Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Pilot Acroball

2013.08.23. 07:46 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat a középiskolába ajánlom.

Azt gondolom, a középiskola nem ró komolyabb terhet a golyóstollakra. Bár viszonylag sokat kell írni, általában nem feszített tempóban. Emiatt úgy gondolom, hogy megteszi egy kényelmes, strapabíró, de nem túl drága toll.

A mai tesztalany a Pilot Acroball hibridtintás golyóstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • a fogórész kényelmes, hosszú távon is használható
  • a hibrid tinta könnyed írást tesz lehetővé

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • a tintakiosztás nem tökéletes, lendületes írásnál pacáz
  • a betét élettartama a hibrid tinta miatt rövidebb a megszokottnál

 

A Pilot igen népszerű gyártó Magyarországon, így természetesen a blogon is többször szerepelt már Pilot toll. Mostanában is fut egy Pilot reklám a TV-ben. Az Acroball igen közeli ismerősöm, ugyanis a munkahelyemen jelenleg napi szinten ilyet használok a jegyzeteim firkálásához.

Apró szépséghiba, hogy a képen látható, és tesztelt változat már nem kapható. Nekem a régebbi, hagyományos Acroball van, a boltokban pedig már a BeGreen termékcsalád tagját találjuk. Bár ránézésre nagyon hasonlóak, a kettő között az a különbség, hogy a BeGreen 78% újrahasznosított műanyagból készül.

PilotAcroball1-500.jpg

Az Acroball a Pilot hibridtintás tolla. A hibrid tinta lényege, hogy kevésbé sűrű mint a hagyományos, olaj alapú golyóstolltinta, így könnyebb vele írni, ezen kívül gyorsabban is szárad. Egyébként ez is olaj alapú tinta, ne keverjük össze a zselés tintával, mert a kettő között igen nagy különbség van! A gyártó a könnyed írás (és nem pedig könnyes írás) mellett kényelmes fogórészt, és tartós volfrám-karbid hegyet ígér a tinta mellett.

A toll az írás színével megegyező műanyagból készül, és Európában 7 színben kapható (fekete, kék, piros, zöld, ibolya, világoskék, rózsaszín). Az amerikaiak kicsit más küllemű darabokat találnak a boltban, de a képeket elnézve véleményem szerint mi jobban jártunk.

A toll kétféle hegyvastagsággal kapható, ezt korábban a klipszen M (medium, 1,0 mm golyó) illetve F (fine, 0,7 mm golyó) betűvel jelölték. Ahogy a képen látszik, a tesztalany M-es vastagságú. A BeGreen esetében 10 vagy 07 jelzés szerepel. Ebből, és természetesen a kis zöld matricából tudjuk megállapítani, hogy éppen mivel is van dolgunk.

Magyarországon még nem láttam, de létezik egy Acroball Deluxe változat is (Amerikában EasyTouch Pro, ne kérdezzétek, hogy miért). Ez műanyag helyett fém klipszet kapott, de ezen kívül szinte teljesen ugyanaz a toll. 

PilotAcroball2-500.jpg

A toll legnagyobb előnye a tinta mellett, véleményem szerint a kényelmes fogás. A fogórész a képen látható, halszálkához, vagy abroncshoz hasonló mintájú gumiból készült. Nem mondanám puhának, de nem nyomódik bele zavaróan az ember ujjába írás közben. Tapasztalatból elmondhatom, hogy hosszú távon is kényelmes.

A klipsz műanyagból van, kellően rugalmas, de azért le lehet törni, ha nagyon akarjuk. A nyomógomb hangosan, határozottan, és jól működik. 

PilotAcroball4-500.jpg

A medium változat szép sötétkék, kövér vonallal ír, teljesen jól használható jegyzetelésre. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a fine nekem egy kicsit jobban a szívemhez nőtt, és ha a vékonyabb vonalakat kedveled, vagy kisebb betűkkel írsz, inkább azt ajánlom. A hibridtintás tollak esetében gyakran találkozom halovány, világoskék tintával. Na, ez pont nem ilyen. A tinta érzésre meglehetősen jól sikerült, nagyon sima írásélményt nyújt. 

A nagy probléma ezzel a tollal, hogy sokat pacáz. Írás közben, főleg a hurkok környékén találkozhatunk apró tintakupacokkal, de a napi használat során többször észrevettem, hogy akár egy hosszabb vonalnál is néha-néha előfordul, hogy váratlanul kicsit túl sok anyag kerül a papírra. Lehetséges, hogy ez csak a medium változat sajátossága. Nem mondom, hogy rossz tollról van szó, mert kellemes darab, de ez egy határozott fekete pont.

PilotAcroball3-500.jpg

Természetesen a tollban cserélhető a betét, és erre szükségünk is lesz, mert a normál tintához képest viszonylag gyorsan fogy. Sajnos az utánpótlás csak fekete, kék, és piros színekben kapható. A fine vonalvastagság kedvelőit szintén el kell keserítsem: a szükséges BRFV-10M tollbetét csak medium változatban szerezhető be nálunk, bár vannak jelek, amik arra utalnak, hogy szerencsésebb országokban ez másképp van (BRFV-10F - fine, BRFV-10EF - extra fine). A betét végén HÓÉV formátumban, négy számjeggyel szerepel a gyártási dátum, érdemes megnézni, hogy frisset vásárolj.

Frissítés!

A Pilot Magyarország a blog Facebook oldalán jelezte, hogy a fine vastagságú betétet készleten tartják, mert igen kedvelt.

Értékelés: 3/5

A következő írásban egy egyetemistáknak/főiskolásoknak ajánlott, olcsó golyóstollat fogok megvizsgálni.

2 komment

Címkék: pilot hibrid golyóstoll iskolakezdés 30p acroball

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr725432924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.02.15. 19:27:36

Én is vettem hasonló Pilot Acroball tollat,
nekem is "bejön"! Céges tollként "szolgál" az Irodádban -munkahelyi beszerzés- , vagy saját példányt Használsz?

golyóstoll 2015.02.16. 08:50:44

Munkahelyi beszerzés volt, háromból kettő viszonylag gyorsan kifogyott, a harmadikat "kölcsönadtam".
süti beállítások módosítása