Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: LAMY Vista/Safari golyóstoll

2013.08.13. 07:07 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat az általános iskolába ajánlom.

Az általános iskolában tudtommal harmadik osztálytól lehet golyóstollat használni. Mivel ilyenkor még nem alakult ki a végleges írásmód, kiemelten fontos, hogy a diák kezébe olyan íróeszközt adjunk, amelynek kialakítása segíti az ujjak helyes tartását, így a gyerek hozzászokik, és később, mikor kevésbé ergonomikus tollat kap a kezébe, ugyanúgy a helyes fogást használja majd.

A mai tesztalany a LAMY Vista golyóstoll, amely a LAMY Safari átlátszó műanyagból készült változata. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • a toll minden elemét kifejezetten gyerekeknek tervezték, iskolai tollnak
  • anyaga miatt tartós és ellenálló, mégsem nehéz

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • meglehetősen drága
  • csak a LAMY speciális betétjével használható, ami szintén nem olcsó

FONTOS! Ahogy korábban említettem, a LAMY Vista és a LAMY Safari a tolltest színét leszámítva megegyezik. A LAMY Vista átlátszó, a LAMY Safari pedig színezett műanyagból készül; számos különböző színben kapható. Ebbe a családba tartozik még a LAMY AL-Star, amelyet alumíniumból gyártanak. A termékcsaládban a golyóstollon kívül kapható kupakos rollertoll, töltőceruza ("rotring ceruza") és töltőtoll is. Internetes rendelésnél erre oda kell figyelni!

LAMYVistaBP1-500.jpg

Bár a blogon megtalálható gyártók többségéhez hasonlóan a LAMY termékeit is kedvelem, ez az első LAMY toll, amelyről írok. Ez a német vállalat, amely családi vállalkozásként indult, formatervezett tollakat gyárt, méghozzá az utolsó alkatrésszel bezárólag Németországban. A LAMY Safari/Vista/AL-Star termékek stílusjegyeit a '80-as években egy Wolfgang Fabian nevű tervező álmodta meg.

Kezdetben a termékcsalád csak töltőtollakat foglalt magába, ugyanis Németországban az iskolákban töltőtollal tanulnak írni a gyerekek. Az árat a magyar átlagfizetéssel összevetve nehéz elhinni, de ezek a termékek kezdetben kifejezetten 10-15 év közötti fiatalok számára készültek, sőt, a mai napig a YOUNG WRITING (fiataloknak szánt íróeszközök) kategóriában szerepelnek a LAMY weblapján.

LAMYVistaBP2-500.jpg

A toll praktikussága néhány egyszerű dologban rejlik.

Az egyik ilyen, a strapabíró ABS műanyag tolltest, amely bár nem karcálló, de kifejezetten keménynek számít a műanyagok között. (Érdekességképp, a Wikipedia szerint többek között csöveket, gépkocsi lökhárítókat, fejvédőt, vadvízi kenut és LEGO kockákat is gyártanak ABS műanyagból.) 

A másik jellegzetesség, a rugóacélból készülő krómozott, vagy matt bevonatú (típustól függően) klipsz, amelyről sokaknak a gemkapocs jut eszébe. Én nem tartom különösebben dekoratívnak, de az biztos, hogy elég erős és rugalmas. 

A nyomógomb gumiból van, és egyelőre jól működik. Bízom benne, hogy nem foszlik szét a nyomkodástól, és az idő vasfogától, de sajnos nincs a közelemben öregebb példány, hogy biztosan meg tudjam mondani.

LAMYVistaBP3-500.jpg

A tervezésben tehát abszolút tetten érhető a szándék, hogy a gyerek ne tudja véletlenül elrontani (összetörni, letörni a klipszet) a tollát. A megfelelő ujjtartáshoz pedig a tervezők, az amúgy kör keresztmetszetű tolltest fogórészét úgy alakították ki, hogy a hüvelyk-, mutató-, és középső ujjunk is egy-egy bevágásban pihen. Ezen kívül, ahol ezek a bevágások véget érnek (a képen a fekete tollvég fölött), kicsit ki is van három helyen domborítva a végük, így megakadályozva, hogy az ujjaink lecsússzanak.

Ez a fogórész véleményem szerint elég kényelmes, nem korlátoz minket túlságosan (alacsony- és magasfogással is lehet írni), de egy apróságot azért mégis megjegyeznék: ha izzad a keze az embernek, a fényes műanyag könnyen csúszóssá válhat. 

LAMYVistaBP4-500.jpg

A tollat az alsó, fekete tollvég lecsavarásával lehet szétszedni. Mint látható, és ahogy korábban is kiemeltem, a LAMY tollakat csak a saját formátumú tollbetéteikkel lehet használni (a fekete műanyagdarab is tartozék a betét írószárán). LAMY golyóstoll betétből kétféle létezik, az említett tollakhoz pedig az M16 jelzésű szükséges. Ez kapható M16F (fine), M16M (medium) és M16B (broad) vastagsággal is. A tollhoz alapból egy M16M fekete változat jár.

LAMYVistaBP5-500.jpg

Sok szépet írtam már erről a tollról, de most jöjjön a feketeleves. 

Először is, a toll nem olcsó. Ezt már többször hangsúlyoztam; nyilván a minőséget és a márkát is meg kell fizetni, valamint a németországi  gyári munkások többet kérnek mint a kínai kollégáik, szóval lépjünk túl rajta. 

Másodszor, a betét sem olcsó. Nem mondom, hogy annyira elszaladt LAMY-ékkal a ló az árazáskor, mint például a Parkerrel, de szerintem így is túlárazottak, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy...

Harmadszor, a betétek minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A fekete például meglehetősen halovány színnel fog, leginkább sötétszürkének nevezném. Ezen kívül elég sok benne az apró kihagyás. Nyilván nem várom el, hogy úgy fogjon mint egy zseléstoll, de ennyi pénzért jobb minőségre számítottam.

Megjegyzés: Mivel nem tudtam megbékélni a betét minőségével, kíváncsi voltam, hogy csak kifogtam egy gyenge példányt, vagy tényleg mindegyik ilyen. Utánanéztem a külföldi fórumokban, és gyakorlatilag egységes a vélemény azzal kapcsolatban, hogy egy ideje a gyári betét minősége annyira lecsökkent, hogy érdemes inkább utángyártott Monteverde márkájút használni. Többen arra gyanakszanak, hogy a LAMY-nál nem használják a saját golyóstollaikat. Egy biztos: Josef Lamy úr biztosan nagyon szomorú lenne, ha ezt látná...

Frissítés: Az utóbbi néhány hónapban szinte folyamatosan használok egy új LAMY M16 tollbetétet. Mindeddig nem okozott csalódást, nagyon kellemesen, és szépen ír. Lehetséges, hogy a gyártó javított valamin a gyártási folyamatban, mindenesetre leírom ezt, hogy senkinek ne vegyem el a kedvét a LAMY tollaitól, aki az írást olvassa.

Értékelés: 4/5

A következő írásban egy középiskolába ajánlott golyóstollat fogok megvizsgálni.

2 komment

Címkék: safari vista golyóstoll iskolakezdés lamy 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr125432919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirkkapitany 2016.08.03. 12:40:25

saját tapasztalat. nagyon megörültem mikor a pirexnél megjelent a lamy, mert vannak otthon 30+ éves tollak, amibe csak ritkán tudtam betétet vagy alkatrészt beszerezni. DE. nem tudom honnan vették a készletet, vagy hol tárolják a betéteket, de ne vegyetek náluk lamy betétet (se). karcol, beszárad, nem ír szépen. ugyanaz a jelölés és gyártási idő bécsben, vagy máshol beszerezve tökéletesen ír. ajánlom a müllert, ők mindent kintről hoznak és ott már csak az új csomagolású betétet lehet kapni, míg a pirexnél a fiókban porosodik összegumizva évek óta.

MIx 2016.12.06. 15:28:55

Van egy igen régi (1993-as) Lamy golyóstollam, nagyon kedvelem. Különlegessége, hogy háromféle íróeszköz van integrálva: golyóstoll kék, golyóstoll narancs-színű (ez olyan szövegkiemelő szerű) és egy 0,5 mm-es grafit töltő-ceruza.
A három eszköz közötti váltás az alsó és felső rész elcsavarással történik. A grafit kitolása, ha elkopott, a T alakú fejrész megnyomásával történik, eltávolítva alatta radírgumi van. "Szépséghibája", hogy eredetileg bársonysimaságú fekete műanyag bevonat volt a fém testen, de ennyi idő után olyan lett mint a túlrágott rágógumi. Lekapartam, lecsiszoltam a ragacsot róla, s most a sárgaréz alap úgy néz ki mintha aranyból lenne. Örülök, hogy újból használhatom. Praktikus, stabil jó fogású és szépen író jószág.
süti beállítások módosítása