Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201

2018.02.28. 07:44 golyóstoll

Ez az írás egy töltőceruzákkal foglalkozó sorozat része. A golyóstoll mellett a 2 mm-es töltőceruza véleményem szerint a legsokoldalúbb írószerek egyike, azonban használata régen kiment a divatból. Ezért célul tűztem ki, hogy bemutassak néhány minőségi töltőceruzát. Ha érdekel, kövesd 2018-ban is a Golyóstoll blogot!

Unalmas kis kétajtós szekrényben lakott a kartondoboz, melynek előkerülése mindig nagy izgalommal töltött el gyerekkoromban. Nem maga a doboz volt különleges, annál inkább a tartalma. Jellegzetes zörgése és semmivel össze nem téveszthető szaga - melyben az olcsó töltőtolltinta savanykás aromája és a papírboltokból ismerős ceruzaillat keveredett - kellemes emlékem.

Mi volt a dobozban? Igazi kincsek. Minden olyan írószer, és kallódó alkatrészeik, melyet édesapám nem tartott elég különlegesnek ahhoz, hogy a fiókjában őrizgesse, de nem voltak elég köznapiak ahhoz, hogy a lakásban szétszórva használatba kerüljenek. A legkülönfélébb rugók, tollbetétek, félig szétesett, alkatrészhiányos golyósollak, régi, iskolai töltőtollak, no meg persze ceruzahegy darabok, és néhány Versatil töltőceruza is.

versatil5201-1-500.jpg

Sajnos már nem emlékszem pontosan hogyan történt, de egy napon megkaptam szüleimtől az egyik töltőceruzát. Egy fekete és egy mustársárga példány között vaciláltam, hogy melyik tetszik jobban. Végül a feketét tettem a tolltartómba, és büszkén vittem el a suliba. Azt hittem arra való, hogy a kitört ceruzahegyeknek adjon új életet, és nagyrészt erre is használtam.

Egy kis történelem

A Koh-i-Noor Hardtmuth igen komoly történelmi örökséggel rendelkező írószergyár, melyet Joseph Hardtmuth osztrák vállalkozó alapított az 1700-as évek végén. Hardtmuth úr nevéhez fűződik a darabolt grafitrudak helyett grafit-agyag keverék használata, mely a gyenge minőségű grafit feljavításával forradalmasította a ceruzagyártást. Ötlete emellett a különböző keverési arányok segítségével a későbbiekben többféle keménységű íróbél előállítását is lehetővé tette. Az Európában máig használatos HB-skálát is neki tulajdonítják, bár ezt csak jóval halála után kezdték használni. 

Osztrák emlékbélyeg Joseph Hardtmuth arcképével (kép: stampsoftheworld.co.uk)

Az L&C Hardtmuth ceruzaüzem kezdetben Bécsben működött, azonban 1848-ban egy hatalmas új gyárba költöztek a történelmi Csehországban - Bohémiában - található České Budějovice városában. (Sörkedvelőknek: A város leginkább a szintén itt található Budweiser sörgyárról híres.) A Koh-i-Noor nevet, melyet a híres indiai gyémánt ihletett, 1888-ban kezdték használni az 1500-as típusú grafitceruzák márkaneveként. A ceruzákat akkoriban szokatlan módon sárga színűre festették. A szín mára összeforrt a grafitceruzákkal, hasonlóképpen ahogyan a Koh-i-Noor márkanév az idők során felváltotta az L&C Hardtmuth nevet. Érdekesség, hogy az 1500-as Koh-i-Noor ceruza a mai napig megtalálható a gyártó kínálatában.

L&C Hardmuth "KOH-I-NOOR" 1500 ceruzák (kép: mypencilsdrawworlds.wordpress.com)

A Koh-i-Noor Hardtmuth vállalat mindkét világháborút átvészelte, a második világháború után azonban a többi nagy ipari üzemhez hasonlóan államosították. 1946-ban kezdődött meg a fémből készült Versatil töltőceruzák gyártása, melyek az évek során számos különböző márkanéven kerültek a "Cseszkóból" Magyarországra a KGST-piacon. Találkozhatunk velük Bohemia Works, Technicolor, Toison d'Or Colorama, Grafo, L&C Hardtmuth és Koh-i-Noor Versatil márkanévvel is, de a kivitelben nincs jelentős különbség.

Antik Grafo Versatil 5217 töltőceruzák (kép: todocolleccion.net)

A grafitceruzákon és töltőceruzákon kívül a vállalat hazánkban leginkább az elefántos radírjairól ismert, azonban ezeken kívül még rengeteg különböző írószert és művészkelléket gyárt. Legnagyobb mennyiségben forgalmazott termékük a temperafesték.

Bővebben a ceruzáról

A Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201 egy fémből (valószínűleg alumínium ötvözetből) készült, 2 mm-es grafitbél befogására alkalmas töltőceruza. Formáját, méretét és színét tekintve is nagyon hasonló a gyártó zászlóshajójának számító 1500-as típusú grafitceruzájához. 

versatil5201-6-500.jpg

A Koh-i-Noor számozási rendszerében eligazodni szinte lehetetlen, de a katalógusból azért nagyjából összeállt, hogy főleg 5,6 mm-es (krétaméretű) és 2 mm-es töltőceruzákat gyártanak, jellemzően fém alkatrészekből - de létezik néhány műanyag kivitel is. A Versatil 5201-es egy alap típus, mely a jellegzetes mustársárga színben, klipsszel és anélkül is kapható, hatszögletű testtel és "kiejtős" mechanikával készül. A Versatil 5217-es pontosan ugyanez a ceruza, csak hatféle különböző színű festéssel, klipsz nélkül forgalmazzák, illetve szettben is megvásárolható, a bevonattal megegyező színű ceruzabéllel töltve.

A festés vastag, zománc jellegű, és meglehetősen ellenálló. Csak extrém esetekben válik le a ceruzáról, és akkor is igen kis darabokban (ezt nagyjából fél évszázados korú példányok birtokában merem megállapítani). Inkább az apró karcok miatti mattulásból lehet felismerni, hogy viseltesebb példányt találtunk. Tapintása kellemes, talán egy kicsit csúszós. Méretében tökéletesen megegyezik egy hatszögletű ceruzával, és klipsz nélkül majdnem ugyanazt az érzést hozza kézbe véve. Természetesen a fém kivitel miatt súlyosabb, de nem zavaróan.

versatil5201-2-500.jpg

A ceruza végén található gombot lenyomva kinyúlnak a befogókarmok, melyek a grafitot tartják. Belső oldalukon jól látható körkörös minta biztosítja, hogy a hegy akkor se csússzon vissza a ceruzába, ha erőteljesen a papírra nyomjuk. Az oldalirányú elfordulást csak a karmok szorítása gátolja, ennek ellenére hegyezéskor sem tapasztaltam semmilyen problémát.

versatil5201-3-500.jpg

A mechanika érezhetően erős, azonban a nyomógomb a ceruza töltött és töltetlen állapotban is lötyög egy kissé. A hegy felőli fémvég kicsavarásával a teljes belső szerkezet kivehető. A rugót szükség esetén ki lehet cserélni (nekem még nem volt indokolt), illetve leolvashatjuk a rányomtatott gyártási dátumot. Az interneten néhányan a szerkezet használat közbeni kicsavarodásáról írnak, melyet az antik példányokon én is tapasztaltam, de gyanítom hogy a gyakori szétszedés következménye lehet. Néhány évtized után a fém karmok elfáradására is lehet számítani, mely azt jelenti, hogy a gomb megnyomásakor már nem feszülnek szét, így nehezebb a ceruzahegyet betölteni.

versatil5201-5-500.jpg

A nyomógombot kicsavarva megkapjuk a szükséghegyezőt, mely a Koh-i-Noor töltőceruzák jellegzetességeként négy apró pengéből áll. Az íróbél végét a pengék között tekergetve a megoldás kellemes hegyet esztergál számunkra. Gyerekkoromban a hegyezőt nagyon jópofának tartottam, most hogy felnőttem, érdekes mérnöki megvalósításnak tűnik. A pengékre ragadt grafitport érdemes alaposan eltávolítani, mert bár a gomb visszacsavarása után csak a ceruza belsejébe potyoghat, a hegy cseréjekor, vagy mozgatásakor a befogókarmok mellett fog kiszóródni. A nyomógomb alatti nyílás szűkebb, mint az íróbél átmérője, így a ceruza csak az eleje felől tölthető.

versatil5201-4-500.jpg

Sokat törpöltem rajta, hogy mit írjak a ceruzában kapott íróbélről. Szóval - nagy levegő és - tessék: A Koh-i-Noor 2 mm-es HB grafit szerintem nem jó. Kellemetlen vele írni, kifejezetten száraznak, és túlzottan porózusnak érzem minden papíron. 

Mielőtt Joseph Hardtmuth elkezd forogni a sírjában, gyorsan hozzáteszem, hogy többfélét is kipróbáltam, mert azt hittem hibás szériát fogtam ki. Az 1770-es típusú Koh-I-Noor HB iskolai ceruza írás közben néha karcolja a papírt, talán szó szerint homokszem került a "gépezetbe". Az 1500-as, középkategóriás HB ceruza, és a 4190-es típusú, 2 mm-es ceruzába való HB grafitbél szimplán kellemetlen. A 4190-ből több, különböző időben beszerzett mintám is van (az egyiket külföldről rendeltem), és egytől egyig ugyanezt produkálják. Úgy vélem, hogy nem gyártási hibáról van szó, hanem egyszerűen ilyen, és kész. 

kohinoor4190-500.jpg

Tehát azt javaslom - és én is így tettem - hogy a hegyet, ami eredetileg benne van, tedd el jó mélyre, vagy dobd el jó messzire, és használj valamilyen más márkájú grafitot. (A 4190-es grafitbél 20 féle keménységben kapható ugyan, de ezek után nem volt kedvem kipróbálni másikat.)

 A Versatil 5201 ceruza pontosan annyit nyújt, amennyit feltétlenül szükséges. Nem gyönyörködtet a kidolgozásával, nem presztízstermék, és maximum egy művésznek lehet jó ajándék. Azonban olcsó, megbízható, érdekes történelme van, és jól használható a mindennapokban.

 

A írás alapjául szolgáló Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201 típusú töltőceruzát a FIÓK papírbolt biztosította, melyért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, az írás elkészítéséért semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam.

Felhasznált források:

  • Wikipédia (Joseph Hardtmuth, Koh-i-Noor, České Budějovice szócikkek)
  • Koh-i-Noor cégtörténet

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr3313649282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor Mónus 2018.02.28. 12:16:15

Szuper írás! Megtévesztésig hasonló volt nálam is az emléke ennek az eszköznek. Anyám tollasdobozában egy nagy köteg volt ezekből a csehszlovák dolgokból is. Persze én is bevittem a suliba. Nagy vita volt a suliban nálunk (92-93), hogy rOtring vagy "ez". A rOtring hamar kiütötte nálam a nyeregből, hiába akart meggyőzni a padtársam, hogy "ezen még hegyező is van...". Az egyetemen viszont újra leporoltam egy fekete példányt. Ugyanis ott részkarchoz használtam: Egy zsákvarrótűt tekertem körbe szigszalaggal, és így befogtam a Versatil karmai közé. Erre tökéletes volt!

golyóstoll 2018.02.28. 15:38:03

@Viktor Mónus: Na igen, a rOtring nálunk is menőbb volt. Pont azért, mert nem kellett hegyezni.
A varrótűs tippet pedig ki fogom próbálni. Már hónapok óta próbálkozik az asszony szabad perceiben egy LIDL-ös karcképpel (nem röhög! :), de a hozzá adott "szerszám" nem valami kényelmes. Sosem jutott volna eszembe a módszer, ha nem írod, köszi!

dik_ 2018.03.01. 11:29:25

És ismét egy jó cikk, köszönjük!

No, akkor én hadd legyek az ellenpont: nekem ugyan gyerekkoromban Rotringom volt, de ki nem állhattam. Túl vékonyan fogott, könnyen tört a hegye, nem szerettem... Elég volt a vékony 7H-s ceruzákkal a műszaki rajzokon. :)

Most egy Versatil 5205 van itthon, de ezt szerintem normális betéttel árulják, B, de inkább 2B-s lehet.
Ami benn van a táskában, az egy picit kisebb méretű, mint az otthoni sárga: egy fekete Koh-I-Noor Toison 5900. Ebben szerintem HB betét lehet.

golyóstoll 2018.03.01. 11:45:21

@dik_: Van egy Toison d'Or 5900 is, ami együtt jött a cikkben szereplő ceruzával. Egymás mellé tettem a kettőt, és a festésen (meg a klipszen) kívül a világon semmi különbség nem látszik. Szerintem kopp ugyanaz kívül-belül.

Viktor Mónus 2018.03.01. 22:10:15

A csehek elé léptünk én azt mondom az ICO P20-al! A blogban már emlegetett adagolós módszerrel tolja a hegyet, potom 200 forintért! Rajzos kollégám villogott vele nemrég, én meg vérszemet kaptam. Ultrakönnyű, műanyag test, az ICO reklámszövege alapján "vidám színekben". Az ICO higgadt vidámsága: sötétzöld, sötétkék, fekete és piros. (akár a tintenpen, vagy signetta esetén). Ha a móka nincs is a csúcsra járatva, a P20 attól még remek!

Nem szorosan a témához, de ha már ICO: Triopenjük (azaz "rotlingjuk") már nem ennyire dicsőséges. Az ötödik kipróbált példány adagolta szépen a gyári hegyet, amikor kattogtattam őket a boltban. Itt van narancssárga is! 300 forintért odapakol azért ez is, nem kell szégyenkeznünk:).

golyóstoll 2018.03.01. 22:34:26

@Viktor Mónus: Ez a Triopen nekem egy hangyabokányi Pentel P205 utánérzést tartalmaz. A P20-at még nem próbáltam, azt hiszem szétnézek holnap pár papírboltban. Ha sikerül szereznem, nem maradhat ki a sorból!

Viktor Mónus 2018.03.02. 12:29:40

De jó! A trio tényleg hasonlít, szinte megtévesztésig! De a törzse háromszöges keresztmetszetű. Nincs Pentel 205-ös cerkám. Gyönyörű a képeken. Elkapott a gyűjtőszenvedély!:)

golyóstoll 2018.03.02. 13:17:20

Merem ajánlani. A mechanikus ceruzák Parker Jotterje. imgur.com/a/w11Bj

habpite 2018.03.05. 17:57:05

@Viktor Mónus: A fiaim sem szerették meg a 0.5-0.7mm-es mechanikus ceruzákat. A "tolóbetéteset" kedvelték..
Aztán ezt vettem nekik, vagy ehhez hasonlót, többféle is van ebből:
www.printker.hu/office-art-toltoceruza-kek-fekete-3126?keyword=t%C3%B6lt%C5%91

szintén könnyű, műanyag kivitel, ötödannyiba kerül, mint a Versatile fém változat, iskolába tökéletes, könnyen hegyezhető, ha többet veszel beállítható az oldalán a beletett betét keménységi foka.

Viktor Mónus 2018.03.06. 11:22:49

@habpite: Ilyet, és ehez hasonlatosakat vettem nemrég. Döbbenet milyen ócska, hitvány, és mégis milyen jól működik. Volt egy rózsaszín példány, az általad mutatott, kínai variánsáról, amit nem volt szívem otthagyni. Munkahelyi jegyezgetésekhez tökéletes!

Varga Levente 2018.06.18. 10:31:37

Én még a mai napig használok 2 db-ot egy sárgát és egy feketét, igaz Nem KOH-I-NOOR van rajta hanem GRAFO Varsatil 5900.

Margó72 2018.09.19. 22:11:44

Gyermekkoromban volt ilyen ceruzám.
A szüleim subáztak is vele - Rafia fonalat fűztek át a szétszedett ceruza burkolatán. Gyertyába tartva megolvadt egy picit, s egy vászonra nyomva leragasztották - színes faliképeket készítettek így.
Aztán jött a Rotring... Csuda nagy kincs volt.
Pár éve a nosztalgia jegyében szereztem be egyet, meg mégegyet, de a lányaim lenyúlták tőlem.
Nekem a faragás elég nehezen ment. kinyomódnak a kis karmok, s tompa lesz. Volt, hogy vastagabb ceruzát is fogadó faragógépbe raktam, azzal tudtam kifaragni. A HB hegy nekem se jött be. A 2B elvileg rajzoláshoz jó. Én vettem 2B hegyet hozzá, az jobb volt. Mivel elfogytak a hegyeim, gondoltam nézek újra, de nem lehet kapni csak HB-st. Más ceruzáknál is hajlok egyébként arra, hogy B-s hegyet szerezzek be. Ez a kettő között van keménységben. A Müllerben láttam Faber-Castell márkájút HB keménységben - lehet kipróbálom.

golyóstoll 2018.09.19. 22:30:17

@Margó72: A Faber-Castell esetében a HB nagyon halvány, de jól tartja a hegyét. Náluk a B-s az a keménység, ami más gyártóknál a HB.

Margó72 2018.09.19. 22:40:30

Azt sajnos nem láttam. Akkor kihagyom. Köszönöm az információt.

Szamóca67 2020.05.24. 14:57:20

Ezek a töltőceruzák, úgy rémlik gyerekkoromból, hogy léteztek vastagabb verzióban is. Ugyanez az 5201-es ill. 5900 variáns is.
süti beállítások módosítása