Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Parker Urban

2013.11.26. 07:08 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat a különleges formájú írószerek kedvelőinek ajánlom. (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

Őszintén bevallom, egy ideje csalódással figyelem a Parker termékek "fejlődését", és ezért nem nagyon vásárolok ilyesmit. Az Urban golyóstoll különleges formája azonban annyira megtetszett, hogy muszáj voltam szerezni egyet.

ParkerUrban1-500.jpg

A Parker cég történelméről már értekeztem a Parker Jotterről szóló írásban, így ezt most átugranám, helyette inkább röviden tekintsük át az Urban történetét, amely nem is olyan régen kezdődött.

Ahogyan azt a Jotter cikkben is említettem, a Sanford (Newell-Rubbermaid) 2000 környékén vásárolta fel a Parkert. Már az új zászló alatt, 2002-ben dobták piacra a Parker Dimonite nevű tollat, amely ránézésre a ma is kapható Parker I.M. és a Parker Urban keveréke, egy babapiskótához hasonló formájú, vastag, nyomógombos golyóstoll. A Dimonite valószínűleg nem volt túlzottan sikeres, ugyanis néhány év múlva kivonták a piacról. 

A Parker Urban 2006-ban jelent meg, és a Dimonite által hagyott űrt próbálja betölteni. A formavilága hasonló, de azért van néhány érzékelhető változás, például a csavaros működés, és a toll kiszélesedő vége.

ParkerUrban2-500.jpg

Ahogyan említettem, először a toll formavilága fogott meg, amely engem valamiért a Coca-Cola kontúrüvegére emlékeztet. A képeken nem látszik egyértelműen, de azért jelzem, hogy ez a toll elég tekintélyes darab mind a súlyát, mind pedig a vastagságát figyelembe véve; jó választás lehet nagyobb kezű emberek számára.

Természetesen nem csak golyóstoll, hanem töltőtoll, rollertoll, sőt töltőceruza is kapható belőle, valamint ez az egyik olyan típus, amely a tollbarátokat erősen megosztó Parker 5TH kivitelben is elérhető.

A tolltest kidolgozását tekintve nagyon sokféle változat létezik. Az alsó részből tudtommal krómozott és aranyozott, illetve fekete kivitel van, és ezt kombinálják matt és fényes színes bevonatokkal a felső részen. Érdemes eltölteni egy kis időt a képek tanulmányozásával, mert a színes változatok eszméletlenül jól néznek ki, bár kétségkívül az általam használt, rozsdamentes acélból készült darab a legtartósabb. (Megjegyzés: a linkelt oldalon a menüben az Urban helyett Urbán van írva, amit szívem szerint büntetnék.)

Nemrég jelentek meg a Parker kínálatában a Premium kivitelű írószerek, amik jelentősen magasabb árúak, cserébe pedig a toll felső részében valamilyen vésett mintát tartalmaznak. Biztosan van olyan, aki hajlandó emiatt, és valamilyen különleges színkombinációért kétszeres (!) árat fizetni, de a magam részéről ezt teljesen feleslegesnek tartom, ugyanis több ilyet is szemügyre vettem már, és tapasztalatim szerint az összeszerelés minősége, az anyagválasztás, és nem utolsó sorban a tollbetét is teljesen megegyezik.

Bár a dobozán nem utalnak rá, de köztudott tény, hogy az Urban Kínában készül.

ParkerUrban3-500.jpg

A nyomógomb helyén egy kiszélesedő, fényes, krómozott véget találunk, ami tulajdonképpen nem használható semmire. Jópofa lenne, ha mondjuk mágnest tartalmazna, és így a toll rátapadna a fém felületekre, de sajnos ez nem így van, viszont fejjel lefelé simán megáll ezen a lapos felületen. (Fogalmam sincs, hogy ezt miért próbáltam ki, csak úgy eszembe jutott.)

A klipsz formája nagyon egyedi, gyakorlatilag egy, a hegye felé keskenyedő nyíl, amelyen kidomborodik a nyílhegy, és a tollak. Jól illik a toll formájához, bár én a vésett mintát valamivel jobban kedvelem. Rugalmasságát tekintve egy kicsit túl merevnek találom, vastagabb ruhára, vagy egy nagyobb köteg papírra nem merném csíptetni.

ParkerUrban4-500.jpg

A toll hegy felőli vége szintén krómozott, de ami azonnal feltűnt, hogy a hegy mintha a keskenyedő vonal folytatása lenne. Ez a kialakítás nagyon ötletes, remekül néz ki. Egy icipicit mozog a hegy, így amikor lerakod a papírra, van egy apró, alig hallható kattanás, viszont amikor felemeled, akkor nincs. Ez jó hír azoknak, akiket a hasonló zajok idegesítenek.

Kiemelném még a gyártó nevének gravírozását, ami az illesztésnél látható (a fenti képen sajnos csak a legeleje látszik, mert a papír felé van fordítva), amely szép, éles vonallal készült, szemben például az új Jottereken látható logóval.

És akkor a feketeleves: A toll két felének illesztése nem tökéletes. Kevesebb mint 1 milliméternyi, de azért jól látható hézag van, és egy kicsit el is tudnak mozdulni. Tudom, ez az örök vesszőparipám, és a rendszeres olvasóknak talán már herótja van tőle, de egy ilyen értékű, exkluzív írószerhez egyszerűen nem illik az ilyen gagyi összeszerelés! Ilyenkor azért eszembe jut, hogy vajon a Parker zászlóshajóját, a Duofoldot is hasonló minőségben rakják össze?

ParkerUrban5-500.jpg

A tekintélyes toll tekintélyes fogórészét kézbe véve, nagyon kellemesen megragadható. A vastagsága miatt nem nagyon kell szorítani, így kifejezetten kényelmesnek mondanám, és nem probléma, hogy nincs külön érdesítve.

Az enyémben egy medium vastagságú QuinkFlow golyóstollbetét volt, amely szép egyenletesen, és nagyon könnyen fog, igazából az árán kívül nincs rá különösebben panaszom.

ParkerUrban6-500.jpg

Az Urbant úgy lehet szétszedni, hogy a hegyet visszahúzzuk, majd a toll alját tovább csavarjuk az óramutató járásával ellentétes irányba. Csalódottan vettem tudomásul, hogy bár az alsó részen a menet fémből van, a tolltestben már műanyag. Ez kétségkívül olcsó a gyártónak, de nem túl tartós konstrukció, hiszen könnyű egy rossz mozdulattal új menetet vágni a műanyagba.

Más Parker tollakhoz hasonlóan, a szokásos koronás tollbetétet találjuk benne, ami remek hír, mert ha kifogy, rengeteg féle helyettesítő betétet találunk. 

Előnyök:

  • szép formájú, különleges toll
  • standard tollbetéttel működik

Hátrányok:

  • az összeszerelés minősége hagy némi kívánnivalót

 

Beszerzés

Egyszerű feladatnak tűnhet, hiszen a legtöbb papírboltban találni Parker vitrint, amelyben az Urban különböző változatai gyakori darabok. Tudtommal ezeket az ICO Zrt. tölti fel, akikkel a legtöbb papírbolt kapcsolatban áll.

Próbáltam megállapítani, hogy ki a márka hivatalos képviselete, de nem igazán sikerült. Az biztos, hogy a parker.hu weboldalt a veszprémi Parker & Waterman & Rotring Kft. üzemelteti, az oldal címsora pedig hogy Parker Magyarország. A Parker nemzetközi weboldala viszont nem segít a helyzet tisztázásában. Mindenestre a parker.hu-n kb. 15% kedvezményt adnak a listaárból, és jelenleg karácsonyi akció is van, úgyhogy érdemes lehet ott is szétnézni.

Nem tudom, hogy a Parker üzletpolitikája, vagy a viszonteladók őrületes árrése miatt van, de az Ebayen például egy USA-beli, hivatalos Parker bolt a magyarországi listaár kevesebb mint feléért adja az általam birtokolt példányt. Ha a 40 dolláros szállítási költség, és a vám elriaszt, a brit Cult Pens-nél is hasonló áron lehet beszerezni, bár a 7,5 fontos szállítás miatt egy darabnál még a parker.hu webshop ára alacsonyabb pár száz forinttal, több toll vásárlása esetén biztosan jobban jársz.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

5 komment

Címkék: parker ajándék urban golyóstoll ico

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr555651114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.19. 22:11:02

Nekem pont ilyen tollam van, de abban a menet mind a két oldalon fémből van.

golyóstoll 2016.11.20. 13:13:07

@Cyberkid Gábor Katona: A kérdés, hogy milyen évjárat. Ha jól emlékszem, az enyém 2012-es gyártású.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.21. 13:38:53

@golyóstoll: Enyém jóval korábbi, 2009 körül. Talán ezután vezették be a költségtakarékosabb megoldást.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.24. 16:19:19

Mennyire gondolod tartósnak a toll mechanikáját a klikkelős Parkerhez képest? Ez a mechanika tartalmaz mozgó műanyag alkatrészeket?

golyóstoll 2016.11.24. 16:39:42

@Cyberkid Gábor Katona: Még nem láttam szétszedve a mechanikáját, de szinte biztos vagyok benne, hogy műanyag.
süti beállítások módosítása