Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Schmidt easyFLOW 9000

2015.03.17. 07:32 golyóstoll

Kevés dolog kavarta fel annyira az állóvizet a golyóstollak piacán, mint a hibridtintás tollbetétek megjelenése. Az új megoldás szinte erőfeszítés nélküli írást ígért, és közben mégis élénk, a papírt jól fedő, színes vonalat.

schmidteasyflow2-500.jpg

Az egyik igen népszerű tollbetét, mely hibrid tintával van töltve, a Schmidt easyFLOW 9000. A Schmidt egyébként egy olyan gyártó, amely nem csak maga árulja termékeit, hanem számos egyéb cég számára is végez bérgyártást.

A koncepció az lenne, hogy ha valaki úgy gondolja, hogy remek tollat tud faragni, de nem kíván annak belsejével is foglalkozni, akkor vásárolhat a Schmidt-től kész golyóstoll, roller- vagy töltőtoll megoldást, amit a termékébe konnyen beszerelhet. Ennek megfelelően, a külföldön népszerű design termékek jó részében valamilyen Schmidt tollbetétet találunk, sokszor eltérő márkajelzéssel. (Pl. KaWeCo, Retro 51)

Mivel rendszeresen szemlézem az írószer témájú külföldi blogokat, már számos írást olvastam az easyFLOW 9000-ről, és szinte mindegyikben az egekig magasztalták. Szintén pozitív véleményeket lehet találni róla különféle online értékesítőknél is. Bár ez némi gyanúra adhat okot, miután ennyi jót olvastam róla, természetesen én is szerettem volna kipróbálni. Sajnos Magyarországon sehol sem találkoztam eddig vele. Elvileg van egy vállalkozó az országban, aki importálja, de az interneten semmi nyoma, hogy hol, mennyiért, és melyiket lehet kapni, úgyhogy ez zsákutca.

Végül néhány hónapja egy véletlen folytán sikerült egy darabhoz hozzájutnom külföldről. (Köszi Attila!)

schmidteasyflow1-500.jpg

Magán a tollbetéten semmilyen felirat nem található, minden jelzést egy ráragasztott matricán találunk. Bár ez az érdemei ből nem von le, nekem a matrica csálén van felragasztva, ami azonnal csökkenti a "minőségérzetet".

Azt már megfigyeltem, hogy a legjobb golyóstollbetétek írócsúcsa rozsdamentes acélból van, amit könnyű felismerni a szürkés színéről, és arról, hogy valószínűleg a megmunkálás módja miatt, azon a részen, ahol szűkülni kezd, körömmel érezhető kis barázdák vannak. No de nem az easyFLOW esetében. Az ötvözet színe is valamivel világosabb, és a felülete is sokkal precízebb, így az írócsúcs külseje inkább fényes, mint durva.

A tinta nagyon sötét kék színű, már-már lilás beütése van. Valóban nagyon könnyen ír, szinte minimális ellenállással csúszkál a papíron. Hosszú tétlenség után is azonnal írni kezd, nyoma sincs a sok golyóstollra jellemző kezdeti halványságnak, akadozásnak, ami határozott pirospontot érdemel. A tinta azonban nedves marad, így 2-3 másodpercig még kissé elkenhető. Írásképe az avatatlan szem számára leginkább filctollhoz hasonlít.

A beszáradást valószínűleg itt is a rugós "self-capping" rendszerrel oldják meg, ami viszont kissé kellemetlenné teszi az írást, mert az irányváltásoknál érezhetően megakad a vonal. Egy idő után biztosan megszokható, de számomra ez a jelenség zavaró.

A másik negatívum, hogy vonalak vastagsága bár az M-es (közepes) hegynek megfelelő, de nagyon egyenetlen. Hol vékony, hol vastag, néhol pedig - például az említett irányváltásoknál - kihagyogat és kis pacákat hagy. Igazán szépen csak az egyenes vonalak néznek ki.

Jelenleg tehát úgy gondolom, hogy ez a tollbetét egyáltalán nem rossz, de nem is váltotta be a hozzá fűzött komoly reményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: hibrid schmidt golyóstoll tollbetét easyflow

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr687271471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása