Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Ballograf Epoca P

2015.05.21. 07:23 golyóstoll

Talán észrevetted, hogy egy ideje már nem volt a blogon "tollteszt" jellegű írás. Természetesen ez nem azért van, mert elvesztettem érdeklődésemet, vagy elfogytak volna a tesztelésre érdemes golyóstollak a készletből - épp ellenkezőleg, még mindig zavarba ejtő mennyiség vár arra, hogy bemutatkozahasson az "analóg" írószerek kedvelőinek. Egyszerűen bekövetkezett az a különleges eset, hogy találtam egy olyan golyóstollat, ami annyira megtetszett használat közben, hogy nem volt kedvem másikra váltani. Ez pedig a Ballograf Epoca.

A cikket egyébként az ihlette, hogy két hete a Nyíregyházi Állatkertben valahogyan sikerült elveszítenem a zsebemben hordott fekete-króm Epoca tollat. Ha esetleg a szerencsés megtaláló rálel erre az írásra, és emiatt nem dobja el, mikor kifogy, már megérte, és ebben az esetben jó egészséget kívánok a használatához!

ballografepocap1-500.jpg

Az Epoca-val való megismerkedésem története több mint egy évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. Bevallom, nem kifejezetten szeretek személyesen ügyet intézni bankban, de ha már ott vagyok, meg szoktam vizsgálni az ügyféltollakat. Egy ilyen alkalommal találkoztam egy nagyon különleges darabbal az egyik bank tárgyalójában. Fekete volt, és egy műanyag "csészealj" közepéből állt ki, lánccal hozzárögzítve.

ballografepocabankdeskset.jpg

Ballograf banki ügyféltoll (kép: Ballograf)

Bár elsőre nagyon szokatlannak tűnt dundi formája, kifejezetten jó érzés volt kézbe fogni, és írni vele. Természetesen rögtön lelestem róla a feliratokat, és felírtam egy papírfecnire, majd a tollat szétszedtem, de némi csalódással kellett megállapítanom, hogy egy mezei Hungaropen betét van benne. (Ha ülsz a bankban, és valami tökkelütött a szomszédos pultnál az ügyintéző nagy megrökönyödésére éppen szétszedi az ügyféltollat, nagy valószínűséggel a blog szerzőjéhez van szerencséd.)

A Ballograf nagy múlttal rendelkező svéd írószergyártó vállalat (mára az egyetlen Svédországban), amely 1947-tól gyárt golyóstollakat és tollbetéteket. Érdekesség, hogy az egyik osztrák származású alapító épp Magyarországról menekült Svédországba a II. világháború alatt. Történetük néhány korai éve szorosan összefonódik első alkalmazottjuk, Friedrich Schächter nevével, így merem ajánlani a feltaláló munkásságáról szóló bejegyzést is.

Az cég első nagy dobása a fény hatásának ellenálló tinta volt, amely lehetővé tette a golyóstollak használatát a svéd állami szerveknél, ahol az iratok megőrzése miatt igen szigorú szabályozások vonatkoznak az íróeszközökre. Rövid ideig a Montblanc számára is gyártottak golyóstollakat. 1959-ben a BIC felvásárolta a Ballograf-ot, azonban saját termékeik gyártása BIC márkanév alatt is folytatódott. 2004-ben a BIC északi régióért felelős vezetése kivásárolta a céget, így azóta két magánszemély tulajdonában van.

ballografepocap2-500.jpg

A cég termékei közül a mai napig legnépszerűbb típus az Epoca golyóstoll. Formaterve gyakorlatilag változatlan 1960 óta. A kialakítása kifejezetten a toll szorításával kialakuló görcsös tartás csökkentését szolgálja

Az Epoca az északi országokban rendkívül elterjedt. Lánccal rögzített ügyféltollként különböző intézményekben állítólag a mai napig gyakran lehet találkozni vele. Kultikus példány még az azúrkék, TILLHÖR STATSVERKET feliratos Epoca toll és ceruza, mely sokáig a hivatalokban használt kincstári írószer volt Svédországban. A feliratos toll a rajongók kedvéért időről időre ismét megvásárolható a gyártótól.

Csak az Epocából évente több mint 2 millió példány készül, Európán kívül azonban kevésbé ismert. Vélhetően nem igazán koncentrálnak az amerikai piacra, így az interneten is kevés anyagot találni a tollról. (Üdítő kivételként itt van például Ubbe Fr blogja, illetve Anders Wilén tematikus oldala.)

Sajnos Magyarországon jelenleg egyetlen vállalkozás sem forgalmazza a Ballograf írószereket. Különféle aukciós oldalakon néha felbukkan egy-egy régebbi példány. Mivel külföldön az Epoca népszerű reklámtoll is, így logózott formában is előfordul.

Megfelelő beszerzési forrás hiányában pár évig csak a hosszú kívánságlistámon szerepelt, mígnem egy kedves olvasóm segítségével sikerült Ausztriából beszerezni néhány darabot (köszönöm Miklós!). Szomszédunkban olyannyira elterjedt, hogy szupermarketek papírboltjaiban is több kosárnyit lehet találni különböző színű változataiból.

Később kiderült, hogy évekkel ezelőtt létezett egy jobb sorsra érdemes papírbolt Budapesten, amely importált Ballograf termékeket, azonban a válság miatt bezártak. A megmaradt készletből sikerült több tollhoz is hozzájutnom igen jó áron, bár a betétek némelyike elég régi, és így cserére szorult.

Ha érdekesnek találod a Ballograf termékeit, megfontolandó a gyártó saját webboltjából rendelni, ahol a teljes termékpaletta elérhető. Természetesen a magas szállítási költség miatt csak egy bizonyos érték fölött kifizetődő ez a beszerzési forrás.

 ballografepocap3-500.jpg

A Ballograf Epoca többéle kivitelben is létezik:

  • Epoca P: A P betű gondolom a "plastic" rövidítése. Ez a legegyszerűbb, alul-felül műanyagból készült típus, melynek mindkét fele színes. Könnyű, és viszonylag olcsó. A fém alkatrészek krómozottak.
  • Epoca RP: Újrahasznosított műanyagból (lakossági elektronikai hulladék, a szakzsargonban: e-waste) készült példány. Csak matt fekete színben kapható, egyedi felületkezelése miatt tapintása faanyaghoz hasonlít.
  • Epoca Grip: Alsó része vékony gumiszerű bevonatot kapott, így jobban meg lehet fogni.
  • Epoca P Luxe: Szintén mindkét fele színes műanyag, de a fém alkatrészek - a hegyvédő, fém díszgyűrű, nyomógomb, klipsz - aranyozottak. Bizonyos színekben szerintem nagyon dögösen néz ki.
  • Epoca Chrome: A felső fele krómozott műanyag (nem fém!), az alsó színes műanyag. Egy kicsit elegánsabb a sima műanyag változatnál, de a listaára lényegesen magasabb - bár úgy hallottam sok helyen azonos áron kaphatóak.
  • Epoca Luxe: A felső fele aranyozott műanyag, az alsó színes műanyag. A fém alkatrészek is aranyozottak.
  • Epoca Bank Desk Set: A már említett ügyféltoll kivitel talprésszel, hosszított, műanyagból készült tollal, és 45 centiméteres, golyós lánccal. Újabban lánc nélkül is kapható.
  • Korlátozott példányszámú különkiadások: ezüstből, aranyozott, fából készült fogórészes, stb.

Ahogyan már említettem, a típus fő érdeme a vastagított fogórész, ami miatt nagyon kényelmes használni. Bár műanyag tollról van szó, a fala igényes vastagságú, és kellemes tapintású. Ha csak az alsó műanyag felét nézzük, egyébként kísértetiesen emlékeztet egy kissé összenyomott Jotter-re, hiszen a forma, és az alsó hegyvédő fémgyűrű kivitele is nagyon hasonló.

Sokáig úgy gondoltam, hogy ugyanabból az ABS műanyagból készül, amelyből például a Parker Jotter, vagy a LAMY Safari. Azonban a Ballograf-nál ehhez a típushoz egy Cellidor márkanevű bioműanyagot használnak. A Cellidor előnye, hogy rendkívül erős, nehezen karcolódik, és közel felerészt megújuló alapanyagot, természetes cellulózt tartalmaz. Cellidorból készült például a híres svájci bicskák nyele. 

ballografepocap5-500.jpg

A toll közepén található díszgyűrűn foglal helyet a szerényen elrejtett márkajelzés a Ballograf, epoca és Sweden feliratokkal. A klipszen is találunk egy Ballograf logót, mely felfordított golyóstoll hegyet ábrázol. Talán a klipsz az egyetlen alkatrész, amely lényegesen változott a típus élete során, a korai darabok ugyanis nem a képeken látható kardra hasonlító motívumot hordozták.

A gyártó élettartam garanciát vállal a nyomógombos szerkezetre, de más ügyben is nagyon segítőkésznek és vevőközpontúnak találtam az ügyfélszolgálatukat. Maga a mechanika egyébként megér egy misét, mert nem igazán hasonlít a szokványos, 1-2 egyszerű alkatrészből álló megoldásokra. A tervezés igényességét mutatja, hogy szétszerelt állapotban a rugó nem esik ki magától, és a díszgyűrű is a tolltesten marad. 

epoca1-500.jpg

Összeszerelési sorrend (kép: Ubbe Fr blogja)

A fogórész kellemes vastagsága miatt jól igazodik a kézhez, így egyáltalán nem fárasztó vele az írás. Bár a műanyag nem érdes, nem csúszik annyira, mint ahogy vártam. A tollbetét szép vonallal ír, egészen minimális tintakiosztási hibákkal. Mivel ebben egy régi tollbetét van - a rányomtatott "X" a 2006-os gyártást jelzi - világoskék tintával fog. Az ausztriából beszerzett "B" kódú, 2014-ben gyártott betétben sötétebb a tinta, de viselkedésében hasonlóan korrekt darab.

ballografepocap6-500.jpg

A Ballograf tollbetéteket nem csak házon belül szerelik össze, de egy régebbi videó, és egy erről szóló cikk tanúsága alapján az írócsúcsot maguk gyártják. A tollbetét "lelkéhez" használt, Japánból importált acélról a weboldalukon is írnak. Érdekes, hogy a hegy kicsit rövidebb, és tompább szögű más gyártókénál, így kevésbé lóg ki a toll elejéből. Az acél írócsúcs és volfrám-karbid golyó miatt prémium kategóriás tollbetétről van szó, amely azonban egy apró eltérés miatt nem csereszabatos a Parker féle "koronás" G2 tollbetéttel. Ahogyan a képen is látható, a műanyag korona helyett egy kicsit rövidebb, lapos kupakkal záródik a vége. Az Epoca emiatt nem használható bármilyen "koronás" tollbetéttel, míg néhány más Ballograf toll (például a Rondo) viszont igen. Nagy meglepetésemre azonban bármiféle átalakítás nélkül tökéletesen működik a Fisher Space Pen tollbetéttel. 

Egyébként ha jobban megnézzük, a Ballograf betét fém része pontosan akkora mint a G2-nek, ezért a kis műanyag kupakot némi ügyeskedéssel át lehet rakni egy másik betét koronájának helyére. A gyártó által megadott íráshossz 8.000 méter.

ballografepocap4-500.jpg

Az Epoca-ban gyárilag egy medium vastagságú, kék tollbetét található. Feliratai (SVENSKT ARKIV SP-SBF-232 és DIN 16554-2) alapján dokumentumbiztossága megfelel a svéd irattárakra vonatkozó törvényi előírásoknak, és az ISO 11798 szabványnak. A tintát a Ballograf Németországból szerzi be.

A cég fénykorában több száz dolgozót foglalkoztatott, azonban ma már kb. 20 dolgozóval végzik évente 5 millió írószer előállítását. Korábban a tollak szinte minden elemét Göteborgban található gyárukban saját maguk állították elő. Az utóbbi években a fröccsöntött műanyag után a fém alkatrészek gyártását is svéd alvállalkozókhoz szervezték ki, közben pedig a Rosinco nevű cég felvásárlásával a rostirónok piacára is beléptek, a környezetbarát "Friendly Marker" termékcsaláddal. A gyártást 2019 környékén Filipstad községbe helyezték át.

 

Előnyök:

  • kellemes fogás
  • korrekt gyári tollbetét

Hátrányok:

  • beszerzési nehézségek
  • egyedi tollbetét

Értékelés: 5/5

Frissítés: ace22 jelezte, hogy a KeS papírüzletben lehet kapni M-es és F-es vastagságban Ballograf tollbetétet. Köszönöm a hasznos információt!

8 komment

Címkék: epoca 50p ballograf

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr227466854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hazi Bandi 2015.11.06. 12:00:35

Száz darab külföldről -talán boltfelszámolásból-származó nem beszáradt eredeti csomagolású (némelyik sérült bliszterben van) új Ballograf Epoca-ba való Medium tollbetét került a látókörömbe, érdekel valakit?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2016.05.03. 15:53:14

Szeretem! Főleg a "Fun" kollekció pasztel színekit kedvelem, legújabb szerzeményem egy csodálatos vajszín példány. Klasszikus és egyszerű! A Rondo Soft töltőceruzájuk egyik kedvenc rajzeszközöm. A bankban használatos láncos-talpas változat egyébként kapható az itteni boltokban :)

segélyvonókészülék 2018.06.06. 21:22:30

Az egyik ledvencem. Ausztriában mindenhol lehet kapni, a Chrome €5 körüli ára (azért merem leírni, mert régóta ennyi) szerintem nagyon korrekt, sőt, megkockáztatom, hogy minőségében, használhatóságában már simán veri az olcsósított (ám még mindig nem olcsó) Jottert, nem folyik a betétje, nagyon simán, és szép vonallal ír. Az M-es betéttel használom, több zsebemben, táskámban van egy-egy belőle.
A cikket olvasva meglepődtem, hogy krómozott műanyag, szétszereltem, belenéztem, és tényleg. Pedig érzésre nekem préselt "bádog"-nak tűnt, még úgy is zörög. :)

szalay3 2018.09.12. 20:09:30

Üdvözletem! Van egy Rhodium hegyes Ballográf tollam, tudna abban segíteni, hogy mit ér? Ha kell, küldök fényképeket, stb. Ezen az email címen elérhet: Üdv. Szalay Gábor, szalay3@indamail.hu

golyóstoll 2018.09.12. 23:29:42

@szalay3: Sajnos nem értek a tollak értékének megállapításához.

kisfoki 2019.12.09. 16:46:22

Titánium tollra keresve találtam a blogra, egyébként nem foglalkozok golyóstollakkal, csak szeretem a jól használható, javítható dolgokat (ez persze csak távolról van összefüggésben a titániummal).
Böngészve a leírásokat (mert jól megírtak, és sok hasznos dolog kiderül belőlük) az alábbit szeretném megosztani:
egyik (eredetileg svéd kötődésű) cégnél ahol dolgoztam, kaptunk tollat (a csíptetőjén a cég nevével), tetszett, mert megfogva jónak tűnt, a menet is fém, szépen írt, és nagyon megörültem, hogy végre nem "Made in China", aztán amikor ehhez a bejegyzéshez jutottam, akkor elővettem a tollat, és kiderült, hogy az is Ballograf. Rákeresve kiderült, hogy Ballograf Rondo (az, hogy soft-e, azt nem tudom).
A fentieken felbuzdulva előkerestem egy másik tollat, aminek az eredetére már csak tippelni tudnék (klipszén a közismert holland sörmárka neve, szép zöld színű testtel), és az pedig tényleg egy Ballograf Epoca, mindig meglepődtem a minőségén, mert arra tippelnék, hogy 200X óta lehet meg, és mindig szerettem elrakni, ha nem a komolyabb emlékekkel bírókat (sic!), de mégse valami megbízhatatlan kacatot akartam magammal vinni (pl. sör és ulti, ki tudja melyikből lesz több).

Liu 2022.11.12. 20:17:34

Nemrég találtam egy sötétkéket, alsó részén világosabb kék Semperit cégnévvel és logóval (reklámtoll, igen). Gombja, Epoca-s feliratú gyűrűje és klipsze arany színű, teljesen műanyag ő is, működik. Eddig nem hallottam erről a fajtáról sose, de szép. Tetszik (neten nézve) a világoskék ill. a lilásabb kék.

Liu 2022.11.12. 20:19:04

A betéte is még Ballograf, medium. Van 1-2 szém rajta meg egymás alatt Z és 4, bekeretezve.
süti beállítások módosítása