Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Az ICO-nál jártam...

2016.07.07. 07:11 golyóstoll

Bár elsősorban Nektek jegyzetelek, kedves olvasók, akik hozzám hasonlóan, próbáltok eligazodni az írószerek világában, nagy örömömre szolgál, amikor kiderül, hogy időnként azok a cégek is olvasnak, akiknek termékeiről írok a blogon.

Így esett, hogy kaptam egy kedves meghívást az ICO Zrt. marketing vezetőjétől. Nem tagadom, nagyon nagyon megtiszteltek ezzel. Elképedve ültem a számítógép előtt, és ízlelgettem magamban a szót: gyárlátogatás. Lehet, hogy olvasták a karácsonyi kívánságlistámat? Mindenesetre természetesen igent mondtam, mert ennek nem lehet rossz vége.

Ha valaki már hosszabb ideje követi a blogot, emlékezhet rá, hogy egyszer bizony már jártam Pomázon, de sajnos csak az ICO kapujáig jutottam, ahol gyorsan kipenderítettek, és esélyem sem volt megnézni a bemutatótermet, amiben egzotikus, a boltokban nem fellelhető ICO tollak garmadát reméltem. Most ugyanabban a kapuban álltam, de a biztonsági őr ezúttal barátságos mosollyal fogadott, és bekísért az irodaépületbe. 

Azt kell mondjam, az ICO az utóbbi években egy viszonylag "arctalan" magyar cégből egyre inkább a köztudatba kerül, legalábbis ahogy én látom. Ha emlékeztek, néhány éve egy TV-stáb forgatott egy egészen tartalmas dokumentumfilmet a gyárban, illetve azóta számos alkalommal fogadtak iskolás csoportokat gyárlátogatáson, aminek híre hozzám is eljutott. Nagyon pozitívnak gondolom ezeket a dolgokat, és sokkal szimpatikusabbnak, mint egy egyszerű reklámot. Amiért mégsem szerepel a blogon nagy súllyal az ICO, annak az az oka, hogy úgy vettem észre, főleg az alsó kategóriás írószerek piacán próbálnak érvényesülni, a blog pedig többnyire ennél egy picit magasabb árú tollakra fókuszál.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy ennek mi az oka. De más kérdéseim is voltak, és szerencsére András (marketing vezető) és Gábor (belkereskedelmi vezető) nagyon szívélyesen válaszoltak mindenre, sőt, rengeteg információ és érdekes sztori került elő "csak úgy".

icoplakat1-500.jpg

Így nézett ki régen a Signetta toll

Ami számomra érdekes volt, hogy az ICO elsősorban a kereskedelmi partnerei számára reklámoz, és viszonyleg keveset foglalkozik azzal, hogy közvetlenül megszólítson minket, vásárlókat. De persze vannak kivételek, például időnként lehet sünis óriásplakátokkal találkozni. A visszajelzéseiket is főleg a boltosoktól, áruházaktól kapják, közvetett formában. Például ha egy tollat nem kedvelnek meg az emberek, akkor abból a kereskedő nem rendel, így ők nem gyártják tovább. Említettek is néhány terméket, ami nem bizonyult népszerűnek, ezért lekerült a polcokról.

Egy hozzám hasonló átlagember nem is gondolná, hogy mennyi tervezés van egy egyszerű műanyag golyóstoll piaci bevezetése mögött. A termékeknek ismerik az életciklusát, figyelik, hogy mikor kezdik el megkedvelni a vásárlók, és mikor lesz "kegyvesztett". Például ha a futball EB alkalmából előrukkolnak egy különleges tollal, akkor az viszonylag rövid ideig népszerű. De vannak olyan termékek, mint a blog olvasóinak körében is kedvelt Signetta, amikből folyamatosan rengeteget vesznek. Időnként új dolgokat kell kitalálni, ami lehet egy különleges minta, vagy érdekes új szín, esetleg egy új forma.

icoplakat2-500.jpg

ICO Jeans Model reklámnaptár

Érdekes volt hallani, hogy külön foglalkoznak a papírboltokkal (kiskereskedők), az áruházakkal, a nagykereskedőkkel és a reklámtárgyakat rendelő ügyfelekkel. Ha jól értettem, a reklámtermékek talán a legfontosabbak a cég számára, és ez magyarázza azt is, hogy miért főleg műanyag tollakat találunk ICO márkanév alatt a boltokban. Egyszerűen a hétköznapi vásárlót nem igazán érdeklik a magasabb minőségű tollak, hiszen ha eldob egy követ otthon, eltalál 25 reklámtollat. Vagy ha mégsem, akkor vesz egy Signettát.

A gyártás mellett számos külföldi cég termékeit is importálják, és árusítják. Sosem értettem, hogy ez miért nem okoz konfliktust a saját termékekkel, de most azt hiszem választ kaptam. Olyan dolgokat választanak, amik nem konkurens termékek, mert vagy a termék teljesen más (pl. Nike iskolatáska), vagy más a célcsoport (pl. Waterman toll). Viszont így nagyon jól ki lehet használni a bejáratott partneri kapcsolatokat, hogy az ICO tollak mellett például edding filceket is eladjanak egy hipermarket írószer osztályára, és így lefedjék a teljes író- és irodaszer piacot. Az iskolaszezonban és az ajándékozási időszakban például teljesen más jellegű termékek fogynak.

Természetesen megnéztem a gyártást is. Tulajdonképpen a folyamatokat nagyon jól bemutatja a korábban linkelt dokumentumfilm, de azért láttam néhány érdekességet, ami abban nem szerepelt. Például, ha raktál már össze műanyag modell autót, vagy repülőt, emlékezhetsz rá, hogy az apró alkatrészek egy műanyag hálóval együtt érkeznek. A tollak kisebb darabjai is pontosan ilyen hálókon esnek ki a fröccsöntő gépekből, melyek tulajdonképpen csatornák voltak a folyékony műanyag számára, hogy eljusson mondjuk a toll kupakjának kialakított üregbe. A kész alkatrészeket leszedegetik, a maradék műanyagdarabokat pedig nem dobják ki, hanem ledarálják, és alapanyagként újból felhasználásra kerülnek.

 icorecycle-500.jpg
Újrahasznosításra várva

A fröccsöntő szerszámok, amelyekbe a folyékony műanyagot préselik, és amikkel gyakorlatilag az összes műanyag alkatrészt gyártják, igen komoly "vagyonát" jelentik a cégnek. A szerszámok karbantartására, tisztítására nagy gondot fordítanak, egy külön csapat van, akik ezzel foglalkoznak. Egy egészen nagy terület van tele mindenféle állványokkal, és asztalokkal, amiken ezek a nagy, és igen nehéz fém alkatrészek hevernek. Amikor az egyik műanyag termék előállítását befejezik, és egy másikat kezdenek gyártani, a fröccsöntő gépben csak ezeket a szerszámokat kell cserélni, és néhány beállítást módosítani.

icoalbe-500.jpgMade in 1976

A fröccsöntő gépek többsége igen modern, számítógépvezérelt, külföldről vásárolt berendezés. Ezzel szemben, a Signetta gyártósora például 1976-os évjáratú, kissé viharvert szerkezet, amit még az Albe nevű cég szerelt össze Svájcban. A kétféle korú gép közötti kontraszt nagyon furcsa, de igen érdekessé teszi a sétát, hiszen ugyanabban az üzemcsarnokban járva néhány lépéssel egész évtizedeket lehet ugrani az időben. (Az Albe céget ma Mikron-nak hívják, és a kevés, még mindig működő, írószergyártó gépeket készítő vállalkozás között van.)

icosignetta-500.jpgEzek a Signetták nyilvánvalóan túl hosszúak

A Signetta tolltestét gyártó gép éppen nem működött, amikor ott jártam, de az alsó részében láttam néhány hosszú Signetta pálcát, amik valószínűleg akkor készültek, amikor a gépet próbálták beállítani az előző gyártás során. A gép ugyanis végtelenítve készíti a műanyag tolltestet, és ezt utólag vágják a megfelelő méretűre. 

icosignettamini-500.jpg

Ezek meg túl rövidek lettek (valójában gyártási melléktermék)

Nagy meglepetésemre a Signetta töltéséhez a jól ismert német gyártó, a Dokumental tintáját használják. Nagyon pozitív, hogy egy ilyen alacsony árfekvésű tollban is minőségi alapanyag található. Az írócsúcs pontos típusát sajnos nem láttam, de állítólag ez épp Svájcból származik. Az egyik asztalon egy indiai cég 2.500 írócsúcsot tartalmazó dobozát véltem felfedezni, azt hiszem valamelyik tollbetéthez használják. Nagy sajnálatomra ezt a két rendkívül fontos alapanyagot készen vásárolják, ugyanis egyiket sem éri meg az ICO termeléséhez felhasznált, viszonylag kis tételben gyártani.

Megnéztem a rostirónok (filctollak) gyártását is. Rengeteg féle filctoll készült éppen, talán több is, mint golyóstoll. Az ICO a cég nevével fémjelzett dolgok mellett különféle áruházak sajátmárkás termékeit, és külföldi írószeres cégek, számomra teljesen semmitmondó névvel ellátott filctollait is gyártja, de golyóstollak és zseléstollak esetében is lehet találkozni ICO-s termékekkel többféle márkanév alatt.

Az írószereken kívül ugyanazon a gyártelepen készülnek a SAX márkájú fűző- és lyukasztó gépek, és különféle borítékok is.

icosax-500.jpg

Fűzőgép (vagy lyukasztó) alkatrészét vágják ki lemezből

Fontos, hogy az ICO-nál a gyártás csak részben automatizált. Nagyon sok dolgozó fáradozik azon, hogy a gépeket kezelje, a szükséges alapanyagokat töltögesse a megfelelő helyre, illetve ellenőrizze a helyes működést, vagy probléma esetén újraindítsa a gépeket. A környéken rengeteg embernek adnak munkát, számos idősebb, és fiatalabb dolgozóval találkoztunk a gyár bejárása során. Az idősebbek közül sokan évtizedek óta a cégnél dolgoznak, és vannak köztük részvényesek (cégtulajdonosok) is.

A munkám miatt számos gyárban, üzemben jártam már. Némelyikben motiválatlan, kedvetlen emberek dolgoznak, akiken látszik, hogy gyűlölik, amit csinálnak. Vannak viszont olyanok, ahol szól a zene, és ha nem is látható élvezettel, de odafigyelve, dolgoznak. Az ICO egy ilyen hely. Mikor nézegettem a gépeket, mindenki nagyon készségesen válaszolt a kérdésekre. Ha látták, hogy fényképezek, kérés nélkül állították meg a gépet. Sokan mosolyogtak is. Biztos vagyok benne, hogy ez nem valamiféle fenyegetés hatása, hanem alapból van egy barátságos légkör.

icosax2-500.jpg

Fűzőgépek alkatrészei utaznak a libegőn

De tudjátok mit? Golyóstoll blog ide vagy oda, a legnagyobb hatást mégis a tűzőgépek (errefelé úgy mondják, fűzőgépek) összeszerelése tette rám. Az én generációm, aki a "Hogyan készült" műsorokon nevelkedett, megszokta, hogy a tárgyakat automatizált gépsorok állítják elő, és az alapanyagtól kezdve gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül kerülnek a csomagolásba, majd a vásárlóhoz. Elképzelhetitek mennyire meglepődtem, mikor láttam, amint egy hölgy összeszereli a SAX tűzőgépet, és az előtte levő 7-8 szerszám segítségével percekig dolgozik rajta, amíg teljesen nincs megelégedve a működésével. Közben próbaképp kapcsokat tűz egy darab papírba, gumikalapáccsal ütögeti, csavarhúzókkal állítgatja, és különféle fogókkal tekergeti a fém alkatrészeket. És ez így megy minden egyes tűzőgépnél! Mondhatnám azt is, hogy manufakturális termék.

Az egész látogatás olyan volt, mint egy nagyon szuper osztálykirándulás. Sokat olvasgattam már az írószerek gyártásáról, de teljesen más közelről megnézni, megfogni, esetleg megszagolni mindent. Semmivel össze nem hasonlítható élmény. Köszönöm a lehetőséget!

10 komment

Címkék: gyártás pomáz golyóstoll ico signetta

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr908857226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.07.09. 08:35:03

Nagy élmény lehetett, szívből gratulálok,-és köszönöm, hogy Megosztottad! Bizakodom, hogy Szentendréről is jön invitálás gyárlátogatásra!

Lázár Sajn 2016.09.15. 20:25:02

35 éve a SAX az első munkahelyem. Én elégedett vagyok vele.

Landsmann 2017.08.28. 12:45:01

Jobb helyet nem találtam, így ide írom. Én még mindig a Kaméleon tollat koptatom. :) Tavaly mikor vettem egy csomag kék tollbetétet, nem tudom milyen gyártmányú volt, de nem voltam vele elégedett. Új korában is azt csinálta, hogy egy darabig lehetett írni, aztán mintha kifogyott volna. Rázogatás, próbálgatás után újra megindult. Mikor kifogyóban volt, akkor ezt gyakrabban eljátszotta. Alig vártam hogy elfogyjon, akkor ICO gyártmányút vettem. Ezek a hengeres műanyag tartóban kaphatók, 10 db van egy ilyen csomagban. Ezekkel ilyen gond nincs. Amikor kifogy a tinta, akkor nem ír tovább. Hiába rázogatjuk, nem fog többé, sokkal takarékosabb, hiszen minden bizonnyal az összes tintát kihasználtuk a betétből. Viszont van egy másik, bosszantó tulajdonsága a tintának. A papírhoz, amire írni akarunk, ha hozzáérünk, arra a területre nem akar fogni. Elég ha éppen csak megfogjuk a papírlapot, oda nem akar fogni. Még bosszantóbb ez a hatás a vegykezelt, több példányos számlatömböknél. Azokra alapból bizonytalanabbul fog. Ha még hozzá is érünk, akkor reménytelen. A múltkori betét viszont egész jól fogott a számlákra. Érdekes, mindegyik ugyanbból a csomagból származik. Még van 3 db a 10-ből, plusz egy a tollban. Az eddig elhasznált és jelenleg is használatban lévők közül egyetlen egy volt amelyik viszonylag stabilan fogott a számlákra és a kézzel érintett papíron sem volt gondja.

Landsmann 2018.02.25. 10:40:46

Az előbbi hozzászólásomhoz kapcsolódik némileg a következő írásom. Sok hülyeséget szoktam csinálni kísérletezgetés címén. Nem tudom, valakinek eszébe jutott-e már az, hogy kifogyott golyóstoll betétet töltőtoll tintával töltsön meg. Nekem eszembe jutott már régebben is, de mivel pár hónapja némileg a töltőtollak felé is kacsintgatok, így ehhez való tintám is van. Ma jött el az ideje, hogy kipróbáljam ezt a módszert. De ezzel kapcsolatban rájöttem valamire, ami kapcsolódik az előző írásomhoz. A töltés sikerült, lehet írni a betéttel.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146985916&t=9000520&openwith=1
A töltés áldozata egy egykori ICO mini tollbetét, ami egy Kaméleonban lett kiürítve. Ezt töltöttem meg. A képen látszik, hogy használható a dolog. Az más kérdés, hogy mennyire lehet ezt hosszútávon használni, illetve hogy mennyi lehet az íráskép hossza, de arra minden esetre jó a kísérlet, ha éppen nincs ilyen betétünk, de tintánk igen, akkor meg tudjuk tölteni. De most rá is térek a felfedezésre. Méghozzá arra, hogy a megérintett papírra nem ír a betét. Én először azt gondoltam, a kezünkről érintéskor a papírra kerülő vékony zsírréteghez nem tapad a tinta. DE nem ez a probléma gyökere. Ugyanis a töltőtoll tintával megtöltött betét is ugyanúgy nem fog a kézzel érintett papírrészhez. Így tehát maga a betét mechanikája az, ami gátat szab a folyamatos írásnak. Magyarán a megérintett papíron a golyó nem fordul el, csak csúszik. Egyébként tapasztalható ezeknél a betéteknél új korukban, egy kis ideig olyan karcosan fognak. Ír ugyan, de mintha karcolná is a papírt. Ez később elmúlik. Azt gondolom, a golyó túl passzosan van a helyén, emiatt ha egy kicsit is zsírosabb felülethez ér, azonnal megcsúszik. Vegykezelt, önindigós papíron még rosszabb a helyzet. Nyilván az írócsúcsot nem az ICO készíti, veszik valahonnan. De vajon ismert-e számukra ez a bosszantó probléma? Egyébként nagyon gazdaságosan használható, mert teljesen kiíródik belőle a tinta. Mielőtt kifogyna, körülbelül 2-3 sor írással korábban szintén olyan karcossá válik az írás mint új korában, aztán egyszercsak vége az írásnak. Rázogatásra sem támad fel egy betűnyi írásra sem.

golyóstoll 2018.02.25. 12:38:32

@Landsmann: Remek kísérlet :) Én rollertoll átalakításán gondolkoztam régebben, aztán elmaradt. Lehet, hogy a golyó mintázata nem elég agresszív, ezért csúszik meg a papíron. Ezek a betétek lágyabb fémből készülnek, gyárilag kisebb íráshosszra tervezve. Simán el tudom képzelni, hogy a golyó mintázata is gyengébb, hogy ne dolgozza szét a foglalatot.

Landsmann 2018.02.25. 13:13:51

@golyóstoll: Előszedegettem a régi, kifogyott betéteket és az újakat. Az a megállapításom, hogy egy szérián belül is kétfajta írócsúcs van. Gondolom mikor milyet kapnak és azokat vegyesen használják fel. De a lényeg, az írásprobléma azokkal a hegyekkel van, amikben nagyobb a golyó. Itt egy kép róla, a jobb oldali a problémás.
landsmann.files.wordpress.com/2018/02/dsc07550.jpg
Úgy gondolom, mivel nagyobb az átmérője, kevésbé könnyön gördül, hiszen a nagyobb külső átmérő miatt kisebb erő is elég ahhoz, hogy a golyót megfogja az akadás. Ha csúszósabb felületre ér a papír, ez már elég lehet ahhoz, hogy meg is csússzon.

golyóstoll 2018.02.27. 22:11:43

@Landsmann: Mit gondolsz arról, hogy esetleg csak a gyárilag Kaméleonnal szállított tollbetétekben van eltérés? Vagy a boltban külön vásárolt betéteken is tapasztalsz különbséget?

Landsmann 2018.02.27. 22:45:04

@golyóstoll: Nem tudom most milyen betétet tesznek gyárilag a Kaméleonokba, de gyanítom már betéttel együtt érkezik Kínából. Mostanában nem vettem Kaméleont, így nem tudom milyen lehet bennük. A külön vásároltak is eltérőek egymástól. Alapjában kétféle szokott lenni a papír-írószerben ahonnan ezeket a betéteket veszem. Van a műanyag zacskóba csomagolt kínai és van a műanyag tubusban lévő ICO gyártmány. Egy időben mindig megkérdezték, milyen idős a toll, ugyanis nem egyforma vastagságuk és az egyiket nem lehet betolni, a másik meg könnyen kiesik. Nos, én utóbb már az ICO gyártmányt kérem, mert az egyenletesen fog, a végén mikor kifogy, egyszerűen abbamarad az írás és kész. Nincs az, hogy rázogatni kell, akkor még fog egy ideig. A kínainál sajnos ez van, ráadásul a tinta kifogyásáig bármikor megszűnik a tinta adagolása és csak rázogatással lehet írásra bírni. Most elővettem azt a Kaméleont, amit már vagy 5 éve vettem. Még azok a betétek vannak benne, amik benne voltak. Összehasonlítottam a külön vásárolt betétekkel. Megegyeznek! Tehát úgy tűnik, akkor még az ICO gyártmányú betéteket tették bele. MIndkét fajta betétnek fényes acél háza van, átmérőben én 5 század mm-t mértem, de ez a méretkülönbség nem okoz problémát a használatot illetően. Összehasonlítva a betéteket, az ICOnak hosszabb az írócsúcsa körülbelül 3 mm-el. Viszont mindkét típusban van kisebb és nagyobb golyóval szerelt betét. Ami érdekes, egy szérián belül, tehát ugyanabból a tubusból származó betétek között is van kisebb és nagyobb golyós változat. Az írócsúcsuk egyforma hosszúságú. Nem mértem, de úgy gondolom a golyók mérete 0,7 és 0,8 mm lehet. Ez az írásképen is látszik , a nagyobb golyós vastagabb vonalat húz és kevésbé hajlamos megcsúszni a papíron. Golyó mérettől függetlenül az ICO betétek egyenletesen fognak, csak akkor apad el, amikor már tényleg kifogyott a tinta. A kínai ezzel szemben golyómérettől függetlenül nem igazán csúszik meg a papíron, de mindegyik el-el apad. Lehetséges, hogy a tinta talán sűrűbb mint az ICO betétekben. Összefoglalva: A kínai betétek golyómérettől függetlenül nem igazán csúszik meg a papíron, viszont nem egyenletes a tinta adagolása. Az ICO egyenletesen adagolja a tintát, a kisebb golyós változat menthetetlenül megcsúszik a papíron, míg a nagyobb golyós kevésbé hajlamos, de nem olyan stabil mint a kínai. Még rövidebben fogalmazva, a kínai betétek mechanikailag jobbak mint az ICO, de ez utóbbinak jobb a tintája.
süti beállítások módosítása