Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: uni-ball PowerTank Smart Series Metal

2013.11.21. 07:53 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat mostoha körülmények között dolgozók megajándékozására ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Micsoda? Egy uni-ball toll az ajándékötlet hónapban? Vajon mit keres ez itt? - Gondolhatja a kedves olvasó. Megmondom őszintén, ezek a gondolatok bennem is felötlöttek. A ma bemutatott darab, az uni-ball PowerTank Smart Series Metal, vagy más néven Smart Series High Grade golyóstoll. (Ezt mondd ki egy szuszra!)

UniPowerTankSmartHG1-500.jpg

Az uni-ball gyakori szereplője a blognak, több általuk készített tollról is íródott már hasonló cikk. Jellemzően középkategóriás tollakat gyártanak, amiben kétségkívül nagyon jók. A probléma azzal van, hogy itt most megpróbáltak valami komolyabb, és magasabbra pozícionált terméket összehozni. Ennek az eredményét taglalom az írásban.

Be kell valljam, szeretem az uni-ball PowerTank sorozatát. Mióta egyszer, munka közben, egy -35°C-os fagyasztó raktárban cserben hagyott az akkoriban használt BIC rollerem, mindig van nálam egy szép, vékonyan fogó PowerTank golyóstoll. A blogon még nem szerepelt, mert nem szeretném, ha akár csak a gondolata is felmerülne, hogy elfogult vagyok a márkával kapcsolatban, így igyekszem tartani a gyártók közötti egyensúlyt, a cikkek számát tekintve.

A PowerTank termékek lényege, hogy a Fisher Space Pen-hez hasonló módon, túlnyomás alatt van a tinta a tollbetétben, így hidegben-melegben, fejjel lefelé, és piszkos, vagy nedves papírra is fog. Mióta kitalálták ezt a termékcsaládot, többféle változatban is árulták. Az első, ha jól emlékszem, kupakos "stick pen" volt, jópofa kicsi kupakkal. Utána jött a nyomógombos, PowerTank RT változat, amit én is használok. A legújabb őrület pedig az ún. Smart Series, amely újratervezett műanyag, és többféle színű fémborítású tollakat takar. Ennek fém változatát veszem ma szemügyre.

UniPowerTankSmartHG2-500.jpg

A tollat nézegetve, egy kicsit az az érzésem, hogy a tervezők a Zebra F-701 felépítéséből merítettek. A tollvég, a klipsz, a nyomógomb, és a tolltest borításának nagy része alumíniumból készült. Ez eddig rendben is lenne, viszont a klipsz környékén, és a test legalsó részén kilátszik a fehér műanyag, ami megbújik a fém borítás alatt.

Ennek a fő előnye, hogy a toll habkönnyű, a hátránya viszont, hogy be kell valljam, meglehetősen olcsó érzetet kelt, pedig egyáltalán nem volt olcsó. Nem mondom, hogy rossz toll, mert egyáltalán nem az, de közel sem ér annyit, mint amennyibe kerül, főleg, hogy ilyen áron már Fishert is lehet kapni, ami mégiscsak piacvezető a műfajban.

UniPowerTankSmartHG3-500.jpg

A kialakítás egyébként tetszetős, akár még elegánsnak is mondhatnám, ha nem lenne az a sok fránya műanyag alkatrész, ami ott villog az ember szemében, azt sugallva, hogy ez még nem a felső kategória.

A tolltest apró bordákat tartalmaz, amit kényelmesen meg lehet fogni. Egyáltalán nem agresszív, nem fog tönkretenni mindent a közelében, mint például a Fisher. A klipsz kellően rugalmas, tetszetős a formája, és bejön a matt felülete.

A másik problémám a nyomógombbal van, mert írás közben előfordul, hogy zörög. Benyomott állapotban van nagyjából fél milliméter holtjátéka oldalirányban, ami azt eredményezi, hogy időnként nekiütődik a körülötte levő műanyag gyűrűnek.

UniPowerTankSmartHG4-500.jpg

A PowerTank tollbetét viszont megint beírhat magának egy nagy pirospontot. A 0,7 mm vastag hegy szép, egyenletes, vékony vonallal ír, és csak nagyritkán gyűlik fel rajta némi tinta. A bordázott tolltestet hosszabb használatra is megfelelőnek tartom.

A tollbetétben 3000 hPa nyomás van, azaz 3 bar, ami valamivel több, mint amennyire egy átlagos személyautó abroncsait szokták felfújni, de a tinta mozgatásához pont megfelelő. Videón láttam már hasonló tollbetétet megsérülni, és ilyenkor a tinta szépen, komótosan, de ellentmondást nem tűrve folyik kifelé. Tehát ha esetleg attól tartanál, hogy elég egy rossz mozdulat, és a toll egyszercsak belerobban majd az arcodba, megnyugtatlak, hogy ez nem valószínű.

UniPowerTankSmartHG5-500.jpg

A vékony kialakítás miatt a gyártó balszerencsénkre itt nem a szokványos PowerTank tollbetétet használja, hanem az SJP-7 típusút. Ez fémből van, és kísértetiesen hasonlít a Fisher PR betétre, attól eltekintve, hogy a tintatartály valamivel rövidebb. (Próbaképpen belepróbáltam a Fisher betétet a tollba, de nem passzol.) Sajnos, tudomásom szerint a tollbetét nem kapható Magyarországon, így az utánpótlása nem biztosított.

Előnyök:

  • a legstrapabíróbb PowerTank toll
  • a tollbetét szépen fog
  • mostoha körülmények között is ír

Hátrányok:

  • kialakításához képest sokba kerül
  • nehezen beszerezhető, a betétje szintén

Beszerzés

Az uni-ball márkát Magyarországon Telér Trade Kft. képviseli, azonban a weboldalukon, és az árlistájukban nem találtam meg sem a tollat, sem pedig a hozzá való tollbetétet. Valószínűsítem, hogy az országban (még) nem kapható.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok. A Telér-Trade Kft-nél komolyan veszik a munkájukat, és szoktak válaszolni a blog Facebook oldalán felmerülő kérdésekre, tehát ők tudnak a blog létezéséről de semmilyen más kapcsolatban nem állok velük.

6 komment

Címkék: ajándék golyóstoll uni-ball powertank telér-trade

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr45639761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.21. 13:54:07

Én azt nem értem, hogy a túlnyomásos betét miért könnyíti meg a zsíros felületen való írást? Úgy gondolom, hogy zsíros felületen az okozza a gondot, hogy a golyó nem talál tapadást, és nem forog el. Ettől függetlennek tartom azt a kérdést, hogy a túlnyomás miatt van tinta a golyó végén, mert hiába van ott tinta, a súrlódás hiánya miatt a golyó nem fogja tudni azt a papírra felhordani. (itthon végeztem egy nagyon gyors margarinos papír tesztet, ezen nekem a Fisher és a Parker G2 is szépen működött).

golyóstoll 2016.11.21. 17:26:59

@Cyberkid Gábor Katona: A következő az elméletem: A mintázattal rendelkező golyó jó eséllyel beleakad a zsíros papírba is, de ha zsíros/olajos lesz a golyó, akkor nem veszi fel a tintát, míg a túlnyomásos betétből folyamatosan, egyenletesen rákenődik a tinta.

Ezért nem szerencsés a kezedre írni, mert utána nem fog majd a toll, amíg le nem kopik a golyóról az olaj ami rákerült. Rollertollat akár használhatatlanná is lehet tenni ilyen módon.

Cyberkid Gábor Katona 2016.12.04. 07:12:53

@golyóstoll: itt a megoldás!
"Write on greasy or wet paper, or even underwater - where ordinary ballpoints start skipping because the ball won't rotate properly or grease or water stops conventional ink sticking to the ball, a pressurised refill just keeps on working."
Tehát úgy tűnik, hogy a túlnyomásos betétekben használ más minőségű tinta az oka annak, hogy fog csúszós felületen. (Forrás: www.cultpens.com/c/q/explore/product-type/pens/pressurised-space-pens)

golyóstoll 2016.12.04. 10:56:08

@Cyberkid Gábor Katona: Ebből az infóból számomra nem teljesen egyértelmű. :)

Cyberkid Gábor Katona 2016.12.05. 09:52:44

@golyóstoll: Itt a Schmidt Technology válasza:
Dear Gabor,

thanks for your mail and interest in the pressurized refills. Good to hear that there are still pen enthusiasts out there.

The whole performance is based in the internal pressure that “press “ the ink towards the ball. In combination with the special formula of the ink the refill allows a constant writing under very harsh conditions a mentioned from your side. In that case it is also possible to write under water. To be honest the pressurized refill is a refill for outdoor pens and for marketing gags. The writing character is not perfect under the very harsh conditions like very low temperatures. Of course the pen is writing, but due to physical limits the writing character is limited, but please keep in mind that other refills are not even writing J.

Best regards
Benjamin Hirt

golyóstoll 2016.12.05. 19:11:10

@Cyberkid Gábor Katona: Ez megerősíti az elméletemet, hogy a nyomás a lényeg ;)
süti beállítások módosítása