 07:55 golyóstoll

Vajon kinek köszönhetjük a ma kapható, kiváló minőségű golyóstollakat?

Ha valakinek eszébe is jut a kérdés, gyorsan elintézi azzal, hogy Bíró Lászlónak. Aki kicsit jobban otthon van a témában, annak beugrik Goy Andor neve is. Vitathatatlanul az ő érdemük a kezdetben felmerült problémák megoldása, és az első működő példányok kifejlesztése, ezért őket tekintjuk a találmány atyjának.

Aki követi a blogot, annak biztosan derengenek azoknak a nevei is, akik sikerre vitték - Marcel Bich, aki piacra dobta az első, mindenki által megfizethető típust, Kenneth és Dan Parker, akiknek vezetése alatt a Parker talán legtöbb innovatív ötlete született, valamint Paul Fisher, aki az űrtoll piacra dobásával extrém körülmények között is használhatóvá tette a golyóstollakat.

friedrich_schachter.jpg

Friedrich "Fritz" Schächter (kép: weinviertler-kultursommer.at)

Valamilyen okból azonban a külföldi iparmágnások mellett - akik munkája természetesen elismerésre méltó - kevés szó esik azokról a zsenikről, akiknek a fejéből valójában kipattantak a világmegváltó újítások. Ezt az űrt igyekszem betölteni mai írásommal, amelynek főszereplője egy osztrák feltaláló, Friedrich Schächter.

Friedrich 1924-ben született Bécsben, polgári családban. Fiatalkorában a festészet érdekelte, és ennek szeretete egész életét végigkísérte. Származása miatt azonban tizenéves korában Svédországba kellett menekülnie, így összesen két osztályt járt ki a középiskolából, és utána nem is volt lehetősége tovább tanulni. Saját bevallása szerint azért volt képes olyan dolgokat feltalálni, amiket előtte senki, mert nem járt mérnöki iskolába, így nem tanították meg neki, hogy mi az, amit nem lehet megcsinálni.

Az 1940-es években például egy vonalkódhoz hasonló megoldás jutott eszébe, amellyel megkereste a svéd telefontársaságot. A dolog lényege az lett volna, hogy a kézi tárcsázás helyett egy optikai érzékelő fekete és fehér csíkok váltakozása alapján olvassa le a hívószámot. A találmány nem érdekelt senkit, hiszen az embereknek van keze, miért kellene másképp tárcsázni? (A vonalkódtechnika majd csak a '60-as és '70-es években kezdett elterjedni.) Később felvette a kapcsolatot egy svéd tejipari vállalattal is, és javasolta nekik, hogy a joghurtos poharak aljába helyezzenek lekvárt, így feldobva a terméket. Meglepő módon ez a gondolat sem talált nyitott fülekre. Még élete során tanúja lehetett, hogy mindkét ötletét kitalálták, és megvalósították mások, de jól mutatja a világhoz való hozzáállását, hogy ezen nem bosszankodni kezdett, hanem szinte gyermeki örömmel töltötte el, hogy az újítások végül hasznosultak a világban.

Mialatt Svédországban élt, megismerte a golyóstollat, amelynek gondolata annyira megragadta, hogy szinte megszállottjává vált. 1947-ben - csupán néhány évvel azután, hogy Bíró László megkezdte az első golyóstollak (Eterpen) előállítását Argentínában, és ugyanabban az évben, amikor Goy Andor piacra dobja Magyarországon a "GO"PEN-t - Friedrich a szintén osztrák származású, Magyarországról kimenekült J. Eugen Spitzer-rel golyóstollakat kezdett gyártani egy garázsban. Egy évvel később megalakult a Ballograf-Verken AB cég, amelynek Friedrich néhány évig a fejlesztési vezetőjeként dolgozott. Eközben Bécsben is segédkezett a JES nevű írószervállalat golyóstoll üzemének beindtásában (JES = Jenő Eugen Spitzer). Az ő ötletei nyomán fejlesztette ki a Ballograf a fénynek ellenálló, az irattárak tartóssági kívánalmainak is megfelelő golyóstolltintát, amely megalapozta sikereiket.

Ezután Svédországból Amerikába költözött, ahol pár évig a Papermate vállalat tesztelési részlegének vezetője volt. Itt ismerte meg Paul Fisher-t. A Papermate-től való távozása után több különböző cégnek is bedolgozott Amerikában, Németországban és Svájcban, köztük a Ballograf-nak, Paul Fisher-nek, a Toroid nevű cégnek (ahol megismerte későbbi munkatársát, Erwin Rath-et), a JES gyárnak, és saját vállalkozást is alapított Schachter Research néven. A BIC cégcsoporttal először 1959-ben találkozott, amikor azok felvásárolták a Ballograf céget.

friedrich_schachter2.jpg

Fritz Schächter és egyik golyóstoll tesztelő gépezete (1)

1962-ben, miután végleg visszaköltözött Bécsbe, Paul Fisher segítségével megalapította a MINITEK Feinmechanische Produkte GmbH céget, golyóstollak és tollbetétek teszteléséhez használatos gépek kifejlesztésére. Mottója: "Az ember csak olyan pontossággal tud gyártani, amilyennel képes mérni."

Gépei igen kedveltek voltak, gyakorlatilag a neves gyártók mindegyike vásárolt belőlük (Aurora, Caran d'Ache, LAMY, Montblanc, Parker, Pelikan, Waterman, stb.) (2). Legnépszerűbb találmányát, a MINITEK PSU10 nevű gépet sok golyóstollgyártó a mai napig használja a termékek tesztelésére, egyfajta kvázi szabvánnyá vált. Az általa kitalált tesztelési módszer lett az alapja a különböző szabványosított íráshossz vizsgálatoknak is.

Ajánló: Hogyan készülnek a BIC golyóstollak? (MINITEK PSU10 1:22-től)
Ajánló: Hogyan készülnek az ICO golyóstollak és filctollak? (MINITEK beírógép 9:02-től)

1965-ben a MINITEK-nél Paul Fisher-rel közösen alkották meg a Space Pen tollat. Az alkatrészek és az alap koncepció kidolgozása Friedrich Schächter és Erwin Rath, a speciális tinta összetétele pedig Paul Fisher munkája. A tollat Bécsben 1968-ban mutatták be az ENSZ Világűrbizottság konferenciáján, ahol nagy nyilvánosság előtt Alexey Leonov orosz űrhajós egy békegalambot rajzolt vele, utalva arra, hogy mind az amerikaiak, mind az oroszok használják, így a találmány megteremti a békét a nemzetek között. A rajzot ajándékba adta Friedrich-nek.

Sajnos a Space Pen ügyében szerzett érdemei egyetlen angol nyelvű forrásban sem szerepelnek, amelynek az lehet az oka, hogy a közös munka befejezése után Friedrich-et nem foglalkoztatja különösebben, ahogyan Paul Fisher learatja a babérokat az űrtollal. A feltalálónak temérdek új ötlete volt, és a bosszankodás helyett inkább további találmányainak kidolgozására fordította a figyelmét. Ennek köszönhetően neve a közvélekedésben egyáltalán nem kapcsolódik a Space Pen fogalmához.

friedrich_schachter_dove.jpg

Alexey Leonov rajza, Gerhard Gutruf gyűjteményéből (1)

Később Marcel Bich (a BIC konszern tulajdonosa) kivásárolta Paul Fisher-t a MINITEK-ből, mert komoly fantáziát látott Friedrich munkájában. Innentől a cég körülbelül 20 munkatársával főleg a BIC számára készített gyártó gépeket tollak, öngyújtók és borotvák előállítására, melyek közül sok a mai napig használatban van a francia cégcsoportnál. Ezidőtájt számos borotvákkal és öngyújtókkal kapcsolatos szabadalmát jegyezték be. (3)

Súlyos betegsége után a 2000-es évben Friedrich felszámolta a MINITEK-et, és megalapította a Schächter GmbH céget. Korábbi hűséges MINITEK-es munkatársaival egy olyan új, golyóstollhegyet gyártó gépen kezdett dolgozni, amely egyesíti addigi tapasztalatait, találmányait, és selejtes példányok nélkül percenként több mint 300 darab tökéletes írócsúcsot képes előállítani, mindezt 0-24-es üzemben. Korábbi ügyfelei mérsékelt érdeklődést mutattak, hiszen még a régi találmányai is kiválóan működtek, semmi értelme nem volt lecserélni őket. (2) Sajnos ezt a munkáját a feltaláló már nem tudta befejezni, mivel 2002-ben elhunyt.

Élete során mintegy 100 találmányát szabadalmaztatta, és ezekkel forradalmasította a golyóstollak gyártását és tesztelését, megalkotva a jól működő golyóstollhegyet. Nyughelye a Bécsi Központi Temetőben található, rajta legjobb barátja, Gerhard Gutruf szobrával, mely emléket állít életművének.

friedrich_schachter_sirja500.jpg

Kép forrása: viennatouristguide.at

Az írás elkészítéséhez nyújtott háttéranyagért és segítségéért ezúton szeretném köszönetemet kifejezni Friedrich unokahúgának, Anne Schmitz kisasszonynak és Melitta Matousek tanárnőnek, akinek több kutatási munkája is foglalkozik Schächter úr életével és találmányaival.

Frissítés! Elkészült a feltalálónak emléket állító weboldal, amely a http://www.friedrich-schaechter.at/ címen érhető el, jelenleg német nyelven.

További olvasnivaló a témában (német nyelven):

Források:

  1. Archiv Friedrich Schächter bei Gerhard Gutruf mit Dank an Melitta Matousek
  2. Matousek, Melitta | 2012 | Friedrich Schächter, ein Pionier der Kugelschreibergeschichte in Österreich und weltweit | 30-31
  3. Matousek, Melitta | 2014 | Illustrierte Neue Welt | Symbiose Zwischen Kunst und Wirtschaft | 30-31

Szólj hozzá!

Címkék: történelem történet golyóstoll fisher bic ballograf

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr656980911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása