Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Zebra Expandz SL-F1

2013.06.18. 07:59 golyóstoll

Különösebben nem rajongok a formabontó, új koncepciójú írószerekért, legalábbis ami a kinézetet illeti. Ennek ellenére vannak olyan típusok, amelyek bejönnek. Az egyik ilyen a Zebra Expandz SL-F1 teleszkópos (összecsukható) golyóstoll. A formája alapján biztosan nem vettem volna meg magamnak, ha nem ajándékba kapom. Ennek ellenére, miután kipróbáltam, nagyon kellemesen csalódtam.

ZebraExpandz1-500.jpg

A gyártó weblapján már egy újabb típus található Mini SL-F1 néven. Ez első ránézésre a klipsz formájából látszik, amely a weblapon szereplő kép szerint lyukas, nekem pedig tömör. Ettől függetlenül mindkettőre igaz, hogy elegáns megjelenésű toll, amely sokkal rövidebb összetolt állapotban mint kinyitva. Azt nem teljesen értem, hogy miért ajánlják különösképp hölgyeknek, de túlteszem magam rajta. (Biztos a nőies színek miatt van.)

A tesztalany egy szürke színű változat, amelynek borítása valamilyen kellemesen matt, de mégis sima, és nem túl hideg tapintású fém. A többi alkatrész krómozottnak tűnik. A fogórész 5 kisebb bemarást tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni hogy az ujjaink csússzanak írás közben. A klipsz elég vastag, kellően rugalmas, és nem műanyag fülre van erősítve, ami jó pont.

Ahogyan a képeken is látszik, a toll összetolt állapotában a hegyet egy kinyúló rész védi, amely kihúzáskor a tollvégbe simul. Természetesen a teleszkópos működés a toll lényege, amely megkönnyíti a szállítást, legyen szó nadrág- vagy ingzsebről.

Ha meg kellene tippelnem mi a toll gyenge pontja, elképzelhetőnek tartanám, hogy gyakori összecsukás-kinyitás esetén egy idő után a mechanika elkopik, és lesz némi holtjátéka. Rögtön leszögezném viszont, hogy a konkrét tesztelt példány esetében szó sincs ilyesmiről, tökéletesen feszes minden alkatrész.

ZebraExpandz2-500.jpg

A szétszedés a fogórész lecsavarásával történik. Itt azért előtűnik a toll egyetlen látható műanyag alkatrésze, amely a betétet tartja. Természetesen ahogy illik, mindkét menetes rész fémből van, meghosszabbítva az élettartamot.

ZebraExpandz3-500.jpg

Betét szempontjából az enyémbe Zebra F típusú, az új változatba pedig Zebra 4C betét kell. Az F betét változó minőségéről már olvashattatok az F-301 és F-701 cikkekben. A 4C a Zebra mini betétje, amely a D1-es szabvány méretű. Mindkettő hagyományos golyóstollbetét.

A toll egy 0,7 mm, kék, fémborítású betéttel érkezett, amelyet több mint 7 éve gyártottak Indonéziában. Bevallom őszíintén, hogy mostanában ritkán használom, de meglepett, hogy még mindig tökéletesen lehet írni vele.

ZebraExpandz4-500.jpg

Korához képest a betét valóban jól tartja magát, bár kicsit noszogatni kellett, hogy meginduljon a tinta. A pacázás minimális, a vonal szép egyenletes. A fogórész kényelmes, ami legfőképp a jól eltalált vastagságnak és a felületnek tudható be. Ennek egyetlen hátránya, hogy a toll túl vastag ahhoz, hogy a spirálfüzet spiráljába beférjen. A fém alkatrészek miatt a súly kellemes.

Frissítés!

Az utóbbi időben több olvasóm is panaszkodott a Zebra F betétek kiszámíthatatlanságával kapcsolatban. Erre azért is hívom fel a figyelmet, mert magam is tapasztaltam, és emiatt már csak nagyon ritkán használok Zebra tollakat.

Előnyök:

  • kompakt
  • elegáns
  • kiváló ár-érték arány

Hátrányok:

  • zselés vagy hibrid betét hiánya

Értékelés: 4,5/5

10 komment

Címkék: zebra golyóstoll 45p expandz

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr225317636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destephano Winter 2013.06.21. 19:29:55

Én egyszer egy ilyennel leptem meg a páromat lila színben. Nagyon szereti, mert összecsukva kényelmesen elfér a legkisebb táskában is. Remekül ír. A sors iróniája, hogy a párom annyira vigyáz rá, hogy ha csak teheti másik tollal ír, nehogy hamar kifogyjon. De most már tudom milyen betét való bele, így legközelebb azt adok ajándékba, hogy bátran használja nap, mint nap.
:)

golyóstoll 2013.06.21. 21:49:25

Gondoltam én, hogy remek ajándék toll :)
Én sem szeretem a gyűjteményem komolyabb darabjait pl. elvinni itthonról, de nem azért mert kifogy, hanem mert mondjuk megkarcolódik. Különösen akkor necces, ha esetleg már nem is gyártják...

Dina Preston 2013.10.14. 19:50:15

Én pedig pirosban kaptam ugyan ilyet, mert a közeli ismerőseim tudják, milyen megrögzött tollmániás vagyok. Bár én az ICO és a Schneider K15 között ingázok, néha becsúszik a Zebra ( mind tollban, mind töltőceruzában), valamint a Pilot. Sajnos a Schneider-hez már csak a netről tudok rendelni betétet, de be szoktam tárazni vagy 10et, és azzal elvagyok egy darabig :D
Amúgy idáig én is csak ritkán használtam ezt a zebrát, mert ugyan minden tollat szétszedek hogy megnézzem milyen betét kell bele, de ehhez idáig nem nyúltam. Mostmár bátrabban írok vele!
Ja, és isteni a blogod! Végre nem érzem magam debilnek a tollmániám miatt :D :D :D

golyóstoll 2013.10.14. 21:14:35

@Dina Preston: Üdv a klubban! :) Nem hiszem hogy bármi köze lenne a debilséghez. Van aki az órákat, van aki az autókat kedveli...
Az új lelőhelyem német cuccokhoz a Müller drogéria, ha van ilyen a közeledben, kukkants be Schneider ügyben!

Dina Preston 2013.10.14. 21:29:02

@golyóstoll: köszi a tippet, ha lesz lehetőségem, mindenféleképp beugrom egybe :D bár ilyenkor fennáll a lehetősége, hogy megtévedek, és olyat is veszek, ami nem is kell :(

Höllenhund 2014.01.27. 18:46:28

Korábban nem hallottam a típusról, a poszt hatására beszereztem egyet. Szép és praktikus (biztos nehezebben romlik el, mint a rugós tollak), igaz az én ízlésemnek egy kicsit nehéz.

Kobaljov 2014.08.29. 21:20:25

A Zebra F-301-esből is van összetolható (retractable) kisebb változat, bár nem tudom itthon kapni-e. Ha jól emlékszem valamelyik külföldi oldalon valaki írta, hogy sikerült összekombinálnia zselés betéttel is.

Dr. Jones 2015.05.06. 15:57:24

@golyóstoll: Ugyanilyen tollam van és imádom, viszont itt-ott leütődött a festék róla sajnos, igaz az enyém nem gyűjteményi darabnak lett szánva :D
Apropó, betétet ehhez hol lehet kapni? Még nem fogyott ki belőle a gyári, pedig sokéves már, de szerintem már túl sokáig nem húzhatja...

golyóstoll 2015.05.07. 20:06:40

@Dr. Jones: Sok papírboltban lehet Zebra F betétet kapni hozzá, pl. Green Papírban láttam legutóbb.

Dr. Jones 2015.05.10. 22:54:14

Nagyon köszönöm! Mellesleg gratula a bloghoz, profi és alapos munka! Üdv!
süti beállítások módosítása