Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Stabilo Exam Grade

2013.08.17. 10:52 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat a középiskolába ajánlom.

Azt gondolom, a középiskola nem ró komolyabb terhet a golyóstollakra. Bár viszonylag sokat kell írni, általában nem feszített tempóban. Emiatt úgy gondolom, hogy megteszi egy kényelmes, strapabíró, de nem túl drága toll.

A mai tesztalany a Stabilo Exam Grade golyóstoll. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • a típus olcsó, mégis kiváló minőségű darab a kialakítását és betétjét tekintve
  • a fogórész kényelmes, hosszú távon is használható
  • a betét tartós, és könnyen látható, hogy mikor fog kifogyni

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • a kupak elvesztésével a toll szállíthatatlanná válik
  • betét tudtommal nem kapható hozzá, így ha kifogy, új tollat kell vásárolni

 

StabiloExamGrade1-500.jpg

Ahogyan a képeken is látható, egy egyszerű, kupakos golyóstollról van szó (stick pen), amelynek azonban mégis van néhány olyan tulajdonsága, amely kifejezetten hasznos lehet középiskolai környezetben.

A gyártó kifejezetten vizsgakörülményekhez javasolja ezt a termékét, és kiemeli a speciális tintakeveréket, és a kényelmes fogórészt. A toll két színben (kék, fekete), és egyféle vastagságban (medium) kapható. 

StabiloExamGrade2-500.jpg

Az első dolog, ami feltűnt, hogy a kupak levétele kicsit nehézkes. Biztosak lehetünk benne, hogy magától nem fog leesni, sőt, igen komolyan ragaszkodik a tollhoz. Ez bizonyos szempontból előnyös, de ha valami miatt csak egy kezünk áll rendelkezésre, akkor nem túl kényelmes.

Megnéztem egy intenzíven használt példányt, és ott is hasonló a helyzet, hiába gondolná az ember, hogy a gyakori használattól megkopik.  A klipsz egyébként jó vastag műanyagból készült, hacsak nem kifejezetten ez a célunk, valószínűleg nem fog letörni.

StabiloExamGrade3-500.jpg

A toll egyik fontos tulajdonsága, hogy a tolltesten levő áttetsző rész, és egy színes beosztás segítségével látható, hány oldalra való tinta áll még rendelkezésre. A maximum 80 oldalnál van, a minumum pedig 20 körül.

Hogy pontosan megállapítsam, a gyártó szerint mekkora a kapacitás, lemértem, hogy egy osztás 12 mm hosszú, és ugyebár kb. 15 oldalnyi írásra elegendő. Az új toll betétjében 110 mm tinta van, tehát kiszámolható, hogy kb. 137 oldal a hasznos élettartam.

StabiloExamGrade4-500.jpg

A fogórész formája gyakorlatilag egy az egyben megegyezik egy korábban tesztelt Stabilo golyóstolléval, annyi különbséggel, hogy van egy pici púp rajta, ami valószínűleg azt hivatott megakadályozni, hogy a toll elguruljon. A kialakítása kényelmes, hosszú távon is használhatónak tűnik.

A tinta elég nehezen indul meg, de utána nagyon kellemesen, könnyedén húzza a vonalat. Érzésre simán azt mondanám, hogy hibrid tintáról van szó, de utánaolvastam, és nem ez a helyzet. A vonal közepes vastagságú, szép sötétkék színű.

A kiosztás egyenletes, de egy kevés tinta összegyűlhet a hegyen, és amikor lerakjuk a tollat a mondat elején, rákerül a papírra, majd elkenődhet. Nem olyan súlyos, mint a silány minőségű tollbetétek esetén, de azért észrevehető.

StabiloExamGrade6-500.jpg

 

Értékelés: 3,5/5

A következő írásban egy szintén középiskolába ajánlott hibridtintás golyóstollat fogok megvizsgálni, amely középkategóriás, azaz valamivel magasabb árú.

Szólj hozzá!

Címkék: golyóstoll iskolakezdés stabilo 35p examgrade

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr415432921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása