Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Cross Classic Century

2013.11.05. 07:52 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat elsősorban hölgyek megajándékozására tudom javasolni! (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Az USA-ban élők számára szinte eggyé váltak a ballagási ajándékkal az A.T. Cross cég írószerei, amelyek közül ma a Cross Classic Century golyóstollat vesszük alaposabban szemügyre.

CrossClassicCentury1-500.jpg

A Cross egy tősgyökeres amerikai cég, amelyet a Cross család alapított, még az 1800-as években. Viszonylag hamar fő profuljukká vált az exkluzív írószerek gyártása, amely a mai napig is tart. Ahogy említettem, az USA-ban kiemelten népszerűek a termékeik, melyek tapasztalataim szerint a nemzeti öntudatuk részét képezik. Több amerikai elnök is köztudottan Cross tollal írt alá fontos dokumentumokat, George W. Bush és Barack Obama például a Townsend nevű típust kedveli. Azonban más országokban a márka kevésbé ismert.

Néhány évvel ezelőttig a cég Amerikában szerelte össze a termékeit, de - rossz nyelvek szerint anyagi nehézségek okán - a közelmúltban Kínába költöztette a gyártást. A fórumokban nagy számban lehet találni méltatlankodó, hazaárulást kiáltó írásokat, amelyek a korábbi, USA-beli és a Kínában készült Cross tollakat hasonlítják össze, azt sejtetve, hogy a váltás nem tett jót a minőségnek.

Az általam használt példány már Kínában készült, és sajnos nincs a birtokomban korabeli, "eredeti" Amerikában gyártott Cross toll, hogy összehasonlíthassam őket.

CrossClassicCentury2-500.jpg

Mikor először a kezembe vettem a tollat, azonnal feltűnt hogy milyen kis vékony és kecses darabról van szó. Egyáltalán nem íróeszköz jut róla az eszembe, hanem inkább valami ékszerféle. Biztos vagyok benne, hogy nem a nagyobb kézzel megáldott embereknek találták ki, mert igen vékony. Nagyjából olyasmi az átmérője, mint egy hagyományos faceruzának, de nem hatszögletű, hanem henger alakú. Én elsősorban női kézben tudom elképzelni, de több helyen is olvastam már, hogy férfiak is elégedetten használják.

Ezt a problémát a Cross is észlelhette, mert nemrég piacra dobták a Century II nevű típust, amely valamivel vastagabb, és emiatt kényelmesebb lehet a fogása.

A Century termékvonal jellegzetességei a tolltesttől elütő kis kupak a végén, amely a néhány kivételtől eltekintve fekete műanyagból készül, illetve a klipsz, amely bár apró, és jól mutat, nagyon merev és strapabíró.

Népszerűsége okán igen sok hamisítvánnyal lehet találkozni, nekem is vannak a gyűjteményemben olyan reklámtollaim, amelyek szakasztott másai a típusnak, de komolyabb márkák esetében is találkoztam már hasonló formavilággal.

CrossClassicCentury3-500.jpg

A kipróbált modell a legolcsóbb (és véleményem szerint legtartósabb), Lustrous Chrome borítással bír, de ezen kívül többféle más kivitelben is kapható, és természetesen rollertoll, töltőtoll, és némelyik változatból ceruza is létezik belőle.

A tolltest a simasága miatt kicsit csúszósnak tűnik, és bár hosszában apró bemart csíkokat találunk rajta, a biztos fogáshoz határozottan meg kell markolni írás közben. A toll egyébként csavarós működtetésű, a mechanikája szépen, olajozottan működik.

Sok helyen olvastam, hogy kiemelik a toll elpusztíthatatlanságát, amit nem tudok megerősíteni, hiszen én kímélem, de az biztos, hogy a belsejében nincs látható műanyag alkatrész, és egyáltalán nincs olyan érzésem, miközben használom, hogy darabokra esne. Emellett én kiemelném még kellemes súlyát, és a kiegyensúlyozottságát, amit a gyártó igen jól eltalált.

CrossClassicCentury4-500.jpg

A vékony tolltest írás közben szokatlan fogást igényel, ami 1-2 oldal után valóban kicsit kényelmetlenné válhat. Nekem egyáltalán nincs nagy kezem, de mégis úgy érzem, hogy a hosszabb írástól biztosan begörcsölnének az ujjaim. Hasonlót éreztem a Parker Jotter esetében. Firkálásra, rajzolgatásra, pár sor írására remek, de hosszabb használatra kérdéses.

Kicsit szomorú vagyok, mert a gyárilag benne levő fekete színű, medium betét viszont pompás. Simán, bármilyen erőlködés nélkül lehet írni vele, szép mélyfekete színű a vonala, nincs benne kihagyás, és egyáltalán nem pacáz. Minden golyóstollnak legalább így kellene írnia.

CrossClassicCentury5-500.jpg

A toll szétszerelése a felső, klipszet tartalmazó rész lehúzásával történik. Ez egyszerűen rá van szorítva egy fémhengerre, és egy kis erőkifejtéssel levehető róla. Nem tudom hogy ez így mennyire tartós, gondolom a gyakori szétszedés nem tenne jót neki.

Összerakáskor egyszerűen vissza kell nyomni a tollra a tetejét. Az egyémen egy kicsit csavarni is kellett, hogy a helyére ugorjon, ezt a fórumbejegyzések alapján sokan már a kínai gyártástechnológia számlájára írják.

A Cross speciális menetes tollbetétet használ, amelyet a tollba becsavarással kell rögzíteni. Emiatt sokan "csavaros" tollbetétnek is hívják, pedig a hivatalos neve "C1". A betétet kicsit nehézkes lehet beszerezni, és az ára is elég borsos, viszont cserébe a már említett kiváló minőséget kapjuk, kielégítő íráshosszal. Hogy ne menjünk messzire, az ICO és a HungaroPen is gyárt(ott?) Cross stílusú tollbetétet - ezek nyilván olcsóbbak -, természetesen vannak filléres kínai darabok, de például Fisher féle túlnyomásos betétet is találunk ebben a formában.

Előnyök:

  • elegáns, mutatós kivitel
  • kellően strapabíró
  • kiváló minőségű tollbetét

Hátrányok:

  • vékony, sima tolltest

 

Beszerzés

Cross tollakat eddig a Green Papír üzleteiben láttam. Sajnos a gyártó weboldalán nem találtam meg a magyarországi forgalmazási helyeket, így csak a személyes tapasztalataimra tudok hagyatkozni.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

8 komment

Címkék: ajándék century cross golyóstoll green-papír

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr805614957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzolika 2014.01.06. 08:53:32

Latom a cikkben a Green Papirt, mert beszerzesi forrast szerettem volna kerni. A hetvegen keresgeltem Cross Autocross tollat (ez a metszett krom bör betettel, klipsz nelkul) es egyetlen helyen talaltam, ott is csak feheret. Akkor majd februarban is nezelodom, hatha addigra szallitanak.

golyóstoll 2014.01.08. 21:46:28

@kzolika: Máshol még nem láttam, csak itt-ott elvétve a neten, de az a gyanúm, hogy a Green Papír az importőr. Sajnos a Cross nem ad semmilyen támpontot a magyarországi forgalmazókkal kapcsolatban... :(
A fehér Autocross-t melyik üzletben láttad? Élőben még nem találkoztam vele, de elég durván néz ki a képeken! :)

kzolika 2014.02.23. 18:10:24

@golyóstoll: A Westendre emlekszem, de jovo heten megyek ujra megnezni, hogy erkezett-e valami ujdonsag.

budafok.tk (törölt) 2014.05.21. 14:38:34

Beszerzés: Allé (Fehérvári-Bocskai találkozásánál, a piac mellett)

Kínai vs amerikai: régebben csak Amerikában és Írországban gyártottak, feltüntették a gyártás helyét, és jellemzően Európába Írországból szállítottak. Az amerikai és a kínai kivitel közt azt a különbséget találtam, hogy míg az amerikainál a fém felsőrész kúposodó része tökéletesen illeszkedik a műanyag folytatáshoz, a kínainál érezhető egy kis lépcső, ami ráadásul nem szimmetrikus. Vagyis nem annyira pontos a gyártás.

Ami a fekete műanyag kupakot illeti, az valójában nem mindig fekete, hanem különböző szélességű és anyagú, színű gyűrűkből áll. Tulajdonképpen olyan, mint egy katonai rangjelzés, a tollban felhasznált anyagokra és a toll értékességére utal, és akik ismerik ennek a kódolását, azok az ingből kilógó tollkupakból következtetni tudnak üzleti partnerük vállalati hierarchiában betöltött helyére. A legolcsóbb változat a Lustrous Chrome, és minél több arany van a tollban, ezt annál inkább kifejezi a kupak is.

Legmegbízhatóbb tollaim a Cross-ok, a Cross Century II az egyetlen töltőtoll, amit egy repülőn is mernék a ruhámban hordani, pedig ott más tollnál a légnyomás-változás könnyen okozhat tintapacát. Eddig egy hibás Cross-om volt, az sem a gyár hibája volt, hanem a gravírozóé: túl erősen megszorította, ettől kicsit szorult a toll. Elküldtem Lincolnba, megjavították, visszaküldték Budapestre.

Egy kis korrekció: a Century nem női toll. Klipsz van rajta, ami zakó- vagy ingzsebbe tűzésnél szükséges, egy hölgy pedig ott mást hord, nem golyóstollat. A női változatnak nincs klipsze, viszont van rajta egy szép gravírozás középtájon, és jár hozzá egy szép, lapos bőrtok, abban kerül a hölgy táskájába. Sajnos Magyarországon még nem láttam forgalmazni.

budafok.tk (törölt) 2014.05.21. 16:02:28

Érdekes a Classic Century ceruza szerkezete. Egyik érdekesség, hogy a műanyag betét kihúzható a fém tokból, és kicserélhető. Valójában ebbe a ceruzába nem hegyet szoktak tölteni (bár lehet azt is), hanem 12 hegyenként egy teljes belső patront lehet benne cserélni, ami tartalmazza a "clicky" (tikky) mechanikát, ami elkophat. Így a ceruza is örök darab maradhat a súrlódáson alapuló mechanika ellenére. Mondjuk nekem már tizenöt éve nem kellett ezt a mechanikát cserélnem, mert kitart, pedig ez az elsődleges írószerem.

A másik érdekesség, hogy a ceruza mindkét irányba tekerhető. Óra járása szerint tekerve a ceruza előtolja a hegyet, és ha szükséges, kitolja a grafit vezető csövet. Óramutató ellen tekerve kattan egyet és kiakad: a hegy és a cső szabadon visszatolható, majd visszatekerve újabb kattanással a ceruza alaphelyzetbe áll. Más gyártónál nem láttam még ilyen szerkezetű ceruzát.

Van egy régebbi, amerikai példányom is, annak 0,9 mm vastag hegye egészen hosszú, és a mechanika nem kattan: egyik irányban tekerve a hegyet előre tolja, másik irányba tekerve visszahúzza folyamatos mozgással. Ennek a példánynak a különlegességét a folyó írással készült CROSS felirat is hangsúlyozza, a hegyesebb szögű kúpot alkotó végek pedig karcsúbb látványt nyújtanak.

A tökéletes mindennapi írószerkészletem: egy Century Classic golyóstoll, egy ceruza, és egy Century II töltőtoll. Soha nem hagytak cserben.

A Classic forma manapság könnyebb kivitelben, vidám színekben is kapható.

GCsilla 2016.01.13. 19:28:52

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a Cross tollam számára, szerintem meg van szorulva, és nem tudom rendesen használni. Tud valaki Cross dokit itt Budapesten? Vagy valami javaslatot kaphatok? Előre is köszi

golyóstoll 2016.01.13. 21:12:31

@GCsilla: Szia! Úgy tudom, a Cross tollakra örök garancia van, erről írtam már korábban. Érdemes a forgalmazónál érdeklődni, és ha ők nem tudnak/akarnak segíteni, akkor elküldeni a gyártónak.

Itt találsz bővebb leírást a teendőkről: www.cross.com/contenttemplates/contentgeneral.aspx?cat_name=international_repairs

GCsilla 2016.01.14. 09:44:50

@golyóstoll: Hálás köszönetem a gyors segítségért! Szép napot, üdv
süti beállítások módosítása